שתף קטע נבחר

איזה מזון ניתן להקפיא - ולכמה זמן

יש האומרים כי הקפאת מזון פוגמת בוויטמינים ובמינרלים שבמזון, ולכן לא רצוי להקפיא אותו. הדיאטנית דניאל זכריה מנפצת כמה מהסטיגמות בעניין ונותנת טיפים להקפאה נכונה

 אחת מהדרכים להתמיד בתזונה בריאה בתוך לו"ז עמוס היא לבשל כמויות גדולות של מזון ולהקפיאו. אבל השאלה הנשאלת היא האם בכלל רצוי להקפיא מזון?

 

אחת האקסיומות הוותיקות היא שהקפאה הורסת את הוויטמינים והמינרלים שבמזון. אז זהו, שממש לא!

 

בכל הנוגע לשימור הערך התזונתי של המזון עדיפה האופציה של הקפאת המזון מייד בתום ההכנה על פני אחסונו במקרר לכמה ימים. בנוסף, מדובר בשימור לטווח ארוך בגלל שההקפאה עוזרת לעצור התפתחות של חיידקים ועובשים.

 

קיראו גם:

מה בריא יותר לאכול: ירק קפוא או טרי?

נגד עצירות, בחילה ודיכאון: כל הסיבות לאכול בננה

מחקר: מה בריא יותר - ירקות טריים או קפואים?

 

הקפאת המזון משמרת את ערכו התזונתי לטווח הארוך (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הקפאת המזון משמרת את ערכו התזונתי לטווח הארוך(צילום: shutterstock)

 

מה ניתן להקפיא - ומה לא?

ירקות, פירות, לחם, דגים, בשר, עוף, מוצרי חלב, קטניות, אגוזים ומאכלים מורכבים כמו קציצות, מרקים ותבשילים.

 

רצוי לא להקפיא ביצים בקליפתן משום שבתנאי לחות וטמפרטורה מסוימים הקליפה עשויה להיסדק ולכן הביצה אינה ראויה למאכל ויש לזרוק אותה מיד. 

 

את הקפה לא כדאי לשמור בהקפאה (כולל פולי קפה וקפה שחור) משום שהשמנים שנמצאים בו מתפרקים בטמפרטורת הקיפאון וגורמים לו לספוג ריחות מהמקרר ולאבד מהארומה שלו. לעומת זאת, תפוח אדמה ניתן להקפיא אבל זה עשוי לשנות את מרקם המנה, אך לא את הערך התזונתי.

 

שמרו את פולי הקפה מחוץ למקפיא  (צילום: שאטרסטוק) (צילום: שאטרסטוק)
שמרו את פולי הקפה מחוץ למקפיא (צילום: שאטרסטוק)

 

מתי להקפיא?

קררו את האוכל המבושל לפני שאתם מכניסים אותו למקפיא.

 

אוכל חם מדי עשוי לשנות את טמפרטורת המקפיא הרצויה וליצור אדים בכלי ההקפאה. קירור נכון ייעשה על ידי הנחת הסיר שבו בושל האוכל במי קרח או מים קרים.

 

באילו כלים רצוי להקפיא?

רצוי להקפיא בכלי זכוכית ולא בקופסאות פלסטיק משום שהפלסטיק מפריש כימיקלים שעוברים אל האוכל.

 

חלקו את התבשיל למנות וארזו בקופסאות קטנות כדי על-מנת למנוע חדירת אוויר וכוויות קור באוכל. ככל שהכלי קטן יותר יש בתוכו פחות אוויר כך שהאוכל לא יבוא במגע עם הסביבה הקרה והיבשה ותיווצר כוויית קור.

 

אם יש באוכל כוויות קור, המרקם והארומה שלו נפגעים אבל ניתן לאכול אותו לאחר הורדת החלק עם הכוויה.

 

 מזון קפוא תופס נפח גדול יותר ממזון טרי ולכן כדאי להשאיר מקום לנפח שייווצר לאחר ההקפאה.

 

הניחו את המזון בעומק המקפיא. זאת הנקודה הקרה ביותר שגם חשופה לפחות שינויי טמפרטורה בהשוואה לשאר חלקי המקפיא, בעיקר לדלת המקפיא.

 

בטיחות המזון תישמר בהקפאה וניתן לשמור אותו לאורך זמן, אך טעמו, מרקמו וטריותו עשויים להינזק ככל שעובר יותר זמן.

 

אינפו מזון ותבשילים מוקפאים  ()

האם המרקם והטעם נשמרים בעת ההקפאה?

ניתן להכין מראש תערובת קציצות, לחלק לכדורים ולהקפיא לפני הכנתן. שימו לב שקציצות שמכילות תפוח אדמה עשויות לשנות את טעמן וכדאי להכין אותן עד לבישול מלא לפני ההקפאה.

 

ככל שזמן ההקפאה ממושך יותר טעמו ומרקמו של המזון נפגעים. אין זה אומר שהוא לא ראוי למאכל.

ירקות קשים כמו גזר וסלק, ישמרו על מרקמם. לעומתם, ירקות רכים בעלי תכולת מים גבוהה כמו עגבנייה ומלפפון יהיו במרקם רך יותר בעת ההפשרה.

ירקות עליים כמו חסה, פטרוזיליה וסלרי עשויים להשחיר ומרקמם יפגע.

 כדי לשמור על לימונים לטובת תיבול תבשילים וסלטים בקיץ, רצוי להקפיאם כמיץ ולא כפרי הטרי.

 אורז או פסטה מבושלים: המרקם נפגע בהפשרה או בחימום.

 ברטבים על בסיס שמנת נוצרים גושים לאחר ההפשרה.

שמנת, פודינג ומוצרי חלב עד 5% יהיו במרקם פירורי לאחר יציאתם מהקפאה.

בננה ניתן להקפיא למניעת השחרה ולהשתמש בה כמחית לשייקים ולעוגות. תפוחי אדמה ובטטות - יהיו במרקם פירורי לאחר יציאתם מהקפאה.

 

איך מפשירים מזון בצורה נכונה?

מזון קפוא שלא עבר בישול והכנה יש להעביר למקרר ולתת לו להפשיר בתנאי קירור.

מנה שכבר הוכנה במלואה והוקפאה, אפשר לחמם באופן ישיר.

רצוי לחמם אוכל מוכן שהוצא מהקפאה פעם אחת בלבד ולאכול תוך 24 שעות.

אין להקפיא שאריות מאוכל מוכן שהופשר. לכן, היערכו היטב מבחינת הכמויות וחלקו למנות במקפיא, כך שכל פעם תוכלו לחמם מנה אחת בלבד.

אם הוצאתם מזון מהקפאה ויש לו מראה או ריח מחשידים אל תאכלו.

 

דניאל זכריה היא דיאטנית קלינית M. Sc

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם לשים אוכל במקפיא בריא לנו?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים