שתף קטע נבחר

לאחר 50 שנה: ייפתח מסלול טיול ב"ארץ המנזרים"

אזור ארץ המנזרים בצפון ים המלח הוכרז לפני חצי מאה כשטח צבאי סגור. בסוף השבוע הקרוב ייפתח לראשונה מסלול טיול באזור. כל הפרטים

המנזר האתיופי הנטוש ב
המנזר האתיופי הנטוש ב"ארץ המנזרים"(צילום: Idobi, ויקיפדיה)
 

50 שנה לאחר שהאזור נסגר והוטמנו בו אלפי מוקשים – ייפתח בסוף השבוע לראשונה מסלול טיול ב"ארץ המנזרים" בצפון ים המלח. המסלול, שאורכו כ-6 קילומטרים, ייפתח בשלב זה באופן חד פעמי במסגרת צעדת "בעקבות ראשוני ים המלח" של המועצה האזורית מגילות.

 

לגלות מחדש את צפון ים המלח 

 

המסלול יתחיל בקבר האחים בקיבוץ בית הערבה ההיסטורי ויגיע עד אתר הטבילה קאסר אל-יהוד שבנהר הירדן. תוואי המסלול כולו עובר ממזרח לגדר המערכת – אזור שסגור לתיירים ולקהל הרחב. עם זאת, לא תתאפשר כניסה למנזרים הנטושים שבשטח.

 

המקום הוכרז כשטח צבאי סגור לפני כ-50 שנה בעקבות פיגועים רבים שאירעו באזור, שאף זכה לכינוי "ארץ המרדפים" בשל עשרות מרדפים שכוחות צה"ל ביצעו אחרי מחבלים שחדרו מירדן לישראל. מפקד פיקוד המרכז דאז, השר המנוח רחבעם זאבי (גנדי), ומפקד הבקעה דאז, השר המנוח רפאל איתן (רפול), החליטו למלכד את השטח. המטרה הייתה להגן על המתחם בעל החשיבות ההיסטורית ליהדות, שכן לפי המסורת בני ישראל חצו בנקודה זו את הירדן בדרכם לארץ ישראל. לפי הנצרות, זהו המקום שבו טבל יוחנן המטביל את ישו.

 

עד 1967 היה האתר תחת שלטון ירדני, ובשנת 1968 נסגר האתר - והגישה אליו לא התאפשרה. כיום רק חלק קטן מהאזור פתוח ונגיש למבקרים – אתר הטבילה, מנזר דיר חג'לה והאנדרטה שסמוכה לקבר האחים בבית הערבה ההיסטורי. מאות אלפי תיירים מגיעים בכל שנה לאתר הטבילה, מאז נפתח מחדש בשנת 2011. 

 



המנזר היווני הנטוש ב
המנזר היווני הנטוש ב"ארץ המנזרים"(צילום: Idobi, ויקיפדיה)

המנזר הפרנציסקני הנטוש ב
המנזר הפרנציסקני הנטוש ב"ארץ המנזרים"(צילום: Idobi, ויקיפדיה)

אתר הטבילה קאסר אל-יהוד (צילום: גלעד כרמלי)
אתר הטבילה קאסר אל-יהוד(צילום: גלעד כרמלי)

אתר הטבילה קאסר אל-יהוד (צילום: גלעד כרמלי)
אתר הטבילה קאסר אל-יהוד(צילום: גלעד כרמלי)

בדצמבר האחרון הודיע משרד הביטחון כי "ארץ המנזרים" תיפתח בתוך שנה למבקרים לאחר שנים רבות של שיקום, שיפוץ ופינוי מוקשים. המתחם כולל כמה מנזרים שנבנו בתקופות שונות ושירתו את הנזירים שחיו בקרבת מקום לאתר הקדוש בנהר הירדן. המנזרים הראשונים שפונו ממוקשים הם היווני, הפרנציסקני והאתיופי. שטח הפינוי משתרע על כאלף דונמים, שבהם פזורים כ-3,000 מוקשים. המנזר היווני, למשל, נבנה על יסודות המנזר הביזנטי הקדום ביותר באתר. זהו למעשה הגדול והחשוב שבמנזרי הירדן, והוא בנוי כמבצר.

  

הצעדה "בעקבות ראשוני ים המלח" תתקיים ביום שישי ה-15 בפברואר החל משעה 8:00, והיא מתקיימת זו השנה השלישית. מלבד מסלול "ארץ המנזרים", למשתתפים יוצעו עוד שני מסלולים אחרים – "מסלול המלח" שמיועד למשפחות ואורכו כ-3 ק"מ ו"מסלול האשלג" המיועד לתלמידי בית ספר מגילות וכן למשפחות, ואורכו כ-4 ק"מ. לאורך המסלולים, יקבלו הצועדים הסברים על האתרים השונים מפי חניכות מכינת "מלח הארץ" מקיבוץ מצפה שלם, אשר יתלבשו ברוח תקופת החלוצים.

צעדת
צעדת "בעקבות ראשוני ים המלח" בשנה שעברה(צילום: מוא"ז מגילות ים המלח)

צעדת
צעדת "בעקבות ראשוני ים המלח" בשנה שעברה(צילום: מוא"ז מגילות ים המלח)

מפת המסלולים (צילום: מוא"ז מגילות ים המלח)
מפת המסלולים(צילום: מוא"ז מגילות ים המלח)
 

 

"חיבור חזק להיסטוריה"

"המועצה האזורית מגילות חרטה על דגלה את שימור המורשת של ראשוני המתיישבים בצפון ים המלח ובקיבוץ בית הערבה ההיסטורי, בדיוק לפני 80 שנה", אמר אריה כהן, ראש המועצה האזורית מגילות בצפון ים המלח. "הליכה במסלול שעשרות שנים לא צעדו בו, אשר מתחקה אחרי מסלולם של ראשוני המתיישבים באזור צפון ים המלח ועוד לפני כן של בני ישראל ולאחריהם קיסרים, אבירים ונזירים, הינו החיבור החזק ביותר שיכול להיות לנו להיסטוריה של המקום ושל ההתיישבות באזור". הוא הוסיף: "אני שמח ונרגש שמתאפשר לנו לעשות היסטוריה ולפתוח שוב, לאחר עשרות שנים, את ארץ המנזרים לתיירות, אנו מזמינים את כל עם ישראל להגיע ולטייל יחד איתנו".

 

מספר המשתתפים שיוכלו לקחת חלק בצעידה ההיסטורית במסלול "ארץ המנזרים" מוגבל ומותנה בהרשמה ובתשלום של 50 שקלים למשתתף (30 שקלים לתושב המועצה האזורית מגילות). המחיר כולל הסעה הלוך ושוב מנקודת ההתכנסות. עלות ההשתתפות במסלולים האחרים היא 20 שקלים למשתתף (מגיל שנתיים). ההרשמה תתאפשר עד מחר (יום שני).

 

ההרשמה כוללת קבלת חולצה, בקבוק מים והקפצות במידה וצריך. הצעדה מתואמת עם גורמי הביטחון, הצבא ומד"א. לפרטים נוספים והרשמה – הקליקו

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Idobi, ויקיפדיה
המנזר האתיופי הנטוש ב"ארץ המנזרים"
צילום: Idobi, ויקיפדיה
מומלצים