שתף קטע נבחר

חבר של חבר: הפוליטיקה של האירוויזיון

יוון בעד החברה קפריסין, מדינות חבר העמים לצד רוסיה, יהודי צרפת איתנו – וכולם נגד בריטניה. ניתוח ההצבעה הפוליטית באירוויזיון 2019: מי לא יעזו להצביע אחת לשנייה ומי נלחמו בעבר ומעניקות כיום דוז-פואה זו לזו?

 

 

סערת דגלי פלסטין בהופעת מדונה ובהכרזת הנקודות לאיסלנד הובילה את שרת התרבות מירי רגב למחות: "אסור לערב פוליטיקה באירוויזיון". אבל למעשה, הפוליטיקה מכתיבה לא פעם את התוצאות של תחרות הזמר. השנה בתל אביב, הזוכה ההולנדי דאנקן לורנס קיבל נקודות מרוב מדינות אירופה ואילו קובי מרימי מישראל כמעט ולא קיבל נקודות מאף מדינה - אבל גם הפעם אי אפשר היה לפספס את ההצבעות הפוליטיות.

 

"Friend of a Friend of a Friend", אמר ארז טל לאחר שחבר השופטים ההונגרי העניק לשכנים הצ'כים ושירם "חברה של חבר" 12 נקודות - וכנראה שלא כולם אהבו את זה. הדוז-פואה שנתנו הקפריסאים ליוון, והיוונים לקפריסאים (גם הקהל וגם השופטים) - כבר התקבל בשריקות בוז רועמות ב"אקספו תל אביב". אבל פרט למקרים הבולטים הללו (צפו בהם בסרטון בתחילת הכתבה), היו לא מעט עדויות להצבעה על בסיס גיאו-פוליטי.

חצי גמר ראשון אירוויזיון אקספו תל אביב (צילום: רויטרס)
טאמטה הקפריסאית הגאורגית-יוונייה. דוז פואה ממדינותיה(צילום: רויטרס)

חצי גמר ראשון אירוויזיון אקספו תל אביב (צילום: AFP)
הצ'כים מקפצים. חברים של ההונגרים(צילום: AFP)

ההצבעות הגושיות הן לא רק סוגיה פוליטית. בין מדינות שכנות יש קשרים תרבותיים והיסטוריים עמוקים, ולכן חיבה לסגנון מוזיקלי מסוים יכולה גם היא להכתיב את דפוס ההצבעה. ויש גם מקרים אחרים. למשל, פרט לדוז-פואה היווני, 12 הנקודות היחידות שקיבלו הקפריסאים מהקהל הגיעו מגאורגיה. הסיבה האפשרית: הזמרת הקפריסאית טאמטה היא בכלל גאורגית-יוונית.

 

החברות של רוסיה

כרגיל, הרוסים קיבלו חלק גדול מהנקודות שלהם ממדינות שהיו פעם חלק מברית המועצות בפרט, ומהגוש המזרחי בכלל. רק שופטי אזרבייג'ן העניקו דוז-פואה לסרגיי לזרב הרוסי, ואילו מהקהל 11 מדינות נתנו לו 12 נקודות: אסטוניה, לטביה, ליטא, אזרבייג'ן, בלארוס וארמניה שהיו שייכות בעבר לברית המועצות; אלבניה, מולדובה וצ'כיה ממזרח אירופה; וישראל שקלטה יותר ממיליון עולים מחבר העמים.

רוסיה (צילום: AFP)
סרגיי לזרב הרוסי. הגוש המזרחי איתו(צילום: AFP)

איטליה (צילום: AP)
מחמוד האיטלקי. דוז פואה כפול ממלטה(צילום: AP)

היוצאת דופן היא סן מרינו. הקהל במדינה הקטנטנה דוברת האיטלקית, שאיטליה מקיפה את שטחה, לא העביר 12 נקודות למחמוד האיטלקי, שסיים במקום השני אחרי הולנד - אלא דווקא לרוסים. לעומת הקהל, שופטי סן מרינו נתנו 12 נקודות לאיטליה. ממלטה, שבה 66% מהתושבים דוברי איטלקית, קיבל מחמוד 24 נקודות - דוז-פואה מהקהל והשופטים.

 

כמעט כמו כל שנה, ישראל - שחברות רבות באירופה אין לה - נהנתה מהצבעת יהודי צרפת. 12 נקודות העניק הקהל הצרפתי לקובי מרימי, מתוך 35 שניתנו בסך הכול לזמר בן ה-27 מרמת גן. את מירב הנקודות (10) שניתנו לבילאל חסאני הצרפתי הוא קיבל מהשכנה בלגיה, אחת משלוש המדינות היחידות באירופה (מלבד צרפת), שבהן השפה הרשמית היא צרפתית.

