ועדת המשנה המליצה: ביטול תמ"א 38 והרחבת סמכויות העיריות
צעד נוסף בדרך לביטול התוכנית - הוועדה הכפופה למועצה הארצית לתכנון ובנייה המליצה להאריך את תוקפה רק עד אוקטובר 2022; זאת לקראת הדיון הקובע במועצה בנובמבר. הדיון הנוכחי היה מבחן כוח למנכ"לית מינהל התכנון, דלית זילבר, התומכת בביטול תמ"א 38
צעד נוסף בדרך לביטול תמ"א 38 : הולנת"ע - ועדת המשנה של המועצה הארצית לתכנון ובנייה - המליצה הערב (ג') למועצה על הארכת תוקף תמ"א 38 עד לאוקטובר 2022, כשבמועד זה תבוטל התוכנית באופן סופי. ההמלצה התקבלה בדיון מקדמי שערכה הולנת"ע לקראת הדיון הקובע במועצה הארצית, שעל פי התכנון יתקיים ב-5 בנובמבר.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
תמ"א 38 תסתיים ב-2022 - כך ייראה היום שאחרי
עמדה ביעדים? תמ"א 38 בנקודת רתיחה
תמ"א 38? תב"ע 38: זה המתווה החלופי שייבחן היום
דיון זה היה מבחן כוח לדלית זילבר, מנכ"לית מינהל התכנון המשמשת גם יו"ר הולנת"ע, שדוגלת בביטול תמ"א 38. לפי שעה, נראה כי גם רוב חברי המועצה הארצית תומכים בעמדתה.
תוקפה של תמ"א 38 יפוג במאי 2020, והארכת התוקף לאוקטובר 2022 נועדה להעניק לשוק הנדל"ן זמן להתארגנות ולהתאמה ליום שבו היא תבוטל.
על פי המלצת הולנת"ע, ייקבעו הוראות המעבר שיאפשרו להוציא היתר בנייה לכל בקשה שתוגש עד אוקטובר 2022. במקביל יורחבו הסמכויות של הוועדות המקומיות ובניגוד למצב היום הן יוכלו לדרוש בפרויקטים של תמ"א 38 הקצאה של שטחים לצורכי ציבור וכן לדרוש בתוכנית שימושים סחירים שאינם דווקא למגורים.
במקביל ממליצה הולנת"ע למועצה הארצית לפעול לקידום מדיניות שתחליף בעתיד את תמ"א 38 ותאפשר חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה והתחדשות עירונית. על פי המדיניות החדשה, העיריות יחויבו להכין תוך חמש שנים תוכניות מקומיות המבהירות את הכללים להתחדשות עירונית ברמה של שכונה או מתחם. יצוין כי בתוקפה זו של חמש שנים העיר תוכל להמשיך ולפעול על פי הוראות תמ"א 38, עד השלמת התוכניות. מינהל התכנון כבר פרסם מכרזים לבחירת צוותי תכנון שיכינו תוכניות התחדשות עירונית בערים שונות בארץ.
השלטןן המקומי: לאפשר ביטול תמ"א 38 תוך שנה
השלטון המקומי שאותו ייצג עמיר ריטוב, ראש המועצה האזורית לב השרון, הכניס להמלצה הסתייגות הקוראת לבטל את תמ"א 38 כבר בעוד שנה. בנוסף השלטון המקומי קורא לממשלה למצוא פתרונות לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה בפריפריה שבה עד עתה לא היו פרויקטים של תמ"א 38 משום שאינם רווחיים לחברות בניה פרטיות.
מי שמוביל את הקריאה הזו הוא חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי, ששלח היום לחברי הולנת"ע מכתב ובו בצעה לפתרון לבעיית הפריפריה. על פי הצעתו, המדינה תקצה תקציב שיאפשר לייצר רווחיות לפרויקטים של חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה. שליש מהתקציב יגיע מכספי מפעל הפיס שמיועדים לשלטון המקומי. אך ביבס התנה את העברת התקציב בכך שיתרתו תגיע מקופת האוצר.
במכתבו הבהיר ביבס כי אם המדינה לא תציע פתרון לחזיוק מבנים בפריפריה, השלטון המקומי יתנגד ליוזמה להארכת תמ"א 38 בשלוש שנים ויפעל לבטלה אותה בהקדם."השלטון המקומי מתנגד נחרצות לכוונת המדינה להאריך את תמ"א 38 ללא הסדרה של תקצוב מתאים לביצוע ברשויות המקומיות שבפריפריה. ללא תקצוב מתאים מהמדינה לביצוע בפריפריה, לא נסכים להארכת התמ"א, בכל מחיר", כתב ביבס.
נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו מסר: "כפי שאנו טוענים כבר שנים, רעידות אדמה והתקפות טילים עלולות להתרחש בכל מקום בארץ. לכן, האמירות שלפיהן יש לעצור את תמ"א 38 במרכז הארץ ולקדם אותה רק בפריפריה - הן חסרות בסיס. את תמ"א 38 יש להמשיך בכל מקום. על המדינה לעודד יזמים כדי לקדם ביצועה גם בפריפריה, לצד המשך הפעילות במרכז. אסור להשאיר את השליטה המלאה בתכנון ההתחדשות העירונית בידי השלטון המקומי.
"הדרישה הזו דומה למצב שבו, למשל, ראשי ערים יעלו את הארנונה כל אימת שיחפצו, ללא פיקוח הממשלה. המדינה צריכה לתמוך ברשויות המקומיות כדי לעודד אותן לקדם את ההתחדשות העירונית. אולם השליטה על התוכנית חייבת להישאר בידי שלטון המרכזי. זה תפקידו. התאחדות הקבלנים בוני הארץ תעמוד לרשות מנהל התכנון והממשלה לצורך מציאת הכלים ותכנון חלופות חדשות של התחדשות עירוני".