שתף קטע נבחר

חשיפה: המשטרה פתחה בבדיקה הקשורה לפרשת המניות של נתניהו

חוקרי להב 433 גבו עדות מאדם שסיפק מידע והקלטות הקשורות לבני משפחתו של נתן מיליקובסקי. בחומרים עלתה טענה ולפיה נתניהו "כלל לא שילם 600 אלף דולר", וכי העסקה בינו לבין בן דודו הייתה "בעייתית". המשטרה צפויה לזמן בקרוב דמויות נוספות לעדות. נתניהו: הכל דווח כדין

 

נתן מיליקובסקי (צילום: MICHAEL FALCO  / NYT, עמית שאבי)
רה"מ נתניהו ובן דודו נתן מיליקובסקי(צילום: MICHAEL FALCO / NYT, עמית שאבי)

 

המשטרה בתמונת פרשת המניות של נתניהו: תחת מעטה חשאיות גבו אתמול (יום ב') חוקרי המשטרה עדות מאדם שסיפק להם הקלטות הקשורות לבני משפחתו של נתן מיליקובסקי - בן דודו של ראש הממשלה. כך נודע ל-ynet. ממידע שהגיע לידי החוקרים וכעת נבדק עולה טענה כי עסקת המניות בין נתניהו לבן דודו הייתה "בעייתית".

 

ההקלטות שסופקו לחוקרים מכילות מידע ולפיו מקורב למשפחת מיליקובסקי טען כי נתניהו "כלל לא שילם 600 אלף דולר" על המניות שאותן רכש ב-2007 מחברת תוספי הפלדה NMDM שבבעלות מיליקובסקי, ולמעשה הייתה זו לכאורה דרך להעברת כספים מבן הדוד בלי דיווח. בעקבות אותה עדות, צפויה המשטרה לזמן קרובים נוספים של מיליקובסקי לעדות וייתכן שאף הוא עצמו יזומן להעיד.

   

השותפות העסקית בין נתניהו למיליקובסקי נחשפה עם דחיית בקשתו של ראש הממשלה לקבל מימון מבן דודו להוצאותיו המשפטיות. ועדת ההיתרים המשויכת למשרד מבקר המדינה, שדחתה את בקשת ראש הממשלה, ציינה כי ממידע שמסר נתניהו לוועדה בבקשה קודמת שהגיש בשנת 2009 עלה כי החזיק במניות תאגיד משותף בתחום "תוספי הפלדה" יחד עם מיליקובסקי. נתניהו הכחיש בעבר כל קשר לחברה זו וטען כי לא שוחח עם מיליקובסקי לגביה.

 

במשרד מבקר המדינה, שבדק את הדיווחים ואת אי-הדיווחים, סבורים כי בחומר שהועבר אליהם קיימים חשדות לפלילים וכי נתניהו לא דיווח כמתחייב על פי החוק על מצב נכסיו. העיסוק בפרשה טרם הבחירות הרתיע את גורמי אכיפת החוק - שחששו להיתפס כמי שנחפזים לבצע בדיקה, אולם ב-ynet פורסם לראשונה כי גורם משפטי בכיר העריך שהיועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט צפוי להורות למשטרה לפתוח בבדיקת חשד לפלילים.

 

במשטרה אמנם מבהירים כעת כי לא פתחו בבדיקה רשמית בפרשת המניות, אך כן גבו כאמור את העדות בעקבות ההקלטות שהועברו לידיהם.

 

 

לפני הבחירות פרסם נתניהו סרטון שבו התייחס לפרשת המניות בחברת הפלדה. "בניגוד לגנץ, שהחברה שניהל פשטה את הרגל, ובניגוד ללפיד שלא מבין בכלכלה, אני כן מבין בכלכלה, וזיהיתי שיש כאן השקעה נכונה", אמר אז נתניהו על מכירת המניות. הוא הוסיף: "אין שום קשר בין המניות שרכשתי ומכרתי לפני שנים לבין רכש הצוללות שהתרחש שנים לאחר מכן. על הרכש הזה החליט הקבינט אך ורק משיקולי ביטחון המדינה".

 

לדברי נתניהו, "ב-2007, כשהייתי ח"כ ולא חבר ממשלה, השקעתי בחברה פרטית עם טכנולוגיה ייחודית. החברה הזאת לא מייצרת צוללות, היא גם לא מייצרת פלדה, היא אפילו לא מייצרת את האלקטרודות שמסייעות לייצור הפלדה. החברה הזאת רחוקה כמרחק מזרח ממערב מייצור צוללות.

 

"והנה עוד עובדה שממחישה עד כמה עלילת הדם הזאת היא אבסורדית. ב-2010 מכרתי את המניות בחברה. זה היה שנה וחצי לפני שישראל חתמה על רכישת הצוללת הראשונה בכהונתי זו. זה היה שנתיים לפני שהגרמנים מכרו צוללות למצרים. כך שלא היה שום קשר בין הדברים. זאת עלילה".

 

"נתניהו הרוויח פי 7 ממכירת המניות"

מידע שהתפרסם בחודש שעבר מציג את רווחי העתק של נתניהו בעקבות מכירת המניות בחברת הפלדה שחלקה בבבעלות בן דודו מיליקובסקי. לפי הדיווח, המניות שאותן רכש נתניהו ב-2007 בסכום של 600 אלף דולר, נמכרו על ידו כעבור שלוש שנים בסכום של 4.3 מיליון דולר - פי שבעה מסכום הרכישה.

 

הנתונים מסתמכים על דיווח שמסר עורך דינו של נתניהו דוד שמרון לרשויות בישראל סמוך לכניסתו לתפקיד ראש הממשלה ב-2009. לפי דיווח זה, ב-2007, עת שכיהן כיו"ר האופוזיציה, רכש נתניהו 1.7% ממניות חברת NMDM, שניהלה מאוחר יותר עסקים עם תאגיד הצוללות הגרמני טיסנקרופ.

 

עד היום פורסם שראש הממשלה מכר את המניות ב-2010 בסכום של 4.3 מיליון דולר, אולם כעת מתברר כאמור כי הוא רכש אותן בסכום של 600 אלף דולר. חישוב בשקלים, נתניהו הרוויח מעסקת המכירה 13.2 מיליון שקלים.

 

גרסת נתניהו כפי שנמסרה בחודש שעבר:

1. ב-2007, כשראש הממשלה רכש את המניות, הוא קנה אותן עם אחרים במחיר השוק ללא כל הנחה.

2. רכישת המניות דווחה במלואה לרשות המסים.

3. ב-31.3.2009, ערב כניסת ראש הממשלה לתפקיד, פנו עורכי דינו של ראש הממשלה לוועדת ההיתרים.

4. ב-18.8.2009 הוועדה נענתה לפנייתו של ראש הממשלה ואישרה את הדברים הבאים:

ראש הממשלה יכול להחזיק במניות למרות כניסתו לתפקיד. הסיבה לכך היא שהוא לא שותף עסקי בחברה אלא משקיע פאסיבי: יש לו אחוז מזערי בחברה ושאין לו חלק בניהולה.

הוועדה אישרה לראש הממשלה לקבל הלוואה מבן דודו לצורך תשלום המס בישראל על הדיבידנד. ההלוואה הוחזרה במלואה שנה לאחר מכן.

5. בדו"ח השנתי שהגיש ראש הממשלה למס הכנסה בשנת 2010 הוא דיווח על מכירת המניות ושילם את מלוא המס כחוק.

6. בהצהרת ההון לסוף שנת 2010 דיווח על המכירה במלואה.

 

מטעמו של נתניהו נמסר בתגובה לידיעה: "ראש הממשלה שילם על המניות. ראש הממשלה היה משקיע פסיבי בחברה. חלקו בה היה מזערי והוא לא היה מעורב בעסקיה או בניהולה בשום דרך. כל הפעולות הקשורות לעניין דווחו כדין לרשויות המתאימות".

 

זמן קצר לאחר מכן נמסר מטעמו של ראש הממשלה כי "ראש הממשלה פעל לחלוטין לפי הדין והמשטרה עצמה כבר הכחישה שפתחה בבדיקה או בחקירה בנושא. כנראה שיש גורמים בתקשורת שעדיין לא הפנימו את תוצאות הבחירות. נגמרו הימים שבהם מעלים ידיעות שווא בתקשורת כדי להניע חקירות סרק נגד ראש הממשלה נתניהו".

 

מדוברות המשטרה נמסר: "משטרת ישראל אינה אחראית לפרסומים בלתי רשמיים המופיעים מטעם גורמים שונים ועל אחריותם. המשטרה אינה נוהגת להכחיש או לאשר עצם קיומן של חקירות. במקרה רגיש זה ובשל משמעויותיו הציבוריות בחרנו להודיע לציבור כי משטרת ישראל לא פתחה בבדיקה או חקירת הנושא. הגעת פלוני למסור עדות אינה מעידה בהכרח על פתיחה בבדיקה או חקירה".

 

דובר משרד המשפטים מסר: "במענה לפניות הרינו להבהיר - איננו מגיבים למהלכים לא פומביים של רשויות האכיפה, לרבות פעולות מודיעיניות או קבלת מידע מגורמים כאלה ואחרים. למען הסר ספק, טרם התקבלו החלטות כלשהן בפניות הקשורות לעניין המניות, וממילא לא נפתחה בדיקה או חקירה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MICHAEL FALCO  / NYT, עמית שאבי
נתניהו ומיליקובסקי
צילום: MICHAEL FALCO / NYT, עמית שאבי
מומלצים