שתף קטע נבחר

למניעת התאבדות ילדים: תוגבל מכירת תרופות צינון וכאב

חשיפה: מצוננים? כואב לכם הראש? מעכשיו לא תוכלו עוד לקנות את התרופות המוכרות בקלות רבה כל כך. הדקסמול, האקמול, הקולדקס וחברותיהן יימכרו מחוץ לבתי המרקחת באריזות שלא יכילו יותר מ־16 כדורים, ואסורות מעתה למכירה לילדים מתחת לגיל 16. את המגבלות החדשות על מכירת משככי כאבים שמבוססים על פרצטמול הטיל משרד הבריאות במטרה למנוע התאבדויות בקרב ילדים

אפשר למצוא אותן כמעט בכל ארון תרופות ביתי: האקמול, הדקסמול, הקולדקס ושאר התרופות משככות הכאבים שמבוססות על פרצטמול, ושלא אחת מצילות אותנו מהצטננות קשה או מכאב ראש מציק במיוחד. אבל מעכשיו יהיה קצת יותר מורכב לרכוש אותן.

  

משרד הבריאות הנחה בימים האחרונים את בתי המרקחת ורשתות הפארם להגביל את מכירת התרופות משככות הכאבים שמבוססות על החומר הפעיל פרצטמול. על פי ההנחיות החדשות, התרופות מבוססות הפרצטמול (ראו רשימה) לא יימכרו עוד בחבילות גדולות אלא יוגבלו לאריזות של בין 15 ל־20 כדורים בלבד.

   

במקרי מכירה של התרופות הללו במקומות שאינם בתי מרקחת, דוגמת רשתות השיווק או חנויות נוחות, ניתן יהיה למכור עד 16 כדורים בלבד. בבתי מרקחת, תחת פיקוח של רוקח, ניתן יהיה למכור עד 50 כדורים. בנוסף, במקרה שהרוקח יחשוד שהתרופה נרכשת שלא לצורך שלשמו נועדה, הוא רשאי לא לנפק את התרופה.

 

מכירת תרופות המכילות פרצטמול במרשם בלבד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מכירת תרופות המכילות פרצטמול במרשם בלבד(צילום: shutterstock)

 

הסיבה להחלטה הדרמטית על הגבלת מכירתן של התרופות המוכרות והנפוצות היא הניסיון למנוע התאבדויות, בעיקר של קטינים, והיא התקבלה בעקבות המלצתו של פרופ' גיל זלצמן, יו"ר המועצה הלאומית למניעת אובדנות ומנהל המרכז לבריאות הנפש גהה, מקבוצת "כללית". "בליעת פרצטמול היא אחת הדרכים להתאבדות בקרב קטינים מגיל עשר ומעלה וגובה את חייהם של 5־8 קטינים בישראל בכל שנה", הסביר פרופ' זלצמן. "על פי נתוני מרכז הרעלים שהוצגו למועצה הלאומית למניעת התאבדויות, רבים אחרים אינם מתים, אך נגרם להם נזק לכבד וחלקם אף יזדקקו להשתלת כבד".

   

במסגרת ההגבלות החדשות אסר משרד הבריאות למכור תרופות ללא מרשם - בבתי המרקחת או בנקודות מכירה אחרות - לילדים מתחת לגיל 16, וקבע שבמקרה הצורך יידרש המטופל להציג את גילו באמצעות תעודת זהות. מדובר בהנחיה שמתייחסת לכל התרופות, למעט "גלולות היום שאחרי" שאותן, כפי שנחשף בשבוע שעבר ב"ידיעות אחרונות", ניתן יהיה לרכוש מגיל 14 ומעלה.

 

  ( )
 

במסגרת העברת ההנחיות החדשות התבקשו הרוקחים גם להיות עירניים למקרים שבהם תדירות רכישת התרופות גבוהה באופן לא הגיוני, מה שעלול להצביע על כך שיש כוונה לעשות שימוש במינון עודף מהמינון המקובל.

  

הרוקחים התבקשו לשים לב במיוחד למקרים של בקשה לרכישת כמות שגדולה מ־50 כדורים, להיעדר תסמינים שדורשים טיפול במשככי כאבים, למטופל שנראה עצבני או חסר מנוחה, נמנע מיצירת קשר עין, או חסר סבלנות ואגרסיבי, שמעוניין להשלים את הניפוק במהירות. במקרים כאלה, קבע משרד הבריאות, רשאי הרוקח לסרב למכור את התרופות.

  

חוות דעתו של פרופ' זלצמן התבססה על מחקר שנערך בבריטניה, שם הגביל משרד הבריאות את מכירת תרופות הפרצטמול בבתי מרקחת למקסימום של 32 כדורים, ומחוץ לבתי המרקחת ל־16 כדורים בלבד.

  

מסקנות המחקר העלו שההגבלה על משככי כאבים אלה הובילה לירידה של 30% בכמות ההרעלות ובכמות השתלות הכבד ולירידה של כ־22% בשיעור ההתאבדויות. בבדיקה חוזרת שנערכה ב־2013 נמצא ששיעור ההתאבדות ירד ב־43%.

 

"האפקט חזר על עצמו גם במדינות אחרות באירופה ובשאר מדינות העולם", הסביר פרופ' זלצמן. "הניסיון הבריטי והעולמי מראה שכאשר האריזה כוללת עד 16 כדורים שארוזים כל אחד בנפרד, זה מקשה על בליעה אימפולסיבית מיידית של כמות גדולה ומצריך הוצאה של כדור אחר כדור, וכך מספר המתים מהתאבדות באמצעי הזה יורד משמעותית. אני מודה למשרד הבריאות שקיבל את ההמלצה והחליט לשנות את ההנחיות".

  

ההנחיה החדשה נועדה לא רק להפחית את מספר המתאבדים, אלא גם למנוע מקרים של בליעת כדורים כתאונה בקרב ילדים. אריזה של משככי כאבים בצורה של כל כדור בנפרד מחייבת מאמץ גדול יותר ומיומנות מוטורית גבוהה יותר כדי להוציא את הכדורים מהחפיסה.

 

המענה הטוב ביותר לאדם שנמצא במצוקה קשה הוא פנייה לאיש מקצוע כמו רופא, פסיכיאטר, פסיכולוג, וכדומה.

  

אם חלו אצל אדם שקרוב אליכם שינויים במצב הרוח הרגיל, והופיעו התנהגויות כגון עצב, הסתגרות, ירידה בפעילות, שינויים במשקל, דיבורים על חוסר טעם בחיים, על ייאוש וכדומה - אל תהססו לפנות אליו באופן ישיר, כן ופתוח. התעניינו במה שקורה, הביעו את נכונותכם להקשיב ואת דאגתכם.

  

כך תסייעו לאדם במצוקה

אם אתם חושדים בדבר כוונות אובדניות, דברו על כך בפתיחות, שאלו באופן ישיר, עודדו אותו לדבר. ככל שידבר על כך יותר כן יוקל לו. הדגישו את רגשותיכם כלפיו, את החשיבות שיש לו בעיניכם, את סבלכם אם יפגע בעצמו.

  

אם יש חשש כי יפגע בעצמו, אל תשאירו אותו לבד. סלקו, עד כמה שתוכלו, כל אמצעי שבעזרתו הוא עלול להזיק לעצמו. הביעו לפניו את דאגתכם והבהירו כי תעשו כל שביכולתכם למנוע ממנו להתאבד. עודדו אותו לפנות לעזרה מקצועית והדגישו את הערך הרב בפנייה שכזו.

  

לסיוע נפשי ניתן לפנות לער"ן (עזרה ראשונה נפשית) בטלפון 1201, או לסה"ר (סיוע והקשבה ברשת)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אספירין כדורים כדור תרופה תרופות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים