שתף קטע נבחר

האם שפיר תפרוש ועם מי ירוץ סמוטריץ'? השאלות הפתוחות

הגשת הרשימות תחל ב-12:00, הדד-ליין מחר ב-22:00. בצלאל סמוטריץ' הודיע כי הוא "מחשב מסלול מחדש" בנוגע לריצה עם הבית היהודי, וחידש את המגעים עם בנט. סתיו שפיר תודיע היום על החלטתה. וגם: בכחול לבן לא צפוי שינוי ברשימה, בליכוד לא יינתן כנראה שריון במקום גבוה במקום כחלון

 

בני גנץ בנימין נתניהו בצלאל סמוטריץ' סתיו שפיר (צילום: אבי מועלם, AFP, אלכס קולומויסקי)
במפלגות הגדולות לא צפוי שינוי, סמוטריץ' ושפיר יכריעו היום על עתידם(צילום: אבי מועלם, AFP, אלכס קולומויסקי)

ב-12:00 יחלו המפלגות השונות להגיע לכנסת כדי להגיש את הרשימות לבחירות לכנסת ה-23, אבל עד מחר ב-22:00 נותרו כמה שאלות פתוחות - שהתשובות להן עשויות להשפיע במידה רבה על התוצאות ב-2 במרץ. איחוד בשמאל כבר יש, איחוד בימין לא צפוי להיות - אבל כמה סוגיות מרכזיות עדיין לא נסגרו. הינה הן.

 

יהיה איחוד קטן בימין?

השאלה המרכזית נוגעת לאופן הריצה של המפלגות מימין לליכוד. עד הבוקר נראה היה שלצד הימין החדש של נפתלי בנט ואיילת שקד, שיתמודדו בנפרד, ירוצו יחדיו הבית היהודי, האיחוד הלאומי ועוצמה יהודית של איתמר בן גביר. אלא שהבוקר אמר יו"ר האיחוד בצלאל סמוטריץ' כי הוא "מחשב מסלול מחדש", לאחר שלדבריו הבית היהודי נסוג מהחתימה לאחר שגובשו הבנות. הבוקר חודשו המגעים בינו לבין הימין החדש.

 

 

 

"בלי בשורה של ממש לציבור על מיזוג אמיתי לא ניתן יהיה להפיח רוח חדשה בציונות הדתית ולהחזיר את המצביעים הביתה, והרשימה תתקשה לעבור את אחוז החסימה", אמרו באיחוד הלאומי. "חתימה עם הבית היהודי בלבד ללא חיבורים נוספים שיבטיחו את הצלחת הרשימה היא חוסר אחריות לימין ולציונות הדתית. במעט הזמן שנותר עד לסגירת הרשימות נחתור בכל הכוח לאיחוד כמה שיותר גדול מימין לליכוד, שימנע סיכון של בזבוז קולות והקמת ממשלת שמאל".

 

בבית היהודי בראשות רפי פרץ אמרו מנגד כי "האיחוד הלאומי מתנהג בחוסר אחריות למחנה הימין כולו. אין שום פערים וניתן לסגור כבר עכשיו, זה רק עניין של רצון. הסירוב של האיחוד הלאומי מגלה שלא איחוד מפלגות מעניין אותם, אלא כנראה הצעה חדשה מהימין החדש".

 

לעומת זאת, אתמול אמרו בימין החדש כי המפלגה "תרוץ באופן עצמאי בבחירות הקרובות כמפלגה של הימין האידיאולוגי והליברלי. זהו הסיכוי היחיד של גוש הימין להגיע ל-61 מנדטים ולניצחון. זאת במקביל לריצה במפלגה שנייה משותפת של השר סמוטריץ', השר פרץ ואיתמר בן גביר. אנו לוקחים על עצמנו למשוך קולות מכחול לבן ומליברמן". למרות הודעה זו, היום כאמור חודשו המגעים בין סמוטריץ' לבנט ושקד.

