שתף קטע נבחר

אחרי 35 שנה: מפעל טבעול עוזב את קיבוץ לוחמי הגטאות

המפעל הוותיק, שהיה החלוץ בתחום תחליפי הבשר בישראל, יעבור לקמפוס של אסם-נסטלה בשדרות או קריית גת. במסגרת המהלך, חלק מ-170 העובדים המועסקים בו צפויים להיקלט לעבודה במפעל אסם והיתר צפויים לפרוש. מנכ"ל אסם-נסטלה לעובדים: "כדאיותו הכלכלית כמפעל עצמאי פחתה מאוד"

לאחר 35 שנה: קיבוץ לוחמי הגטאות ייפרד ממפעל טבעול שפעל בתחומו והיה החלוץ בתחום תחליפי הבשר בישראל. במסגרת המהלך עליו החליטה נסטלה, הבעלים של חברת אסם אליה כפוף המפעל, המפעל יעבור לקמפוס של אסם-נסטלה בשדרות או קריית גת, שם מרוכזים מפעלי החברה בישראל.  

 

מותג אסם ללא גלוטן - גם בישראל

שיבושים במפעל אסם בגלל חשש לפיטורים: "רשתות השיווק משתלטות על הסדרנות"

מבמבה למג'הול: המיזם החדש של מנכ"ל אסם לשעבר

 

המפעל הוותיק מעסיק כ-170 עובדים שחלקם יקלטו במפעל אסם והיתר יפרשו, מתוכם נותרו רק עובדים בודדים מקרב חברי הקיבוץ. עלות העתקת המפעל מוערכת בעשרות מיליוני שקלים.

מפעל טבעול (צילום: גיל נחושתן)
פס ייצור במפעל טבעול בקיבוץ לוחמי הגטאות(צילום: גיל נחושתן)

טבעול, שהיום בבעלות מלאה של אסם-נסטלה, נוסד ב-1985 בקיבוץ לוחמי הגטאות והיה בבעלותו המלאה. המפעל הוקם ביוזמת גזי קפלן חבר הקיבוץ ולימים מנכ"ל אסם וד"ר מיכה שמר שפיתח טכנולוגיה ליצור שניצל מסויה והפך את טבעול בזמנו למונופול בתחום.

 

בשנת 1995 רכשה אסם 58% ממניות המפעל מידי הקיבוץ ובשנת 2010 רכשה אסם-נסטלה את יתרת המניות של הקיבוץ תמורת 462 מיליון שקל (נסטלה רכשה את מלוא הבעלות על אסם בשנת 2016) ששיקפו לטבעול שווי חברה בסך 1.1 מיליארד שקל והפכו את קיבוץ לוחמי הגטאות לאחד הקיבוצים העשירים בישראל.

 

ב-2007 ביוזמת נסטלה הקימה אסם מפעל של טבעול בצ'כיה שתוצרתו מיועדת לשוק הארופאי והיום כפוף ישירות לנסטלה אירופה. המפעל בארץ כפוף למנכ"ל אסם-נסטלה, אבי בן אסייג, והוא שייך לחטיבה המפעילה את בונז'ור וסלטי צבר תחת הניהול של סתיו יואלי.

 

הסיבות להעברת המפעל מהקיבוץ נובעות מהצורך בהתייעלות שתושג על ידי המעבר למתחם בו פועלות תשתיות מודרניות של אסם והסנרגיה עם שאר מפעלי אסם הסמוכים. עם השנים פחתה הכדאיות הכלכלית של הפעלת המפעל בקיבוץ הן בגלל התשתיות הישנות, המרחק והעובדה שהמפעל, מאז הקמת המפעל בצ'כיה, פעיל רק לשוק המקומי, מה שצמצם את הקפי הייצור שלו.

 

במקביל, התחרות בארץ גדלה מאוד במקביל לעלייה במספר הטבעונים, המיט דיי, והטרנד הבריאותי לצמצום באכילת בשר. לתחום נכנסו גם זוגלובק , נטו, מותגים פרטיים של רשתות שיווק ויבואנים כמו ביונד מיט ואחרים, שפגעו במוצר הדגל של החברה שניצל התירס שמכירותיו ירדו.

 

מאסם נמסר בתגובה, כי תהליך העברת המפעל יארך כשנתיים. קדם לו העתק מפעל הבמבה הוותיק מחולון לקריית גת בעלות של 200 מיליון שקל.

  

במכתב שנשלח היום (א') לעובדים כתב אבי בן אסייג, כי במשך 35 שנה מאז הקמת המפעל הובילה טבעול חדשנות שהפכה לפריצת דרך עולמית. עם זאת, "המפעל הוותיק בקיבוץ לוחמי הגטאות מייצר כיום בעיקר לשוק הישראלי ומעט לייצוא וכדאיותו הכלכלית כמפעל עצמאי נחלשה מאוד. הנהלת החברה בוחנת בימים אלה מספר אפשרויות במטרה להשאיר את הייצור בישראל. במסגרת זו נבדקות אפשרויות למזג את המפעל עם מפעלים קיימים".

 

בסוף השבוע שעבר נפגשה ההנהלה עם נציגי ההסתדרות ויו"ר הוועד והציגה בפניהם את החלופות העומדות על הפרק.

 

קבוצת אסם מפעילה כיום שלושה מרכזים תעשייתיים בשדרות, בקריית גת וביקנעם, בהם מרוכזים 6 מתוך 8 המפעלים של החברה בישראל. סך הכל מעסיקה הקבוצה כ-4,500 עובדים.

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: גיל נחושתן
מפעל טבעול
צילום: גיל נחושתן
מומלצים