שתף קטע נבחר

קפה הורקנוס בתל אביב ייסגר אחרי 23 שנים

23 שנים פעל בית הקפה "הורקנוס" בתל אביב, ובעוד כמה ימים הוא ייסגר. תומר גולדברג בעל המקום: "היום יקר מאוד להחזיק עובדים, כל העלויות השוטפות השתנו והחוקים השתנו"

בית הקפה המיתולוגי "הורקנוס", השוכן בפינת הרחובות אבן גבירול והורקנוס בתל אביב, ייסגר בסוף השבוע (שבת), אחרי 23 שנים של פעילות.

הורקנוס (צילום: יח
"זה לא קל": הורקנוס נסגר אחרי 23 שנה(צילום: יח"צ)
"הורקנוס" נפתח בדצמבר 1996 והיה לאחד מבתי הקפה השכונתיים בצפון הישן של תל אביב. עם סגירתו של המקום ייערך שיפוץ בחלל ובמקומו ייפתח בית קפה מהגל השלישי, שבו יוגש קפה מתערובות קפה מיוחדות למקום לצד תבשילי בריאות.

 

הורקנוס מצטרף לשורה ארוכה של מקומות ותיקים שנסגרו בתקופה האחרונה. לפני פחות מחודש נסגר בית הקפה ג'רמיה אחרי 13 שנים של פעילות, וביום שישי הקרוב תיסגר קונדיטוריה "אלברט" משוק לוינסקי אחרי 84 שנים של פעילות.

 

מצב המסעדות הקשה נותן את אותותיו, וכבר תקופה ארוכה שמומחים בענף המסעדנות מתריעים על קריסה צפויה של התחום. מסעדנים ותיקים טוענים כי גל הסגירות נובע מההוצאות הגבוהות של המסעדות אל מול מתח הרווחים הנמוך, לצד התוכניות העסקיות שעשו מסעדנים ומשקיעים רק לפני שנים ספורות, תוכניות שכבר אינן רלוונטיות כיום, לנוכח ההוצאות שרק הולכות וגדלות".

 

"פתחתי את המקום בגיל 22 והיום אני בן 45", אומר תומר גולדברג, הבעלים של המקום ומי שהקים אותו. "זה ממש לא קל, עברתי שם הרבה דברים, מלחמות, טילים על תל אביב, מיתון, ראיתי הכל. התחלתי את הדרך שם בתור רווק בליין, התחתנתי וגם נולדו לי ילדים. הילדים שלי גדלו במקום הזה על הבר. גם הקהל גדל איתי".

 

למה אתה סוגר?

"הגיע הזמן לשנות, גם את השם וגם את המוצר. אני מרגיש צורך לסיים סיפור ולהתחיל סיפור חדש.  אני חושב שהמוצר הורקנוס הוא פחות רלוונטי למה שקורה היום. כבר יש הרבה כאלה באזור שלנו וגם התפעול צירך להשתנות בגלל החוקים והעובדים. היום קשה מאוד להחזיק בית קפה שמבוסס על מלצרים, ברמנים, טבחים, מנהלי משמרת ועובדי ניקיון".

בית הקפה "הורקנוס": הסוף (צילום: יח"צ)
בית הקפה "הורקנוס": הסוף(צילום: יח"צ)

במה זה שונה היום ממה שזה היה לפני חמש או שבע שנים?

"קודם כל קשה למצוא עובדים ושנית - היום מאוד יקר להחזיק את כל העובדים האלה. כל העלויות השוטפות השתנו, החוקים השתנו, והכובד הכי גדול זה טבחים ועובדים זרים. אני מוצא את עצמי כל היום מנהל משא ומתן עם אריתראים הכי מדינה לא מאפשרת לי להעסיק אותם בתנאים הגיוניים".

 

העובדים בכו

החלטת בג"ץ שלפיה נאלצים המעסיקים לשלם על מבקשי המקלט תשלום רטרואקטיבי על חמש-שש שנים, גרמה לחשש רב בקרב מסעדנים. בכיר בענף המסעדנות אמר כי "השומות בעקבות פסק הדין התחילו לצאת, ורשות המיסים תנפיק אותן רטרואקטיבית, חמש-שש שנים אחורה. המשמעות הפרטנית לעובד אחד זה 20 אלף בשנה תוספת, וזה רק ההיטל, לא קשור לפיקדון. מסעדה קטנה-בינונית מעסיקה לפחות חמישה מבקשי מקלט כאלה, והמשמעות של זה היא 100 אלף שקלים בשנה. בית קפה או מסעדה קטנה שיצטרכו לשלם את זה עם ריבית וקנסות אחורה ישלמו בסביבות 700 אלף שקלים, וזה גזר דין מוות לאותו עסק. הענף הזה הוא ענף שבו שיעורי הרווח, למעטים שמצליחים, הם קטנים. חייבים להבין שלא עושים מיליונים ממסעדות".

מלצרית בעבודה (צילום: shutterstock)
מלצרית בעבודה(צילום: shutterstock)
אתה מחזיק גם בבר באבן יהודה, במה זה שונה שם?

"ההוצאות שם הרבה יותר נמוכות, זה מקום שפתוח רק בערבים, התפעול של זה יותר פשוט ויותר קל. אבל יש לי ב'אייזיק' מנה שנקראת שניצל הורקנוס על שם מנת הדגל שלנו בתפריט של בית הקפה".

 

ואיך התגובות של העובדים והלקוחות על הסגירה?

"כשהודעתי לעובדים היו כאלה שבכו. אני כל היום פוגש לקוחות מהעבר שמספרים לי מה היה הורקנוס בשבילם. אני חושב שזה היה כיף לאנשים להגיע ולראות את אותו המקום כל השנים האלה, זה הרגיע אותם".

 

מה אתה חושב על כל הסגירות של המקומות בשנתיים האחרונות?

"אני חושב שמסעדות ובתי קפה זה נכון ואחלה לעשות את זה, אבל צריך לתאים את זה לתקופה הקיימת. זה כמו שהיום בסופר יש יותר קופות ידניות. ומי האמין פעם שנתדלק לבד בתחנת דלק? היום אין כוח אדם והסעיף הזה של ההוצאות נהיה יקר".

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ
בית הקפה הורקנוס בתל אביב ייסגר אחרי 23 שנה
צילום: יח"צ
מומלצים