שתף קטע נבחר

גן ישראלי ראשון: חיטוי ידי הילדים בכל בוקר

לפני כשנה פרסמנו ב-ynet על שיטה בגן בינלאומי בתאילנד, בו נערך מדי בוקר "מסדר חיטוי" לידי הילדים, כדי להפחית את שיעור הזיהומים. השיטה הוכיחה את עצמה כיעילה, והשבוע החלו ליישם אותה בגן בגבעתיים

 

 

השיטה הפשוטה שמפחיתה זיהומים בגן: לפני כשנה פרסמנו כאן לראשונה על שיטה למניעת זיהומים בגן בינלאומי בתאילנד, המבצע "מסדר חיטוי" לילדי הגן מדי בוקר, מה שהוביל להפחתה בשיעור המחלות הזיהומיות בגן באופן משמעותי. השבוע החל גן ישראלי ראשון ליישם את השיטה. ההורים והילדים מתלהבים, בתקווה ששיעור הזיהומים יפחת.

 

היוזמה החלה בגן בינלאומי פרטי במרכז בנגקוק, שם עוברים הילדים בדיקת חום וחיטוי הידיים. לכל ילד מתבצע רישום של החום, שנמדד במכשיר אינפרא אדום, המודד טמפרטורה ללא מגע. ההורים ממתינים לתום הבדיקה, וילד שהתגלה אצלו חום גבוה מוחזר לביתו עם הוריו. ההורים משתפים פעולה עם היוזמה שהוכיחה את עצמה, וגם הילדים עצמם שמחים לעבור את המדידה, ואף מושיטים את ידיהם לחיטוי הידיים.

 

חיטוי הידיים בכל בוקר (צילום: אלבום פרטי)
חיטוי הידיים בכל בוקר(צילום: אלבום פרטי)

על השיטה קראה ב-ynet אדווה, אם לפעוט בגן בגבעתיים, שהסבה את תשומת לב גננת הגן לרעיון. השבוע, החליטה הגננת, מור דוניצה מגן מונטיפיורי, ליישם את השיטה שכבר מעוררת התלהבות של ההורים ושל הילדים.

 

"כל הורה מודאג כשילד מתחיל ללכת לגן, מהדבקה במחלות זיהומיות", אומרת אדווה, שבנה הפעוט לומד בגן. "אנחנו יודעים שזה קורה כל הזמן, והילדים מדביקים זה את זה. ראינו בכתבה את הרעיון הפנטסטי מתאילנד, וחשבנו שזה יהיה נכון לייבא אותו גם לישראל. הילדים מאוד מתלהבים מטקס הניקיון וחיטוי הידיים, ואפילו מחכים שהגננת תשים להם מעט חומר חיטוי.

 

"יש לנו כמה קבוצות בגן", מסבירה דוניצה. "לכל קבוצה יש שפריצר ג'ל אלכוהול משלה, ועוד שלושה מכשירי חיטוי ברחבי הגן, לטובת ההורים ואנשי הצוות. במסדר הבוקר מזליפים על ידי כל ילד מעט חומר חיטוי, משגיחים כמה שניות שהוא יתייבש, וזהו".

 

מור דוניצה מגן מונטיפיורי (צילום: אלבום פרטי)
הילדים מתלהבים מהרעיון(צילום: אלבום פרטי)

לדברי דוניצה, הילדים מתלהבים מהיוזמה החדשה, ואף חשים כי זכו בפרס: "אנחנו מחטאים בינתיים בבוקר, וחושבים לחטא גם בסוף היום, כשההורים באים לאסוף אותם. אנחנו בהחלט מקווים לצמצם את שיעור הזיהומים, והקפדה על משהו מינימלי קל ופשוט כזה, יכולה לעזור.

 

"חשוב להדגיש שלילדים אין גישה ישירה לחומרי החיטוי, ויש הקפדה מקסימלית על בטיחותם. אין לי ספק שזה עשוי להפחית משמעותית את שיעור ההדבקות, ונקווה שעוד גנים יאמצו את הרעיון הכל כך פשוט, זול ויעיל הזה".

 

המחקר הוכיח: חיטוי ידיים מונע מחלות

מחקר שפורסם לפני כשנתיים הוסיף הוכחה מדעית לכך שניקוי ידיים בג'ל חיטוי מפחית את הסיכוי של הילד ללקות במחלה זיהומית. החוקרים בספרד בדקו 911 ילדים עד גיל שלוש, שביקרו ב-24 מעונות וגנים באלמריה שבספרד. הם חילקו את הילדים לשלוש קבוצות: האחת השתמשה בחומר חיטוי לצורך ניקוי הידיים, האחרת במים וסבון והשלישית שימשה כקבוצת בקרה שהמשיכה בשגרת ניקוי הידיים לה הייתה רגילה.

 

כל שלוש קבוצות הורי הילדים קיבלו הדרכה לפני תחילת המחקר על חשיבות ניקוי הידיים ושמירת ההיגיינה למניעת הדבקה במחלות חום ונשימה, וקיבלו גם דפי הדרכה. ההורים קיבלו גם פרוטוקולי היגיינה, שכללו המלצות על שטיפת ידיים לפני ואחרי ארוחת צהריים, שטיפת ידיים עם ההגעה הביתה, ושטיפת ידיים לאחר שיעול, עיטוש או קינוח אף.

 

במהלך המחקר, שלא מומן על ידי חברות תרופות או משווקות חומרי חיטוי, שנמשך שמונה חודשים, 911 הילדים סבלו מסך של 5,211 זיהומי דרכי נשימה שהובילו ל-5,186 ימי היעדרות מגני הילדים. הקבוצה שחיטאה ידיים הפסידה 3.25% מימי הלימודים, הקבוצה ששטפה ידיים במים וסבון החמיצה 3.9% מהימים והקבוצה שהמשיכה בשגרת שטיפת הידיים הרגילה הפסידה 4.2% מהימים.

 

ידיים (צילום: shutterstock)
ניסיון למניעת מחלות זיהומיות(צילום: shutterstock)

החוקרים מצאו עוד כי קבוצת הילדים ששטפה ידיים במים וסבון, היו בסיכון גבוה ב-21% להידבק בזיהומי נשימה שכללו נזלת, שיעול וכאבי גרון, ובסיכון גבוה ב-31% לקבל טיפול אנטיביוטי, בהשוואה לילדים שחיטאו ידיים. בקרב הילדים שחיטאו את ידיהם, נצפה גם הפחתה של 23% בזיהומי הנשימה, בהשוואה לקבוצת הבקרה שהמשיכה בשגרת שטיפת הידיים הרגילה.

 

המרכז לבקרת מחלות האמריקני המליץ כבר בעבר על שטיפת ידיים במים וסבון, במשך 20 שניות לפחות, לפני כל מגע עם מזון, ולאחר קינוח האף, שיעול או עיטוש אל כף היד. לצורך חיטוי הידיים, ממליץ המרכז לשים את חומר החיטוי על יד אחת ולקרצף את הידיים והאצבעות עד שכפות הידיים יבשות. עוד מציינים במרכז, כי חומרי החיטוי אינם יעילים כאשר הידיים מלוכלכות או שומניות.

 

ההנחיות: מתי להוציא ילד חולה מהגן

לפני כשנתיים פרסם משרד הבריאות הנחיות חדשות, הקובעות באלו מקרים יש להוציא ילד חולה מהגן, ובאילו מקרים רפואיים אין צורך להחזיר ילד הביתה. ואלה המקרים בהם יש להשאיר את הילד בבית:

 

1. כל ילד הסובל משילוב של חום יחד עם שיעול, נזלת או כאבים בגרון. מותר לשוב לגן 24 שעות לאחר ירידת החום. חום נחשב לגבוה ב-38.2 מעלות ומעלה אצל ילדים עד גיל חודשיים ו-38.4 מעלות ומעלה אצל ילדים מעל גיל חודשיים.

 

2. כשהילד נראה במצב כללי ירוד: אם הוא אינו מגיב, עצבני, בוכה ללא הפסקה, מתקשה לנשום או שמופיעה על גופו פריחה ההולכת ומתפשטת במהירות.

 

3. שלשול: מוגדר כיציאות צואה תדירות מימיות. אם הילד אינו גמול מחיתול, יש להוציאו מהגן עד חלוף השלשולים.

 

4. דיזנטריה: מוגדרת כשלשול דמי או רירי. במצב כזה יש להוציא את הילד מהגן ולגשת לבדיקה רפואית. החזרה לשגרה מותרת לאחר הפסקת השלשול הדמי או הרירי.

 

בדקו מה מצבו הכללי של הילד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בדקו מה מצבו הכללי של הילד(צילום: shutterstock)

5. הקאות פעמיים או יותר במשך 24 שעות: במקרה כזה קיים חשש להתייבשות. יש להוציא את הילד ממסגרת הלימודים, לתת לו תמיסת מינרלים (דוגמת "מינרלי" או "אלקטרורייס") ולהחזירו לגן לאחר שההקאות פסקו. סימנים הדורשים בדיקת רופא, כוללים: יובש בפה ובלשון, מיעוט במתן שתן, בכי ללא דמעות, ירידה במצב ההכרה או ישנוניות יתר.

 

6. פטכיות: פריחה נקודתית אדומה שאינה נעלמת בלחיצה. מקרה זה דורש תמיד בדיקת רופא.

 

7. פצעים על העור מפרישי נוזל: דורשים בדיקת רופא וחזרה לגן רק לאחר אישורו.

 

8. דלקת עיניים חיידקית המתבטאת בהפרשה עכורה ירוקה או צהובה: מותר לחזור לאחר שתי מנות של טיפות אנטיביוטיקה.

 

9. דלקת גרון מחיידק סטרפטוקוק: מתרחשת אחרי גיל שלוש. לפני גיל זה ברוב המוחלט של המקרים החיידק אינו גורם למחלה בפעוטות. במידה וקיימת דלקת גרון חיידקית מוכחת מותר לחזור למוסד הלימודים לאחר שתי מנות של האנטיביוטיקה.

 

10. כינים, סקביאס, תולעים: מותר לחזור לגן לאחר הטיפול הראשון.

 

11. אבעבועות רוח: מותר לחזור לגן לאחר שהפצע האחרון התייבש או הגליד ולא נוצרו נגעים חדשים. לרוב לאחר שישה ימים מפרוץ הפריחה.

 

12. אדמת: מותר לחזור לאחר שבוע מפרוץ הפריחה.

 

13. שעלת: מותר לחזור לאחר חמישה ימים של טיפול אנטיביוטי. אצל ילד שאינו מטופל אנטיביוטית, מותר לחזור ללימודים לאחר 21 ימים.

 

14. חזרת: החזרה מותרת לאחר חמישה ימים מתחילת הנפיחות של הבלוטות.

 

15. חצבת: החזרה מותרת לאחר ארבעה ימים מפרוץ הפריחה.

 

16. מחלת הפה והגפיים (שימו לב: הפה והטלפיים - בבעלי חיים בלבד) - מותר לחזור לגן כשהפצע האחרון התייבש והילד אוכל ושותה חרף האפטות בפה.

 

17. דלקת גרון לא מסטרפטוקוק: אין מניעה מלהחזיר לגן.

 

צפו: הגן הבינלאומי בתאילנד ומסדר החיטוי לפעוטות

 

 

 

 

 

 







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבום פרטי
המטרה - להפחית את שיעור ההדבקות
צילום: אלבום פרטי
מומלצים