שתף קטע נבחר

ישראכרט נפרדת מהפועלים - ומקדמת את ההנפקה הגדולה ביותר בישראל מאז 2010

אחרי שבנק לאומי נפרד מלאומי קארד, ולאחר שהמגעים למכירה לא צלחו - בבנק הפועלים מכינים את ישראכרט להנפקה בבורסה. איך זה משפיע על הצרכן?

חברת כרטיסי האשראי ישראכרט הכריזה אתמול (א') על שלב נוסף לקראת יישום חוק שטרום להפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים. ישראכרט הלכה למהלך של הנפקה לציבור ולשם כך, חברת כרטיסי האשראי פרסמה אמש תשקיף שהוא שלב ראשון לקראת ההנפקה. מדובר במסמך משפטי, המכיל את המידע שהציבור צריך לדעת כדי להחליט אם לקנות את ניירות הערך המוצעים לו. התשקיף כולל, בין היתר, מידע אודות החברה שמנפיקה את נייר הערך ופירוט התנאים להנפקה. מדובר בהנפקה הגדולה ביותר בבורסה הישראלית מזה תשע שנים - אז עזריאלי יצאה להנפקת ענק.

 

>> לסיפורים הכי חמים במדור כלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

הנפקת ישראכרט יוצאת לדרך - העובדים יקבלו מענק של עד 72 מיליון שקל

עכשיו זה רשמי: בנק ישראל אישר את מכירת לאומי קארד

 

נזכיר כי החוק להגברת התחרות במערכת הבנקאית (חוק שטרום) שנחקק בינואר 2017 קבע כי על בנק הפועלים ובנק לאומי להיפרד מחברות כרטיסי האשראי שבבעלותם - ישראכרט ולאומי קארד בתוך 3 שנים (עד ינואר 2020) וזאת כדי לצמצם את ניגוד העניינים בשוק כרטיסי האשראי ולהגביר את התחרות בענף.

   (צילום: shutterstock)
ישראכרט תיפרד מבנק פועלים(צילום: shutterstock)
 

למעשה, ניתנו לבנקים שתי אפשרויות לעשות זאת - או באמצעות מכירת הבעלות על החברה, או באמצעות הנפקת מניות החברה ומכירתן לציבור. במקרה שבו החברה בחרה באפשרות השנייה, אם בתוך שלוש שנים מכניסתו לתוקף, הבנק ינפיק לפחות 25% מהחברה ואחזקתו בה לא תעלה על 40%, חובת השלמת מכירה של 100% תידחה לינואר 2021.

 

בעוד לאומי קארד נמכרה לקבוצת משקיעים בסכום של 2.5 מיליארד שקל (ובעקבות זאת כבר שינתה את שמה ל"מקס"), עסקה שהושלמה לפני כשבועיים, ישראכרט לא הלכה להליך של מכירה, אלא בחרה באפשרות השנייה כאמור - הנפקה.

 

הקונים - גופים מוסדיים

מדוע? בדומה למקרה של לאומי קארד, גם בנק הפועלים ניסה זמן רב, מאז החקיקה, למכור את חברת האשראי לגורמים שונים. עם הזמן הוא נוכח לדעת שההצעות שקיבל היו נמוכות מצפיותיו והמהלך שקיווה לו - נכשל. לכן, בבנק מקווים שמכירה באמצעות הנפקת מניות, תהיה עדיפה על מכירה לגוף פיננסי או קרן השקעות זרה.

 

מי יקנה את המניות בעקבות ההנפקה? הרוכשים שיחזיקו במניות יהיו רובם ככולם גופים מוסדיים (למשל בתי השקעות וחברות ביטוח). ההנחה היא שכל הגורמים המעורבים כבר עשו "שיעורי בית" ולכן התהליך הזה צפוי להיות די מהיר, כך שבעוד זמן לא רב צפויה ישראכרט להיות חברה עצמאית.

 

ישראכרט, המפעילה גם את המותג אמריקן אקספרס בארץ, היא חברת כרטיסי האשראי הגדולה בישראל ולה יותר מ-4.5 מיליון כרטיסים עם היקף שימוש בכרטיסים של 155 מיליארד שקל בשנת 2018. ההון העצמי של החברה, לפיה כנראה גם תונפק, עומד על כ-3 מיליארד שקל.

 

מה זה אומר לגבינו, הצרכנים? אמנם הוטלה חובה על הבנקים "לגוון" בחברות עמן מנפיק הבנק כרטיסי אשראי - כלומר פועלים לא יוכל יותר להציע לנו רק את כרטיסי ישראכרט עליהן גזר קופון שמן מלקוחותיו. אולם בכל זאת, המהלך עשוי עדיין לייקר לנו את הריביות והעמלות. בדומה למה שצפוי עם לאומי קארד אחרי מכירתה, גם במקרה הזה, אותם גופים מוסדיים שירכשו את השליטה בחברה באמצעות אחזקת מניותיה, יבקשו להחזיר לעצמם את ההשקעה בגלגול העלויות על ציבור הלקוחות - בעיקר בצורה של עלייה בריבית על ההלוואות שישראכרט תציע וייקור העמלות. 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים