שתף קטע נבחר

תביעות ייצוגיות ב-2018 הניבו 425 מיליון שקל לציבור

במהלך 2018 חלה ירידה של 13% במספר התביעות הייצוגיות שהוגשו בהשוואה לאשתקד. סך הכספים שהושבו לציבור מסתכם ב-425 מיליון שקל, רובם בתביעות בתחום הצרכנות. וכמה כסף גרפו עורכי הדין מהתביעות הללו?

פרסום ראשון: במהלך שנת 2018 הוגשו 1,250 בקשות לתביעה ייצוגית - נתון המהווה ירידה של כ- 13% לעומת שנת 2017, כך עולה מסיכום נתוני התביעות שהוגשו בשנה שחלפה.

 

ביטוח לאופניים חשמליים? ההפקרות שפוגעת בכולנו

העלאת גיל הפרישה לנשים? בינתיים הקצבה נחתכת

ירידה במחירי הדירות? תראו מה קורה למשכנתאות

 

על פי הנתונים, הכי הרבה תביעות – 707 במספר, הוגשו בתחומי הצרכנות, כשהנתבעים הנפוצים ביותר הם יצרני ומשווקי מזון, קמעונאים, משווקי מוצרי תקשורת וסלולר או מוצרים אחרים והם מהווים 57% מכלל התביעות.

 

>>לסיפורים הכי חמים במדור כלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

סך הכספים שהושבו לציבור במסגרת הליכי תביעות יצוגיות שהסתיימו ב- 2018 מסתכם ב-425 מיליון שקל. את הנתח המרכזי תופסות תביעות בתחום הצרכנות שהפיצוי הכולל בהן הסתכם ב-272 מיליון שקל. אחריהן השבה מרשויות שהסתכמה ב-35.5 מיליון שקל ולאחר מכן הבנקים וחברות הביטוח שנאלצו לשלם כ-55 מיליון שקל.

 

מהנתונים, שנערכו על ידי עו"ד אסף פינק ויוצגו היום (א') בכנס השנתי ה-9 לתובענות ייצוגיות של מרכז הלכה ומעשה, עולה עוד כי שכר הטרחה שניתן לעורכי הדין בגין התביעות הסתכם ב-69 מיליון שקל שהם כ-16% מהסכום שהושב לציבור.

   ()
 

עד כמה כספי ההשבה מהתביעות הללו מגיעים לציבור הרחב? סקר שנערך בנושא, לקראת הכנס על יד מכון שריד בקרב הציבור הכללי, מעלה כי 40% מהנשאלים השיבו כי קיבלו פיצוי כלשהו ב-5 שנים האחרונות במסגרת תובענה ייצוגית. על פי הסקר, 42% ממקבלי הפיצוי ציינו כי קיבלו אותו במזומן, 27% השיבו שקיבלו אותו בצורת הנחה או הטבה ברכישה, 15% קיבלו את הפיצוי בצ'ק ו-15% בקופון.

 

חיוב בתשלום אגרה הפחית את מספר התביעותי

במהלך 12 השנים האחרונות, מאז נחקק חוק תובענות ייצוגיות, הוגשו למערכת המשפטית כ-12,750 בקשות לתביעה ייצוגית, כאשר השיא נקבע בשנת 2016 ומאז ניכרת ירידה בכמות התביעות.

 

נציין כי תיקון לחוק, שנכנס לתוקף באמצע 2018, מחייב תשלום אגרה בגין תביעה ייצוגית המוגשת לבית המשפט וזאת כדי למנוע "מבול" של תביעות סרק הגורמות לעומס גדול בבתי המשפט. סכום האגרה בתביעה לבית המשפט המחוזי עומד על סך של 16 אלף שקל; 8,000 שקל לבית משפט שלום; ובתביעה נגד רשויות המדינה האגרה עומדת על סך של 1,800 שקל.

   ()
 

נראה שהמהלך הזה אכן בלם חלק מהתביעות, כאשר במחצית השנייה של שנת 2018 – לאחר כניסת האגרות לתוקף הממוצע חודשי של ייצוגיות עמד על 74.5 לחודש ולפי הקצב הזה, אם יימשך, ההערכה היא כי בשנת 2019 יוגשו כ- 900 תביעות ייצוגיות בלבד.

 

לדברי עו"ד פינק, המתמחה בתובענות ייצוגיות, "בניגוד לדעות של פולטיקאים וטייקונים אנו מגלים שוב כי תובענות ייצוגיות הן כלי חיוני אשר מביא להרתעה של החברות הגדולות ומשיב לציבור מאות מיליונים כל שנה. בעידן שבו הרגולטורים לעתים רבות מתקפלים בפני ההון והשלטון באים עורכי דין פרטיים בעזרת הציבור הרחב וממלאים את החלל הזה. אני מקווה שהציבור לא ינוח ולא ישקוט וידאג לכך שגם הפוליטיקאים אשר מנסים להצר את התחום לא יעשו זאת".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים