שתף קטע נבחר

הצניחה בהתחלות הבנייה: "ישראל מתייבשת מדירות"

היזמים והקבלנים לא מופתעים מהפער הגדול בין יעד הממשלה לשנת 2018 לבין מספר הדירות שהחלה בנייתן בפועל, וטוענים שהממשלה היא זו שגרמה לכך - באמצעות מחיר למשתכן ושאר ההתערבות המאסיבית שלה בשוק הדיור. יו"ר שמאי המקרקעין לשעבר: "פחות בנייה משמעה פחות היצע - דבר שיביא לעליית מחירים"

הנתונים על הצניחה בהתחלות הבנייה במהלך 2018 לא ממש מפתיעים את היזמים והקבלנים בשוק הנדל"ן, שהאטו את פעילותם בעקבות התערבות הממשלה בשוק הדיור באמצעות תוכנית מחיר למשתכן . "ככה לא בונים דירה", אומר ל"ynet" יו"ר לשכת שמאי המקרקעין לשעבר, אוהד דנוס. "מי שחשב שידכא ביקושים ושהענף יספוג, יבליג וימשיך הלאה, שגה שוב. ממשלות ישראל לדורותיהן, מאז פריצת משבר הדיור בשנת 2011, טרם הפנימו את העובדה שהן אמנם שחקן משמעותי בשוק הדיור - אך לא השחקן הבלעדי".

 

פספסו בגדול: מספר התחלות הבנייה ב-2018 היה נמוך ב-21% מהיעד הממשלתי

ההיצע גדל? הנתון המטעה של התחלות הבנייה במשק

יש צניחה בהתחלות בנייה - אבל כל דירה חמישית נבנית בהתחדשות עירונית

 

"את הדירות בקרקעות המדינה אמורים לפתח ולבנות יזמים וקבלנים פרטיים, שמסכנים את מיטב כספם. כשהם צופים מצד אחד כיצד מדירים בפועל אוכלוסיות שלמות של לקוחות פוטנציאליים - משפרי דיור ומשקיעים, בין בהעלאת מיסוי ובין באמצעים אחרים, ומאידך ממשיכים להבטיח לציבור ירידות מחירים דרמטיות, גם הם עושים את החשבון שלהם, שמן הסתם יסתכם במצב העניינים הזה בפחות בנייה".

 

>>לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

היזמים והקבלנים לא מופתעים (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
היזמים והקבלנים לא מופתעים(צילום: Shutterstock)
 

דנוס מוסיף כי הנתונים לא מבשרים טובות לרוכשים, הממתינים לירידות מחירים. "פחות בנייה משמעה פחות היצע, שבתורו לא יתמוך בירידת מחירים, להיפך", הוא מציין. "המצב האבסורדי שאנו מצויים בו, כשמנסים ליצור כלכלה חדשה ולתמרץ ענף תעשייתי במהותו, מהחשובים במשק, באמצעות מיסוי, חייב להיפסק. רק הפחתת מיסוי בענף הנדל"ן תוכל להביא להגדלת היצעים שבתורה תסייע להורדת מחירים".

 

"יזמים לא מעוניינים להתחיל פרויקטים חדשים"

כפי שדיווחה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס), בשנה שעברה החלה בנייתן של כ-47,430 דירות - צניחה של 10.4% בהשוואה לשנת 2017 ונתון הנמוך משמעותית מהיעד הממשלתי שהוגדר לשנה זו במטרה לענות על הביקוש לדירות, שעמד על 60 אלף התחלות בנייה. כלומר מספר התחלות הבנייה בפועל, היה נמוך ב-21% מהיעד הממשלתי - חדשות לא טובות לשר האוצר, משה כחלון, ולפקידיו, לאור ההשלכות השליליות שעשויות להיות על מאמצי הממשלה להמשיך בהורדת מחירי הדירות. לפי מדד מחירי הדיור האחרון של הלמ"ס חלה ירידה שנתית מינורית של 0.7% במחירי הדירות במהלך אשתקד.

 

"יזמים אינם מצטיידים בקרקעות חדשות ולא בונים גם על קרקעות שנמצאות בבעלותם", אומר עורך מחירון הדירות, לוי יצחק. "ככה זה כשהמדינה מצהירה שתוריד את מחירי הדירות ואינה משווקת קרקעות אלא לפרויקטים של מחיר למשתכן. התוצאה ברורה: מגמת הפעילות של שוק הנדל"ן הואטה. מספר העסקאות נמוך, היזמים תקועים עם מלאי בלתי מכור של דירות, יוצאים במבצעים כדי למכור את הקיים, ואינם מעוניינים להתחיל פרויקטים חדשים.

 

"הפריפריה רוויה במבצעים של מחיר למשתכן והקבלנים נמנעים מלהתחרות בפרויקטים אלה. מרבית הבנייה באזורי הביקוש היא בהתחדשות עירונית, תמ"א ופינוי בינוי, אבל גם בערים שהיו אלופות בפרויקטים של תמ"א ניכרת לאחרונה האטה, משום שהן אינן ערוכות מבחינת תשתיות להיקפי בנייה גבוהים. כפי שצפינו, מחירי הדירות כמעט ללא שינוי, אך הירידה בהתחלות הבנייה תביא בעתיד הנראה לעין לעליות מחירים".

