שתף קטע נבחר

מחקר עולמי: פחות בשר אדום ומעובד - לא מפחית הסיכון למחלות

חוקרים משבע מדינות שסקרו מאות מחקרים, מצאו שהפחתה בצריכת בשר אדום או מעובד, לא הפחיתה משמעותית תחלואה ותמותה מסרטן ומחלות לב. המאמר עורר ביקורת קשה של רופאים שעדיין מתעקשים שהבשר מסוכן לאדם בצריכה גבוהה

החדשות האלה עשויות לשמח את חובבי הבשר, ופחות צמחונים וטבעונים: לאחר שנים של אזהרות מפני הפגיעה האפשרית מצריכת בשר אדום ומעובד, כולל סיכון מוגבר לסרטן ומחלות לב, קובע צוות מומחים משבע מדינות, שקיצוץ צריכת בשר אינו מפחית משמעותית את סיכון התחלואה והתמותה.

 

ההמלצות שפורסמו בגיליון החדש של כתב העת Annals of Internal Medicine, נכתבו על ידי הקונסורציום nutritiouRECS המאגד מומחים ומתאר את ייעודו כמייצר הנחיות תזונתיות אמינות "על בסיס הערכים, העמדות וההעדפות של המטופלים".

 

גבר אוכל סטייק (צילום: shutterstock)
בשר אדום. כבר לא מסוכן(צילום: shutterstock)

 

ההמלצות מגיעות בתום סקירות מחקרים קודמים על אופן השפעת אכילת בשר אדום ומעובד והקשר שלהם למחלות. החוקרים קבעו כי לא נמצא קשר משמעותי בין צריכת בשר לבין הסיכון למחלות לב סוכרת או סרטן.

 

לדברי החוקרים, אנשים בצפון אמריקה ובמערב אירופה אוכלים שתיים עד ארבע מנות בשר אדום ומעובד בשבוע בממוצע. לדבריהם, ממצאי המחקר מצביעים על כך שמבוגרים יכולים להמשיך ולצרוך את הבשר בכמות זו.

 

המומחים סקרו ארבעה מחקרים נרחבים מסוג "מטאנליזה", כל אחד מהם סקר עשרות מחקרים קודמים שבדקו צריכת בשר אדום והסיכון לתחלואה. האחת כללה מטה אנליזה של 105 מחקרים שמצאו שתזונה דלת בשר אדום ומעובד, מפחיתה באופן מינימלי מאוד את הסיכון לתמותה מוקדמת ממחלות לב סרטן או סיבות אחרות.

 

מטה אנליזה נוספת שכללה 118 מחקרים, מצאה אף היא כי הקטנת צריכת הבשר האדום והמעובד מביאה להפחתה קטנה מאוד בסיכון לגוף. מטה אנליזה נוספת מצאה אף היא קשר קלוש בין הפחתה בצריכת בשר לבין הפחתה בתמותה.

 

ניתוח נוסף של 12 מחקרים אקראיים שהשוו תזונה עם כמויות שונות של בשר אדום במשך שישה חודשים, הראתה אף היא שההפחתה בצריכת בשר אדום משפיעה מעט או שאינה משפיעה כלל על הסיכון למחלות לב וסרטן או התמותה מהן.

 

מתוך 14 חברי פאנל המומחים, שסקרו את הספרות הרפואית, קבעו 11 מהם, כי עבור רוב האנשים, ההשפעות הבריאותיות של הפחתה בצריכת בשר, לא הייתה משמעותית ולא "גברה" על ההשפעות הלא רצויות. במילים אחרות, הפחתה בצריכת בשר אדום אינה מונעת משמעותית תחלואה ותמותה ממחלות לב וכלי דם.

 

ומה המזון שגורם לסרטן המעי הגס?

 

 

 

ביקורת קשה נגד ההמלצות החדשות

פרסום הממצאים גרר ביקורת קשה: ד"ר ניל ברנרד, נשיא ועדת הרופאים לרפואה אחראית, המאגדת 12 אלף רופאים מאוניברסיטאות שונות בארה"ב, כתב לעורך הראשי של כתב העת annals of internal medicine כי המאמר מתבסס על מחקרים שבדקו הפחתה מינימלית בצריכת הבשר, ולא הימנעות ממנו.

 

גם המכללה האמריקנית לקרדיולוגיה הגיבה בביקורת קשה וכתבה כי היא "נבהלת מהמלצות התזונה הפזיזות שקבע המחקר. ישנן עדויות משמעותיות לכך שהחלפת שומן רווי, כמו זה שנמצא בבשר, בשומן בלתי רווי, מפחיתה את הסיכון למחלות לב".

 

מנגד, בחודש אפריל השנה, פורסם מחקר שנערך על ידי מדעני אוניברסיטת אוקספורד, במימון המרכז לחקר הסרטן, שכלל נתונים מקרוב לחצי מיליון איש, בו נמצא שגם כמויות קטנות של בשר אדום ומעובד, מגבירות משמעותית את הסיכון לסרטן.

 

מעיבוד הנתונים מצאו החוקרים שעל כל 10 אלף איש במחקר שצרכו 21 גרם ליום של בשר אדום ומעובד, 40 אובחנו בסרטן המעי הגס.

 

בשר ( )

 

עוד עלה מהמחקר שעל כל 10 אלפים נחקרים שצרכו 76 גרם של בשר מעובד או אדום ליום, 48 אובחנו כחולי סרטן המעי הגס. אחד הבשרים המסוכנים ביותר שנמצא היה בייקון: אכילת 3 רצועות של בשר חזיר ליום, עלולה להגביר את הסיכון לסרטן ב-20%.

 

אם כן, כמה בשר הוא יותר מדי? התשובה לכך עדיין לא ברורה. לדברי מרכז חקר הסרטן בבריטניה, ניתן למנוע 5,400 מקרי סרטן מעי גס על כל 41,804 מקרים המתרחשים שם בשנה, אם אנשים היו נמנעים לחלוטין מצריכת בשר מעובד.

 

ומה עם צריכה מסוימת של בשר? אין בעולם המלצות גורפות להימנע כליל מצריכת בשר, שהוא בעל יתרונות רפואיים משמעותיים, הכוללים תרומת ברזל וחלבונים. עם זאת, בשר מעובד, הכולל נקניקיות, נקניקים, ובייקון, כבר הוגדר על ידי ארגון הבריאות העולמי כבעל פוטנציאל סרטן שעדיף להימנע ממנו.

 

על פי ההשערות, כימיקלים המעורבים בתהליך ייצור הבשר המעובד, הם ככל הנראה אלה שמגבירים את סכנת הסרטן. גם בישול בטמפרטורה גבוהה כמו על האש, יוצר אף הוא כימיקלים קרצינוגניים העלולים לגרום לסרטן.

 

באשר לבשר אדום כמו בקר, כבש וחזיר, מעריכים חלק מהחוקרים שחלבונים המעניקים לבשר את צבעו האדום, עשויים לפגוע במעי ולגרום לתהליכים המגבירים את הסיכון להיווצרות גידולים סרטניים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: suhtterstock
בשר אדום. לא צריך להפחית
צילום: suhtterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים