שתף קטע נבחר

כלבים שנשכו יחוייבו בהסגר במכלאה עירונית

בשנים האחרונות קיבלו בתי המשפט בישראל בקשות רבות של בעלי כלבים להכניס את חיות המחמד להסגר פרטי אצל וטרינר או הסגר ביתי, אך החלטה חדשה של בית המשפט המחוזי בחיפה, קובעת כי תיאסר הכנסת כלבים להסגר שלא במכלאה עירונית. "חריגה מהוראות פקודת הכלבת מהווה עבירה פלילית", קבעו השופטים וקראו לקדם חקיקה בנושא

בית המשפט המחוזי בחיפה שם בשבוע שעבר סוף להסגרים הפרטיים של כלבים שנשכו. בפסק דין של הרכב של שלושה שופטים, אסר בית המשפט על הכנסת כלבים להסגר שלא במכלאה העירונית.

 

פקודת הכלבת משנת 1934 קובעת כי כל כלב שנשך אדם חייב להיכנס לתחנת הסגר תוך 24 שעות וכן כי יש להשאירו בפיקוח בהסגר עשרה ימים, בשל החשש שמא הכלב חולה בכלבת. על פי נתוני משרד החקלאות, מדי שנה מוסגרים אלפי כלבים לכלביות העירוניות עקב אירועי נשיכה.

 

כלב (צילום: shutterstock)
כלבים בהסגר(צילום: shutterstock)

 

מדריך: כך תימנעו מתביעה בגין נשיכת כלב

 

"אין אופציה חוקית אחרת" 

בשנים האחרונות קיבלו בתי המשפט בקשות של בעלי כלבים להכניס את חיית המחמד שלהם להסגר פרטי.  בשל התנאים הקשים השוררים במכלאות העירוניות התירו בתי המשפט לכלבים שבעליהם הוכיחו כי הם חוסנו נגד כלבת, להיכנס להסגר אצל וטרינרים פרטיים, למרות שהפרוצדורה לא הוסדרה בחקיקה.

 

בפסיקתו קבע סגן נשיא בית המשפט, אברהם אליקים, כי "בעליו של בעל חיים שנשך אדם חייב לקחתו לבידוד במקום המפוקח ומנוהל על ידי רופא וטרינר ממשלתי או עירוני ולטעמי אין אופציה חוקית אחרת.

 

חריגה מהוראות פקודת הכלבת מהווה עבירה פלילית ואין להשאיר תחום זה עמום בעקבות דעות שונות של בתי משפט שונים, שמצאו לנכון להתיר סטייה מהוראות פקודת הכלבת בניגוד ללשונה ותכליתה".

 

כלב (צילום: shutterstock)
כלב(צילום: shutterstock)

 

בהמשך פסק הדין מציין השופט כי "כל עוד לא קבע המחוקק אחרת, אין לאפשר לעקוף את הוראות החוק בדרך של פנייה לשוק הפרטי".

 

פסק הדין ניתן בעקבות ערעור שהגיש משרד הבריאות נגד בעל כלבה שנשכה עובר אורח בחודש שעבר. בעל הכלבה עתר לבית משפט השלום בחיפה בבקשה להכניס את חיית המחמד שלו להסגר אצל וטרינר ולא במכלאה העירונית.

 

בית המשפט נעתר לבקשה בקובעו כי הסיכון שמא הכלבה לוקה בכלבת נמוך, שכן בעליה הקפיד על מתן החיסון נגד המחלה.

 

עד לדיון בערעור בבית המשפט המחוזי שוחררה הכלבה מההסגר הפרטי אליו הוכנסה, אך שופטי בית המשפט דנו בסוגיה העקרונית נוכח עמימות הפסיקה בנושא.

 

השופטים: צורך וחשיבות לקדם חקיקה בנושא

בשנת 2015 הועלתה בכנסת הצעת חוק לתיקון פקודת הכלבת. לפי הצעת החוק בעל כלב שיציג מסמך המעיד על ביצוע החיסון במועד לא יהיה חייב להכניס את החיה להסגר.

 

במקום ההסגר יידרש בעל הכלב ביום העשירי ממועד הנשיכה להביא את חיית המחמד לוטרינר עירוני שיאשר כי הכלב אינו חולה בכלבת.

 

בשנת 2017 עלתה למליאה בכנסת הצעת חוק נוספת בנושא, אשר זכתה לכינוי "חוק קאיה", על שם כלבתו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו.

 

הכלבה של משפחת נתניהו נשכה בחודש דצמבר 2015 את חברת הכנסת שירן השכל ממפלגתו של נתניהו במהלך טקס הדלת נרות חנוכה, והיא הוכנסה להסגר.

 

כלב (צילום: shutterstock)
כלב בכלוב בכלבייה(צילום: shutterstock)

 

בפסק הדין כותבים השופטים כי "בהצעות החוק נסקרות חלופות שונות, עם תנאים שונים המבקשים להציע חלופות להסגר במאורת הסגר...

 

אין ספק כי מטרת התיקונים המוצעים להקל על בעלי החיים, על בעליהם ואף על המנגנון העירוני האמון על הפיקוח... אלא שכל עוד לא תתוקן הפקודה הקיימת, וכל עוד לא יגובש המנגנון החוקי המפורט הראוי, יש קושי לאשר מנגנונים הסוטים מהקבוע בפקודה".

 

את פסיקתם חתמו השופט אליקים, נשיא בית המשפט רון שפירא והשופטת תמר נאות פרי בכותבם כי "ריבוי ההתדיינות המגיע לפתחם של בתי המשפט מצביע על הצורך והחשיבות לקדם החקיקה בנושא. ראוי כי המחוקק יפעל לקדם את הטיפול בהצעות החוק שכבר הוגשו או יציג בפני הכנסת הצעת חוק סגורה מטעם גורמי האכיפה המוסמכים".


פורסם לראשונה 11/06/2019 13:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים