שתף קטע נבחר

אחרי הפסיקה: יזמים ובעלי דירות יזרזו הגשת בקשות להיתרי תמ"א

בית המשפט המחוזי אסר על עיריית רמת גן להקפיא את תוכנית תמ"א 38 - אבל בעירייה מתכננים לערער לעליון, ובמינהל התכנון גם ככה רוצים לחסל את התוכנית במאי. רציתם לקדם פרויקט כזה? זה חלון ההזדמנויות

פסיקת בית המשפט המחוזי בת"א לפיה עיריית רמת גן לא יכולה להקפיא על דעת עצמה היתרים לפרויקטי תמ"א 38 , שיקפה את ניגוד האינטרסים בין השלטון המרכזי והמקומי. ביהמ"ש קבע כי שיקול כמו הצלת חיי אדם בעת רעידות אדמה, שעמד בבסיס אישור תמ"א 38 על ידי הממשלה, גובר על שיקול ההשלכות על הקופה העירונית, והורה לעירייה לדון תוך שלושה חודשים בכל בקשות ההיתר שממתינות לה מאז הבחירות המקומיות באוקטובר.

 

ניצחון לקבלנים: בית המשפט מחזיר את תמ"א 38 לרמת גן

"בירת התמ"א" רמת גן משנה את מדיניות הבנייה

 עמדה ביעדים? תמ"א 38 בנקודת רתיחה

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו 

 

ראש העירייה, כרמל שאמה הכהן, כבר הצהיר שהעירייה תערער לעליון, ושלא יחתום על היתר בנייה כשאין תשתיות שישרתו את תוספת הדירות. לעירייה יש 45 יום להגשת ערעור לעליון, ושם עשויים להפוך את החלטת המחוזי; אבל ההכרעה תשפיע על עוד ערים שראשיהן שינו את המדיניות לגבי התחדשות עירונית, כמו רמת השרון, הרצליה וכפר סבא.

תמ"א 38 ברמת גן ()
תמ"א 38 ברמת גן

וכשברקע ניצבת גם עמדת מינהל התכנון שלא להאריך את תוקף התוכנית מעבר לזמן שהוקצב לה (מאי 2020), שני הדברים - הסיכון לשינוי הפסיקה והסיכון לחיסול התוכנית - יגרמו למי שרוצים לממש פרויקט כזה להחיש את בקשת ההיתר עבורו.

 

"פסק הדין הוא ניצחון בקרב ולא במערכה", מסביר עו"ד שחר בן-עמי, שותף במשרד שרקון בן-עמי אשר & נאמן קינן ושות', יועץ משפטי לוועדות מקומיות, ויו"ר הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה בלשכת עורכי הדין. "ועדות מקומיות וראשי ערים ימצאו דרכים לצמצם את מימוש התוכנית, כמו הכנת תוכנית מתאר והקפאת היתרים עד לאישורה. אבל צריך להזדרז עם בקשת היתרים לפרויקטים כאלו לא רק בגלל הערעור העתידי של רמת-גן, אלא גם כי המגמה של מינהל התכנון היא לבטל או לשנות את התוכנית. כמובן, עוד סיבה היא הסיכון לרעידת אדמה".

 

סגן ראש עיריית רמת גן, רועי ברזילי, טוען שלמרות הפסיקה, בוועדה המקומית יפחיתו למינימום אישור בקשות תמ"א 38. "ללא תשלום היטלי השבחה בפרויקטים כאלו אין הצדקה להמשך התמ"א, שמובילה לקריסת תשתיות בערים", אמר. "לו שולם היטל, העירייה יכלה לקנות, למשל, מגרשים לשטחי ציבור שחסרים לה. מאז שהחלה התמ"א מחירי הדירות עלו במידה כזו שהיטל השבחה לא מהווה פונקציה ליזמים. הם היו שמחים לשלם אותו ולקבל ודאות למימוש פרויקטים של תמ"א 38. על זה המדינה צריכה לתת את הדעת".

 

לפי עו"ד בן-עמי, אם הוועדה ברמת גן אכן תדחה בקשות היתר, יוכלו המבקשים לערער לוועדת הערר המחוזית, ששיקול דעתה רחב ומחייב, וגם על החלטת ועדת הערר ניתן לערער - בעתירה לבית משפט. "זו לא פעם ראשונה בה רשות מקומית מנסה לצמצם את תחולת תמ"א 38, אך גם בעבר ועדות ערר מתחו על כך ביקורת ושללו הקפאת היתרים רק בשל מדיניות מקומית שלא הפכה לתב"ע בתוקף", אמר.

 

לדבריו, אם רמת גן או ערים אחרות ירצו לצמצם את תמ"א 38 באופן חוקי, הן יוכלו לקדם תוכנית מתאר שאם תופקד ותאושר - תהיה מחייבת. עד אז, ביכולתן להקפיא הוצאת היתרים בשל גיבוש תוכנית מתאר עתידית, אבל "בדרך כלל תוכניות כאלה הן בסמכות ועדה מחוזית, שלא תסכים בקלות לצמצם משמעותית את תמ"א 38. אמנם לאחרונה מינהל התכנון מגלה נכונות לביטול התוכנית או צמצומה, אבל גם לממשלה יש מה לומר, הן בשל חשיבות התמ"א לחיזוק מבנים מפני רעש אדמה, והן בשל יכולתה להביא להקמת דירות מהר יחסית, כשהמחסור בדירות גדול".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתן טורקיה
פרויקט תמ"א 38 ברמת גן
צילום: מתן טורקיה
מומלצים