שתף קטע נבחר

עתירה לבג"ץ: יש להגדיל את הסיוע בשכר דירה למתמודדי נפש

העותרות טוענות שמשרד הבריאות לא מעביר סיוע כספי בניגוד לחוק שיקום נכי נפש, ומשרד הבינוי והשיכון מעביר סכום שלא עודכן כבר עשור - למרות ששכר הדירה לא הפסיק לטפס מאז. "שיקום מצריך קורת גג ראויה"

האם משרד הבינוי והשיכון ומשרד הבריאות יחויבו להעלות את סכום הסיוע בשכר דירה למתמודדי נפש? ל"ממון" נודע שכך מבקשת עתירה שהוגשה בשבוע שעבר לבג״ץ נגד המשרדים.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו 

 

יו"ר ההסתדרות לנתניהו: התערב בסגירת שדה דב

ארגוני הסביבה נאבקים במדינה על הקמת חמש מרינות חדשות

רן קוניק: "צריך להוציא את האנטנות מהגבעה - התושבים מפחדים"

 

העתירה הוגשה על ידי עמותת "פורום בריאות הנפש", עמותת לשמ״ה, מרכז הורים נהריה, עמותת רעות ועמותת אנוש.

"יש לתקן את העוול המתמשך שמונע מאוכלוסיית המתמודדים להתקיים בכבוד" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"יש לתקן את העוול המתמשך שמונע מאוכלוסיית המתמודדים להתקיים בכבוד"(צילום: shutterstock)

במסגרת העתירה מתבקשים משרדי הבריאות והשיכון להסביר "מדוע לא יסייעו לנכי נפש - כהגדרתם בחוק שיקום נכי נפש בקהילה - לממן שכר דירה בסכום השתתפות ממשי של 1,400 שקל לחודש לפחות, הסכום המינימלי הנדרש בישראל של שנת 2019 לצורך מימון שכר דירה ליחיד".

 

אותו סיוע משנת 2009

בעתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד גבריאל דיסני ועו"ד יונתן פרידמן ממשרד ש. פרידמן ושות', נטען שנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה קובעים ששכר הדירה הריאלי החודשי (לאדם, בממוצע ארצי) עומד על כ-1,400 שקל, "בעוד שסכום הסיוע המקסימלי המתקבל ממשרד השיכון הוא בין 540 ל-770 שקל לחודש. הפער בין סכום הסיוע בשכר הדירה ובין העלות הריאלית קיים לפחות עשור, והוא הולך ומאמיר בשל עליית דמי השכירות הריאליים, ובשל הימנעות מעדכון סכום הסיוע, שקפא על שמריו מאז 2009", נטען.

   ()
 

העותרות מסבירות בבקשה שעל פי חוק השיקום (התש״ס, 2000), כחלק מסל שיקום זכאים המתמודדים לשירותי דיור בקהילה במטרה לשפר את איכות חייהם ולסייע בהחלמתם ובהשתלבותם בחברה.

 

בפועל, נטען, משרד הבריאות מפר את החובה שלו לספק סיוע בשכר דירה, והמתמודדים נאלצים "להסתפק בסכום הסיוע המוגבל והבלתי מספיק" המתקבל ממשרד השיכון.

 

"שיקום באמצעות מגורים בקהילה מצריך קורת גג ראויה ומותאמת", נטען בעתירה שהוגשה לבג"ץ, "ולקורת גג זו יש עלות. והנה, על אף שמשרד הבריאות אמון על ביצוע חוק השיקום, הוא מפר את חובתו לסייע במימון שכר הדירה הנדרש כדי לאפשר קורת גג בסטנדרטים שנקבעו על ידו. הסכום שהמשרד משלם למשתקמים או לספקי השירותים לצורך מימון שכר דירה הוא 0 (אפס) שקלים.

 

"במחדל זה משרד הבריאות מסכל במו ידיו את הגשמת מטרתו העיקרית של חוק השיקום ומתפרק מהאחריות המוטלת עליו למימוש זכויות המשתקמים", צוין בעתירה.

פתיחת מטה הבחירות של
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן(צילום: תומי הרפז)
  

"יש לתקן את העוול"

באשר לסיוע הכספי המתקבל ממשרד הבינוי והשיכון, נטען בעתירה שהוא אינו מספיק ושהוא "מכסה בפועל רק כמחצית מהעלות הממוצעת של שכר דירה ליחיד בישראל על פי נתוני 2018".

 

לדברי העותרות: "יש לתקן את העוול המתמשך שמונע מאוכלוסיית המתמודדים להתקיים בכבוד ולהיטמע בקהילתם, כאחד האדם. נאלצנו לפנות לבית המשפט שיסייע בכך שחוק שיקום נכי נפש בקהילה יכובד ויקוים כלשונו, ושכל מתמודד יקבל את מלוא סל השיקום המגיע לו. הפנייה לבג"ץ נעשתה לאחר שכל מאמצינו לשנות את המצב באמצעות הידברות עם משרד הבריאות עלו בתוהו".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "קיבלנו את העתירה. תגובתה של המדינה תימסר כמקובל לבית המשפט".

 

ממשרד השיכון והבינוי לא נמסרה תגובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"שיקום מצריך קורת גג"
צילום: shutterstock
מומלצים