שתף קטע נבחר

9 הגורמים הנסתרים שמפריעים לכם לרדת במשקל

אם פצחתם בדיאטה והמשקל תקוע, כדאי שתשימו לב ל"בולמי משקל" אפשריים, אבחנו אותם, עשו את השינויים הנדרשים ואז הקילוגרמים המיותרים, יתחילו לנשור

האביב כבר כאן והקיץ אוטוטו דופק בדלת, הבגדים נעשים קלילים, אפסנתם את המעילים, והחלטתם לפצוח בדיאטת הרזיה. למרות שהתפריט שלכם מבוסס על מאזן קלורי שלילי, המשקל נשאר תקוע.

 

לפני שאתם מתחילים להתייאש, הכירו את הגורמים העלולים להאפיל על מאמצי ההרזיה שלכם. או במילים אחרות, מדוע מאזן קלורי שלילי ופעילות גופנית מתונה, מהווים אפיק אחד בלבד בתהליך ההרזיה? מהם הגורמים הנסתרים, המעודדים השמנה, ומדוע השמנה קשורה באופן הדוק למצב ההורמונלי שלכם? 

 

שאלה של הורמונים. חוסמים את הירידה במשקל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שאלה של הורמונים. חוסמים את הירידה במשקל(צילום: shutterstock)

 

 

לא יורדים במשקל

הטעויות שאתם עושים בתהליך ירידה במשקל

הטריק שיעזור לרדת כשהמשקל נשאר תקוע

מה להוסיף לתזונה שלכם כדי לרזות בלי דיאטה?

 

1. הורמוני בלוטת התריס

רמות נמוכות של המינרלים, ברזל, סלניום, אבץ, וויטמיני B, עלולים להאט את פעילות בלוטת תריס ואף להאט את תהליך ניצול השומן. הקפדה על תפריט מאוזן היא הכרחית למטבוליזם תקין.

 

2. רמות משובשות של הורמון אינסולין בדם

האינסולין עלול לעכב את תהליך ניצול רקמת שומן, ואף לגרום לפעולה הפוכה של אגירת שומן בגוף. תופעה הקרויה תנגודת לאינסולין, במקרים רבים, כרוכה בהשמנה. דחף עז ותמידי לפחמימות ומתוקים, עשוי להעיד על חוסר איזון ברמות האינסולין בדם.

 

3. רגישות או אי-סבילות למזונות שונים

רגישות כזו עלולה לייצר פעילות חיסונית "שקטה" בגוף היכולה באופן עקיף, לשבש את תהליך ההרזיה. אף על פי שמדובר במזונות בריאים המהווים חלק מתפריט מאוזן ובריא כמו פירות, דגנים, בשר או דגים, עצם המעורבות "החבויה" של מערכת חיסון, מהווה גורם מפריע למנגנון ניצול שומן.

 

4. נטילת תרופות מרשם באופן קבוע

במקרים מסוימים תרופות עלולות להשפיע על המשקל שלכם. כך למשל, תרופות ממשפחת נוגדי דלקת סטרודיאליות, תרופות ממשפחת SSRI, גלולות למניעת הריון או תרופות מרשם אחרות, שמומלץ לברר את השפעתן הישירה או העקיפה על משקלכם.

 

5. הימצאות גורמים מזהמים חבויים במערכת העיכול

כשמערכת עיכול יוצאת מאיזון, עקב צמיחת יתר של אחד או יותר מ"תושבי קבע" במעיים, אתם עשויים לחוות תסמינים כמו עצירות, נפיחות בבטן, בחילות, ועוד, אשר עלולים להוות מכשול בתהליך הירידה במשקל.

 

6. שיבושים הורמונליים

הורמונים רבים רבים נקשרו לתהליך ההשמנה, והם משפיעים על תהליך "שריפת" שומן. לדוגמה: לפטין, המכונה "הורמון ההרזיה", מווסת את מנגנון הרעב.

רמות מוגברות של הורמון זה, עשוי לפגום בוויסות מנגנון השובע והרעב.

 

או למשל אינסולין, הידוע כאמור, כהורמון מווסת רמות סוכר בדם. כך שרמות משובשות של הורמון זה, משפיעות לרעה על המטבוליזם של פחמימות, ומערים קשיים בתהליך ההרזיה.

 

או אסטרוגן, הורמון הפוריות בנשים - רמות מוגברות של הורמון זה, עלולות לעודד אגירת שומן ולהפריע לתהליך ההרזיה ( גם רמות נמוכות מדי של אסטרוגן, חושפות את הגוף להשמנה עודפת, במנגנון הורמונלי אחר).

 

גם פרוגסטרון, המכונה "הורמון הביוץ", שאחד מבין שלל תפקידיו, הוא סיוע לתהליך ניצול שומן ליצירת אנרגיה בנשים,  עלול במצב של רמות בלתי מאוזנות של הורמון זה, לתרום לתהליך אגירת שומן.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

7. סביבת חיים מודרנית הרוויה בחומרים שאינם טבעיים לגוף

הכבד והכליות הם איברים עיקריים, בתפקיד נטרול וסילוק חומרים מזיקים, תפקוד תקין של איברים אלו, מהווה גורם מגן על בריאותכם.

 

עם זאת, קיים חשד, כי חומרים אורגניים מסיסי שומן או חומרים אנאורגניים, עלולים לחדור לגופכם, לשקוע ברקמת השומן, ולהפריע לתהליך ניצול רקמת שומן, על אף התמדתכם בתפריט מבוסס מאזן קלורי שלילי.

 

השיטות המקובלות ברפואה משלימה, מעודדות איזון אופטימלי של מערכות הגוף, ותומכות במערכות הפינוי של הגוף.

 

8. רמות משובשות של ההורמון קורטיזול

כתוצאה ממצבי סטרס, רמות ההורמון עולות ועלולות להוביל לעלייה ברמת הסוכר לדם. תרחיש זה נקשר להשמנה בטנית, הגברת ההשתוקקות למתוקים ופחמימות, ועוד.

 

במצבי סטרס מתמשכים, הגוף יתקשה "לאבד" שומן לטובת הרזיה, על אף ההיצמדות לתפריט מבוסס מאזן קלורי שלילי. רווחה רגשית תסייע לתהליך מוצלח של הפחתה במשקל.

 

9. התאמה תזונתית לא מתאימה 

בוודאי נחשפתם לגישות תזונה מגוונות, שאמנם אינן עולות בקנה אחד עם ההנחיות הרשמיות לתזונה מאוזנת, אך רבים אשר אימצו אורח חיים על פי גישת תזונה מסוימת, כגון, דיאטה טבעונית, דיאטת האדם הקדמון - פליאו, דיאטה קטוגנית, דיאטת 2DAY ועוד.

 

רבים הנוקטים בגישות הללו מדווחים על שיפור משמעותי בבריאותם, ואף הצליחו, להפחית ממשקלם בקלות יחסית.

 

מזונות בריאים עלולים להועיל לאחד ולהזיק לאחר, האמנם? רכיבים המהווים חלק מתזונה מאוזנת ונכללים בתפריט הדיאטטי שלכם, עבור חלקכם, חשודים בהשפעתם על מנגנונים בגוף, ולכן עלולים להוות מכשול בתהליך ההפחתה במשקל.

  

הכותבת היא נטורופתית מדעית ומייסדת מרכז השתלמויות למטפלים ברפואה משלימה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המשקל לא יורד
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים