שתף קטע נבחר

צמצום השימוש במזומן: מחשבון חדש יזהיר מחריגה

רשות המיסים השיקה שני יישומים שנועדו לסייע ביישום החוק להגבלת המזומן. בינתיים, הביקורות על החוק והשלכותיו נמשכות

הבעיות ביישום החוק לצמצום השימוש במזומן , שנכנס לתוקף בתחילת השנה, טרם נפתרו. בינתיים, רשות המסים השיקה שני יישומים חדשים בתחום, לשירות הציבור.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

 הבעיות בחוק הגבלת השימוש במזומן

מוכנים ומזומנים? כל מה שצריך לדעת על החוק החדש להגבלת המזומן

הגבלת המזומן: יעיל? ממש לא בטוח

 

היישום הראשון הוא סימולטור המאפשר לחשב מה הסכום המרבי המותר לתשלום במזומן בעסקה מסוימת והוא נועד לסייע לציבור לכלכל מראש את צעדיו ולהימנע מלעבור בשוגג על הוראות החוק.

 

אילוסטרציה קריירה (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הסימולטור מאפשר לחשב מהו הסכום המרבי המותר לתשלום במזומן, בהתאם לנתוני עסקה שמוזנים וכן מאפשר לראות מה גובה הסנקציה הכספית שתוטל בגין הפרה של החוק, שוב, בהתאם לנתוני עסקה שמוזנים.

 

כך למשל בעסקה בין שני אנשים פרטיים, בסכום של 60 אלף שקל, הסכום המקסימאלי המותר לתשלום במזומן הוא 6,000 שקל בלבד (עד 50 אלף שקל ניתן לשלם במזומן במקרה כזה, אך מעבר לכך, הסכום המקסימאלי לתשלום במזומן עומד על 10% בלבד).

 

אם במקרה זה שולמו 30 אלף שקל במזומן, סכום ההפרה בפעולה זו, על פי המחשבון, הוא 24,000 שקל וגובה הקנס המחושב בגין הפרה זו עומד על סך של 3,600 שקל.

 

 

עד ספטמבר הקרוב - לא יוטלו קנסות

נציין בהקשר זה כי קיימת ביקורת קשה על הוראות רשות המסים הקובעות את רף התשלום במזומן בכל מקרה של חריגה מהסכום המקסימאלי המותר. כך, בדוגמה שהבאנו, נטען כי קיים חוסר היגיון בכך שעסקה בסכום של 50,000 שקל בין שני אנשים פרטיים, ניתן לבצע במזומן, בעוד בעסקה של 50,001 שקל, ניתן לשלם במזומן רק 5,000 שקל בלבד (10%), ללא מדרג הגיוני.

 

למרות מגבלות החוק, נזכיר כי עד חודש ספטמבר, לא יוטלו קנסות על הפרות של חוק המזומן, ורשות המסים תסתפק באזהרה בלבד (במקרה שבו מדובר בהפרה ראשונה).

 

יישום נוסף שהשיקה הרשות נועד לעדכון ולהשלמת פרטי אמצעי תשלום על ידי רוכש זכות במקרקעין. נזכיר כי בהתאם לחוק לצמצום השימוש במזומן, נדרש רוכש זכויות במקרקעין, בעת הגשת הצהרה, לפרט מהם אמצעי התשלום בעבור עסקת המקרקעין.

 

הפירוט, שיוזן ביישום, כולל את שווי העסקה ואת הסכומים ששולמו בכל אמצעי תשלום כגון מזומן, העברה בנקאית, צ'ק וכדומה. במקרים בהם אמצעי התשלום לא ידועים לרוכש בעת הגשת ההצהרה, הוא נדרש להשלים את המידע עד תום שישה חודשים ממועד מסירת החזקה במקרקעין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים