שתף קטע נבחר

"היהודים החדשים" של קמרון: "אל תתנערו מאתנו"

יש להם מניין לתפילות, כיפה וציצית מתחת ללבוש האפריקני המסורתי - והם שומרים על כשרות, טהרת המשפחה וכל הלכה שהצליחו ללמוד בכוחות עצמם. כמאה בני קהילת "בית ישורון" שבקמרון גילו את היהדות ורואים עצמם חלק מעם ישראל. כתבת i24NEWS בתיעוד מיוחד

 

בבית קטן עשוי לבנים בעיר סאה (Sa'a) בקמרון מתפללים באדיקות את תפילת הבוקר, בעברית. כעשרים גברים מצטופפים סביב סרז' אטלה, ראש הקהילה, כשאת החדר מאירה נורה יחידה אחת. אלה הם חברי קהילה "בית ישורון", מאה אנשים המגדירים עצמם יהודים מאז שנת 1998.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>   

 

"היהדות נותנת לנו את תחושת האחריות", אומר אטל'ה. "אם משהו רע קורה, יש לנו אחריות לשנות אותו. יש לנו אחריות לסביבה שבה אנחנו חיים וצורך בזהירות, כי מעשים עלולים להרוס. זה מה שמלהיב ביהדות, אנחנו מרגישים מועילים. משתתפים בפרויקט גדול ומרגישים שיש לנו משימה בעולם הזה".

 

קראו עוד בערוץ היהדות : 

 

כ-75 קילומטרים צפונית מערבית ליאונדה, בעיר סא'ה, המכונה "העיר הוורודה", מתקיים אחד היישובים היחידים בקמרון שבו מתגוררים אלה המכנים עצמם "יהודי אפריקה". מדובר ביהדות שפורחת בדיסקרטיות בתוך העיר, כשחברי הקהילה הם "יהודים טריים", 21 שנים בסך הכול.

 

נמשכו למנהגים

כמו בכל קהילה יהודית, הם מתכנסים בבית הכנסת בשבתות ובחגים, ומצייתים לאיסורים ולמגבלות הכשרות של היהדות האורתודוכסית. הגברים עוטים כיפות לבנות הבולטות על רקע הלבוש האפריקני המסורתי – והנשים בכיסויי ראש.

 

חברי קהילת
חברי קהילת "בית ישורון" בקמרון(צילום: ג'וליה גננסיה i24NEWS)

 

"אנחנו מגדלים סוגי עלים שונים שמהם אנחנו מכינים יין כשר", מספרת רחל מפומבו, חברת הקהילה. "אנחנו מנפים את הקמח, מוסיפים מעט אננס, וכשהיין בקירור הוא יכול להחזיק מעמד יומיים-שלושה ואנחנו משתמשים בו לקידוש".

 

סרג' אטל'ה הוא אב לארבעה ילדים. לא תמיד היה יהודי. הוא נולד וגדל כקתולי עד שהחליט לפנות ליהדות, ולמד את הדת היהודית באמצעות טקסטים וסרטונים שמצא באינטרנט. רק עשר שנים לאחר מכן קיבל ויזה שאפשרה לו להגיע לישראל ולהעמיק את הידע שלו ביהדות.

 

חברי קהילת
"אורח חיים דומה לזה המסורתי שלנו"(צילום: ג'וליה גננסיה i24NEWS)

 

"אחד הדברים שחיזקו את האמונה שעלינו לאמץ את היהדות, היה העובדה שמנהגי היהודים היו דומים באופן מוזר למנהגים המקומיים שלנו לפני הופעת הנצרות", מספר אטל'ה. "כשהתחלנו ללמוד יהדות הבנו שאורח החיים שלנו דומה מאוד: למשל, כל חוקי הטהרה והכשרות. כלומר, כבר היה לנו חיבור עתיק עם היהדות, ועכשיו כשמצאנו אותו מחדש, זה כבר בלתי ניתן לשינוי".

 

שרים "התקווה" ומייחלים להכרה

בני הקהילה מתכננים להקים בית כנסת, אך כרגע הבנייה נעצרה בשל בעיות תקציב. עד להשלמתו משמש ביתו של ראש הקהילה כמקום לתפילה עבורם. מדובר במבנה פשוט ובו ספרי לימוד, טליתות ודגלי קמרון וישראל.

 

חברי קהילת
תפילת שחרית. עשרים גברים בביתו של ראש הקהילה(צילום: ג'וליה גננסיה i24NEWS)

 

איב פטריס אייסי, אף הוא חבר בקהילת "בית ישורון", מקווה כי מדינת ישראל תקבל אותו ואת חבריו: "אני חושב שישראל היא הפתרון לעצמאותה האמיתית של אפריקה", הוא אומר. "מצבנו כאן קשה ביותר ואנו מצפים מישראל שתיקח אחריות. היא השורשים של כולנו, השורשים המקראיים. ישראל לא כולה להתנער מאתנו".

 

חברי קהילת
"ישראל היא הפתרון לעצמאותה של אפריקה". איב פטריס אייסי (במרכז)(צילום: ג'וליה גננסיה i24NEWS)

 

אף שחברי הקהילה מחשיבים עצמם יהודים ושומרים את מצוות התורה, מדינת ישראל לא מכירה ביהדותם, משום שלא עברו הליך של גיור, ולכן הם אינם זכאים לעלות לישראל על פי חוק השבות. ולמרות זאת, הילדים גדלים על אהבת הארץ וחולמים על ארץ ישראל. כשהם לבושים במיטב מחלצותיהם, נפרדים מאיתנו ילדי קהילת בית ישורון בשירת "התקווה", שגם אותה למדו לבד, מהאזנה, כפי שניתן לשמוע.

 

  • ג'וליה גננסיה היא כתבת הערוץ הצרפתי של רשת ערוצי החדשות i24NEWS. הכתבה המלאה תשודר במסגרת המגזין "אפריקה" ב-i24NEWS (HOT, אפיקים 34 ו-200 בשפה האנגלית, 144 בשפה הצרפתית ו- 177 בשפה הערבית).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'וליה גננסיה i24NEWS
ראש הקהילה, סרז' אטלה
צילום: ג'וליה גננסיה i24NEWS
מומלצים