שתף קטע נבחר

עיריית ת"א הפסידה 50 מיליון שקל משווי החניון בכיכר אתרים

העירייה קידמה תוכנית לבניית מגדלים בני 40 קומות בכיכר, תוך החרגתה מהכלל שמתיר בנייה לגובה של 25 קומות בלבד בקו החוף. התוכנית נפסלה וגובה הבנייה הונמך - וכעת היא נאלצת למכור את חלקה בחניון במחיר נמוך בעשרות אחוזים

ביטול התוכנית לבנייתם של שני מגדלים בני 40 קומות בכיכר אתרים , והגבלת גובה הבנייה ל-25 קומות בלבד, הפחיתו עשרות מיליוני שקלים משווי נכסיה של עיריית תל אביב-יפו במקום. כך עולה מחוות דעת שמאית שהוגשה באחרונה לבית משפט השלום בהרצליה, והגיעה לידי "כלכליסט". עיריית תל אביב תמכה בתוכנית לבניית 40 קומות בכיכר הצמודה לחוף הים, אך זו בוטלה בפברואר האחרון על ידי הוועדה לשמירת הסביבה החופית (הולחו"ף).

 

מכה ליזמים בכיכר אתרים: נדחתה תוכניתם להקמת מגדלים של 40 קומות

מתנגדי הבנייה בכיכר אתרים: "תקדים מסוכן לכל קו החוף של ישראל"

אושרה התוכנית להקמת שני מגדלים בני עד 40 קומות בכיכר אתרים

 

חוות הדעת הוכנה על ידי השמאי בצלאל קציר, במסגרת הליך פירוק השותפות בחניון כיכר אתרים, בין עיריית תל אביב המחזיקה ב-73% מהחניון למלון מרינה שמחזיק ב-27% ממנו. לפי קציר, שווי החניון כיום עומד על 136 מיליון שקל, לעומת 203 מיליון שקל ב-2017. לפיכך, הצדדים הודיעו כי הם מסכימים למתווה, לפיו יפורסם מכרז למכירת החניון במחיר מינימום של 116.4 מיליון שקל - 15% פחות משווי החניון, לפי קציר.

  (צילום: אוראל כהן)
כיכר אתרים בתל אביב. הפסד עצום לעירייה(צילום: אוראל כהן)

הריסת הפטריות בכיכר אתרים ב-2017 ()
הריסת הפטריות בכיכר אתרים ב-2017

 

העירייה ערערה לעליון

משמעות חוות הדעת היא כי החניון איבד כ-־70 מיליון שקל משוויו המוערך ב-2017, אז אישרה מועצת העיר את מכירת חלקה של העירייה בחניון ב-148 מיליון שקל לקרן JTLV שבשליטת עמיר בירם ואריאל רוטר. המחיר שאושר שיקף שווי מוערך של 203 מיליון שקל לחניון כולו ‑ 67 מיליון שקל יותר מהיום. חלקה של העירייה לבדה היה שווה אז כ-50 מיליון שקל לעומת היום.

 

מיד לאחר אישור העסקה במועצת העיר, עתר לבית המשפט המחוזי איש העסקים ספי צביאלי, בעליו של נכס צמוד לכיכר, בדרישה לבטלה בטענה שהעירייה כגוף ציבורי הייתה צריכה למכור את חלקה במכרז פומבי. בינואר 2018 קיבלה השופטת רחל ברקאי את הטענה, ופסקה כי יש למכור את החניון במכרז. העירייה ערערה לעליון, וכעת ממתינים לפסיקתו.

 

  ()

 

 

במרץ האחרון שלח היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, חוות דעת שבה ביקר את התנהלות העירייה, וצידד בעמדת בית המשפט המחוזי. לכן ההערכה היא כי בית המשפט העליון לא יבטל את הפסיקה, ויחייב למכור את החניון במסגרת מכרז.

 

על מנת לחסוך זמן, הליך פירוק השותפות בבית משפט השלום בהרצליה ממשיך להתקדם במקביל לערעור בעליון. השופט יעקב שקד הורה להיערך להכנת המכרז עוד לפני פסיקת העליון. במסגרתו, כל אחד מהצדדים יוכל לקנות את חלקו של האחר, אך גם גוף שלישי יוכל לקנות את החניון בשלמותו.

 

ממתחם יוקרה למפגע

כיכר אתרים נחנכה ב-1975 באחת הנקודות היוקרתיות ביותר בעיר. לאחר שנים ספורות שבהן החנויות והמסעדות במקום זכו להצלחה, החל המקום להידרדר, וכיום חלק גדול משטחיו המסחריים נטושים והכיכר עצמה התקבעה ככישלון וכמפגע. לאורך העשור החולף החלה העירייה, בשיתוף בעלי קרקעות במקום, לקדם מהלך להריסת הכיכר ובניית פרויקט נדלני במקומה.

כיכר אתרים רגע לפני החניכה ב-1971 (צילום: Aerocamera) (צילום: Aerocamera)
כיכר אתרים רגע לפני החניכה ב-1971(צילום: Aerocamera)

כיכר אתרים בזמנים טובים ביותר ב-1983 (צילום: יוסף ליאור) (צילום: יוסף ליאור)
כיכר אתרים בזמנים טובים ביותר ב-1983(צילום: יוסף ליאור)

הכניסה לכיכר ב-1999 (צילום: משה מילנר, לע"מ) (צילום: משה מילנר, לע
הכניסה לכיכר ב-1999(צילום: משה מילנר, לע"מ)

במסגרת תוכנית המתאר העירונית החדשה של תל אביב, שנכנסה לתוקף ב-2016, הוחרג אזור כיכר אתרים מהכלל לפיו לאורך החוף מותרת בנייה של עד 25 קומות, והותרה בו בנייה לגובה של 40 קומות. הנימוק להחרגה היה כי שיקום הכיכר ובנייתה מחדש יחייבו שורת מטלות יקרות שיוטלו על היזמים, וכי יש להגדיל את זכויות הבנייה במקום על מנת להפוך את הבנייה לכדאית עבור היזמים.

 

קרן JTLV החלה לקדם תוכנית לבניית שני מגדלים בני 36 קומות ב-2015 בתמיכת העירייה, עוד לפני שתוכנית המתאר אושרה סופית. ואולם, באפריל 2018 הורה בית המשפט המחוזי להעביר את הדיון על מספר הקומות המוחרגות לולחו"ף - משום שההחלטה על החרגת האזור לא נידונה בוועדה, וזאת בניגוד לחוק. בפברואר 2019 החליטה הולחו"ף לבטל את הסעיף המאפשר בנייה ל-40 קומות במתחם.

 

מעיריית תל אביב נמסר כי "אין מדובר במכרז אלא במכירה כפויה על פי החלטה חלוטה של בית משפט השלום".

 

מבזל תבוא הישועה

בתוך כך, אתמול הוכרז כי הזוכה במכרז של העירייה לרכישת מתחם מד"א בסמוך לרחוב בזל בעיר, היא קבוצת בנייני העיר הלבנה, שמחזיקה כ-40% בקבוצה בשיתוף עם קרן JTLV שמחזיקה ב-40% (נזכיר כי קרן JTLV היא יזמית הפרויקט בכיכר אתרים) ורשת ישרוטל שמחזיקה ב-20% בקבוצה.

 

הקבוצה תרכוש את המגרש תמורת 261 מיליון שקל - 51 מיליון שקל מהסכום הזה יוזרמו למד"א והיתר לעיריית תל אביב. ההצעה הזוכה הקדימה הצעות של חברות אזורים, גינדי, קנדה ישראל, משפחת ויין, יוסי אברהמי ועוד. 

 

הקבוצה הזוכה מתכננת להרוס את המבנה הקיים ובמקומו לבנות פרויקט משולב של מגורים ומלונאות. בין היתר יכלול 30 דירות פאר בגודל ממוצע של כ-200 מ"ר. ישורטל תספק את שירותי הניהול למתחם.

 

על פי התוכנית התקפה, אפשר לבנות במקום בניין ובו 18 קומות, אך קיימת אפשרות כי הקבוצה תחבור לרונית רפאל, בעלת המגרש הצמוד שעליו שוכן כיום בית רונית רפאל. איחוד המגרשים יאפשר לקדם תוכנית לבניית 200 דירות, והוא זוכה לתמיכה של עיריית תל אביב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוראל כהן
כיכר אתרים בתל אביב
צילום: אוראל כהן
מומלצים