שתף קטע נבחר

ההפתעה של המלחמה הבאה: להקות רחפני צילום ותקיפה

בצה"ל החליטו לייצר "בבית" את המענה לרחפני האויב, כשבתעשייה הביטחונית בארץ כבר מכרו לעולם מאות מערכות מוכחות ליירוט האיום. "איום הרחפן חמור פחות מטיל נ"ט או מרקטה, והקושי העיקרי הוא גילויו". לחיזבאללה ולחמאס יש כבר אלפי רחפנים, אך מה באמת תהיה תרומתם בעימות הבא?

האיום שצפוי להיות הפתעת המלחמה הבאה – מול המענה שהוכיח את עצמו, אך עדיין אינו מבצעי באופן מלא: כמה תקריות ביטחוניות נרשמו בלילה שבין שבת לראשון ברחבי המזרח התיכון בזו אחר זו, ובכולן נעשה שימוש ברחפנים ככלי הנשק המרכזי: פיגוע רחפני חבלה נגד ישראל שסוכל על-ידי חיל האוויר ליד דמשק ופעולת איסוף ותקיפה מסתורית באמצעות רחפנים במעוז חיזבאללה בביירות - שלטענת חסן נסראללה, שאיים בתגובה, הייתה "התקיפה הישראלית הראשונה בלבנון מאז 2006". גם נמל תעופה בדרום סעודיה הותקף ע"י רחפנים תוקפים, שאותם שיגרו המורדים החות'ים המזוהים עם איראן.

 

בשנתיים האחרונות נרשמו יותר ויותר תקריות של רחפנים בגבולות השונים, בעיקר בגבול עם לבנון ומול עזה. נזקים בגוף או ברכוש לא נגרמו אמנם מחדירות אלה, וגם צה"ל הבליג על הפרות הריבונות הללו, בשתי הגזרות.

מערכת נגד רחפני אויב של צה
אחד הפתרונות - "הרחפן המתאבד"(צילום: תעשייה אווירית)
האיום גדל כל כך בשגרת הביטחון השוטף באוגדת עזה, שבחלק מהגדודים שתפסו שם קו בשנה האחרונה הובטח ללוחמים צ'ופר נדיב אם יצליחו להפיל רחפן באמצעות ירי מנשקם האישי, או אם בעזרת כוונת ה"סמארט-שוטר" החדישה, שמסייעת להינעל על מטרות שבתנועה.

 

במפקדת האוגדה שברעים כבר הקימו בשנה האחרונה "חמ"ל רוק"ק" (רום קרוב לקרקע), המיועד לאיום הרחפנים, ומשלב בתוכו כמה גורמים, בהם מאגף המודיעין, מחיל האוויר וממחלקת המבצעים של פיקוד הדרום. החמ"ל הזה כבר רשם לפחות הצלחה אחת מבצעית, כשהפיל רחפן שחדר לפני כחודשיים לאזור זיקים. יחד עם זאת, בשורה התחתונה, לצבא עדיין אין מענה מבצעי מלא, מוכח ומוכרז לאיום הרחפנים, למרות ההתקדמות הגדולה שנעשתה בנושא.

 

הפתרון יגיע מבית: "כבר ארבע שנים בפיתוח"

בניגוד לצבאות אחרים, בצה"ל בחרו בגישה אחרת לפתח את המענה נגד האיום: בתוך הצבא, באמצעות מהנדסים לובשי מדים לצד טכנולוגים מזרוע היבשה, עם סדר עדיפות גבוה לנושא שקבע המטכ"ל. בצבאות אחרים כבר רכשו מערכות שלמות ומבצעיות נגד רחפני אויב, שחלקן פותחו בישראל, ע"י חברות ביטחוניות כמו אלתא של התעשייה האווירית ונט-ליין.

 

 

מערכת נגד רחפני אויב של צה
מערכות נגד רחפנים(צילום: תעשייה אווירית)
מערכת נגד רחפני אויב של צה
(צילום: תעשייה אווירית)

"צריך לזכור שלא מדובר באיום מסוכן בחומרתו אם הוא פוגע, כמו טיל נ"ט או כמו רקטה", הסביר ל-ynet בכיר באלתא שאמון על הנושא, "אנו עוסקים כבר ארבע שנים בפיתוח הפתרונות לאיום הרחפנים, וכבר מכרנו כ-100 מערכות מבצעיות לגילוי והפלת רחפנים. מדובר במערכות אוטומטיות, ניידות או נייחות, שמשתמשות בכמה חיישנים שונים לגילוי הרחפן, כולל את הנקודה שבה נמצא מפעילו".

 

הוא הוסיף כי "לא רק מכ"ם אלא גם אמצעים אלקטרו-אופטיים כמצלמות מתקדמות ואיתור התדרים שעליהם מופעל הרחפן. כך ניתן לסווג את הרחפנים מייד עם שיגורם, ולהבחין למשל בינם לבין כלי טיס ידידותיים שבמרחב, ציפורים ואף קליעים אם נורים לאוויר כדי להטעות. את היירוט באמצעות חסימת תדרים דייקנו למקום בו נמצא רחפן האויב, כדי לא לשבש את פעילות הרחפנים של הכוחות".

 

לדברי הגורם, באלתא מפתחים אף יכולת "לגנוב" רחפן מהאויב, כלומר להשתלט עליו ולהנחיתו בשטח הכוח שמתמודד עם האיום, אך יכולת זו מוגבלת. שני פתרונות נוספים שנמצאים בשלבי פיתוח מתקדם: הפלת רחפן אויב באמצעות רחפן תוקף שרודף אחריו וננעל עליו באוויר, על בסיס מערכת ה"דרון גארד" (Drone Guard) או על-ידי חיבור המערכת שפותחה ישירות למחשב הקטן שבכוונת ה"סמארט-שוטר" של הלוחם, שבעמדה קדמית בשטח, וכך סגירת מעגל האש תהיה מיידית.

 

 

"הבעיה העיקרית בעולם הזה היא גילוי הרחפן, כי מדובר בכלי טיס איטי שטס בקרבת הקרקע. גם נגד להקות רחפנים יש לנו פתרונות, אבל אלה יחייבו להוריד מהמרחב את הרחפנים של הצבא שיפעיל את הפתרון. באופן יחסי למערכות הגנה אוויריות אחרות, לא מדובר במוצר כה יקר", הוסיף הגורם.

 

כך, מעריכים בצה"ל, האיום יגיע במלחמה, מעזה או מדרום לבנון: נחיל של רחפנים, בהם לצילום ולתקיפה, נושאי חימושים כמטעני חבלה ורימוני רסס. אלה יעופו מכמה כיוונים, בשטח רחב יחסית, כדי להטעות את צה"ל ולהביא לכך שלפחות חלק מהרחפנים יחדרו את מערכות הגילוי והיירוט, ויתפוצצו על מוצב או על יישוב ישראלי.

 

בראש סדר העדיפויות: "תמונת הניצחון" של חמאס וחיזבאללה

הערך המוסף, שכנראה הוא החשוב ביותר לחמאס ולחיזבאללה בפעולה שכזו, הוא שכלי הנשק לא רק יגרום לנזק או לאבידות בנפש, אלא גם יתעד את התקיפה, באופן שעלול להביא את תמונת הניצחון בעימות הבא, בין אם של חמאס או של חיזבאללה. האיום הצבאי עצמו, מסכימים בצה"ל, הוא מיקרו-טקטי, כך שחומרתו היא בעיקר באלמנט התודעתי.

 

רחפן של הג'יהאד האיסלמי שהטיל מטען חבלה קטן על משוריין צבאי לפני כשלושה חודשים בגבול עזה כמעט ולא הסב לו סכנה או נזק, אך התיעוד עשה את שלו מבחינת המבוכה לישראל. אתגר הגילוי אגב לא פשוט גם בדקויות הסיווג, התייחסות לרחפן ש"רק" מצלם את השטח הישראלי תהיה שונה מההתייחסות לרחפן שנושא אמצעי חבלה, ולכן מרוץ החימוש נגד האיום המתהווה אמור למצוא מענה גם לזווית זו.

כתב ynet הצטרף השבוע לתרגיל המלחמה של חטיבת הקומנדו ושמע את קציניו שמתכוננים לתמרון שמעולם צה
(צילום: דובר צה"ל)
  

חסן נסראללה בנאום לאחר התקיפה הישראלית (צילום: AFP)
רוצה תמונת ניצחון. נסראללה(צילום: AFP)

"ישנם היום רחפנים גדולים שיכולים לשאת מטען של 50-60 ק"ג כך שדבר לא מונע ממפעיליו שהמטען הזה יהיה חומר נפץ", הסביר ל-ynet גורם ב"נטליין", תעשייה ביטחונית ישראלית שמכרה אף היא מערכות שפיתחה נגד רחפנים ללקוחות זרים. המערכות שנמכרו על-ידי חברות ישראליות מיועדות גם להגנה מרחפנים על מתקנים רגישים כנמלי תעופה, מבלי "לדרוך אחד על השני" ולשבש את תשדורות התדרים מהמטוסים האזרחיים למגדל הפיקוח.

 

"במערכת החדשה שאנו מפתחים נגד רחפנים, נדע גם מה הוא כיוון הטיסה המשוער של הרחפן (בדומה ליכולות חיל האוויר להעריך את נתיב הטיסה של מטוסי ומל"טי אויב, י"ז)", ציין הגורם מנטליין, "יש בעולם אינספור סוגי רחפנים, ממאות גרמים בודדים לרחפן ועד קרוב ל-100 קילו, כולם זמינים לכולם וקלים להשגה".

 

ואכן, במינהל התיאום והקישור לעזה, מזהים בשנה האחרונה יותר ויותר הזמנות בדואר, בעיקר מסין, של רחפנים שחמאס וג'יהאד איסלמי מנסים להכניס לרצועה. לפי הערכות שונות, לארגוני הטרור יש כבר ברצועת עזה מאות רחפנים לשימושים צבאיים, וכמות גדולה בהרבה יש ברשות חיזבאללה.

 

צה"ל מצידו מפתח פתרון לאיום לא רק באירועים השוטפים בגבולות, אלא גם עבור הכוחות שיתמרנו במלחמה, וייאלצו יותר מפעם אחת להרים את הראש למעלה, מול הרחפנים התוקפים שעפים לעברם, כנשק שעל התחלת השימוש בו חתום בכלל דאעש, בסוריה ובעיראק.

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "השימוש של ארגוני טרור ברחפנים הוא תופעה שקיימת במספר זירות, בשל זמינותם הרבה וקלות הפעלתם. ישנו מאמץ מתואם ברמה המטכ"לית לשיפור המענה ההגנתי בתחום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תעשייה אווירית
אחד הפתרונות - "הרחפן המתאבד"
צילום: תעשייה אווירית
מומלצים