שתף קטע נבחר

צפירה, נאומים ומחאה: ישראל מתייחדת עם זכר הנופלים

אחרי הצפירה החלה העצרת המרכזית במעמד הנשיא והרמטכ"ל. בתל אביב, בטקס הזיכרון הישראלי-פלסטיני השתתפו אלפים אל מול כמה מאות מפגיני ימין קיצוני שגידפו אותם. היום: צפירה בת שתי דקות, הטקס המרכזי בהר הרצל וב-20:00 - טקס הדלקת המשואות

 

 

ערב יום הזיכרון לחללי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה נפתח רשמית אמש (ג') בשעה 20:01, כשנגמרה הצפירה והחלה העצרת המרכזית בכותל המערבי בירושלים במעמד הנשיא ראובן ריבלין, הרמטכ"ל, רב-אלוף אביב כוכבי, וממלא-מקום מפכ"ל המשטרה, ניצב מוטי כהן.

 

הרמטכ"ל כוכבי, אמר בעצרת בכותל כי "החללים נפלו בשירות העם וכל אחד מהם היה ללבנה נוספת שחיזקה את כותל הביטחון וכולם יחדיו הפכו לחומת המגן של העם. הביטוי העליון ביותר לקדושת החיים, הוא לעשות כל שביכולתנו כדי להקטין את היקף הנפגעים בשגרה ובמלחמה. המשימה המבצעית לעולם קודמת לכל ובשמה נסכן את חיינו, אך שכלול שיטות הלחימה, ושיפור דרכינו באימונים ובשגרה, הם צוואה גלויה, שהותירו הנופלים, ועלינו לעמול כדי לממש אותה בכל יום".

טקס יום הזיכרון ברכבת הכותל (צילום: עמית שאבי)
חיילים בעצרת המרכזית בכותל(צילום: עמית שאבי)

הנשיא ריבלין אמר בטקס כי "לפני חודש הבאנו למנוחת עולמים את רב סמל זכריה באומל, 37 שנים אחרי שנפל בקרב סולטן יעקב. בכך, קיימה מדינת ישראל את ההבטחה לכל אב ואם בישראל, ההבטחה להחזיר את הבנים שלא שבו מן הקרב הביתה. זהו חוב שאנחנו ממשיכים לשאת אתנו למשפחותיהם של כל נעדרי צה"ל וחלליו שמקום קבורתם לא נודע. לא נשקוט עד שישובו כולם לכאן".

 

 

אירוע שירים לזכרם יום הזיכרון (צילום: מארק ניימן / לע
נשיא המדינה והרמטכ"ל באירוע "שירים לזכרם"(צילום: מארק ניימן / לע"מ)

אירוע שירים לזכרם יום הזיכרון (צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת)
ראש הממשלה באירוע "שירים לזכרם"(צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת)

אחרי העצרת הרשמית בכותל, ייערך ב-8:45 ברחבת הסוכנות היהודית בירושלים טקס יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה בארץ ולזכר היהודים שנרצחו באירועים אנטישמיים בעולם. קורבנות הפיגועים האנטישמיים בבתי הכנסת בארה"ב יעמדו במרכזו של הטקס שייערך במעמד שגריר ארה"ב בישראל דייוויד פרידמן, מנכ"ל פדרציית פיטסבורג ג'ף פינקלשטיין ונציגת משפחות הקורבנות, מארני פיינברג, שתדליק את משואת הזיכרון ביחד עם יו"ר הסוכנות היהודית יצחק הרצוג והשגריר האמריקני.

 

בשעה 11:00 בבוקר תישמע צפירה בת שתי דקות ולאחריה ייפתח בהר הרצל בירושלים טקס האזכרה המרכזי לחללי מערכות ישראל במעמד הנשיא, ראש הממשלה והרמטכ"ל. במקביל, באותה העת יתקיימו טקסים ממלכתיים בכל הארץ בהשתתפות נציגים מהממשלה ומהכנסת.

 

בשעה 13:00 יתקיים בהר הרצל הטקס המרכזי לזכר חללי ונפגעי פעולות האיבה במעמד הנשיא וראש הממשלה. ב-20:00 תעבור המדינה מאבל לשמחה - עם טקס הדלקת המשואות, שיפתח את אירועי יום העצמאות ה-71 למדינה.

 

איגרת ראש הממשלה ושר הביטחון בנימין נתניהו ליום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ()

ראש הממשלה בנימין נתניהו פרסם איגרת ראש הממשלה ושר הביטחון ליום הזיכרון לחללי מערכות ישראל תשע"ט, שבה כתב: "צמד המילים 'זיכרון ועצמאות' מלווה את קיומנו הלאומי זה 71 שנים. מאז שעמנו הגשים את כיסופי הדורות לחידוש הריבונות המדינית, מגיני ארצנו עומדים על משמרתם דרוכים ונחושים. עובדת היותנו אומה בת חורין מובטחת בזכות נכונות ההקרבה של בנינו ובנותינו. קורבן הנופלים - קודש, גבורתם - מופת, זכרם - נצח.

 

"חמוטל בר-יוסף, משוררת בולטת שידעה אובדן ושכול, כותבת: 'מַה יֵש פֹּה לְהַסְבִּיר? אוֹ שְאַתָּה מַכִּיר אֶת הַמָּקוֹם הַכּוֹאֵב אוֹ שְאַתָּה לֹא מַכִּיר'. אנו, שיקירינו הלכו מאיתנו לבלי שוב, איננו זקוקים להסברים. הכאב שוכן בעומק נפשנו. די במבט אילם כדי שנבין זה את זה. עברנו שבר נורא, ומה שנותן לנו את הכוח להתקדם במעלה הדרך הוא תמיכת העם והגאווה במדינה.

 

"כשהסתיימה מלחמת הקוממיות, לפני שבעה עשורים, נפתח צוהר לעולמם הפנימי של חללי המערכה. עיזבונם כלל מכתבים ורשימות מרטיטי לב, גווילי אש. הם משקפים אמונה חסרת פשרות בצדקת הדרך והבנת גודל הייעוד. מוטב למות זקופי קומה על אדמת המולדת - כך אמרו - מאשר לחיות מוכים ומושפלים בנכר.

 

"עמידתנו במבחן האש והדם בתש"ח-תש"ט לא הייתה מעשה חד פעמי. חלוף הזמן מוכיח שבכל דור קמים לנו גיבורים שצועדים לפני המחנה. הם מתחנכים על מורשת קודמיהם, ואף הם נכונים לחרף נפשם כדי להבטיח את נצח ישראל. איננו חדלים להיאבק במבקשי נפשנו - בחזית ובעורף, בגבולות ובמוקדי הטרור.

 

"בד בבד אנו בונים את מדינתנו, שזוכה להישגים מופלאים בכל תחומי העשייה. בחסות חיילינו ומפקדינו, שעומדים כחומה בצורה אל מול אויבינו, ישראל מוסיפה לצעוד קדימה. עוצמתנו מחוללת תמורות חשובות במזרח התיכון - מדינות בעולם הערבי והמוסלמי מבקשות להתקרב אלינו, ואני מאמין שזרעי השלום הללו עוד יניבו פירות.

 

"משפחות יקרות, ערב יום הזיכרון אני מאחל לכן שמבעד למסך הדמעות יבקיעו דרך קרני אור. האור הזה, פרי הטוב סביבנו, הוא הנחמה, הוא התקווה. זכרם של הבנים והבנות, גיבורי האומה, ישכון בלבבות לעולמי עד".

 

 

בנימין נתניהו שרה נתניהו  (צילום: עמוס בן גרשום, לע
(צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)

 

"איננו ששים אלי קרב, אך יודעים שנכונות ההקרבה היא הערובה לגורלנו"

את אירועי ערב יום הזיכרון אתמול פתח בשעה 16:00 הטקס המסורתי בבית יד לבנים בירושלים, שבו השתתפו ראש הממשלה בנימין נתניהו, יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, ממלאת מקום נשיאת בית המשפט העליון, השופטת ענת ברון ומשפחות הנופלים.

 

נתניהו התייחס בנאומו לארבעת ההרוגים בסבב הלחימה האחרון מול ארגוני הטרור מרצועת עזה: "היום אנחנו מרכינים ראש וחולקים כבוד ל-23,741 חללי מערכות ישראל: יהודים, דרוזים, מוסלמים, נוצרים, בדואים וצ'רקסים. אליהם נוספים אלפי הקורבנות של פעולות האיבה, כולל ארבעה אזרחים חפים מפשע שנהרגו בתחילת השבוע מטילי המחבלים בעזה. אנו שולחים את תנחומינו העמוקים למשפחותיהם". נתניהו הוסיף כי "איננו ששים אלי קרב, אך אנחנו יודעים שנכונות ההקרבה היא הערובה לגורלנו", וחתם את דבריו בהבטחה להשבת החללים והשבויים: "משפחות יקרות ומכובדיי, אני מתחייב שנמשיך לפעול להחזיר ארצה את חללינו, נעדרינו ושבויינו כפי שהחזרנו הביתה את זכריה באומל ז"ל".

 

שרים בכיכר רבין תל אביב יום הזיכרון חללי מערכות ישראל צה
משפחת גולדין בכיכר רבין(צילום: מוטי קמחי)

 

 

אינפו גרפיקה יום הזיכרון זיכרון לחללי מערכות ישראל לוח זמנים  ()

נתניהו נכח יחד עם מאות בני משפחות שכולות גם באירוע הזיכרון הלאומי המרכזי "שירים לזכרם" במשכן הכנסת. באירוע השתתפו גם הנשיא ריבלין, יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, והרמטכ"ל כוכבי. באירוע הופיעו להקת שלווה, שירי מימון, יונתן רזאל, נתן גושן, שי אברהמסון ושמעון בוסקילה. נוי לוי, אחותו של סמ"ר אביב לוי ז"ל שנהרג בשנה שעברה מירי צלף, שרה יחד עם הלהקות הצבאיות. את הטקס יחתום ביצוע משותף של הזמר הראל סקעת יחד עם יתומי צה"ל. במהלך הטקס הקריא נתניהו מעל הבמה את השיר "ארץ צבי" של יהורם גאון. בירושלים נערך טקס נוסף בבריכת הסולטן בשם "זוכרים, שרים ומספרים", שבו נכח ראש העיר משה ליאון.

 

 

אירוע זיכרון משותף ישראלים ופלסטינים בתל אביב (צילום: רמי בן-ארי, לוחמים לשלום)
9,000 בני אדם הגיעו. טקס הזיכרון המשותף בתל אביב(צילום: רמי בן-ארי, לוחמים לשלום)

מחאה מול אירוע זיכרון משותף ישראלים ופלסטינים בתל אביב (צילום: יריב כץ)
פעילי ימין קיצוני מוחים נגד הטקס הישראלי-פלסטיני(צילום: יריב כץ)

בתל אביב נערך אמש טקס הזיכרון הישראלי-פלסטיני, שעורר סערה כשבג"ץ דחה את עמדת ראש הממשלה ושר הביטחון נתניהו – והתיר כניסת 100 פלסטינים לטקס המשותף, שנערך זו השנה ה-14 ברציפות. הטקס ביוזמת "לוחמים לשלום" ופורום המשפחות השכולות. לטקס, על פי המארגנים, הגיע מספר שיא של משתתפים - 9,000 ישראלים ופלסטינים.

 

לפני הטקס הגיעו כ-200 פעילי ימין קיצוני והפגינו. המפגינים, ששהו במתחם מגודר, קראו לעבר המשתתפים בטקס קריאות גנאי כגון "קאפו" ו"לכו לעזה", ניסו לשרוף דגל פלסטין וירקו על משתתפים שחלפו על פניהם. "כמה פיגועים יהיו עוד בגלל הערב הזה פה? כמה לגיטימציה לטרור אתם נותנים", קרא אחד המפגינים. המשטרה עצרה חמישה מפגינים בגין הפרת הסדר הציבורי וזריקת חפצים לעבר המשתתפים. בסיום הטקס קראו המפגינים קדיש לאלה שיצאו מהאירוע, וכינו אותם גם "נאצים" ו"היטלר".

 

אלפים השתתפו אמש באירוע "שירים בכיכר" המסורתי בכיכר רבין שבתל אביב. בין הנוכחים באירוע היו ראש העיר רון חולדאי, השגריר באו"ם דני דנון, משפחת גולדין, השרה לשעבר ציפי לבני, וחברי הכנסת מיקי חיימוביץ', אסף זמיר (כחול לבן) וקרן ברק (הליכוד).

 

 

מציינים את יום הזיכרון בהודו ()
מציינים את יום הזיכרון בהודו

ראש העיר תל אביב-יפו, רון חולדאי, אמר באירוע: "אני חש שאנחנו מדברים ומקשיבים פחות. כל מחלוקת הופכת לריב, כל שאלה – לבגידה, וכל ניסיון להחלפת דעות נקטע באיבו ונחשב לטאבו. כמעט ואיננו מצליחים לשוחח בכנות על שאלות היסוד של קיומנו כאן בארץ הזו. דווקא היום, ביום הזיכרון הזה לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה, חשבתי לנכון להזכיר עד כמה השיח משמעותי לחיינו".

 

6,000 צעירים יהודים וראשי קהילות יהודיות מהעולם השתתפו בטקס יום הזיכרון של יהדות התפוצות שקיים ארגון "מסע" בלטרון. זהו טקס הזיכרון הרשמי היחיד בשפה האנגלית ולקחו בו חלק אלפי יהודים צעירים, משתתפי "מסע" מרחבי העולם השוהים בישראל ומנהיגי קהילות יהודיות מהעולם. בסיועו של משרד התפוצות, שודר הטקס בשידור חי בעשרות מדינות - בבתי ספר ובקהילות היהודיות, וצפו בו עשרות אלפי יהודים נוספים.

 

בנוסף, מאות תרמילאים ישראלים השתתפו בטקסים ליום הזיכרון ברחבי הודו. טקס גדול התקיים בבית בינ"ה בדראמסלה. טקסים דומים התקיימו בקאסול ובמנאלי. בטקסים שרו שירים לזכר הנופלים וסיפרו סיפורים אישיים של לוחמים או משפחות לוחמים. שליחי חב"ד נשאו תפילת אל מלא רחמים. גם בשגרירות ישראל בדלהי נערך טקס רשמי שבו השתתפה להקה של הצופים.


פורסם לראשונה 07/05/2019 23:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
חיילים בעצרת המרכזית בכותל
צילום: עמית שאבי
מומלצים