שתף קטע נבחר

רוצים להביא רק 2 או 3 ילדים? הפסדתם אלפי שקלים

שירי הדר, היריונית חדשה, נדהמה לשמוע שמתוך סל ההיריון שמקציבה המדינה, שעומד על 8,000 שקל, היא תוכל לנצל רק 2,000 שקל במהלך תקופת ההיריון. מה עם השאר? תביאו עוד ילדים, אומרת המדינה. אחרי שנכנסתם לנו לרחם, היא אומרת, למה אתם גם צריכים להיכנס לנו לארנק?

אנחנו מצפות שהחברה, המשפחה, מכרים מהעבודה ואפילו החברים הקרובים יפסיקו להיכנס לנו לרחם. רק לא מזמן הסתיים מצעד הסלבס שיצא נגד החדירה לפרטיות שלנו, ונגד השאלות הבלתי פוסקות של "נו, מתי תיכנסי/תיכנסו להיריון?", "מה עם ילד נוסף?" ועוד שאלות נחמדות בסגנון.

 

אבל איך אנחנו אמורות להרגיש כשהמדינה נכנסת לנו לרחם וגם לכיס באופן הרבה יותר בוטה?

 

קיראו עוד על בדיקות היריון

בדיקות הריון נוספות שכדאי להכיר

איזו קופה הכי משתלמת לנשים בהיריון?

 

בשקט בשקט, מתחת לרדאר משרד הבריאות, בראשות סגן השר יעקב ליצמן, העביר תקנה חדשה בתחילת השנה. על-פי התקנה החדשה, משרד הבריאות הוא זה שמחליט עבורנו – זוגות או נשים בהיריון – כמה כסף נוציא פר היריון אחד מסך סל ההיריון שמגיע לנו וגם אומר לנו במילים אחרות: תתחילו ללדת יותר משלושה ילדים.

 

ב-1 באפריל נכנס לתוקף שינוי סל ההיריון שמגיע לכל אישה בישראל מטעם המדינה. לא, זו לא הייתה בדיחת האחד באפריל, ואכן מאותו רגע חלה הגבלת ההטבות להיריון על פיה כל אישה זכאית לקבל עד 2,000 שקלים להיריון בודד.

 

"מגיע לך 8,000 שקלים מטעם הקופה עבור סל ההיריון", הכריזה פקידת קופת חולים כללית כשקראה לי את הזכויות והתנאים לכל היריונית.

 

אבל משם זה המשיך ללא מעט הגבלות כמו: "ההחזר הוא חד פעמי ותקף רק לטיפולים ובדיקות בארץ, ההחזר מגיע עד 75 אחוז מסך ההוצאה", ועוד.

 

אשה שוכבת במיטת בדיקות בעוד רופאה עורכת לה אולטרסאונד (צילום: shutterstock)
2,000 ש"ח לבדיקות להיריון אחד(צילום: shutterstock)

 

הבאתם פחות מארבעה ילדים? הפסדתם

כל אלו עוד נשמעו סביר והגיוני, עד השורה התחתונה שכמובן נשמרת לסוף השיחה: "אה, ומכל הסכום הכולל שמגיע לך, את יכולה לנצל עד 2,000 שקלים להיריון אחד", הוסיפה הפקידה בטון קצת פחות מתלהב מזה שהיה בתחילת השיחה.

 

למה? כי סגן שר הבריאות היקר שלנו קבע שיש לשנות את המדיניות בארץ על פיה, הוא או המדינה אם תרצו, קובעים כמה כל אישה או זוג הורים יקבלו עבור היריון בודד מסך הקצבה המותרת, וגם יגידו להם איך לחלק את הכסף שלהם. אם הבאתם ארבעה ילדים ומעלה – הכל טוב. הבאתם פחות? הפסדתם.

 

באיזו זכות המדינה נכנסת לנו לחישובי מספר הילדים שאנחנו רוצים להביא? באיזו זכות אתם אומרים לנו איך נוציא את הכסף שמגיע לנו? באיזו זכות אתם שוב מתעדפים חתך אוכלוסייה אחד על השני?

 

למי שפחות בקיא - זה המצב שהיה עד השינוי: סל ההיריון עמד בעבר על כ-5,000 שקלים ללא הגבלה עבור היריון אחד. לאחר כמה שנים הסכום גדל ל-8,000 שקלים. במצב הזה כל אישה או הזוג החליטו בעצמם כיצד לנצל את הכסף עבור בדיקות, קורסים ושאר הדברים שיש לבצע במהלך ההיריון עצמו, כמו למשל סקירות היריון, קורס הכנה ללידה ועוד.

 

במילים אחרות, היו נשים שבחרו להשקיע את מירב הסכום על הלידה הראשונה ואולי היחידה שלהם, והיו כאלה שפרסו את הסכום על פני כמה היריונות. עכשיו כאמור, ההחלטה כבר לא בידיים שלנו.

 

"היו תלונות של יולדות שמיצו את מלוא סכום הזכאות כבר בילד הראשון ונתקלו בקשיים פיננסיים למימון בדיקות רפואיות בילדים הנוספים. לאור זאת, אישר המשרד שינוי של 'חבילת היריון ולידה' על מנת להגן על ציבור היולדות", נכתב באתר משרד הבריאות.

 

יש לציין שבכל קופה - בין אם אתם בכללית, מכבי, לאומית או מאוחדת, ישנם שינויים בהחזרים הכספיים התלויים גם בסוג הביטוח של כל מטופלת, אך כאן מדובר בסל כללי שתקף בכל הקופות מטעם המדינה.

 

אז אחרי שבחרו כמה כסף נוכל לממש בכל היריון וגם אמרו לנו במילים אחרות – תתחילו ללדת הרבה ילדים, אחרת לא ישתלם לכן, אני רק שאלה – לאן הולכים כל הסכומים שיחזרו מאותן נשים ומשפחות שהביאו "רק" ילד אחד, שניים או שלושה?

 

הכותבת היא עורכת ערוץ החופש ב-ynet

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים