שתף קטע נבחר

אפליית נשים בתעסוקה: "פוגעים לי בשכר כי אני בהיריון"

החוק האוסר על פגיעה בזכויות של עובדות הנמצאות בהיריון לא ממש עושה רושם על המעסיקים, להיפך. למוקדי הסיוע מגיעות מאות תלונות של נשים המספרות כי הן פוטרו או שנאלצו לקצץ בשכרן על רקע זה. "אישה בהיריון לא צריכה לדאוג לפרנסה או לעבודה שלה", אומרת אחת מהן באולפן ynet. הבעיה: הפיצויים הנמוכים שנפסקים לחובת המעסיקים לא מרתיעים. צפו

 

 

מרים כהן (28), אם חד הורית לילדה קטנה, שנמצאת בחודש השלישי להריונה, מועסקת כמזכירה בחדר ניתוח באחד מבתי החולים במרכז הארץ. לאחרונה הודיעה למעסיקיה שהיא בהיריון, אולם אלו במקום לברך אותה אמרו לה לטענתה כי היא סיימה את תפקידה. אם ברצונה להישאר, הוסיפו, היא תאלץ לרדת ל-78%-80% משרה.

 

64% מהתלונות על אפליה בעבודה בעשור האחרון - מצד נשים

לא מצליחים לסגור את החודש: החטאים של שוק התעסוקה בישראל

חרדיות, צנועות אבל לא פראייריות: הכירו את מפתחות התוכנה הבאות של גוגל

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

המשמעות היא מן הסתם גם ירידה בשכר, דבר שבלתי אפשרי עבורה. "נקלעתי למצב לא נעים במקום עבודתי", סיפרה השבוע בריאיון לאולפן ynet. "מאלצים אותי לרדת באחוזי המשרה שלי או להישאר באותם אחוזי משרה ולרדת בשכר השעתי". 

מרים כהן  ()
מרים כהן. טוענת כי פוטרה בגלל הריונה

כהן, שטוענת כי הוותק שלה כבר חצה את החצי שנה, לא הסכימה ואף עימתה אותם עם לשון חוק עבודת נשים, האוסר על פגיעה באחוזי המשרה או בשכר לנשים בהיריון בוותק של יותר מחצי שנה, אך זה לא שינה את דעתם. לשאלה אם ייתכן שיש עילה אחרת להקטנת היקפי המשרה והשכר שלה השיבה בשלילה מוחלטת.

 

"הודעתי להם, סיפרתי להם", היא טוענת. "הם יודעים שאני חד הורית וכנראה החלק הזה גם השפיע, שאחת לא נשואה ובהיריון. אני מקווה שזה אי הבנה מחוסר רגישות, שהם לא באו באמת לפגוע בי. אבל לצערי  נקלעתי למצב שאני עלולה או לאבד את המשרה שלי או להסכים לרדת באחוזי משרה".

 

בבית החולים שבו כהן מועסקת מציגים תמונה שונה, לפיה כהן התקבלה לעבודה לפני כחצי שנה בתפקיד ממלאת מקום מזכירה בהיקף משרה משתנה לפי צורכי בית החולים. עוד נמסר, כי "מדובר היה במילוי מקום מוגדר של מזכירה שיצאה לחופשת לידה וחזרה בתחילת חודש דצמבר. בנוסף, העובדת הורידה על דעת עצמה יום עבודה עקב יציאתה ללימודים בסוף חודש אוקטובר".

 

בינתיים, כהן שכרה את שירותיו של עורך דין שמנהל את עניינה מול החברה. כעת, למיטב ידיעתה, היא אמורה לסיים את עבודתה כבר ביום שני הקרוב, וזאת על אף שלא נערך לה עדיין שימוע ושלא נמסר לה אף מסמך מסודר בנושא. בינתיים, היא עדין מקווה שהכל יסתדר.

 

איך זה גורם לך להרגיש?

"זה יותר ממעציב. הדבר האחרון שצריך להדאיג אישה בהיריון זה הפרנסה שלה או מקום העבודה שלה. היא צריכה להתעסק בבריאות שלה ולא להתעסק בזה".

  

מפוטרות בעיתוי לא מקרי 

המקרה של כהן הוא רק אחד מיני רבים. כפי שעולה מהדו"ח השנתי שפרסמה השבוע נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה בזרוע העבודה במשרד העבודה והרווחה, כשני שלישים מהתלונות שהתקבלו בנציבות על אפליה בעבודה בעשור האחרון היו של נשים, כשהפנייה השכיחה ביותר נגעה לאפליה על רקע הריון, עם כשליש מהפניות.

