שתף קטע נבחר

אחרי התפזרות הכנסת: כך נערכות המפלגות לבחירות

רגע אחרי שהכנסת התפזרה, האות ניתן ומערכת הבחירות לכנסת ה-22 יצאה לדרך. מי רצים יחד ואיזה איחודים לא ישרדו? מי כבר פתח את מטה הבחירות ומי עוד מתלבט אם לרוץ? כל ההכנות של המפלגות לקראת הבחירות החדשות

הכנסת ה-21 התפזרה באופן רשמי והמפלגות השונות כבר מחממות מנועים לקראת הבחירות לכנסת ה-22. חלק מהמפלגות כבר השיקו באופן רשמי את מטה הבחירות, חלק החלו לדון בשינויים ברשימות או במי שיעמוד בראש, ויש כאלה שעדיין יושבים על הגדר ולא הכריעו אם יתמודדו בכלל בבחירות הבאות.

בחירות ראשי מפלגות (צילום: EPA, רויטרס, אלכס קולומויסקי, יואב דודקביץ', דנה קופל, אלעד גרשגורן)
(צילום: EPA, רויטרס, אלכס קולומויסקי, יואב דודקביץ', דנה קופל, אלעד גרשגורן)

 

הליכוד-כולנו

ראש הממשלה בנימין נתניהו מתכוון לנהל קמפיין עם שתי מטרות מרכזיות - להיות המפלגה הגדולה ביותר ולמחוק מהמפה הפוליטית את ישראל ביתנו של אביגדור ליברמן. הליכוד מתכוון להשקיע משאבים תקציביים אדירים במגזר הרוסי כדי לכרסם את התמיכה בליברמן במגרש הביתי שלו.

 

 

משה כחלון ובנימין נתניהו (צילום: רויטרס)
כחלון ונתניהו. חמישה שריונים ל"כולנו" ברשימת הליכוד לכנסת(צילום: רויטרס)

נתניהו החליט לשריין ברשימה את חברי מפלגת "כולנו" ומשה כחלון, גם במחיר של עימות עם שרים וח"כים במפלגתו. מזכירות הליכוד אישרה את השריונים לכולנו וגם את ביטול הבחירות המקדימות לרשימה ולראשות המפלגה. למעשה, רשימת הליכוד לכנסת ה-22 תהיה זהה לרשימה כיום, בתוספת השריונים של אנשי כולנו.

 

ח"כים בליכוד עתרו לבית הדין העליון של התנועה נגד החלטת המזכירות, שלטענתם התקבלה בניגוד לחוקת המפלגה. גם מבקר הליכוד, עו"ד שי גלילי, טען שמדובר במהלך בלתי חוקי. כדי לרכך את הביקורת, נתניהו שוקל להעביר חוק נורווגי מרובע, שבמסגרתו יתפטרו ארבעה שרים בליכוד מתפקידם בכנסת וכך ייכנסו ארבעה ח"כים נוספים.

תמונה של איילת שקד (צילום: צביקה טישלר)
שקד. מאמצים לשריין גם אותה ברשימת הליכוד(צילום: צביקה טישלר)

יו"ר מרכז הליכוד, השר חיים כץ, דרש מנתניהו לכנס את מרכז המפלגה לאישור האיחוד עם כולנו. בנוסף הוא הציע לשריין את איילת שקד במקום בכיר ברשימת המפלגה לכנסת. גורם בכיר בליכוד טען שנתניהו נמצא בדילמה לגבי שקד. מצד אחד, נתניהו היה מעדיף לחתוך לתמיד את השותפות בין בנט לשקד. מנגד, היא נחשבת "סדין אדום" במשפחת נתניהו. הגורם הוסיף: "נתניהו לא רוצה, אבל אם הוא יהיה צריך - הוא ישריין את שקד ברשימה".

 

כחול לבן

בכירים בכחול לבן אישרו היום כי שלוש המפלגות (יש עתיד, חוסן לישראל ותל"ם) ירוצו יחד בבחירות לכנסת ה-22. ראשי הרשימה גם הסכימו על זהות היו"ר והמועמד לראשות הממשלה – בני גנץ. בימים האחרונים נרשמה מתיחות בעקבות דבריו של יאיר לפיד, שלפיהם אינו יכול להתחייב מי יעמוד בראש הרשימה, אך לבסוף לפיד אמר בפומבי כי גנץ יוביל את הרשימה בבחירות הבאות.

בני גנץ ויאיר לפיד מתכוננים ללילה ארוך (מתוך עמוד הטויטר של יאיר לפיד)
גנץ ולפיד. האיחוד נמשך, הרוטציה בסימן שאלה(מתוך עמוד הטויטר של יאיר לפיד)

גורמים ברשימה טענו כי נקודת התורפה בכחול לבן היא הסכם הרוטציה בין גנץ ללפיד, ששירת את נתניהו בקמפיין הבחירות הקודמות. גם מספר 3 ברשימה, משה (בוגי) יעלון, רמז על כך כשאמר שהרשימה צריכה לשנות את היחס שלה כלפי הציבור החרדי. אתמול פורסם כי גורמים במפלגה מנסים לבטל את הסכם הרוטציה, אך מקורבי גנץ ולפיד הכחישו את הדברים.

 

בכחול לבן לא יתקיימו פריימריז, וכמו בליכוד ובמפלגות נוספות, הרשימה לכנסת ה-22 תהיה "צילום" של הרשימה הנוכחית, ללא שינויים. אלא אם כן יהיו מועמדים אטרקטיביים שירצו להצטרף לרשימה, ואז היא יכולה להשתנות.

 

ישראל ביתנו

יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן נמצא במערכת הפוליטית כבר יותר מ-20 שנה, אבל נראה שהבחירות לכנסת ה-22 הן קרב חייו. אחרי שנתניהו איים למחוק את מפלגתו, ליברמן לא מתכוון לוותר. הוא מתכוון להסתער על המגרש הביתי (המגזר הרוסי), אבל גם לפעול להעברת קולות של מצביעי ימין-מרכז חילוניים בטענה שהוא החילוני האחרון לפני "קואליציית מדינת הלכה" שנתניהו מתכוון להקים.

 

 

זה כבר לא קרב פוליטי רגיל, אלא קרב אישי ויצרי נגד נתניהו, שכינה את ליברמן "שמאלני" ו"המפיל הלאומי של ממשלות ימין".

 

ליברמן בונה על המצביע החילוני-ימני שחושש מכפייה דתית והשתלטות החרדים והחרד"לים על הקואליציה. אתמול הוא טען שיש לו פוטנציאל להגיע ל-17 מנדטים ואמר שיצטרף רק לממשלת ימין, אך לא התחייב מראש להמליץ על נתניהו. גם ברשימת ישראל ביתנו לא צפויים שינויים. ליברמן מתכוון להגיש את אותה הרשימה שאיתה התמודד בבחירות לכנסת ה-21.

 

ש"ס

בש"ס פותחים את מערכת הבחירות השנייה של 2019 בתחושת דז'ה וו נעימה. ב-2018 רשמה המפלגה קמפיין מוצלח ברשויות המקומיות, כשהדובדבן היה דווקא בסיבוב השני, עם ניצחון מועמדו של דרעי בירושלים – משה ליאון.

 

 
אריה דרעי  (צילום: אלכס קולומויסקי)
אריה דרעי משוכנע שיחזור על ההישג(צילום: אלכס קולומויסקי)

אחרי ההצלחה הגדולה בבחירות לכנסת, שהפכה את ש"ס למפלגה השלישית בגודלה, לכאורה יש לאריה דרעי רק מה להפסיד. אף על פי כן הוא משדר ביטחון ומשוכנע שגם השנה הסיבוב השני יהיה מוצלח עוד יותר מהראשון.

 

"השטח הש"סי ערוך ומוכן", אמרו במפלגה. "הלקחים מהבחירות האחרונות לכנסת הופקו במלואם, הוסקו המסקנות ועשרות נציגי המפלגה ברשויות המקומיות ברחבי הארץ יכולים לצאת תוך תקופת זמן קצרה ליום בחירות נוסף".

 

היום כינס דרעי את הצוות האסטרטגי שעבר עבור המפלגה בבחירות האחרונות לפגישת עבודה ראשונה. יו"ר ש"ס העריך בפני חברי הצוות כי ההתקפות של ליברמן על הציבור החרדי רק יחזקו את כוחה של המפלגה.

 

יהדות התורה

ביהדות התורה התגאו שהם היו "הראשונים שזיהו", והזכירו שכבר כשליברמן הפעיל את השריר הראשון מול נתניהו במשא ומתן הקואליציוני, יעקב ליצמן ומשה גפני הנחו את אנשיהם לא לנעול עדיין את מטות הבחירות מחשש לסיבוב חוזר. אבל עם "אמרנו לכם" לא מביאים מנדטים, ובמפלגה נערכים לגיוס כללי במגזר למלחמת קודש נגד "חוקי השמד" של ליברמן.

פתיחת מטה הבחירות של
פתיחת מטה הבחירות של יהדות התורה. "נחשוף את הבלוף של ליברמן"(צילום: תומי הרפז)

בקמפיין הבחירות צפויה יהדות התורה לסמן את יו"ר ישראל ביתנו כאויב החרדים מספר 1 ולהדיח את לפיד מראשות הטבלה המפוקפקת. עם זאת, הם יידרשו להתמודד עם עייפות שפשטה בציבור, כולל בקרב אנשיהם, מהעיסוק בנושא הגיוס, שמלווה את המערכת הפוליטית כבר ארבע קדנציות. מצד שני, יש גם חשש שהנושא ירד מסדר היום ככל שיתקרב 17 בספטמבר ויפנה את מקומו לטובת החסינות, איראן, ושוב החסינות.

 

"יש דחף גדול להוכיח לליברמן שהוא לא פגע בנו ולא השפיע על תוצאות הבחירות ועל הרכב הקואליציה", אמר גורם במפלגה. "כלפי פנים נספר לבוחרים שלנו שהוא אויב החרדים. אבל כלפי חוץ לא נתקוף אותו אישית, אלא נזכיר לציבור שלו, החילונים, את כל הדילים הפוליטיים והקומבינות שהוא עשה איתנו כל השנים ואת העובדה שהוא מוקף בעוזרים וביועצים חרדים. נחשוף את הבלוף".

 

העבודה

עוד לפני שמפלגת העבודה תתחיל בהיערכות לבחירות לכנסת ה-22, המפלגה תצטרך להכריע מי יהיה היו"ר בבחירות החדשות. אחרי הכישלון הצורב לפני כמה חודשים, דורשים בכירי המפלגה לקיים בחירות פנימיות לתפקיד היו"ר כדי להחליף את אבי גבאי לקראת הבחירות הבאות.

אבי גבאי  (צילום: אלכס קולמויסקי)
גבאי. בעבודה רוצים להחליף את היו"ר(צילום: אלכס קולמויסקי)

במפלגה ישנה מחלוקת כיצד ייבחר היו"ר הבא. ח"כ עמיר פרץ דורש לקיים בחירות בתוך חודש בקרב אלפי חברי ועידת העבודה. מועמדים אחרים מבקשים לקיים בחירות מקדימות בקרב 50 אלף חברי המפלגה. גבאי עצמו הציע לערוך בחירות בנובמבר 2019, אך ההצעה הייתה עוד קודם לפיזור הכנסת. ההערכות הן שבכל מקרה הבחירות לתפקיד היו"ר יתקיימו בשבועות הקרובים. במצב כזה גבאי אינו צפוי להתמודד שוב על ראשות המפלגה.

 

גורמים בעבודה טוענים שבחירות חדשות זו הזדמנות טובה למפלגה לעלות במספר המנדטים. "מכאן אנחנו יכולים רק לעלות", אמר אחד הח"כים. "מצביעי המרכז-שמאל ינסו לתקן את העוול שהיה כאן בבחירות".

טל רוסו במטה מפלגת העבודה בת
רוסו. שוקל את המשך דרכו הפוליטית(צילום: שאול גולן)

עם זאת, גם בעבודה צפוי דירוג המועמדים ברשימה להישאר כמו שהיה בבחירות הקודמות, כדי להימנע מפריימריז נוספים. מספר 2 ברשימה, אלוף במיל' טל רוסו, שוקל את המשך דרכו הפוליטית ולא ברור אם ימשיך גם לבחירות הקרובות. אחד השמות שעלו הוא סגן הרמטכ"ל לשעבר, יאיר גולן, שהודיע כי הוא שוקל להיכנס לפוליטיקה.

 

המפלגות הערביות

בכנסת ה-20 השיגה הרשימה הערבית המשותפת 13 מנדטים, בעוד שבכנסת הנוכחית השיגו המפלגות הערביות עשרה מנדטים. סכום מכובד, אך פחות מההצלחה בכנסת הקודמת. הירידה הוסברה בפיצול בין המפלגות, אך גם בירידה החדה באחוזי ההצבעה לכנסת במגזר הערבי.

הרשימה המשותפת בכנסת הקודמת. רוצים לשחזר את ההישג (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הרשימה המשותפת בכנסת הקודמת. רוצים לשחזר את ההישג(צילום: AFP)

על פי גורמים במגזר הערבי, שני הצדדים – הפוליטיקאים והציבור- מבינים שנעשתה טעות. "כבר אתמול התחילו לדבר בכל הרשימות והתנועות על גיבוש מחדש של הרשימה המשותפת", אמר אחד הגורמים. "כרגע האגו מרוסק. תוצאות הבחירות הביאו להבנה שהאחדות מחזקת ומביאה כוח נוסף".

 

"גם בציבור הבינו שעשו טעות כשהחרימו את הבחירות, ואני מאמין שתהיה התעוררות", אמר גורם נוסף. "השורה התחתונה היא שמיד עם תום הרמדאן וחופשת החג, הפוליטיקאים ייכנסו למשא ומתן אינטנסיבי להקמה משותפת של הרשימה המאוחדת".

 

איחוד מפלגות הימין

באיחוד מפלגות הימין התאכזבו מאוד מההחלטה לפזר את הכנסת ה-21. הרשימה שהייתה אמורה להיות שחקן משמעותי בממשלה שלא הוקמה, מצאה את עצמה יוצאת למערכת בחירות כשהיא מורכבת משלוש מפלגות שונות, שיחסי הכוחות ביניהן טרם הוסדרו.

רפי פרץ ובצלאל סמוטריץ' בתמונה מתוך הטוויטר של פרץ ()
פרץ וסמוטריץ'. מאוד התאכזבו מפיזור הכנסת

כך למשל לא ברור אם הסכם הריצה המשותפת בין הבית היהודי והאיחוד הלאומי לבין מפלגת עוצמה יהודית יימשך לאור מספר המצביעים הנמוך שהשיגה הרשימה בסופו של דבר.

 

ברשימה כבר נערכו אתמול להקמת מטה שיוביל את קמפיין הבחירות ובבית היהודי החלו לדון בשאלה אם נציגי המפלגה ברשימה המאוחדת יהיו העתק של הרשימה הקיימת או שייערכו בחירות מקדימות במפלגה.

 

מרצ

דקות אחדות לאחר שפוזרה הכנסת ה-21 קראה יו"ר מרצ תמר זנדברג לחבירה בין מפלגתה למפלגת העבודה – מהלך שלא צלח בבחירות הקודמות. "צו השעה הוא גוש שמאל גדול ומשמעותי לצד הליכוד", אמרה.

שמחה במטה מרצ לאחר תוצאות מדגם 22:00 בבחירות 2019 (צילום: יאיר שגיא)
זנדברג. מיד לאחר פיזור הכנסת קראה לאיחוד עם העבודה(צילום: יאיר שגיא)

גורמים במפלגה אמרו היום כי כעת המטרה היא להסיק כמה שיותר מסקנות מהקמפיין האחרון ולהשתפר. המסקנה העיקרית שהוסקה הייתה החבירה למפלגת העבודה.

 

חברי המפלגה טרם הספיקו לדון באופי הקמפיין, אך כמו בבחירות קודמות, הקו הכללי יתמקד בהיותה מפלגת השמאל של ישראל. שאר הנושאים שאותם ירצו להדגיש במערכת הבחירות יועלו בישיבת הסיעה שתיערך בשבוע הבא.

 

לפני כארבעה חודשים התקיימו במרצ פריימריז פתוחים, לראשונה בתולדות המפלגה. כעת יצטרכו במרצ להחליט אם נשארים עם הרשימה שנבחרה או שעורכים בחירות מקדימות לתפקיד היו"ר ולרשימה. חברי הסיעה סבורים שאין טעם לצאת לפריימריז חדשים, בשל הזמן הקצר שעבר מאז התקיימו, אך השאלה תגיע לפתחם של כאלף חברי ועידת המפלגה.

 

הימין החדש

נפתלי בנט לא מתכוון להחמיץ את המתנה שניתנה לו עם הפיזור המהיר של הכנסת ה-21. בחודש האחרון, עוד לפני שדובר על בחירות נוספות, קיים בנט שיחות "הפקת לקחים" עם שורת אישים במערכת הפוליטית ומחוצה לה. "הוא הבין הרבה דברים", אמרו בסביבתו. "בעיקר את השינוי המשמעותי שהוא צריך לעשות במסר הציבורי שלו – ללכת לכיוונים נקיים ומאחדים יותר. חסר היום ימין ממלכתי בישראל".

נפתלי בנט (צילום: יריב כץ)
בנט. לא מתכוון להחמיץ את המתנה שניתנה לו(צילום: יריב כץ)

בנט החליט להתמודד בבחירות לכנסת ה-22, ויעשה זאת במסגרת הימין החדש. הוא מתכוון לחבור למסגרות פוליטיות אחרות בימין, כדי לוודא כניסה בטוחה לכנסת ומניעת אובדן קולות של הימין.

 

בשיחה עם צוות המטה של המפלגה, הציג בנט את האסטרטגיה שלו לבחירות הקרובות כ"ימין ממלכתי ומאחד". שבעת העקרונות שיובילו את המפלגה הם: ימין ממלכתי ומאחד, יהדות ישראלית מחברת ומקרבת, קו חיובי הכולל מינימום מתקפות וקיטוב, מיקוד ומהות ללא גימיקים תוך הצגת העשייה שלו בחינוך, בביטחון ובמשפט, חיבור משמעותי לשטח, קמפיין רזה וצנוע ללא הפקות גדולות, וחיבורים עם מפלגות אחרות כדי לוודא כניסה בטוחה.

 

בנט אמנם חוזר בבחירות הקרובות, אבל יעשה זאת בלי השותפה הפוליטית שלו בשנים האחרונות איילת שקד, שמעדיפה להתמודד בליכוד.

 

מפלגת זהות

משה פייגלין, יו"ר מפלגת זהות, הצהיר שבכוונתו להתמודד שוב בבחירות לכנסת וכבר החל בהיערכות לקראת ההתמודדות. הפעם הוא הודה שהוא לא פוסל אפשרות לחיבורים פוליטיים אפשריים, דוגמת חבירה לנפתלי בנט או לאיחוד מפלגות הימין.

פייגלין מצביע בקרני שומרון (צילום: יאיר שגיא)
פייגלין. לא פוסל חיבורים אפשריים עם בנט או איחוד מפלגות הימין(צילום: יאיר שגיא)

אחרי שנותר מתחת לאחוז החסימה פתח פייגלין בקמפיין מימון המונים בניסיון לכסות את החובות שאליהם נקלעה המפלגה בעקבות ההוצאות הרבות במהלך מערכת הבחירות. הקמפיין נועד גם לטובת ההיערכות לבחירות הבאות, אך במפלגה לא שיערו שהן יגיעו כל כך מהר. עד כה גייסה המפלגה רק עשרה אחוזים מהסכום שנדרש לכיסוי החובות ממערכת הבחירות הקודמת.

 

בסרטון שפרסם לאחר ההכרזה על הבחירות אמר פייגלין: "זו הייתה מערכת הבחירות הראשונה שלנו, בתנאים כמעט בלתי אפשריים, ואנחנו מבינים עכשיו הרבה מאוד דברים. הפקנו לקחים רבים ואנחנו מבינים שאת רוב המשאבים שלנו אנחנו צריכים להשקיע ביום הבחירות עצמו. לקח נוסף שהפקנו הוא ההבהרה למצביעינו שזהות לא תצטרף לממשלת שמאל".

 

מפלגת גשר

גורמים בסביבתה של יו"ר מפלגת גשר, אורלי לוי-אבקסיס, אמרו ל-ynet כי היא שוקלת את הדברים, ועדיין לא קיבלה החלטה אם להתמודד בבחירות לכנסת ה-22 ואם כן, באיזו מסגרת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי, AP
בנימין נתניהו ובני גנץ
צילום: אלכס קולומויסקי, AP
מומלצים