שתף קטע נבחר

בכירים אירופים לשעבר מתנגדים ל"עסקת המאה": "לא תכלול ריבונות לפלסטינים"

ב"וושינגטון פוסט" דיווחו כי תוכנית השלום של הממשל האמריקני, שטרם פורסמה, לא תכלול ריבונות לפלסטינים - אלא רק אוטונומיה. במקביל, בכירים לשעבר באירופה קוראים לדחות אותה: "חד-צדדית ומוטה נגד הפלסטינים"

בנימין נתניהו פגישה עם נשיא ארה
טראמפ ונתניהו בחודש שעבר בבית הלבן(צילום: רויטרס)

ברקע החשיפה ההולכת וקרבה של "עסקת המאה", ב"וושינגטון פוסט" דווח אמש (ראשון) כי התוכנית של הממשל האמריקני לקידום תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים לא צפויה לקרוא להקמת מדינה פלסטינית ריבונית. במקביל, ב"גרדיאן" הבריטי פורסם מכתב של בכירים לשעבר באירופה, שגינו את התוכנית וקראו לממשלות ביבשת לדחות אותה עקב היותה "מוטה נגד הפלסטינים".

 

העיתון ציטט גורמים ששוחחו עם צוותו של ג'ארד קושנר, יועצו הבכיר וחתנו של הנשיא דונלד טראמפ, שמוביל את התוכנית. לפי הגורמים, התוכנית תקשור בין שלום ופיתוח כלכלי לבין הכרה של מדינות ערביות בישראל וקבלת הסטטוס-קוו הקיים של הרשות הפלסטינית כ"אוטונומיה" – ולא כמדינה ריבונית. הדיווח מחזק למעשה דיווח דומה מוקדם יותר השנה בתקשורת הערבית.

 

ב"וושינגטון פוסט" דווח עוד כי התוכנית תפורסם באביב הנוכחי או בתחילת הקיץ. זאת, בהמשך להערכה של גורמים אמריקנים בשבוע שעבר, שאמרו לסוכנות רויטרס כי היא תפורסם רק לאחר שבנימין נתניהו ישלים את הקמת הממשלה החדשה בישראל.

יועצו וחתנו של הנשיא טראמפ ג'ארד קושנר בוועידת ורשה, פולין, 14 בפברואר 2019 (צילום: AP)
התוכנית שיזם תקרא רק לאוטונומיה, לא לריבונות. קושנר (צילום: AP)

לפי דיווח נוסף, ב"גרדיאן" כאמור, בכירים אירופים לשעבר גינו את התוכנית - וקראו לאיחוד האירופי לדחות אותה בטענה שהיא חד-צדדית ומוטה נגד הפלסטינים. העיתון ציטט ממכתב שנשלח לאיחוד האירופי ולממשלות באירופה, ועליו חתומים 25 שרי חוץ לשעבר, שישה ראשי ממשלות לשעבר ושני מזכירי נאט"ו לשעבר.

 

במכתב קוראים הבכירים להתנגד לכל תוכנית שלא תוביל ליצירת מדינה פלסטינית לצד ישראל, ושירושלים בירת שתיהן. "הגיע הזמן שאירופה תעמוד על עקרונות היסוד של תהליך השלום הישראלי-פלסטיני", כתבו הבכירים. "לצערנו, הממשל האמריקני הנוכחי התרחק מהמדיניות ארוכת השנים של ארה"ב". הם מתחו ביקורת בין היתר על החלטתו של טראמפ בשנת 2017 להכיר "רק בטענות של צד אחד בנוגע לירושלים".

 

בתוך כך, ארה"ב בירכה אמש על השבעת הממשלה הפלסטינית החדשה, יום לאחר שהעומד בראשה, מוחמד אשתייה, הציג את הקבינט החדש לצד נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן.

השבעת הממשלה הפלסטינית החדשה (צילום: AFP)
ראש הממשלה הפלסטיני החדש, מוחמד אשתייה, יחד עם אבו מאזן. שלשום(צילום: AFP)

השבעת הממשלה הפלסטינית החדשה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

  

 

"ברכות לממשלה החדשה של הרשות הפלסטינית", צייץ בטוויטר ג'ייסון גרינבלט, שליחו המיוחד של טראמפ לאזור. "עם ניסיונם של אלו שחברים בה, אנו מקווים שנוכל לעבוד יחד לקידום השלום ולשיפור חיי הפלסטינים. זה זמן לדף חדש".

 

מינויו של אשתייה מהווה את אות הסיום למנגנון "ממשלת הטכנוקרטים" שהורכבה בהסכמת חמאס כחלק מהליך הפיוס. הממשלה החדשה כבר אינה צבועה לכאורה בצבעים נייטרלים, אלא מוגדרת כממשלת פתח ללא שיתוף של חמאס. הקמת הממשלה החדשה, לפי הערכות, נעשתה במטרה לבודד עוד יותר את חמאס - שהכריז כי אינו מכיר בה.

 

 

בפברואר התייחס קושנר ל"עסקת המאה", בעת שביקר במזרח התיכון. "פתרון סוגיית הגבול בין הישראלים לפלסטינים יבטיח תנועה חופשית של אנשים וסחורות ויוביל להזדמנויות חדשות. הכלכלה הפלסטינית הייתה מוגבלת בהיעדר השלום. בתוכניות קודמות הפרטים הודלפו וזה גרם לפוליטיקאים לסגת. ניסינו לנסח פתרונות מעשיים וצודקים לסוגיה הישראלית-פלסטינית. קיימנו התייעצויות רבות עם הישראלים, הפלסטינים ומנהיגים ערבים", אמר אז קושנר.

 

לפני כשבועיים דווח בעיתון "אל-אחבאר" הלבנוני, כי התוכנית תכלול הבנות עם ירדן על אזרוח פליטים פלסטינים. ירדן, דווח, התבקשה לאזרח בערך מיליון פליטים פלסטינים בכמה פעימות, כאשר הפעימה הגדולה שבהן תהיה הראשונה שתכיל כ-300 אלף פליטים, כולל פלסטינים מעזה שנמצאים בירדן.

 

עוד דיווחו ב"אל-אחבאר" כי ירדן תקבל סיוע כלכלי של 45 מיליארד דולר, חלקו יועבר במזומן וחלקו בפרויקטים. בתמורה לשטחים בצופר ובנהריים שישראל חכרה, תקבל ירדן שטחים מסעודיה. גם מצרים לפי הדיווח אמורה במסגרת התוכנית לקלוט פלסטינים בתמורה לסיוע כלכלי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אבו מאזן לצד מוחמד אשתייה
צילום: AFP
מומלצים