שתף קטע נבחר

"אף פעם לא חשבתי על כישלון"

סלמה עסאף ממעיליא רכשה עם בעלה חלק ממבצר צלבני עתיק מהמאה ה-12, וכשהתאלמנה החליטה להמשיך את התוכנית ולפתוח במקום מסעדה וחדרי אירוח: "תמיד אמרתי שאם עובדים עם כל הלב ובמקביל גם עם הראש, אין סיבה לא להצליח"

כשמועצת מעיליא הודיעה לסלמה עסאף שהמבנה העתיק שנבנה לפני כ-400 שנה ושימש במשך דורות כבית משפחתה מסוכן – היא ידעה שהריסתו אינה באה בחשבון, והחליטה לרכוש אותו ולשפץ.

 

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

סיור קולינרי בשלושה כפרים בגליל

סיור קולינרי בין המסעדות הערביות בחיפה

סיור יקבים בגליל

 

אבל מה שהיא לא העלתה על דעתה זה שעבודות השיפוץ יימשכו כל כך הרבה שנים. בימים אלה, 17 שנה אחרי, צפויה להיפתח במקום אחת המסעדות המיוחדות בצפון.

מסעדת שאטו דה רואה ()

מסעדת שאטו דה רואה ()
מסעדת שאטו דה רואה
מסעדת "שאטו דה רוּאָה" (בתרגום לעברית "מבצר המלך") תיפתח באוגוסט הקרוב בצמוד למבצר הצלבני העתיק שבמרכז הכפר מעיליא. את המבצר הקים בתחילת המאה ה-12 בלדווין השלישי, מלך ירושלים הצלבנית, במטרה להגן על הדרך מעכו לדמשק – ומעיליא הפכה לבירת הגליל. במאות הבאות ננטש המבצר ומוסלמים החלו להתיישב סביבו, עד שהיגרו לתרשיחא וללבנון במאה ה-17. אז, בנתה משפחתה הנוצרית של עסאף את ביתה במקום – כאשר חומת המבצר שימשה כקיר הצפוני של הבית.

 

עם השנים מכרה המשפחה את הנכס והוא נותר נטוש ומוזנח, אך עסאף ובעלה החליטו לרכוש אותו מחדש ולהציל אותו מפני הריסה. "אהבתי את המקום הזה מאוד. בכל פעם שהייתי מגיעה התרגשתי לראות איך הקשתות עדיין מחזיקות מעמד, גם אחרי כמה מאות שנים", היא מסבירה.

 

יחד עם בעלה לביב עסאף, שהיה אז שוטר, הם החלו לתכנן את שיפוץ המבנה. בתחילה, חשבו השניים להקים במקום מלון בוטיק. "ארכיטקטים הציעו לנו לבנות מלון עם 10 חדרים, מעל המתחם העתיק", היא נזכרת. "אבל לא השתכנעתי. חשבתי שהמבנה הזה יהיה גבוה מדי ויתנשא מעל המבצר והכנסייה, וזו תהיה פגיעה במבנים שנמצאים כאן מאות שנים והם הסמל של הכפר".

מסעדת שאטו דה רואה ()
הנוף ממסעדת שאטו דה רואה במעיליא
 

ילדיהם של סלמה ולביב הציעו לפתוח במקום פאב, ובהמשך הצטרף לפרויקט גם אליאן ליוס, שף וחבר ילדות של עסאף, שלמד באיטליה – והוא הציע שהמקום יתפקד גם כמסעדה. עבודות השיפוץ והשחזור של המבנה החלו בשנת 2002, אך תוך זמן קצר התגלה כי הבית העתיק נבנה מעל מבנים עתיקים אף יותר. בשיתוף עם רשות העתיקות החלו במקום חפירות ארכיאולוגיות – ובהן התגלו שתי גתות יין ענקיות מהתקופה הצלבנית. לפי הערכות החוקרים, מדובר בגתות הגדולות ביותר שהתגלו במזרח התיכון. על פי ההשערות, הגתות הללו היו בבעלות אישית של המלך הצלבני, וחלק מעסק של משפחת המלוכה.

 

בשל התגלית הארכיאולוגית, עבודות השיפוץ התארכו הרבה מעבר למצופה. לביב, שהיה שותף לחזון של אשתו, לא הספיק לראות אותו מתממש והלך בשנת 2012 לעולמו. "זה היה מאוד כואב, אבל הילדים מילאו את החלל ותמכו בי", נזכרת עסאף. "הם היו מעין סלע מאחוריי ותמיד חיזקו אותי, מוראלית וגם כספית".

השף אליאן ליוס, סלמה עסאף ובתה ראשה (צילום: גלעד כרמלי)
השף אליאן ליוס, סלמה עסאף ובתה ראשה(צילום: גלעד כרמלי)
 

לעסאף שלושה ילדים – ראשה, עורכת דין במקצועה; חליל, רואה חשבון; ופאדי, חוקר בתחום מדעי המוח. "כשהיה להם זמן הם אפילו הגיעו ועבדו פיזית יחד עם הפועלים. גם בן דודי עזר מאוד בעבודות", היא מספרת. "דמות נוספת שעזרה לי היא אבא שלי, שנפטר לפני שנה וחצי. למרות גילו, 90 פלוס, הוא תמיד חיזק אותי ותמך בי. הוא האמין ברעיון ובחזון שלי".

 

מעיליא הוא כפר ערבי נוצרי קתולי. אך למרות שמדובר בחברה שנחשבת לשמרנית, עסאף זכתה גם לתמיכת התושבים. "קיבלתי עצות מזקני הכפר שזכרו איך המקום היה נראה בעבר, והן סייעו לי לשחזר אותו. בכפר הסתכלו על הפרויקט בעין מאוד יפה, הרגישו שאני מחזירה להם את הזיכרונות. אנשים היו נכנסים ואומרים 'היינו פה, ישבנו פה', זה היה מאוד מחזק ומרגש".

הכפר מעיליא בגליל (צילום: אמיר פלג)
הכפר מעיליא בגליל(צילום: אמיר פלג)

המבנה שופץ ושוחזר תוך הקפדה יתרה על כל פרט, כך שייראה בדיוק כפי שנראה לפני 400 שנה. במקביל, הושלמו החפירות הארכיאולוגיות בגתות העתיקות שמתחתיו – ומבקרי המסעדה יוכלו להתרשם מהן לפני או אחרי הארוחה, וגם תוך כדי מאחר שחלק מרצפת הבית הוסב לרצפת זכוכית שקופה. "ידעתי איך המקום ייראה בסוף, וזה מה שנתן לי את הכוח להמשיך כל השנים הללו, גם ברגעים הקשים", מציינת עסאף. "אף פעם לא חשבתי על כישלון, תמיד אמרתי שאם עובדים עם כל הלב ובמקביל גם עם הראש, אין סיבה לא להצליח".

 

התפריט עצמו איטלקי עם נגיעות מזרח-תיכוניות, והמסעדה מציעה כמה חללי ישיבה שונים ואף שני חדרי אירוח פרטיים לסועדים שמעוניינים במנוחה קלה. מהחלונות נשקף הנוף המרהיב של הר מירון, וביום עם ראות טובה ניתן אף לראות את החרמון.

 

כיום, מעיליא מוכרת למטיילים בעיקר בזכות חגיגות חג המולד המושקעות, אך תושבי הכפר מעוניינים לפתח את המקום כיעד תיירותי גם בשאר ימות השנה. הפרויקט של עסאף זכה לתמיכת מיזם "אוצרות הגליל", מיזם פילנתרופי שבראשו עומדת אשת העסקים רעיה שטראוס בן דרור, אשר תומך במיזמים תיירותיים נוספים במעיליא וברחבי הגליל המערבי.

 

"יש לנו הזדמנות לפתח תיירות, זה אזור מדהים עם הרבה פוטנציאל", אומר ראש מועצת מעיליא חאתם עראף. לדבריו, כחלק מתוכניות הפיתוח התיירותי, יש כוונה לשפץ גם את המבצר עצמו.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המסעדה במבצר הצלבני העתיק במעיליא
מומלצים