שתף קטע נבחר

היסטוריה בת"א: בכיכר המדינה החלו בהעתקת עצי השקמה והפיקוס

28 עצי פיקוס ושקמה נטעו בכיכר ב-1974. את עצי השקמה יעתיקו לשולי הכיכר במקום עצי הזית שכבר הועברו ליפו. עלות המבצע יותר מ-3 מיליון שקל שמומנו ע"י בעלי הקרקע. בעוד כחודש צפויות להתחיל עבודות החפירה והדיפון במתחם

 

 

תוכניות הבנייה בכיכר המדינה בתל אביב יוצאות לדרך. בימים אלה נמצא בעיצומו מבצע להעתקת  28 עצי פיקוס ושקמה שניטעו בכיכר ב-1974, כדי לפנות מקום לפרויקט המתוכנן על אחת מהקרקעות היקרות במדינה. בסיומו של תהליך זה בעוד כחודש צפויות להתחיל עבודות החפירה והדיפון במתחם.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

החלה עקירת עצי זית בכיכר המדינה - במסגרת פרויקט המגדלים המתוכנן

הזמר עומר אדם קנה דירה במגדל בכיכר המדינה ב-15 מיליון שקל

הצצה לאלפיון העליון: מי צריך חולצה ב-10,000 שקל?

 

כיכר המדינה משתרעת על שטח של 45 דונם, שהבעלות עליה מתחלקת בין יותר מ-200 בעלי קרקע פרטיים. במתחם מתוכננים שלושה מגדלים בני 40 קומות כל אחד ובהם 450 דירות. בנוסף מתוכנן במתחם בניין בן 10 קומות בשטח של כ-8.5 דונם לשימוש לצורכי ציבור, וחניון תת קרקעי עם 720 מקומות חניה ציבורי, בנוסף למקומות חניה לבעלי הדירות. לאחר הבינוי יישאר במתחם שטח ציבורי פתוח של כ-26 דונם.

   (צילום: יוסי ברדוש)
(צילום: יוסי ברדוש)

התוכנית למתחם אושרה באוקטובר 2017 בוועדת התכנון המחוזית של מחוז תל אביב, ובדצמבר 2018 קיבלו בעלי המגרשים היתר חפירה ודיפון מוועדת התכנון המקומית. הצפי לסיומן של עבודות החפירה והדיפון הוא בעוד כשנה, אז אפשר יהיה להתחיל בבניית הפרויקט בפועל, ועל פי ההערכות הוא יסתיים בסביבות 2025-2024.

 

שי צברי מחברת וקסמן גוברין גבע, המנהל את הפרויקט מטעם בעלי הקרקע, אומר כי מדובר באחד מהפרויקטים הגדולים והסבוכים להעתקת עצים שבוצעו בישראל, אף שמדובר במרחק של מטרים בודדים. במסגרת זו בוצעו הכנות מוקדמות, שכללו גיזום לענפים וחיתוך של השורשים כבר לפני כשמונה חודשים, על מנת לאפשר לעץ להתאקלם לקראת העתקתו. במהלך ההעתקה עצמה, יוצרים מעיין "רפסודה" מצינורות מתכת מתחת לעצים כדי שניתן יהיה להעתיק אותם בעזרת מנוף.

 

עצי השקמה יתפסו את מקומם של 34 עצי זית שהקיפו את הכיכר והועתקו לפני כחודש לגן קדרון ביפו. העבודות, המלוות על ידי אגרונום מומחה, נעשות על פי היתר בנייה ברישיונות העתקה וכריתה ובאישור של פקיד היערות הארצי. בסך הכל נאמדת עלות העתקת העצים מהכיכר ובתוכה ביותר משלושה מיליון שקל, שמומנו על ידי בעלי הקרקע.

   (צילום: יוסי ברדוש)
עקירת עצי השקמה מכיכר המדינה(צילום: יוסי ברדוש)

   (צילום: יוסי ברדוש)
(צילום: יוסי ברדוש)

   (צילום: יוסי ברדוש)
(צילום: יוסי ברדוש)

   (צילום: יוסי ברדוש)
(צילום: יוסי ברדוש)

  (צילום: עמית שעל)
עקירת עצי הזית(צילום: עמית שעל)

  (צילום: עמית שעל)
(צילום: עמית שעל)

תוכניות הבינוי לכיכר המדינה החלו להתגבש לפני שנים ארוכות. רוב בעלי הקרקע המקוריים רכשו אותה לפני כ-70 שנה. יורשיהם, בני הדור השני והשלישי, מהווים את הרוב מבין כ-60% מבעלי הקרקע, וכ-40% הם מצטרפים חדשים, שרכשו שטחים בשלבים מאוחרים יותר.

 

ד"ר רפי בן יעקב, חבר נציגות בעלי הקרקע המשמש גם כגזבר הנציגות, מספר כי אביו קנה שטח במקום בשנות ה-50-40 של המאה הקודמת. מאז, המתינו הבעלים למימוש אפשרות הבנייה במקום. "כשמלאו לי 18 אבי העביר את חלקי על שמי ואמר לי: 'בני היקר, בשנה הבאה מתחילים לבנות. היום אני בן 73", הוא מוסיף.

  (הדמיה: 3DVISION הדמיות ממוחשבות)
הדמיית מגדלי המגורים בכיכר המדינה(הדמיה: 3DVISION הדמיות ממוחשבות)
 

הסיבות לעיכובים האינסופיים היו מגוונות. במשך שנים ארוכות התקשו לגבש הליכי איחוד וחלוקה בין הבעלים הרבים, עד שאלו הצליחו להתאגד ולהגיע להסכמות. גם מול העירייה התגלעו בעיות, בהן ניסיונה לקדם בשנות ה-80 שינוי של ייעוד הקרקע במתחם לציבורית - אך בג"ץ קיבל את עתירת בעלי הקרקעות והתוכנית לא מומשה.

 

בהמשך ניסו בעלי הקרקע לקדם תוכנית לבניית מגדלים מעל מרכז מסחרי במקום, שזכתה להתנגדות נחרצת מצד השכנים באזור. התב"ע הנוכחית של המתחם אושרה בסופו של דבר בשנת 2008, אך גם זו עברה שינויים בהמשך, שכללו ביטול מנהרה שתוכננה מתחת לכיכר כהמשך לרחוב ז'בוטינסקי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוסי ברדוש
כיכר המדינה
צילום: יוסי ברדוש
מומלצים