אזור הגליל מכונה בפי חובבי ביין גם ״שביל היין״ של ישראל. פזורים בו קרוב ל-30 יקבים, מה שהופך אותו לאזור תיירות יין מרתק שפועלים יקבים גדולים, הם מיוצרים מיליון בקבוקים בשנה, לצד יקבי בוטיק משפחתיים שמסתפקים ביצור שנתי של 1500 בקבוקים בשנה.
מה שמשותף לכולם היא העובדה שהם נולדו מתוך אהבה ליין ורצון לייצר יש מאין מפרי הטרואר הייחודי של האזור, שהתברך בתנאי האקלים הדרושים לגידול ענבי היין. לרגל פסטיבל ״שביל היין״ העשירי שיערך באזור שיתחיל ביום רביעי הקרוב (29 במאי) ויימשך כחודש ימים (עד ה-22 ביוני) יצאנו לסיור בין יקבי הגליל וגילינו תעשיית יין סוערת ומרתקת.

יקב דלתון

יקב בוטיק הנמצא בבעלות משפחת הרוני, שייסדו את היקב בשנת 1995 סמוך למושב כרם בן זמרה, עם עלייתם לארץ. בראש היקב עומדים האב מתי ובנו אלכס, וכיום מייצר היקב מעל מיליון בקבוקי יין בשנה, המיוצר מענבי הכרמים הפרושים על פני 800 הדונמים שנמצאים בבעלות היקב, רובם נטועים בגובה של 650–900 מטרים מעל פני הים.
יקב דלתוןיקב דלתון
יקב דלתון
(צילום: יח"צ)
יינן היקב הוא גיא אשל, בוגר לימודי ייננות באוניברסיטת קליפורניה. היינות מתחלקים לארבע סדרות: כנען, אסטייט, עלמה רזרב וכרם יחיד. מרכז המבקרים של היקב פתוח מדי יום (למעט שבתות) לקהל הרחב, ומציע סיורים, הסברים וטעימות.
פארק תעשיות דלתון, 04-6987683, כשר

יקב הרי הגליל

היקב נוסד בשנת 2000, כמיזם משותף של יקב רמת הגולן וקיבוץ יראון, ומייסדיו של היקב דוגלים בחזון הבר קיימא ומחויבים להטמעת תרבות הקיימות ביקב ובכרמים. ביקב עצמו מיוצרים למעלה ממיליון בקבוקים בשנה, ויינות הדגל שלו הם יראון, כרם יפתח, כרם מעיין, כרם הסלע ומירון.
יקב הרי הגליליקב הרי הגליל
יקב הרי הגליל
(צילום: עמית גירון)
סיור במרכז המבקרים של היקב נמשך כ-40 דקות (25 שקלים עבור כל משתתף), וכולל טעימות לצד הסבר מפורט על הכרמים וצפייה משותפת בהליך ייצור היין, תוך כדי מעבר היין בין מכלי הנירוסטה לחביות העץ.
כמו גם, במהלך הסיור יוצגו למשתתפים טיפים לשתייה נכונה, לצד הסבר על מונחים בסיסים כמו גוף וארומה והיכרות עם יינות היקב.
קיבוץ יראון, 04-6868748, כשר

יקב תבור

יקב תבור, הממוקם למרגלות הר התבור, הוקם בשנת 1999 על ידי ארבע משפחות מכפר תבור - בו שוכן היקב עצמו. יש שם גם מרכז מבקרים עם מרפסת הצופה להר תבור, אליו אפשר להגיע כבודדים או כקבוצה.
יקב תבוריקב תבור
(צילום: לירון הראל)

לרגל חגיגות ה-20 ליקב הנערכות השנה, הושקו לאחרונה לוגו ונראות חדשים שבמרכזים התנשמת - ציפור לילה המזוהה עם הכרמים האקולוגיים של היקב, הנחשבים לחלק מפרויקט ייחודי ופורץ דרך שנוסד לפני שבע שנים של היקב הצפוני בשיתוף עם החברה להגנת הטבע.
יקב תבוריקב תבור
מרכז המבקרים של היקב
(צילום: לירון הראל)
בימים אלה, משיקים ביקב סדרת יינות חדשה הנקראת Tipsy - המכוונת לקהל צעיר שמחפש יין איכותי וקליל. הסדרה כוללת שתי יינות: TIPSY WHITE - בלנד של זנים לבנים, ו-TIPSY RED - בלנד של זנים אדומים.
שד׳ קקל כפר תבור, 04-6760444, כשר

יקב אדיר

היקב הבא, שהוקם בשנת 2003, ממוקם באזור התעשייה דלתון, ובו מרכז מבקרים המציע חוויה קולינרית אל מול הנוף המרשים של הכרמים. כחלק מהביקור, יוגשו לכם שם גבינות המיוצרות במקום וארוחות בוקר זוגיות (עד השעה 12:00). כמו כן, יש שם מתחם המיועד לסדנאות גיבוש חווייתיות.
היקב מייצר ארבע סדרות יין, ביניהן: כרם בן זמרה, סדרה A, פלטו הנחשב ליין הדגל ויינות קינוח כמו כן, השנה השיקו ביקב יין רוזה חדש מענבי ברברה.
פארק תעשיות דלתון, 04-6991039, כשר

יקב גלילאו

יקב בוטיק משפחתי השייך למשפחת הרשקוביץ, שהתחיל את דרכו בשנת 2004 בחלל הנמצא בסמוך לנחל דן, וכבר בשנת 2005 החלו לייצר שם יין באופן מסחרי.
כיום, מיוצרים ביקב 4,000 סוגי יינות, ביניהם קברנה סוביניון, המיוצר מענבי כרם בן זמרה שנבצרים בבציר ידני. ובכלל, את כל היינות כאן מייצרים בשיטות מסורתיות וללא סינון, ומיישנים במשך 12 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי.
קיבוץ דן, 050-535974, לא כשר

יקב דרור

יקב "דרור" הוקם בשנת 2007 בכפר שמאי שבגליל, וכיום מיוצרים בו כ-10,000 בקבוקים בשנה. הכרמים מהם מפיקים את ענבי היין, ממוקמים במרחק קילומטר מהיקב עצמו, וכורם היקב הוא יריב דרור, בנה של הייננית - זהבה דרור.
הייחודיות של היקב היא שהוא אחד יקבים הבודדים בארץ המייצרים יין מענבי נביולו - זן ממנו מיוצרים גם היינות של אזור מונפראטו ופיימונטה. מרכז המבקרים של היקב פתוח בכל ימות השבוע בתיאום מראש, והביקור בו כולל סיור וטעימות (25 שקלים למשתתף).

יקב דרוריקב דרור
חלק מהיינות המיוצרים ביקב דרור
(צילום: אייל קורן)
כפר שמאי, 04-6989685 /054-2120032, כשר

חוות מייסטר

חוות חקלאית-תיירותית שבה פועל גם יקב, שהוקמה בשנת 1991 על ידי רות ויעקב מייסטר. בחווה, המציעה מגוון פעילויות אירוח, יש מלבד היקב גם בוסתן ענק ואוהל אירוח המותאמים לאירועים פרטיים. אחת לכמה זמן, נערכים שם גם חגיגות בציר והשקת יינות חדשים (עלות הביקור ביקב היא 35 שקלים למשתתף).
בין היתר, ייקחו אתכם שם לסיור במערה, תקבלו הסבר על החווה ועל ההיסטוריה המשפחתית ותוכלו ליהנות מטעימות יין. חובבי השופינג, ישמחו ודאי לדעת כי במקום ישנה חנות בה נמכרים מוצרי החווה - החל מליקרים ושמן זית דרך ריבות ועד לזיתים כבושים ותבלינים.
בימי שישי, נערכות במקום טעימות יין לצד נשנוש של טאפאס (60-35 שקלים) ופוקצ'ות עם מטבלים שונים, כשברקע מתנגנת מוזיקה כיפית ורגועה.
גבעת אורן, 054-9135258, לא כשר

יקב נעמן

היקב הבא, הוקם בשנת 2004 על ידי רמי ובטינה נעמן במתחם רחב ידיים במושב רמות נפתלי, וגרף עד כה 25 מדליות בין לאומיות בזכות היינות המיוצרים בו. כיום, מיוצרים ביקב כ-10 אלפים בקבוקים בשנה.
לצד היקב, יש במתחם גם בית גלילי הבנוי מאבן עתיקה, סטודיו לאומנות ושתי סוויטות אירוח. היקב עצמו שוכן במבנה תת־קרקעי, המעוצב כמערה מחופת טיח גס ואבן, ומחולק לשני אזורים: חדר חביות ומרכז מבקרים, וחדר אחסון לבקבוקים.
את הסיור במקום עורך רמי בעצמו, בוגר לימודי בימוי וקולנוע שלמד ייננות ב"יקב שורק" והוכשר כ־Cellar Master במכללת תל־חי.
רמות נפתלי, 050-7944881, לא כשר

יקב צפת

יקב "צפת" הוקם בשנת 2004 על ידי בני הזוג קרן ומשה אלון, חוזרים בתשובה שהכרם אותו נטו מול היישוב ספסופה מתנשא לגובה של 870 מטרים ובנוי על פי שיטת הקבלה. ביקב, מייצרים 6,000 בקבוקי יין בשנה, סך הכול שישה סוגים של יין - ביניהם קברנה עולם חדש וקברנה עולם ישן, בוג׳ולה, ויין הנקרא "שלום בית".
מול היקב ישנה מרפסת קטנה עם נוף, המשמשת מקום מושלם לטעימות יין (טעימה של ארבעה סוגי יין תעלה לכם 10 שקלים, טעימות לצד נשנושי גבינה וירקות - 40 שקלים).
בית יוסף 29 רובע האומנים צפת, 054-3478874, 050-4480884, כשר למהדרין

יקב אבוהב

היקב הבא הוקם לפני עשור על ידי ליגאל ביטון, חוזר בתשובה ששימש בעבר כבעלים של חברת תקליטים וניהל צמד מוזיקאים מוכרים בארץ. ביקב מיוצרים כיום 25 אלף בקבוקים בשנה ללא שימוש בחומרים כימיים והתססת היין בחביות עץ.
בתי אוכל בצפתבתי אוכל בצפת
יגאל ביטון, הבעלים של יקב אבוהב
(צילום: לין לוי)
מרכז המבקרים של היקב ממוקם במבנה עתיק ממאה ה-16, ששימש בעבר כמקום מגוריו של הרב שלמה אליעזר אלפנדרי. בחלק התחתון של המרכז יש מנהרה עתיקה, שככל הנראה שימשה לייצור היין לפני 600 שנה וכיום משמשת כמרתף יין שבו נערכות הצעות נישואין וטעימות יין.
בתי אוכל בצפתבתי אוכל בצפת
יקב אבוהב
(צילום: לין לוי)
ומה המחיר? טעימת שלושה סוגי יין עולה כאן 40 שקלים, וטעימת יינות ממהדורות רזרב עולה 80 שקלים.
רחוב אבוהב רובע המקובלים, 052-7041732, כשר למהדרין

יקב לוריא

יקב לוריא הוקם על ידי יוסף סיידא, חקלאי שהוא גם אומן, נצר למשפחת חקלאים מתוניס. בנו גידי הוא הכורם, שהחל את לימודי הייננות מיד עם שחוררו מהצבא והוא גם מנהל את היין ואחראי על תהליך הייצור.
ביקב הזה מייצרים 12 יינות ויש בו גם מרכז מבקרים אליו ניתן להגיע לסיורים שיכללו גם ביקור בכרמים וגם לימוד על תהליך יצור היין ולבקר בחדר החביות. לאחר מכן, תוכלו לעבור סדנת טעימות יין מקצועית. אפשר לשלב בכל הסיורים טעימות של גבינות משובחות, ארוחות בוקר ובראנץ' וארוחת שף.
ספסופה 04-6980105, 052-5254570, כשר

יקב כישור

יקב כישור הוקם ב-2010 בכפר כישורית, כפר שבו חיים אנשים בעלי צרכים מיוחדים המשתלבים בעבודה ביקב ובכרמים השייכים לכפר. נכון להיום היקב מייצר 55 אלף בקבוקים בשנה, ובו גם פועל מרכז מבקרים. בתיאום מראש אפשר לשלב במרכז המבקרים טעימות יין עם ארוחת בוקר או צהריים.
יקב כישוריקב כישור
יקב כישור

היקב הזה הוא חלק בלתי נפרד ממרקם החיים של כפר כישורית, ומבנה היקב משקיף אל הים מגובה 500 מטר. יינות היקב מתחלקים לשלוש סדרות: סדרת כישור, סדרת משגב וכרם מצודת תפן.
כישור, 04-9085198, כשר

יקב אשכר

יקב בוטיק שממוקם במרתף ענק של בית פרטי בכפר יאסיף. היקב הוקם ב-2010 על ידי נמי אשקר שהתחיל לייצר את היין על מנת להמשיך את המסורת האזורית הנכחדת של ייצור עצמי של יין לצרכי המשפחה, כפי שנהגו לעשות סבתו ואימו. כיום מייצר היקב 18 אלף בקבוקים בשנה, והיינות מתיישנים בחביות אלון צרפתי או אמריקאי בין שנה לשנתיים.
מבחר היינות כולל בעיקר יינות זניים כמו רוזה, קברנה סוביניון, שיראז, מרלו, שרדונה, סבניון בלאן ושני בלדנים. היין מיוצר על פי מסורת עולם ישן, לפי הפרוטוקול הקלאסי.
כפר יאסיף, ביקורים בתיאום מראש בלבד, 5484016–054, לא כשר

יקב שטרן

את היקב הזה הקים ג׳וני שטרן, יליד ברזיל שעלה לישראל בגיל 15. את היין הראשון הוא ייצר ב-1997 וב-2004 הוא הקים באופן רשמי את היקב, וייצר 1200 בקבוקים בשנה. כיום מיוצרים בו 30 אלף בקבוקים בשנה ובמרכז המבקרים יש גם מטבח שבו ג׳וני מכין בסופי השבוע ארוחות טאפס ומנות מהמטבח הברזילאי.
(צילום: לין לוי)
את הטאפס הוא מגיש על שולחן אבירים ארוך לצד יין (25-20 שקלים לכוס או 130-80 שקלים לבקבוק) מה שיוצר אווירה מיוחדת סביב השולחן. היקב משתייך ל״יין נטו״ - התאגדות של 15 יקבים ישראלים המחוייבים לייצר יין ללא שימוש בכימיקלים.
קיבוץ תובל, 054-3034361‏, מרכז המבקרים אינו כשר, היין של היקב כשר

יקב לטם

יקב אורגני וביו-דינמי שהקימו יונתן קורן ויניב קמחי, מתוך אג'נדה אקולוגית. יונתן משמש גם בתור כורם וגם כיינן היקב, אותו הוא בנה בעשר אצבעותיו. כיום מיוצרים ביקב 24 אלף בקבוקים מענבי כרם צבעון, הנחלקים ל-8 סוגי יין ביניהם אדומים, לבנים ורוזה המתיישנים בחביות עץ אלון צרפתי בין 9 חודשים לשנתיים.
היין מתיישן כאן בחביות למשמע מוזיקת עולם שמתנגנת בחלל היקב 24/7, והתסיסה מתבצעת באופן טבעי וללא שימוש בשמרים. במרכז המבקרים עם שולחנות אבירים ומרפסת, וכך מול אחד הנופים היפים בארץ תוכלו לשבת לטעימות. אם תגיעו בסופי השבוע תמצאו שם מארוחות טאפס וערבי יין ומוזיקה.
קליל 17 לוטם, 054-7915868‏, לא כשר

יקב אכזיב

יקב אכזיב נוסד בסדנאות האמנים של קיבוץ גשר הזיו ב-2005 על ידי היינן מרק גוברמן. כיום מיוצרים ביקב 1500 בקבוקים בשנה והביקור ביקב הזה כולל לא רק טעימות והסברים על היין אלא גם ביקור בגלריה לאומנות.
יקב אכזיביקב אכזיב
יקב אכזיב
(צילום: אוצרות הגליל)
אכזחב הוא יקב בוטיק משפחתי שבו מיוצרים יינות קברנה סוביניון, מרלו, שיראז, מרלו-קברנה סוביניון ויין קינוח.
קיבוץ גשר הזיו, 077-9964598, לא כשר

יקב גו'ליה

יקב בוטיק שקרוי על שם גו'ליה, רעייתו של בעל היקב, האגרונום גו'רג' עארף. הוא נוסף ב-2012 וכיום מיוצרים בו 6000-4000 בקבוקים בשנה. סוגי היין שמיוצרים במקום הם קברנה סובניון, מרלו, שיראז וויניונייה.
יקב ג'וליהיקב ג'וליה
יקב ג'וליה
(צילום: אוצרות הגליל)
מעיליה, 077-9969541, לא כשר

יקב אור הגנוז

יקב אור הגנוז הינו חלק ממערך שלם של ישוב חרדי שיתופי הממוקם למרגלות הר מרון וכל עובדי היקב הם תושבי הישוב. היקב הזה הוקם ב-2005, וכיום היקב מייצר כ- 18 סוגים שונים של יינות בוטיק המתחלקים לסדרת עמוקה, סדרת מרום, סדרת יינות קינוח ועוד.
מושב אור הגנוז, 054-6582294, 04-6990836, כשר בד״ץ ירושלים העדה החרדית

יקב ג’סקלה

יקב ג‘סקלה נוסד בשנת 2003 כיקב בוטיק משפחתי של האחים ריצ‘רד ונסר חריש. הוא ממוקם בכפר ג‘יש שבגליל העליון, פנינה קולינרית בפני עצמה. יינות היקב מיוצרים מענבים הגדלים בכרמים של המשפחה לצד שטח הכפר. יינות היקב עוברים תהליך התיישנות של שנה עד שנה וחצי בחביות עץ אלון, ולאחר הבקבוק היין חוזר ליישון נוסף בבקבוק כשנה וחצי לפני השקתו.
סיור קולינרי בגוש חלב (ג'יש)סיור קולינרי בגוש חלב (ג'יש)
(צילום: יח"צ)

היקב ממוקם במבנה אבן עתיק בגרעינו העתיק של הכפר והבציר נעשה בצורה ידנית. כיום מיוצרים ביקב 10,000 בקבוקים בשנה: קברנה סוביניון, מרלו, שירז, רזרב, רוזה וסוביניון בלאן.
כפר ג’יש (גוש חלב) 04-6990550, 052-3833261, לא כשר

יקב עמרם

היקב הזה הוקם ב-2003 על ידי עמרם אזולאי שעסק בגידול מטעים וכורמות מאז 1957 וכיום הוא מייצר את היין יחד עם בנו אוהד. כיום מיוצרים בו 6000 בקבוקים בשנה מענבים הגדלים בכרם משפחתי שגדל לא הרחק מהיקב. אפשר לערוך ביקב סיור מודרך וטעימות יין.
רמות נפתלי 04-6940039, 050-5222901, כשר

יקב רימון

היקב שבו מייצרים יינות מרימונים בלבד. הוא הוקם בשנת 2000 על ידי משפחת נחמיאס - דור שלישי של חקלאים, שפיתחה זן רימונים חדש שמאופיין ברמת סוכר גבוהה (הזהה לרמות הסוכר בענבים) ובצבע ארגמן עז, דבר שמאפשר לייצר ממנו יינות.
(צילום: shutterstock)

יינות היקב משווקים בארה"ב, אנגליה, קנדה, יפן וסין. במרכז המבקרים של היקב אפשר לערוך סיור וטעימות.
פארק תעשיות דלתון, 04-6822325, כשר

רמות נפתלי

היקב הוקם על ידי יצחק כהן ב-2003, וכיום מיוצרים ביקב 6 סוגי יין מ-6 זני ענבים: קברנה סוביניון, מרלו, שיראז, פטיט ורדו, מלבק וברבר, שגדלים באזור בשיפולים הדרומיים של עמק קדש.
יקב רמות נפתלייקב רמות נפתלי
יקב רמות נפתלי
(צילום: דני לרנר)
ביקב קיים מרכז מבקרים שבו אפשר לערוך אירועים עד 100 איש וגם סיורים וטעימות.
רמות נפתלי, 04-6940371, לא כש

רוצים עוד יין?

פסטיבל "בשביל היין" יתקיים זו השנה העשירית בשיתוף הרשות לפיתוח הגליל ומשרד התיירות. במסגרת האירועים יתקיימו טעימות יין, הופעות, מוזיקה חיה, סדנאות בישול ביין, ירידי יין, השקות של יינות חדשים, סיורי יין ועוד.
אירועי הפסטיבל יתחילו ב-29.5ביום רביעי ביריד היין הגלילי בראש פינה, ויחתמו במסיבת יין ביקב הר אודם ב-20.6. ב-7.6 תתקיים במסגרת הפסטיבל מסיבת שישי צהריים בחצר מסעדת "טיבי'ס" בוורד הגליל, שבה יוצעו יינות יקב דלתון ואוכל רחוב של השף חיים טיבי.
פרסום ראשוני: 16:48 , 26.05.19