שתף קטע נבחר

הטיפול החדשני שמקל משמעותית על חולי המעי הרגיז

חוקרים מצאו שחולים הסובלים מתסמונת המעי הרגיז, דיווחו על שיפור משמעותי בתסמינים בעקבות השתלת צואה. בישראל כבר פועלים כמה בנקי צואה שכבר הראו שיפור במצבם של חולי מעיים

עדות נוספת להשפעה המיטיבה של השתלת צואה: חוקרים מצאו כי הטיפול החדשני מקל על התסמינים הקשים של תסמונת המעי הרגיז. המחקר נערך על ידי המחלקה לרפואה קלינית באוניברסיטת ברגן בנורווגיה, והוצג בכנס בספרד.

 

קיראו עוד על טיפול בצואה:

FDA אישר: בנק השתלות צואה לטיפול בזיהומי מעיים

טיפול מהפכני בחיידק אלים: עירוי צואה למעיים

מחקר: גלולות צואה יעילות לזיהומים קשים

 

על פי נתוני המכללה האמריקנית לגסטרואנטרולוגיה, כ-10 עד 15 אחוז מהאמריקנים סובלים מתסמונת המעי הרגיז. התסמינים כוללים כאבי בטן, נפיחויות, עצירות ושלשולים. אף שהמצב פוגע משמעותית באיכות חייהם של הסובלים וגורם לכאבים, הוא אינו גורם לנזק למעיים. הגורם לתסמונת אינו ידוע, אולם כמה מחקרים הציעו בעבר, כי ייתכן שהגורם לתסמונת הוא אוכלוסיית החיידקים במעיים (מיקרוביום).

 

כאבי בטן, נפיחויות, עצירות ושלשולים. תסמיני המעי הרגיז (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כאבי בטן, נפיחויות, עצירות ושלשולים. תסמיני המעי הרגיז(צילום: shutterstock)

 

בשנים האחרונות החל להתפתח תחום השתלות הצואה, בה מזוקקת צואה שנתרמה מאנשים בריאים, הופכת לנוזל ומושתלת בחזרה למטופלים. כדי לבדוק את השפעת ההשתלה בדקו החוקרים 164 מטופלים שאובחנו כסובלים מתסמונת המעי הרגיז וחוו תסמינים ברמה בינונית עד קשה.

 

לפני הטיפול נשאלו החולים בפירוט על הסימפטומים שלהם. לאחר מכן הוטל עליהם באופן אקראי לקבל 30 גרם תמיסה המכילה צואה משלהם - הפלצבו - או אחת משתי מנות (30 גרם או 60 גרם) המכילות צואה מתורם. המנות הועברו למעי הדק דרך צינור שהוחדר דרך הפה אל עבר הקיבה.

 

השתלת הצואה נלקחה ממה שכינו החוקרים "תורם על",  שנבחר בקפידה מתוך מספר מועמדים. התורם היה בריא, אכל תזונה מזינה, לא צרך תרופות, לא עישן, ולא נטל אנטיביוטיקה ברוב שנות חייו.

 

כעבור שלושה חודשים, שוב התבקשו החולים לפרט את הסימפטומים שלהם. בהשוואה לפני הטיפול, 23.6 אחוז מהחולים בקבוצת הפלצבו דיווחו על שיפור בסימפטומים מתונים. בקבוצה שקיבלה את המינון הנמוך יותר של צואת 76.9, דיווחו על תגובה בינונית, ובקבוצה במינון הגבוה יותר 89.1 אחוזים.

 

חשוב מכך, נמצאה הפוגה בתסמינים, כלומר – התסמינים נעלמו כליל אצל 35.2% מקבוצת האנשים שקיבלה את המינון הנמוך ביותר, וב-47.3% מהאנשים בקבוצת המינון הגבוה יותר. בהשוואה, רק 5.5% מקבוצת הפלצבו (שלא קיבלה השתלת צואה) דיווחו על הפוגה. שנה לאחר השתלת הצואה, ההשפעות נמשכו. לדברי החוקרים, 90 עד 95% מהנשאלים המשיכו לדווח על שיפור בתסמינים.

 

על פי ההערכות, השתלת הצואה מביאה לשיפור באוכלוסיית החיידקים הידידותיים במעיים של החולים. עדיין לא ברור איזה תפקיד משחק המיקרוביום במעיים, אולם במרבית המחקרים שבוצעו בעבר, לא נמצא הבדל בין אוכלוסיית החיידקים הידידותיים במעיים של בריאים לבין המעיים של אלה הסובלים מהתסמונת.

 

כך נראה בנק השתלות הצואה באיכילוב:

  

 

המעי הרגיז: מתסמיני עיכול ועד חרדה ודיכאון

על פי ההערכות, מאות אלפי ישראלים סובלים מתסמונת המעי הרגיז, רבים מהם כלל אינם יודעים כי לקו בה ומשלימים עם התופעות הקשות ללא טיפול.

 

חלק מהחולים אינם יוצאים מהבית בשל חשש ל"תאונה", בשל בטן נפוחה או חשש שיקלקלו לחברים או לבן זוגם את הבילוי המשותף. אחרים חרדים לנסוע בתחבורה הציבורית, אינם אוכלים במסעדות ואף נמנעים משירותים משותפים.

 

בעבר רופאים נהגו לפטור חולים שהתלוננו כי מדובר במחלת נפש. כיום ידוע כי התסמונת איננה נפשית. עם זאת, אחוז לא קטן של החולים סובלים מחרדה,

דיכאון והחמרת תסמינים במצבי לחץ והתרגשות. החולים בתסמונת מדווחים גם על בעיות שינה: יקיצות מרובות במשך הלילה, מעברים לשלב שינה רדודה ותחושת עייפות במשך היום.

 

אין כל עדות כי קיים קשר בין פטריית הקנדידה לבין התסמונת, זאת למרות שמרפאים טבעוניים רבים דוחקים במטופלים לטפל בפטריות במערכת העיכול.

 

התסמונת משפיעה גם על יחסי המין וגורמת לירידה בחשק המיני, כאבים בעת קיום יחסי מין והחמרת כאבי הבטן ובעיות העיכול בעקבות קיום יחסי מין.

 

כך מתבצע האבחון

הקריטריונים לאבחון תסמונת המעי הגס כוללים כאבי בטן עם שניים מתוך שלושה מאפיינים: הכאבים מוקלים לאחר יציאה, מופיעים כתלות בתכיפות היציאה או לשינוי בצורת היציאה. קיימים סימפטומים נוספים התומכים באבחנה ואלה כוללים יותר משלוש יציאות ליום או פחות משלוש יציאות לשבוע, צואה קשה או מימית, התרוקנות לא תקינה, יציאות ריריות ותחושת נפיחות בבטן, צרבת, כאבים בחזה, עייפות, חרדה ודיכאון.

 

תסמונת המעי הרגיז לעתים מתבטאת באופן דומה למחלות אחרות כמו פעילות יתר של בלוטת התריס, צליאק, טפילים נגיפים וחיידקים במערכת העיכול ואלרגיות שונות. אם עניתם לקריטריונים לאבחון תסמונת המעי הרגיז, יפנה אתכם תחילה הרופא לבדיקות צואה, ספירת דם, בדיקת כימיה בדם, תפקודי בלוטת התריס, בדיקת רגישות ללקטוז וסורביטול, בדיקות דם לצליאק ולפי הצורך תישלחו לאנדוסקופיה. אם הבדיקות יימצאו תקינות, תעלה הסבירות שאתם סובלים מתסמונת המעי הרגיז.

 

הדרך הראשונה לטיפול מוצלח היא האבחון הנכון של התסמונת. אם נמצא כי אתם סובלים מתסמונת המעי הרגיז, יתחלק הטיפול לתפריט תזונה מתאים ללא מוצרי מזון הגורמים לבעיות במערכת העיכול ובשילוב סיבים תזונתיים, יחד עם שינוי בהרגלי החיים, טיפולי הרפיה, ביופידבק והיפנוזה, הניתנים במרפאות הגסטרו בבתי החולים.

 

אם הטיפול התומך לא מסייע, עשוי להמליץ הרופא על תרופות העוצרות שלשול, מפחיתות עוויתות והתכווצויות במעי, מעודדות פעילות מעי ומטפלות גם בעצירות. טיפול תרופתי בנוגדי דיכאון נמצא כיעיל ביותר ומפחית את תסמיני הדיכאון והחרדה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מעי רגיז. הקלה על התסמינים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים