מה עושים כשסבתא נותנת יותר מדי ממתקים?
אתם בעבודה והילדים נמצאים עם סבתא וסבא, אבל מה קורה כשהם יותר מדי זמן במסכים ואוכלים ממתקים וחטיפים? איך מחליטים מה הגבול ושומרים על היחסים העדינים האלו?
בעבר הרחוק, החיים התנהלו בקהילה - במסגרת המשפחה המורחבת. למעשה, כל בני המשפחה שחיו ביחד השתתפו בגידול הילדים. היום, לעומת זאת, אנו חיים בתאים משפחתיים קטנים נפרדים, וגידול הילדים מוטל על ההורים, יחד עם דרכי החינוך.
יחד עם זאת, לפעמים קיימת קרבה גיאוגרפית לסבים, והילדים מבקרים אצלם בתדירות גבוהה, ואף הולכים אליהם באופן עצמאי. בנוסף, במציאות של היום, במשפחות רבות שני ההורים עובדים, וכתוצאה מכך, הם נאלצים לחלק את הזמן בין העבודה לבית, והם זקוקים לעזרה בהשגחה וטיפול בילדים.
מה קורה כשהסבים מטפלים בנכדים?
חלק מההורים שוכרים מטפלת בתשלום, אבל הורים רבים רואים את עזרת ההורים שלהם - הסבים - כפתרון האידיאלי למצב הזה, בין אם זה מתוך הרגשה שהילדים מטופלים על ידי בני המשפחה, ובין אם זה אילוץ כלכלי. במצב הזה התפקיד של הסבים משתנה - הם כבר לא רק הסבים המפנקים שהנכדים מגיעים אליהם לארוחת שישי או לביקור מדי פעם, אלא הם הופכים לדמויות משמעותיות ובעלות אמירה בחיי הילדים.
השאלה העיקרית העולה במצבים אלו היא מה רמת ההשפעה של הסבים על חינוך הילדים, ואיפה עובר הקו המוסכם בין תפקיד הסבים כמחנכים בשעות שבהן הם מטפלים בילדים, ובין תפקידם המקורי כסבים - אלה שאצלם מותר לשבור קצת את הגבולות. הרצון לפנק את הנכדים עלול להוביל לעימותים בין ההורים והסבים ולבלבול מסרים מול הילדים. דרך זו עלולה ליצור הסלמה ביחסים ולהוביל לריחוק וצבירת כעסים. במצב האידיאלי בעידן שלנו, סבתאות מיטיבה היא כזאת שבה הסבים לא מחנכים את הנכדים, אלא מסייעים להוריהם בהשגחה ובטיפול, ללא התערבות בחינוך.
איך ליצור מערכת יחסים ברורה ומיטיבה כאשר הסבים גרים בסמיכות או מטפלים בנכדים?
• הגדירו את היחסים ואת הגבולות שאתם מצפים להם.
• ערכו תיאום ציפיות בצורה נעימה וחיובית ובדקו שהסבים מכבדים את הגבולות שלכם.
• החליטו מראש על התפקידים שהסבים אמונים עליהם. למשל: האם הסבים יעזרו הכנת שיעורי הבית או שאולי תרצו שהילדים יבלו עם הסבים או ינוחו בשעות הצהריים? הגדירו את העקרונות החשובים לכם בחינוך הילדים - האם מותר לצפות בטלוויזיה בשעת האוכל? האם מכינים שיעורים מיד כאשר מגיעים הביתה או שקודם אוכלים ארוחת הצהריים? כמה פעמים בשבוע מותר להזמין חברים הביתה?
• החליטו מראש באיזה אופן תרצו שהסבים יגיבו כאשר הילד לא משתף פעולה, למשל לא רוצה לאכול או מתחמק מהכנת שיעורי הבית.
• הסבירו לילדים את הסיטואציה. הסבירו להם כי בשעות שאתם נמצאים בעבודה סבא וסבתא משגיחים עליהם, אולם כללי הבית חלים עליהם גם בזמן שאתם נעדרים ממנו. הסבירו להם שעליהם לציית לסבא וסבתא ולכבד אותם.
קראו עוד:
הרגע שאתם מאבדים את הסבלנות לילדים
6 משחקים שעוזרים להכיר יותר את הילדים
הדרך להראות לילדים את היכולות שלהם
• אל תעמיסו על הסבים יותר מדי משימות. הם אנשים מבוגרים - ואולי זקנים - ושמירה על ילדים עשויה להיות בעבורם משימה לא פשוטה. השתדלו לא לבקש מהם להסיע את הילדים לחברים אם הדבר מקשה עליהם, או לא להזמין חברים אליכם הביתה בשעות שהם שומרים על הנכדים אם הבית רועש מדי בעבורם. השתדלו להקל עליהם את התנאים ככל הניתן.
• שמרו על תקשורת חכמה, בהירה ופתוחה לאורך כל הדרך. אפשרו לסבים להביע את דעותיהם ועמדותיהם.
• זכרו כי הסבים של היום חיים בעידן בו זמן פרטי והגשמה אישית הם ערכים הממוקמים גבוה בסולם הצרכים והערכים, וזה לא מובן מאליו שהם מוכנים להשגיח על ילדיכם ולהתחייב להיות זמינים לכם. הוקירו אותם ואמרו להם כמה שאתם מעריכים את העזרה שלהם.
כל הכללים הללו תקפים גם במשפחות בהן הסבים אינם מטפלים בילדים: הגדירו מהם הכללים שעליהם אתם מבקשים את שיתוף הפעולה של הסבים כאשר הנכדים מבלים אצלם בלעדיכם - האם אתם מסכימים שכאשר הילדים נמצאים אצל הסבים הם יאכלו כמות גדולה יותר של ממתקים או לא? האם אתם מרשים יותר זמן ישיבה מול מסכים כדי לא להקשות על הסבים - או לא?
חשוב לשמור לאורך כל הדרך על מערכת יחסים פתוחה וכנה שתאפשר לכל אחד מהצדדים ליצור שינויים בהתאם למציאות בשטח. מערכת יחסים שתאפשר הן לסבים והן לכם למצוא אלטרנטיבה לשמירה על הילדים במידה שהדברים אינם הולכים כפי שהייתם רוצים או במידה שהסבים מבקשים להפסיק לשמור על הנכדים באופן קבוע ואינטנסיבי.
אם נשכיל לבנות מערכת יחסים המושתתת על כנות, אכפתיות ושקיפות, המתחשבת בצרכי כל הצדדים, וכמובן רואה כמטרה אחת את טובת הילדים, כל בני המשפחה ירוויחו והקשר המשפחתי יתחזק.
ורד רחמן היא מדריכת הורים ומנחת קבוצות בוגרת מכון אדלר ויועצת אישית וזוגית