שתף קטע נבחר

בין זיכרון השואה - לאוכל טוב: פולין מגששת אחר הישראלים

כמחצית מהישראלים אוחזים בדעה שלילית כלפי פולין, כשליש מהם ביקרו בה - וכשני-שליש סבורים שהפולנים היו קורבנות של הנאצים: שגרירות פולין ערכה סקר מקיף במטרה להתקרב: "הייתי רוצה שישראלים ישתתפו בקונצרט ג'אז בפולין ושיכירו קולנוע פולני. שישנו את התפיסה", אומר השגריר

 (צילום: מורן בוהדנה) (צילום: מורן בוהדנה)
(צילום: מורן בוהדנה)
 

 

ל-49% מהישראלים יש דעה שלילית על פולין - ול-42% יש דעה חיובית כלפיה: כך עולה מסקר דעת קהל שנערך על ידי שגרירות פולין בישראל, וממצאיו הוצגו במסיבת עיתונאים שערך שגריר פולין בישראל, מארק מאגירווסקי.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >> 

 

הסקר נערך על ידי מכון המחקר "כיוון", בראשות מיטשל ברק, בקרב מדגם מייצג של 1,027 ישראלים מעל גיל 18. "הזמנו את הסקר הזה כי אנחנו ידענו שהיחסים בין ישראל לפולין חשובים מאוד בשביל פולין ובשביל ישראל, חשובים יותר מהיחסים בין פולין למדינות אחרות", אמר השגריר שפתח את דבריו בעברית.

 

קראו עוד בערוץ היהדות : 

שיר הפרידה של הרב אקשטיין: "צריכים שיקום אמיתי בדו-שיח בינינו"

 

"רצינו לדעת מה הישראלים חושבים על פולין, על הפולנים, על היחסים האלה. רצינו לדעת אם אנחנו צריכים לשנות משהו במדיניות שלנו פה, בישראל - ובמדיניות של שגרירות פולין וממשלתה".

 

בין זיכרון השואה - לאוכל טוב

ממצאי הסקר מצביעים על המודעות הנמוכה של הישראלים כלפי פולין המודרנית. כאשר מפלחים את הנתון שלפיו ל-49% מהישראלים יש דעה שלילית כלפי פולין, מגלים שבקרב דוברי עברית הנתון גבוה יותר ול-53% יש דעה שלילית ורק ל-37% חיובית. בקרב דוברי רוסית - ל-50% יש דעה שלילית ו-41% חיובית.

 

לשאלה מה חיובי בפולין – משיבים הישראלים: תומכת בישראל, יחסים טובים עם ישראל, טיולים, אוכל טוב, תיירות, קניות טובות. קשרי כלכלה, תרבות, מסורת, העם הפולני, ומורשת אירופית; שושלות של רבנים; פיצוי על השואה, מאבק באנטישמיות. גם האטרקטיביות של נשים פולניות הוזכרה על ידי חלק מהישראלים.

 

כאשר נשאלו בדבר אזכורים שליליים – הוזכרו אנטישמיות, חוק השואה הפולני, שנאה ושנאת מהגרים. דוברי רוסית התמקדו בעיקר באנטישמיות. לא היו תגובות שליליות מצד דוברי ערבית.

 

אחוז הישראלים האוחזים בדעה חיובית כלפי פולין עלה ל-76% מרגע שהוזכרו התמיכה בישראל, המספר הרב של ישראלים שמבקרים בפולין (מעל 200 אלף בשנה, 40 טיסות שבועיות ל-8 ערים בפולין), תמיכתה בישראל בזירה הבינ"ל ובאיחוד האירופי, התנגדותה ל-BDS, גינוי פיגועי טרור וגינוי ארגוני הטרור, חמאס וחיזבאללה – ו-6,800 חסידי אומות עולם פולנים. ל-19% נותרה דעה שלילית.

 

לשאלה, מה התחום החשוב ביותר ביחסים בין המדינות - ענו 44% כי ההיסטוריה והמורשת, 19% סחר, 16% תיירות, 8% תרבות ו-8% שיתוף פעולה צבאי.  

 

 

שני שליש מהישראלים: הפולנים היו קורבנות של הנאצים

כשליש מהישראלים - 33% - ביקרו בפולין. מתוכם – 58% הגיעו לחופשה, 24% מסיבות חינוכיות, 12% בגלל עבודה ו-6% למרות חינוך וחופשה. כשיוצאים למעגלים נרחבים יותר, 60% מהישראלים או קרוביהם ביקרו בפולין.

 

71% מהישראלים מסכימים עם הקביעה שמופיעה בהצהרה המשותפת של ראשי הממשלה, לסיום משבר חוק השואה, כי "ישראל ופולין הן ידידות ותיקות ופרטנריות, שמשתפות פעולה אחת עם השנייה מקרוב, בזירה הבינלאומית אבל גם בכל הנוגע לזכרון ולחינוך לזכר השואה". 24% לא מסכימים.

 

מפתיעה אולי ההסכמה של 72% מהישראלים עם הקביעה שבמהלך השואה היו הפולנים קורבנות של הדיכוי הנאצי, למרות שסבלם לא ניתן להשוואה לטרגדיה של העם היהודי. 25% לא מסכימים עימה.

 

67% מהישראלים מסכימים עם הקביעה שפולין סירבה לקבל במלואה את האחריות לתפקידם של האזרחים הפולנים במהלך השואה. 25% מתנגדים. 65% מהישראלים חושבים שהיחסים עם פולין צריכים להתמקד בהווה ובעתיד - בסחר ותמיכה בישראל. 23%, לעומתם, סבורים שיש להתמקד בעבר, כולל במורשת המשותפת, בהיסטוריה ובשואה.

 

"כלים כדי להתאים את המסרים"

22% מכלל הישראלים היו רוצים לדעת יותר על המורשת היהודית בפולין, 20% מתעניינים בחיים היהודיים היום, 17% על התיירות, 14% מהישראלים היו רוצים לדעת יותר על הכלכלה והעסקים בפולין, 10% על התרבות ו-2% על האוכל.

 

"זאת הפעם הראשונה שאנו עושים סקר כזה" אמר השגריר מאגירוובסקי. "אנחנו צריכים כלים כדי לשנות ולהתאים את המסרים. הופתענו כמה מעט הישראלים יודעים על האוכל הפולני, המוזיקה, הג'אז ועוד. הרושם הראשון של ישראלים לגבי פולין היא דרך הפריזמה של זיכרון השואה. הרושם השני דרך הפריזמה של הקניונים, וזהו".

 

שגריר פולין חולם על שינוי תפיסה: "הייתי רוצה שישראלים ישתתפו בקונצרט של להקת ג'אז בפולין, שיכירו קולנוע פולני ויצפו ב'אהבה בימים קרים' (סרט פולני חדש שמועמד לאוסקר). התפיסה של פולין בעיניי ישראלים רבים היא כמדינה פוסט-קומוניסטית". השגריר הפולני סיפר כי ישראלים שמבקרים בפולין ציפו לראות מדינה עצובה, אך גילו מדינה מערבית. "בין שני הקצוות – ביקור באושוויץ ובקניון בוורשה – יש שטח אפור שהישראלים לא מכירים".

 

"אני אוהב את המונח 'אמא פולנייה', אך כשאתה פוגש ישראלים שמכירים רק את זה – זה מתסכל. הייתי רוצה שהישראלים ידעו עוד על פולין המודרנית - מדינה משגשגת עם הרבה אתגרים שלא מוכרים כאן".

 

"ישראל - הפרטנר החשוב ביותר של פולין בזירה"

מאגירווסקי אמר עוד: "לא הייתי מופתע מתוצאות, אבל בהיבטים רבים הנתונים לא חיוביים בעיקר בכל מה שנוגע למודעות הנמוכה של הישראלים על פולין המודרנית. היחסים האלה בעלי חשיבות רבה לפולין בגלל סיבות רבות: פוליטיות, כלכליות והיסטוריות.

 

"בין שני הקצוות – ביקור באושוויץ ובקניון בוורשה – יש שטח אפור שהישראלים לא מכירים". שגריר פולין בישראל, מארק מאגירווסקי
"בין שני הקצוות – ביקור באושוויץ ובקניון בוורשה – יש שטח אפור שהישראלים לא מכירים". שגריר פולין בישראל, מארק מאגירווסקי

 

"בחודשים האחרונים דיברנו על היסטוריה שאי אפשר לברוח ממנה... על 900 שנות היסטוריה של יהודים חיים בפולין, הטרגדיה של מלחמת העולם השנייה והשואה, שבוצעה בעיקר על ידי גרמניה הנאצית בפולין. אנחנו לא מסתירים שום דבר", אמר, אדך הדגיש כי לדעתו "זה לא הנושא היחיד שאנו צריכים לדבר עליו, וזה לא הנושא היחיד ביחסים הבילטראליים בין המדינות. אנחנו בהחלט מודעים לחשיבות ולרלוונטיות של הנושאים ההיסטוריים, לא רק בין ישראל לפולין - אלא בין ישראל למדינות אירופיות נוספות".

 

הוא אמר כי יש מודעות נמוכה מאוד בדעת הקהל הישראלית בנוגע "לתמיכה ארוכת השנים של פולין בישראל. אם אשאל אתכם על פעיל BDS פולני מפורסם, לא תדעו כי ה-BDS בפולין פשוט לא קיים. אם אבקש שתנקבו בפוליטיקאי או במפלגה פוליטית בפרלמנט הפולני, או במפלגת ימין קיצוני עם נטייה אנטישמית - תתקשו למצוא כזה בפולין. אותה אנטישמיות שנוכחת כמעט בכל מקום באירופה, לא מיתרגמת לכוח פוליטי בפולין".

 

הוא הדגיש כי ישראל היא הפרטנר החשוב ביותר של פולין במזרח התיכון, וכי מדובר "בסוגיה שנמצאת בהסכמה במערכת הפוליטית בפולין". עוד אמר השגריר: "פולין מדינה בטוחה ליהודים, ותיירים ישראלים שביקרו בה יכולים להעיד על זה... זו אחת המדינות הבטוחות ביותר ליהודים שמבקרים בה".

 

עוד אמר, שממשלות בעולם נאבקות בחוסר הידע של הציבור לגבי השואה, ובכלל זה גם בקרב אזרחי פולין וישראל. הוא מתח ביקורת על השימוש הנרחב במונח "נאצי" תוך טשטוש העובדה כי הנאצים היו גרמנים. "באופן פרדוקסלי, המילה 'גרמניה' נעלמה מהשיח. יש היסטוריונים שחוששים שעוד 30-20 שנה, לא יזכרו מי היו הנאצים באמת, ויתהו אם הם היו גרמנים, פולנים או צ'כים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים