שתף קטע נבחר

לא רק בחורף: מהי נזלת אלרגית - ואיך ניתן לטפל בה?

95% מהאוכלוסייה מקנחים את אפם לפחות ארבע פעמים ביום ועל פי הערכה כ-40% מהילדים סובלים מנזלת אלרגית. איך מטפלים בתופעה, האם היא עלולה לגרום לסיבוכים, האם זה נכון שבחורף סובלים יותר ולמי מומלץ לפנות לקבל טיפול - שלושה מומחים עושים סדר באחת המחלות הכרוניות הנפוצות ביותר בעולם

1. מהו ההבדל בין נזלת ''רגילה'' לנזלת אלרגית?

''ניתן להבדיל בין נזלת רגילה לנזלת אלרגית במראה", מסבירה פרופ' ננסי אגמון לוין מנהלת היחידה לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית בבית החולים שיבא. "בעוד שנזלת ויראלית תהיה עכורה וצמיגית, נזלת אלרגית נוטה להיות שקופה ומימית''.

 

ד"ר רקפת בכרך רופאת משפחה בכללית שירותי בריאות מוסיפה: "אם הנזלת חוזרת על עצמה כל הזמן באותה התקופה בשנה, זה סימן שככל הנראה, הגורם שלה הוא אלרגן שנמצא באותה עת באוויר''. ד"ר יצחק ברוורמן, רינלוג מומחה באא"ג ומנתח בבית חולים אלישע מסביר: "אנשים הנוטים לסבול מנזלת אלרגית, מעידים שהם סובלים מגרד באף בנוסף לנזלת שלהם".

 

קיראו עוד:

נזלת אלרגית: 7 דרכים להקל על התסמינים

חדש בישראל: התרופה שתעלים את האלרגיה לקרדית אבק הבית

 

2. מה הגורמים לנזלת אלרגית? אלו אלרגנים גורמים לנזלת?

''חשוב מאוד להבין שנזלת אלרגית נגרמת כתוצאה מחשיפה לאלרגנים באוויר שאנו נחשפים אליהם ביום-יום כמו למשל קרדית אבק הבית, חיות מחמד (בעיקר כלבים וחתולים) ואבקנים של צמחים. בישראל יש גורמים שכיחים כמו פריחת הדשא בקיץ, עצים כדוגמת פקאן, זית, אורן וברוש'', מסבירה פרופ' אגמון-לוין.

 

"במקרים מסוימים אנשים הנוטים לנזלת אלרגי שלא מגיבים לטיפול השכיח מופנים לרינולוג ושם מתגלה בעיה במבנה האנטומי של האף והסינוסים'', מוסיף ד"ר ברוורמן, "מה שחשוב לזכור הוא שכל אדם עלול לפתח רגישות למשהו אחר, ולכן במידה ויש פגיעה מהותית באיכות החיים כדאי לפנות לאבחון של מקור האלרגיה".

 

 

נזלת (צילום: shutterstock)
לא מגיבים לטיפול השכיח. נזלת אלרגית(צילום: shutterstock)

 

3. מהו שיעור האוכלוסייה שסובלת מהתופעה? האם יש גילאים או אוכלוסיות שסובלות יותר?

פרופ' אגמון מעריכה שכ-20% מהאוכלוסייה בארץ סובלים מנזלת אלרגית. בקרב ילדים ניתן לראות הרבה יותר מקרים של נזלת אלרגית ועל פי הערכה כ-40% מהם סובלים מהתופעה. "בהחלט ניתן לראות רוב של ילדים בקרב הסובלים מהתופעה, אך נזלת אלרגית יכולה להופיע בכל גיל", מוסיפה ד"ר בכרך. ד"ר ברוורמן מסביר את הסיבה: "אצל ילדים רואים לרוב נזלת כרונית בגילאים צעירים שנובעת משקד שלישי מוגדל ומודלק. רואים את זה לרוב בשלב הגן או המעון והם מדביקים אחד את השני. זה עלול לגרום גם לדלקות אוזניים חוזרות"

 

4. האם צריך לפנות לרופא? לאיזה רופא צריך לפנות?

"כשאדם סובל מהתופעה בפעם ראשונה או לעיתים רחוקות אין סיבה אמיתית להגיע לרופא", מסבירה ד"ר בכרך, "אבל, כאשר יש פגיעה באיכות החיים מומלץ להגיע להתייעצות ראשונית אצל רופא המשפחה שיידע לאבחן את מקור הבעיה ובמרבית המקרים יוכל להתאים טיפול. כשהטיפול לא יעיל, רופא המשפחה ידע להפנות את המטופל למומחה על מנת לנסות להבין אם המטופל זקוק לייעוץ של אלרגולוג (רופא מומחה בתחום האלרגיה) או לרופא אף-אוזן-גרון.

 

פרופ' אגמון-לוין: "נזלת אלרגית היא תופעה טורדנית שעלולה לגרום לאובדן ימי עבודה, היא מחלה 'נודניקית' אך שכיחה. לרוב, רופא המשפחה ידע לתת מענה וקו הטיפול הראשוני יספיק. במקרים שיש פגיעה באיכות החיים וחזרתיות של המחלה לעיתים תכופות, מומלץ להגיע להמשך בירור אצל אלרגולוג או אף אוזן גרון". ד"ר ברוורמן מוסיף: "אם באבחון האלרגולוגי לא אותר המקור לנזלת האלרגית, יש לבדוק אם קיימת בעיה במבנה האנטומי של האף אצל רינו אצל רינולוג. "חשוב לדעת שלרופאי אף אוזן גרון ולרופאי אלרגיה, יש קווים מנחים משותפים בנושא."

 

5. מה ניתן לעשות במצב של נזלת אלרגית? איזה טיפולים קיימים?

"אם המקור לתופעה הוא אלרגן שנמצא בתוך הבית, לדוגמה קרדית אבק הבית, אמליץ לשמור על הניקיון ולאוורר את הבית, מה שעשוי להקל על התסמינים", מסביר ד"ר ברוורמן. "למטופל שסובל לעיתים רחוקות מבעיה של נזלת אלרגית, בדרך כלל נמליץ על טיפול בתרסיסי אף לזמן מוגבל או תרופות אנטי-היסטמיניות", מוסיפה ד"ר בכרך. "אנחנו נמצאים בתקופה מרגשת בהיבט הרפואי, כי יש המון טיפולים חדשים שבהחלט עוזרים, ויש מה להציע לחולים", מסבירה פרופ' אגמון-לוין.

 

"ברוב המקרים, ניתן להשתמש בטיפולים הנפוצים של תרופות נגד אלרגיה, שבחלקן דורשות מרשם של רופא. התרופות האלו עוזרות לחולים פשוטים. במקרים המורכבים יותר, ניתן לתת לחולים טיפולי אימונותרפיה. בטיפולים האלו למעשה מאמנים את הגוף להתמודד עם האלרגיה. זהו טיפול ממושך שעושי להימשך מספר שנים והוא יכול לעזור לכ-80% מהחולים. בנוסף, יש תרופות ביולוגיות (שנוגדות חומרים בגוף הגורמים לתגובה אלרגית) והתרופות האלו התגלו כיעילות לטיפול עבור החולים שנוטלים אותן".

 

6. האם יש טיפול לטווח הארוך? האם ניתן לתת טיפול מונע?

"אפשר וחשוב לנקוט צעדים מונעים" מסבירה פרופ' אגמון-לוין "טיפול מונע עשוי לרוב להפחית את חומרת המחלה באופן משמעותי. חשוב להגיד שגם זיהום אוויר גורם להחמרה של כל מחלה בדרכי הנשימה. בנוסף, אני ממליצה למי שסובל מתופעות אלרגיה או נזלת כרונית להימנע מעישון או משהיה בסביבת מעשנים".

 

ד"ר בכרך מוסיפה: "בהחלט יש אפשרות לקבל טיפול מונע. במידה והנזלת מופיעה בתקופה מסוימת בשנה, מומלץ לפנות לרופא המשפחה על מנת לקבל טיפול מונע – ובכך להקל על התופעה. הנזלת אינה גזירת גורל וניתן להתמודד איתה בצורה טובה ויעילה". ד"ר ברוורמן: "כשהטיפולים 'המסורתיים' אינם יעילים, אנחנו כמומחי אף אוזן גרון נבחן אפשרות של הליכים כירורגיים. בחלק מהמקרים, ניתוח מקומי במערות האף או בסינוסים יכול לשפר את המצב עבר אותם מטופלים".

 

7. האם נזלת אלרגית היא תורשתית? האם אפשר להדביק את החברים או בני המשפחה?