 

"כאוס תכנוני"

אמנון מרחב, מנכ"ל התאחדות בוני הארץ (התאחדות הקבלנים לשעבר), מזכיר כי מדובר בהמשך של מגמה ארוכה של ירידות. "על הממשלה הבאה חלה חובה להפסיק להתעלם מכך שנפער פער ענק בין מספר הדירות הנבנות במשק למספר משקי הבית שנוצרים כאן. פער זה עומד כיום להערכתנו על כ-165 אלף דירות חסרות, והמחסור גדל בכל שנה בכ-20%. חוקי הכלכלה פשוטים - כשמוצר נמצא בחסר כל כך ברור, התוצאה תהיה זינוק במחירי הדירות. ישראל מתייבשת מדירות".

 

מרחב קורא לממשלה הבאה להזרים באופן מיידי קרקע מתוכננת לבניה בהיקף של 100 אלף יחידות דיור בשנה, ולטפל ברגולציה ובירוקרטיה, שייצרו לדבריו " כאוס תכנוני, בו מי שאמור לייצר את הדירות לא יודע כיצד לתכנן את מהלכיו ולהתמשכות בלתי נסבלת של תהליכי התכנון ורישוי בנייה חדשה".

 

בחברה להגנת הטבע מציינים מצידם, כי הנתונים מאששים את טענותיהם, לפיהן הגידול יוצא הדופן בהיקפי התכנון, בין היתר באמצעות הוותמ"ל (הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור שהוקמה במטרה לזרז את הליכי התכנון – ב.פ), לא בא לידי ביטוי בהיקפי הבנייה בפועל. "הוותמ"ל אינה תורמת כהוא זה לפתרון משבר הדיור ויש להפסיק את פעילותה, אומרים שם. "יש לחפש את המקורות למשבר הדיור בקשיי הביצוע של תכניות מאושרות".

 

ארז כהן, לשעבר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, קורא לממשלה לעבור לאסטרטגיה של התחדשות עירונית בתוך הערים, תוך דגש על פינוי בינוי. "רק שם מצויים ה"מספרים הגדולים" שיוכלו לספק מלאי דיור הולם לדורות הבאים". גם היזם יהודה הרציג, מהרציג נדל"ן, סבור כי הפתרון טמון בהתחדשות עירונית: "המדינה חייבת לייצר לנו, היזמים, כדאיות להתחדשות עירונית בפריפריה. הבעייה העיקרית הינה ערכי הקרקע האפסיים ורק מודל מהפכני יפתור את הבעייה, אחרת היצע הדיור ימשיך להתדלדל גם בשנים הבאות".

 

"המשקיעים בורחים"

יהודה כתב, יו"ר ארגון הקבלנים והבונים בתל אביב יפו בת ים סבור כי על מנת לשנות את המגמות בשוק הנדל"ן, יש לשווק הקרקעות לבנייה בשוק החופשי, לקצר הליכי ביורוקטיים בוועדות התכנון ולהפחית את המיסוי. "לפחות 50% ממחיר דירה בישראל, מורכב ממיסוי, וזה עוד לפני חישוב של רכיב הקרקע - מס שבח, מס רכישה, מע"מ, היטלי פיתוח, אגרות, מיסי קניה, מס מעסיקים ועוד. הממשלה עשתה ניסיונות רבים לחלץ את שוק הדיור מהמצב שהוא נמצא בו, אבל היא פעלה בכיוונים לא נכונים. אני מקווה שהממשלה הבאה, שרי האוצר והשיכון וכל משרדי הממשלה אשר בידם הסמכויות יפעלו לפתרון המשבר בשוק להעלאת ההיצע ולייצוב מחירי הדירות".

 

אוהד סבן, סמנכ"ל דונה, סבור כי הגורם העיקרי לירידה הוא בריחת המשקיעים מהענף. "זה בא לידי ביטוי בכל פרויקט שבו היזמים מעכבים את היציאה לפריסייל, בו רוב הדירות היו נמכרות למשקיעים במטרה לקבל מימון ולווי בנקאי. מכיוון שכיום אין משקיעים, היזמים מעכבים את תחילת הבנייה של פרויקטים".

 

מנגד, אנשי מחאת "יחד נוריד את מחירי הדיור", לא מתרגשים מהנתונים וטוענים כי קצב התחלות הבנייה בישראל גבוה מצורכי המשק. "קצב התחלות הבנייה, כמו גם גמר הבנייה, ודירות בבנייה פעילה, ממשיך להיות כבר מספר שנים ברצף קרוב לרמות שיא כל הזמנים, וזאת על אף הירידה האמורה במחצית הראשונה של שנת 2018, שהתהפכה כליל ברבעון האחרון של השנה. אנחנו מבינים לליבם של בעלי האינטרסים בשוק הנדל"ן שמעוניינים להפחיד את הציבור עם מחסור שקרי בדירות על מנת לקושש רוכשים נוספים בשוק הנדל"ן הקפוא, אך הציבור חכם מהספינים ויודע שהשתעבדות למשכנתאות עתק על קירות במחירים מופקעים היא בכייה לדורות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צניחה בהתחלות הבנייה
צילום: shutterstock
מומלצים