 

בקו הפתוח לזכויות נשים בעבודה שמפעילה שדולת הנשים, התקבלו אשתקד כ-1,700 פניות בבקשות שונות לסיוע, מנשים בלבד. מדובר במספר גבוה בהרבה מהפניות שהתקבלו בנציבות בשנה שלפני כן (כ-750 פניות משני המינים), אבל הוא כולל גם תלונות בנושאי זכויות בעבודה בכלל, ולא רק בנושאים הקשורים בחוק שוויון הזדמנויות בעבודה וחוקים הנוגעים באפליה כמו חוק עבודת נשים.

 

עו"ד עמית קובו-רום, מנהלת הקו הפתוח לזכויות נשים בעבודה ומערך האכיפה, מספרת כי התלונה השכיחה ביותר בקרב נשים בהיריון שפונות לקוח החם שהם מפעילים היא פיטורים על ידי המעסיק זמן קצר לאחר ששמע שהן בהיריון ושלפתע דעתו עליהן השתנתה.

 

במקרה שלעובדת יש ותק של יותר מחצי שנה, חוק עבודת נשים מחייב את המעסיק לפנות לממונה על עבודת נשים במשרד העבודה והרווחה ולבקש אישור לפיטורים. אף שיותר מ-70% מהבקשות מאושרות על ידי הממונה, הרי שמצב זה הרבה יותר טוב ממקרים שבהם הוותק של העובדת נמוך יותר. "לפחות אצלן יש הזמנות להתגונן", מציינת עו"ד קובו-רום.

 

אצל עובדות שמועסקות פחות מחצי שנה במקום עבודה המצב יותר בעיתי, שכן החוק היחיד שמגן עליהן הוא חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, שאוסר על פיטורי נשים בשל הריון. עם זאת, הסעדים שלו מוגבלים יותר ומסתכמים בצו מניעה או תביעה במטרה לעצור את הפיטורים או לקבל פיצוי כלשהו.

 

יתרה מכן, קובו-רום מציינת כי רוב הנשים לא ממהרות להגיש תביעה, שכן לצעד כזה יש מחירים רבים כמו פגיעה במוניטין. נכון להיום, מטפל מערך האכיפה בשדולה בשני מקרים של עובדות שהועסקו ארבעה חודשים במקום עבודתן, הודיעו על הריונן - ופוטרו למחרת.

עו
עו"ד עמית קובו-רום(צילום: דנה שמעוני)

 

"מועמדת נשאלה: 'את מתכננת להיכנס להיריון?'"

תלונות נפוצות נוספות נוגעות לפגיעה בהיקפי המשרה עם ההודעה על דבר ההיריון ועצירה של קידום, כמו גם התערבות בניהול הזמן הפרטי והילודה המתבטאות למשל בשאלות באשר למי מוציא את הילדים ממוסדות החינוך והערות לאמהות שלוקחות ימי מחלה בגלל הילדים.

 

הפגיעה ממשיכה גם עם החזרה מחופשת הלידה, לא פעם בדמות שינויים במשרה, וזאת על אף לשון החוק לפיו יש להשיב עובדת לאותו היקף משרה ובאותו שכר למשך 60 הימים שלאחר חופשת הלידה. החוק אינו מתייחס אמנם לתפקיד, אבל הפסיקה כן ציינה כי יש לתת לעובדת הזדמנות אמתית להשתלב מחדש במקום העובדה, כך שאין אפשרות לרוקן את התפקיד שלה מתוכן.

 

"יש הרבה פניות של עובדות שרוצות לחזור ושנעשים שינויים בתפקיד שלהן ויש להן בעיה", היא מספרת. "זה נפוץ בעיקר בחברה החרדית, כאשר עובדות הוראה נמצאות בחופשת לידה בזמן חופשת הקיץ, ולא רוצים להחזיר אותן לאחר מכן לאותו המוסד או לאותו התפקיד והופכים אותן לממלאות מקום".

 

אפילו קודם לקבלה לעבודה, כבר במהלך הריאיון, צצות שאלות מפלות, האסורות מכוח חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, למשל האם העובדת מתכננת להיכנס להריון. במקרים אלו, מציינת קובו-רום, הסיכוים כי תוגש תלונה כלשהיא נמוכים אף יותר.

 

"פנתה אלינו אישה שסיפרה ששאלו אותה בראיון עבודה אם היא מתכננת להיכנס להיריון בשנים הקרובות וכשלא יכלה להגיד בביטחון לא - לא התקבלה", היא מספרת. "הסיכוי לתבוע נמוך גם כשלא מתקבלים, ועל אחת כמה וכמה אם כן".

 

פיצויים נמוכים

אף שהסברה הרווחת היא שבתי הדין לענייני עבודה נוטים ברובם לטובת העובדים, הרי שלא בטוח שהמאמץ שווה בכלל את הטרחה. לא בטוח אם הפיצוי שייפסק להם במידה שיגישו תביעה - שווה את הטרחה. "אמנם חוק שוויון הזדמנויות בעבודה לא מגביל את גובה הפיצוי, למעט הורדה מינית שבגינו ניתנים סעדים נוספים, אבל בפועל נפסקים סכומים מאוד נמוכים. 50 אלף שקל נחשב לפיצוי גבוה מאוד".

 

סביב הנושא של אפליה במקומות עבודה, הקימו לאחרונה בשדולה מיזם בשם אל תשאלו. "לא היו לנו פניות כמעט בנושא אפליה בראיונות עבודה, והבנו שהבעיה היא שאנשים לא רוצים לתבוע, גם אם הם מבינים שהפרו את הזכויות שלהם. לכן הפתרון לא יבוא מהצד המשפטי. המטרה שלנו היא לייצר נורמות התנהגות אחרות בראיונות עבודה".

 

אבל גם נשים בעלות ותק ארוך יותר, שפיטוריהן מצריכים אישור מיוחד - לא ממש מוגנות כאמור, לאור השיעורים הגבוהים של הבקשות המאושרות. קובו-רום מדגימה מקרה של אישה שהיתה בטיפולי פוריות ופוטרה שהגיע לפתחם, לאחר שהממונה אישרה את פיטוריה משסברה שלא חלה עליה התקופה המוגנת.

 

הבעיה, היא מסבירה, נסובה סביב הפרשנות להגנות הניתנות בחוק במהלך טיפולים פוריות, ושמשתנים בין מי שנעדרה מהעבודה לצורך טיפולים לבין מי שלא נעדרה ממנה.

 

אז מדוע יש מיעוט יחסי של תלונות? קובו-רום סבורה כי זה נובע משילוב של סיבות. "הרבה לא מתלוננות מאי ידיעת החוק, אך גם משום שהרבה מההפרות נורא עדינות ולא תמיד יודעים איך להתמודד איתם".

 

פוטרת על רקע הריונך? אלה זכויותיך

בעזרתו של עו"ד שרון הורנשטיין, מאתר הזכויות כל זכות, ניסינו להבין מה יכולה לעשות עובדת שפוטרה לטענתה בגלל היותה בהיריון, ומהן הזכויות של נשים בהיריון במקומות העבודה.

 

הודעתי להמעסיק שלי שאני בהיריון והוא החליט לפטר אותי. האם זה חוקי?

לא, אסור למעסיק לפטר עובדת בהיריון "בגלל הריונה", החל מיום עבודתה הראשון.

 

עוד לא צברתי ותק של חצי שנה במקום העבודה ונכנסתי להיריון. במקרה כזה פשוט אפשר לפטר אותי?

לא ניתן לפטר עובדת בהיריון (כולל עובדת שעבדה פחות מ-6 חודשים) בגלל הריונה. אם סיבת הפיטורין איננה ההיריון ניתן לפטר. אם העובדת צברה ותק של 6 חודשים, ניתן לפטרה אך ורק לאחר שהתקבל אישור הממונה על חוק עבודת נשים.

 

הממונה על עבודת נשים אישר למעסיק שלי לפטר אותי – איך וכיצד ניתן לערער על ההחלטה?  

ניתן לערער על ההחלטה לבית הדין האזורי לעבודה בתוך 45 ימים מיום שהגיעה החלטת הממונה לידיעתו.

 

פגעו לי באחוזי המשרה כששמעו שאני בהיריון. זה חוקי? מה אני יכולה לעשות בנידון?

ללא היתר של משרד העבודה, לא ניתן לפגוע בהיקף משרתך או בהכנסתך אלא במקרים מסוימים, כמו פגיעה בהכנסה שנעשתה מכוח הסכם קיבוצי, ירידה בתפוקתך מסיבות שאינן תלויות המעסיק (במידה וסוג העבודה הוא תשלום בהתאם לתפוקת העובדת). עם זאת, חשוב לזכור שהאיסור חל לגבי עובדת שעבדה אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה לפחות 6 חודשים. במידה והמעסיק הפר את הוראה זו, ניתן להגיש תלונה ליחידת האכיפה של חוקי העבודה.

 

אני חושדת שלא קיבלו אותי לעבודה על רקע העובדה שאני בהיריון. מה באפשרותי לעשות?

"במקרה כזה, חשוב שתדעי שמדובר הן בעבירה פלילית והן בעבירה אזרחית. על כן, את רשאית להגיש תביעה בבית הדין לעבודה, על הפרת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה. במקרה של תביעה בשל אפליה, רשאים להגיש את התביעה גם ארגוני עובדים או ארגוני זכויות העוסקים בזכויות נשים. במקרה שהתובענה לא נידונה בערכאה שיפוטית, ניתן להגיש תלונה לנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה".

 

יש לי הריון מורכב וסבוך רפואית, שמצריך ממני העדרות רבה מהעבודה. מה עושים אם אין מספיק ימי מחלה וחופשה? 

מומלץ לבדוק את הזכאות לקבלת גמלת שמירת הריון (מותנה בין היתר באישור רפואי ובהיעדרות של לפחות 30 ימים). כמו כן, מומלץ לבדוק מול קרן הפנסיה אפשרות לתשלום קצבת נכות זמנית בגין אובדן כושר עבודה.

עו
עו"ד שרון הורנשטיין(צילום: ישראל הדרי)

אני עובדת טיפולי פוריות. האם וכיצד ניתן להעדר מהעבודה לשם כך? האם זה על חשבון ימי מחלה? מה אני עושה אם אין לי מספיק ימי מחלה וחופשה?

עובדות ועובדים העוברים טיפולי פוריות זכאים להיעדר מהעבודה על חשבון ימי מחלה, עד למכסה הקבועה בחוק, אם הרופא המטפל אישר בכתב כי הטיפול מחייב זאת, ובלבד שהעובדים הודיעו מראש למעסיק על ההיעדרות. מי שנעדרו ימים שלמים מהעבודה לצורך טיפולי פוריות זכאים לתשלום דמי מחלה בשיעור 50% מהשכר עבור יום ההיעדרות השני והשלישי ו-100% מהשכר עבור היום הרביעי ואילך (אלא אם נקבע בהסכם העבודה שלהם תשלום מיום ההיעדרות הראשון). ניתן להיעדר גם שעות בודדות ולא יום עבודה מלא, עד למכסה של 40 שעות היעדרות בשנה (בהתאם לחלקיות המשרה), ובמקרה כזה דמי מחלה ישולמו כבר מתחילת ההיעדרות.

 

במידה וניצלת את כל ימי המחלה, את לא זכאית לתשלום בגין היעדרות מהעבודה וניתן לבקש מהמעסיק לצאת לחופשה על חשבון ימי החופשה השנתית הצבורה או לחופשה ללא תשלום. חשוב להדגיש, שבתקופה זו את מוגנת בתנאים מסוימים מפיטורין למשך 150 ימים מתום ימי ההיעדרות. 

 

אילו זכויות קיימות לגברים שנשותיהם בהיריון או עוברות טיפולי פוריות/הפריה?

גברים שנשותיהם בהיריון, זכאים לזקוף עד שבעה ימי היעדרות בשנה על חשבון ימי המחלה שלהם, עקב הריון או לידה של בת זוגם לצורך ליווי לטיפולים בהם היא נזקקת להשגחה או טיפולים הכרוכים בסיכון.

לגבי טיפולי פוריות או הפריה, החוק אינו מקנה לעובד זכות להיעדר מהעבודה עקב טיפולי פוריות של בת זוגו. העובד יכול לנצל את ימי החופשה העומדים לרשותו או לצאת לחופשה ללא תשלום. אם בשל הטיפולים בת הזוג תלויה בזולת לצורך ביצוע פעולות בסיסיות. במקרה זה, הוא יכול לנצל עד שישה ימי מחלה בשנה לטיפול בבת הזוג.


פורסם לראשונה 27/12/2019 06:53

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרים כהן שפוטרה לטענתה בגלל הריונה
מומלצים