"נזלת אלרגית היא אכן תורשתית", מסבירה פרופ' אגמון-לוין, "אם אחד ההורים סובל מנזלת אלרגית קיימת סבירות להניח שלפחות אחד הילדים במשפחה יסבול גם כן מאותה התופעה". לדבריה, חשוב לדעת שנזלת אלרגית אינה מדבקת. "בניגוד לשפעת שבה מאוד רצוי לא להתעטש על הסביבה, בנזלת אלרגית אין שום גורם מזהם אלא מדובר בתגובה מוגזמת של מערכת החיסון לגורם שהחולה נחשף אליו.

 

"מערכת החיסון של החולים האלרגיים 'התקלקלה' ולכן הם מסובלים מנזלת", אומרת פרופ' אגמון-לוין. ד"ר ברוורמן מוסיף: "אין חשש. נזלת אלרגית אינה מדבקת, היא מופיעה כתוצאה מחשיפה לאלרגן ותגובת נגד מוגזמת של הגוף".

 

8. מתי בדרך כלל היא מופיעה? האם יש לה קשר דווקא לחורף?

"באופן מפתיע, לנזלת הזו אין קשר לחורף ואנשים שסובלים מהתופעה, עלולים לסבול ממנה ללא קשר לעונת השנה או למזג האוויר השורר בחוץ", מסבירה ד"ר רקפת בכרך, "לרוב, ילדים הם אלה הסובלים מהתופעה בשיעורים גבוהים יותר".

 

פרופ' אגמון לוין מוסיפה: "להגיד שנזלת אלרגית מופיעה בחורף זה מיתוס, היא מופיעה בהתאם לגורם שלה ומועד הופעתה משתנה מאדם לאדם. אצל חלק מהחולים הסובלים מנזלת אלרגית, קיימת רגישות לקרדית אבק הבית, ובחורף כשהבית סגור ולא מאוורר יש לפעמים הרגשה שהתסמינים קשים ומופיעים בעוצמה גדולה יותר".

 

9. מהם הסיבוכים כתוצאה מנזלת אלרגית? האם יש פעמים שזה מצריך לעבור פרוצדורה רפואית כמו ניתוח? אפשר להסתפק בתרופות?

"חולה עם נזלת אלרגית קשה שאפו חסום וגדוש לאורך זמן, עלול להפוך את הנזלת לזיהומית", מסביר ד"ר ברוורמן, "בחלק מהמקרים הדבר עלול לגרום לסיבוכים ולסינוסיטיס כרוני. לפעמים במצבים חמורים יותר נגרמים גם סיבוכים של דרכי הנשימה של הריאות ואז יש צורך בהתערבות פולשנית יותר".

 

ד"ר בכרך מוסיפה: "לרוב התופעות הנלוות לנזלת כרונית הן עצבנות, איכות שינה ירודה ופגיעה בריכוז. התופעות האלו משפיעות בעיקר על התפקוד של הילדים במסגרות השונות. ניתן לפתור את הבעיות האלו ולחסוך הרבה סבל באמצעות טיפולים פשוטים וקלים".

 

פרופ' אגמון-לוין טוענת שיש מחקרים שהראו שילדים הסובלים מאלרגיה ולא מטופלים- מגיעים להישגים פחות טובים בלימודים לעומת ילדים מטופלים. "כיום לא מסובך לאבחן את הסובלים מנזלת אלרגית וניתן לתת להם טיפול טוב ואפקטיבי. אזור להתעלם או לזלזל בתופעה שיכול לגרום להרבה בעיות".

 

10. מה קורה אם מזניחים את הטיפול?

"כשמזניחים את הטיפול יש פגיעה באיכות החיים", מסביר ד"ר ברוורמן, " אותם חולים עלולים לסבול מהנזלת, להתעטש ולהרגיש שהאף שלהם סתום. בנוסף תופעות כמו הפרעות שינה והפסקות נשימה מופיעים הרבה פעמים לצד אף גדוש ונזלת אלרגית", פרופ' אגמון לוין מוסיפה: "כמו בכל מחלה, כשמזניחים את הטיפול, התסמינים עלולים להחמיר ולגרום לסיבוכים. זו אומנם לא מחלה מסכנת חיים וניתן לחיות איתה, אבל יש לא מעט אנשים שסובלים מאיכות חיים נמוכה בעקבות התופעה הזו".

 

ד"ר בכרך מסכמת: "אדם שסובל מאוד ואיכות חייו נפגעת כתוצאה מהאלרגיה, לא יוותר על הטיפול כי לרוב ההבדלים באיכות החיים והתפקוד הם משמעותיים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: shutterstock
נזלת אלרגית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים