שתף קטע נבחר

מחדל חיסוני השפעת: הייצור התעכב - ההתחסנות תחל רק בנובמבר

בזמן שבאוסטרליה, שם החורף בעיצומו, משתוללת שפעת שגבתה כבר את חייהם של 430 איש, מודיעה חברת סאנופי פסטר שחל עיכוב ביצירת חיסוני השפעת השנה, בשל איחור של ארגון הבריאות העולמי בבחירת הזנים המתאימים. מומחה ישראלי: "עיכוב של חיסוני השפעת עלול לגרום לתחלואה נרחבת"

בשל עיכוב בייצור - חיסוני השפעת צפויים להגיע השנה באיחור ניכר, מה שעלול לגרום להדבקה המונית בעולם וגם בישראל: חברת סאנופי פסטר, יצרנית מרבית חיסוני השפעת  בעולם, הודיעה כי ייצור החיסונים התעכב השנה בשל איחור בבחירת הזנים המתאימים. בהתחשב בעונת השפעת הקשה שעברה בחודשים האחרונים על אוסטרליה, שם החורף בעיצומו, נראה כי מיליונים ברחבי העולם ומאות אלפים בישראל עלולים להימצא בסכנת הדבקה, ובמשרד הבריאות וקופות החולים טרם יודעים כיצד להיערך למגפה שעלולה להתרחש כאן.

 

חברת סאנופי פסטר כבר הודיעה לרשויות הבריאות בעולם לפני כחודש על העיכוב במשלוח החיסונים שצפויים להגיע רק לקראת תחילת נובמבר, יותר מחודש לאחר תחילת מבצעי החיסונים המומלצים כל שנה.

 

קיראו עוד:

מגפת שפעת קשה באוסטרליה, מאות מתו: איך נערכת ישראל?

שפעת קטלנית: זינוק במס' החולים שמתו השנה מהמחלה

הנתונים מראים: החורף אנחנו חולים יותר

 

בחברה אומרים כי עשרות מיליוני תרכיבי החיסון מעוכבים, מאחר שארגון הבריאות העולמי איחר בבחירת אחד הזנים בתרכיב,  זן (A (H3N2   שעבר מוטציה בשם "דריפט אנטיגני". מדובר בשינוי שעוברים וירוסי שפעת  בנקודות החיבור לנוגדנים, אותם חיילים שאמורים לזהות אותם ולהזעיק את מערכת החיסון כדי לחסלם. כך, מצליחים זני השפעת להתחמק ממערכת החיסון, להתמיד בהדבקת תאים נוספים ולהתפשט בגוף.

 

המוטציה שעברו הווירוסים הצריכה ייצור מחדש של תרכיבי החיסונים. בחברה מעריכים כי משלוחי החיסונים יגיעו למדינות העולם עד סוף נובמבר. זאת, בניגוד להמלצות רשויות הבריאות בעולם, להתחסן עד סוף חודש אוקטובר. במצב זה, צפויים מבצעי החיסונים להתחיל רק לקראת אמצע נובמבר.

  

חיסון (צילום: shutterstock)
עיכוב משמעותי בחיסונים נגד שפעת(צילום: shutterstock)

 

בהתחשב בעובדה שההגנה מתקבלת בגוף רק כשלושה שבועות ממועד החיסון, ואצל תינוקות וילדים המקבלים שתי מנות חיסון רק חודש וחצי אחרי המנה הראשונה, העיכוב יותיר מאות אלפים לא מוגנים למשך המחצית הראשונה של עונת החורף. בתוך כך, יצרנית החיסונים בתרסיס לאף פלומיסט, חברת אסטרהזניקה, הודיעה כי תספק השנה כמות מועטה של חיסונים.

 

"עיכוב של חיסוני השפעת עלול לגרום לתחלואה נרחבת והתפשטות של נגיפי השפעת אם הם יגיעו מוקדם לישראל", אומר ד"ר גבי ובר, מנהל היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים כרמל, "שיא עונת השפעת בישראל הוא לרוב באמצע ינואר, אולם אם אנשים יביאו איתם שפעות מחו"ל, אנחנו נהיה בבעיה.

 

"אם אנשים לא יהיו מחוסנים בחלק מחודשי החורף מערכת הבריאות תצטרך להיערך לכך", מוסיף ד"ר ובר, "הרופאים יצטרכו להיות עירניים יותר לסיבוכי השפעת ולהדבקות אפשריות, ובמקרה הצורך לא תהיה ברירה אלא לטפל בתרופות אנטי ויראליות ולאשפז חולים בסיכון שיסתבכו מהמחלה".

 

430 מתו השנה משפעת באוסטרליה

לפחות על פי עונת השפעת שפוקדת את אוסטרליה, ומקדימה את זו של ישראל בשל החורף שמתחיל שם באפריל ומסתיים באוקטובר, צפויה מכה קשה: בתי החולים שם מלאים עד אפס מקום במאושפזים. מעל 217 אלף איש אובחנו בשפעת, ועל פי ההערכות מאות אלפים נוספים נדבקו בנגיפים. המחלה הותירה גם קורבנות רבים: עד כה נמסר על 430 איש שמתו מהמחלה.

 

אחד ממקרי התחלואה הקשים שדווחו הוא של הילדה היילי הנווד בת 3, שנדבקה בשפעת בחודש יוני האחרון, וסבלה משיתוק חלקי לאחר שהנגיף גרם לדלקת קרום המוח. היא אושפזה ביחידה לטיפול נמרץ, וצפויה לעבור תהליך שיקום ארוך, בתקווה שישפר את מצבה כך שהיא תוכל לשוב וללכת.

 

מחברת סאנופי פסטר נמסר בתגובה: "ייצור חיסוני שפעת נעשה מדי שנה בתהליך מורכב ומוקפד מיד לאחר שארגון הבריאות העולמי (WHO) מפרסם את תחזית זני השפעת לעונה הקרובה. השנה, תחזית זו פורסמה על-ידי ארגון הבריאות העולמי באיחור בהשוואה לשנים קודמות. סאנופי פסטר רואה חשיבות עליונה בייצור חיסוני שפעת יעילים ובטוחים.

 

"לאור העיכוב של ה-WHO פעלה החברה ביתר שאת על מנת להשלים את ייצור החיסונים בהתאם לזנים המומלצים לחורף הקרוב. חיסוני השפעת צפויים להגיע לישראל בתחילת חודש אוקטובר ולאחר האישורים הנדרשים כמתחייב בישראל יופצו לקופות החולים. סאנופי פסטר פועלת במשותף עם המפיץ המקומי, בתיאום עם משרד הבריאות וקופות החולים על-מנת לספק לציבור את החיסונים בהקדם וקוראת לציבור גם השנה ללכת להתחסן".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "חיסוני השפעת צפויים נכון להיום להגיע לישראל (בדומה לשאר העולם), לכל המוקדם בסוף חודש אוקטובר. בשל כך, לא ניתן יהיה להשיג חיסונים נגד שפעת בישראל לפני מועד זה. אם החיסונים יגיעו מוקדם יותר תצא על כך הודעה מסודרת לציבור".

 

קופות החולים בישראל כבר החלו להיערך למבצעי החיסונים שיחלו בתחילת נובמבר. כל הקופות ייתנו חינם את החיסון בזריקה, המגן מפני ארבעה זני שפעת. החיסון ניתן ישירות אצל אחיות המרפאות, ללא מרשם, ללא הפניה וללא תור. לאלה החוששים מזריקה, מעל גיל שנתיים יינתן החיסון בתרסיס לאף, בתשלום.

 

בקופת החולים מכבי התחסנו אשתקד כ-420 אלף איש, השנה הזמינה הקופה 450 אלף חיסונים. במאוחדת התחסנו אשתקד 226,119 איש, והשנה הוזמנו 250 אלף חיסוני שפעת בזריקה. קופת החולים לאומית הזמינה השנה 115 אלף חיסונים, כשבשנה שעברה התחסנו 105 אלף איש. שירותי בריאות כללית הזמינה השנה מיליון ו-100 אלף חיסונים, כשאשתקד חוסנו כמיליון מבוטחים.

 

האיגוד לרפואת ילדים האמריקני פרסם אף הוא את הנחיותיו לחיסון לשפעת, וכך יינתנו החיסונים:

החיסון בזריקה יינתן מגיל 6 חודשים ואילך, חיסון בתרסיס יינתן מגיל שנתיים ואסור לחולי אסתמה ולאלה בדיכוי חיסוני.

כדי להגן על תינוקות מתחת לגיל חצי שנה, על נשים בהיריון להתחסן לשפעת במהלכו או לפניו. נשים שילדו וטרם חוסנו, צריכות לקבל את החיסון לשפעת לפני השיחרור מבית החולים. ניתן להתחסן גם לאחר השיחרור ובמהלך תקופת ההנקה.

ילדים בגיל 9 שנים ומעלה צריכים מנה אחת בלבד של חיסון לשפעת.

ילדים בגילאי חצי שנה עד 8 שנים כולל, שלא חוסנו בשנה שעברה, צריכים חיסון שפעת בשתי מנות בהפרש של חודש זה מזה.

ילדים הסובלים מאלרגיה לביצים יכולים לקבל את החיסון בזריקה ללא חשש.

 

כל מה שצריך לדעת על החיסון לשפעת:

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חיסוני השפעת. עיכוב משמעותי בעולם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים