שתף קטע נבחר

בישראל מאותתים: כישלון ההסדרה יוביל לעימות צבאי בעזה בשנה הקרובה

במקביל להתקדמות בשיחות ההסדרה בין ישראל לחמאס, מכינים בישראל תוכנית חלופית. בבסיסה עומדת ההבנה שרק מהלך אלים יוכל לשנות באופן מהותי את המציאות ברצועת עזה ולהביא לשקט ממושך. בינתיים, הייצוא מעזה ומרחב הדיג יגדלו. עסקת שבויים - לא בשלב הזה

חרף ההכחשות הפומביות מעזה ומירושלים, ההסדרה בין ישראל לחמאס עלתה שלב אחד (מתוך תוכנית של כמה שלבים) ובימים האחרונים סיפקו שני הצדדים הוכחות לרצינות כוונותיהם. עם זאת, בישראל נערכים גם עם תוכנית חלופית: ההערכה היא שכישלון ההסדרה או קריסתה יובילו למערכה צבאית נרחבת ברצועת עזה בשנה הקרובה.

 

כוחות צה
כוחות צה"ל בעוטף עזה (צילום: AP)

כוחות צה
ההיערכות בעת ההסלמה לאחר ההתנקשות בבהא אבו אל-עטא(צילום: אבי רוקח)

 

 

 

 

 

נראה כי שנת 2020 תהיה שנת המבחן המרכזי לכישלון או להצלחת המתכונת של שקט על הגבול תמורת הקלות הומניטריות. כישלון שלה יוביל לתוכנית החלופית של עימות צבאי ולא להשלמה עם מציאות של ירי רקטי מזדמן לעבר ישראל או הפרות סדר על הגדר.

 

בישראל התגבשה הבנה שרק מהלך אלים יוכל לשנות באופן מהותי את המציאות ברצועת עזה ולהביא לשקט ארוך יחסי אם תיכשל ההזדמנות האחרונה להשגת הבנות על הסדרה. ככלל, בישראל מעדיפים שהשקט הביטחוני יישמר עד שיושלם פרויקט המכשול התת-קרקעי לאורך כל הגבול עם רצועת עזה. פרויקט זה צפוי להיות מושלם ברבעון האחרון של שנת 2020. ומי יכולים להחריב את ההסדרה? למשל אותה קבוצה בג'יהאד האיסלאמי שאחראית לירי הרקטי לעבר ישראל מאז סיום מבצע "חגורה שחורה" (שבו חוסל בכיר הזרוע הצבאית של הג'יהאד בהא אבו אל-עטא). בינתיים נמנע חמאס מלעצור את הירי או את האחראים עליו. ייתכן כי מדובר בקבוצה עצמאית שאינה מקבלת הנחיות מגבוה לירי.

הפצצות של צה
תקיפה בעזה בסבב ההסלמה במבצע "חגורה שחורה"(צילום: AFP)
 

  (צילום: AFP)
מרחב הדיג יגדל. סירות בנמל עזה(צילום: AFP)

איסמעיל הנייה בקהיר ()
מנהיג חמאס איסמאעיל הנייה בקהיר. האם שיחות ההסדרה יובילו לפריצת דרך?

לצורך הבנות ההסדרה הנוכחיות גובשה חבילת ההקלות המיידיות שישראל תעניק לרצועת עזה בימים הקרובים. ההקלות כוללות את הגדלת הייצוא מרצועת עזה לעולם. בשלב זה מדובר על הגדלת יצוא התותים, בעיקר למדינות המפרץ הפרסי, וגם על יצוא מוצרים נוספים דוגמת קרמבו. עם זאת, היצואנים העזתים נתקלים בבעיה אחרת והיא היעדר ביקוש בחו"ל למוצריהם, ולפיכך היקף היצוא אינו משמעותי במיוחד.

 

כמו כן ישראל תאשר לייבא צמיגים לרצועת עזה. יבוא הצמיגים הופסק לפני שנתיים עם פרוץ ההפגנות על הגדר והשימוש המוגבר בהבערת צמיגים. על כל צמיג חדש שייכנס לרצועת עזה יחויבו היבואנים לספק צמיג בלוי לישראל (צמיג תמורת צמיג). ישראל תאפשר לפלסטינים לרכוש אוטובוסים וסירות דיג אחרי שגם אלו נאסרו לייבוא בעקבות ההפגנות על הגדר. עוד תאפשר ישראל בימים הקרובים להכניס לרצועת עזה שני סוגי דשנים לחקלאות שהיו אסורים לייבוא עד כה.

 

מרחב הדיג שעומד על 15 מייל ימי (כ-28 ק"מ) צפוי להישאר באותו הטווח משום שחיל הים הודיע כי הוא יתקשה להתמודד עם מרחב דיג גדול יותר ולפקח עליו תוך מניעת ניצולו להברחת אמצעי לחימה או חדירה לשטח ישראל. לפי שעה, בישראל לא קושרים בין השלב הנוכחי של ההסדרה לבין סוגיית השבויים והנעדרים משום שמדובר ב''הסדרה לייט'' שנועדה לספק שקט בתמורה להקלות פשוטות יחסית. בישראל דבקים במדיניות שלפיה רק כאשר תיפתר סוגיית השבויים והנעדרים ניתן יהיה להתקדם לפרויקטים התשתיתיים הכבדים בהסדרה. לפי שעה, אף אחד מהצדדים עוד לא הגיע לנקודת ההכרעה הזאת.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
טנק בעוטף עזה. ארכיון
צילום: AP
מומלצים