קובי מרימי בחזרה לגמר האירוויזיון (צילום: אורן אהרוני)
קובי מרימי. 12 נקודות באדיבות יהודי צרפת(צילום: אורן אהרוני)

צרפת (צילום: AFP)
בילאל הצרפתי. מזל שיש בלגים(צילום: AFP)

גוש הבלקן

אחד הגושים הקבועים באירוויזיון הוא גוש הבלקן. לפני רבע מאה הן נלחמו זו בזו, אבל מדי שנה מעניקות מדינות יוגוסלביה לשעבר נקודות זו לזו באירוויזיון. סרביה קיבלה 12 נקודות מהקהל במונטנגרו (ועוד 12 מהשופטים), 10 מצפון מקדוניה וסלובניה, ושמונה מקרואטיה. סלובניה קיבלה 10 מהקהל הקרואטי ו-10 מהקהל הסרבי.

 

צפון מקדוניה זכתה לדוז-פואה מהקהל בסרביה וסלובניה, ל-7 נקודות מקרואטיה ו-6 ממונטנגרו. המדינה, בהשתתפות ראשונה בשם החדש לאחר ההסכם עם יוון, קיבלה נקודה מהשופטים היוונים ואפס מהקהל. אותו מספר נקודות מזערי וזהה עשה את הכיוון ההפוך. ואם תהיתם למה בוסניה לא העניקה לאף אחת משכנותיה נקודות, הסיבה פשוטה - היא בחרה לא להשתתף השנה באירוויזיון.

מקדוניה הצפונית (צילום: AP)
הצפון מקדונית על הבמה. נקודה אחת מיוון(צילום: AP)

סרביה (צילום: AP)
הסרבית בת"א. 12 נקודות ממונטנגרו, גם מהקהל וגם מהשופטים(צילום: AP)

גם בצפון אירופה מעדיפים לתמוך זה בזה. כך למשל קיבלה שבדיה 12 נקודות מהקהל הנורבגי ו-10 מדנמרק. לדנים נתנו השבדים 8 נקודות, 6 הם קיבלו מבריטניה ואסטוניה, ו-5 מהולנד ומנורבגיה. אסטוניה קיבלה 10 משבדיה והשכנה הבלטית לטביה.

 

האחרונים של ארמניה, האחרונים של אזרבייג'ן

ויש גם כאלו שלא יעזו להצביע זו לזו. חמשת שופטי ארמניה דירגו את השיר האזרי במקום ה-26 והאחרון. חמשת שופטי אזרבייג'ן בחצי הגמר דירגו את השיר הארמני במקום ה-17 והאחרון. שתי השכנות היריבות, שנלחמו בשנות התשעים במלחמת נגורנו-קרבאך, לא העניקו נקודה אחת לשנייה.

 

היום גם העבירו האזרים תלונה רשמית לאיגוד השידור האירופי בנוגע למפה שהוצגה בהצבעה באירוויזיון, ובה לא הופיע חבל שלדידם שייך להם. אבל לאזרבייג'ן יש בכל זאת חברים. אלו כמובן הרוסים - גם הקהל וגם השופטים העניקו להם דוז-פואה.

חצי גמר אירוויזיון שני  (צילום: AP)
הזמר האזרי. אפס נקודות מארמניה(צילום: AP)

אזרבייג'ן אירוויזיון 2019 מוחים על המפה שהוצגה ()
המחאה האזרית על המפה באירוויזיון

בריטניה (צילום: AP)
מייקל רייס הבריטי. הסבא: "הכול פוליטי"(צילום: AP)

לבריטים אפילו זה לא נשאר. הממלכה המאוחדת, שעולה ישירות לגמר מדי שנה עקב היותה אחת המממנות העיקריות של האירוויזיון, סיימה בחמש השנים האחרונות ארבע פעמים בין שלוש האחרונות. השנה מייקל רייס הצעיר דורג אחרון עם 16 נקודות לעומת 492 של המנצח ההולנדי - והבריטים מיהרו לקשר בין הברקזיט לבין התוצאות.

 

"ציפינו לזה, אבל הוא היה צריך לקבל יותר", אמר סבו של רייס. "אני חושב שהכול פוליטי. אבל לא לכל אחד יוצא לעשות דבר כזה. הוא גרם לנו גאווה". מהקהל קיבל רייס הנכד שלוש נקודות בלבד, כולן מאירלנד. השופטים היו קצת יותר נדיבים, אבל זה לא מנע את המקום האחרון למדינה שלא רוצה להיות חלק מאירופה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
טאמטה מקפריסין. ותודה ליוון
צילום: AP
מומלצים