 

בלי ערבי בעשירייה הראשונה בשמאל?

משמאל לכחול לבן, לעומת זאת, תרוץ מפלגה אחת - העבודה-גשר-מרצ. האיחוד הזה בין עמיר פרץ לניצן הורוביץ (כשאורלי לוי-אבקסיס במקום השני) יאושר היום בוועידת העבודה בבית החייל בתל אביב (בשעה 18:00), ובוועידת מרצ באולם צוותא בעיר שעה לפני כן.

 

 

מרצ צריכה גם לאשר את ההסכם עם מפלגתו של יאיר גולן, שבמסגרתו הוא הוצב במקום השביעי ברשימה. גם הסכם זה יאושר ככל הנראה, למרות ההתנגדות החזקה של גורמים במפלגה ובהם עיסאווי פריג', הערבי היחיד בצמרת מרצ, שהוצב רק במקום 11. קיימת אפשרות שמרצ תקיים הצבעה אחת לאישור ההסכמים עם העבודה וגולן ולא שתיים, וכך יגדל עוד יותר הסיכוי לאישור.  

 

סתיו שפיר תודיע היום על פרישה?

מי שאינה חלק מהאיחוד היא חברת הכנסת סתיו שפיר. אחת ממנהיגי מחאת האוהלים, שהפסידה לפרץ בהתמודדות על ראשות מפלגת העבודה ועזבה אחר כך למרצ (עם הקמת המחנה הדמוקרטי), נשארה בחוץ ושוקלת כרגע את צעדיה.

 

 

האפשרויות של שפיר כעת הן ריצה באופן עצמאי בראשות המפלגה הירוקה או אי התמודדות בבחירות הקרובות. היום צפויה שפיר להודיע על החלטתה.  

 

יהיו שינויים בליכוד ובכחול לבן?

ומה בנוגע למפלגות הגדולות? כמו בבחירות 2019 ב', בכחול לבן לא צפוי שינוי ברשימה. בליכוד דווקא יש שינוי משמעותי - שר האוצר משה כחלון, יו"ר כולנו בעבר, פינה את המקום החמישי ולא יתמודד בבחירות. לפחות בינתיים, לא צפוי שבמקומו ישוריין מישהו במקום גבוה.

 

בכל מקרה, הליך הגשת הרשימות לקראת הבחירות ב-2 במרץ יחל היום, ובסופו, מחר בלילה, תושלם תמונת המועמדים. הליך ההגשה יתבצע בפני היו"ר החדש של ועדת הבחירות המרכזית, שופט בית המשפט העליון ניל הנדל, שהחליף את המשנה לנשיאת בית המשפט העליון חנן מלצר. ההליך יתקיים היום בשעות 17:00-12:00, ויימשך מחר בין השעות 22:00-16:00. כלומר, רשימות שירצו להתאחד בכל זאת ברגע האחרון ולרוץ כרשימה אחת, למשל הבית היהודי והאיחוד הלאומי, יכולות לעשות זאת עד מחר בשעה 22:00, ולאחר מכן לא יורשו לבצע שינויים בהרכב המועמדים.

 

נכון לאמש, 41 נציגים של רשימות התייצבו בוועדה כדי להצטייד בטפסים הנדרשים להגשה, אולם ניתן להעריך שחלקם לא ינוצלו. העבודה-גשר ומרצ לקחו טופס כל אחת אך ירוצו ביחד, והרשימה הירוקה בראשות שפיר הצטיידה בטופס, אך ייתכן שלאחר שנותרה מחוץ לאיחוד בשמאל היא לא תנצל אותו. בין הרשימות הקטנות שלקחו טופס גם "משפט צדק", שעם מייסדיה נמנית לריסה טרימבובלר-עמיר, רעייתו של יגאל עמיר, רוצח ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל.

 

בבחירות מועד ב', בספטמבר 2019, הוגשו 32 רשימות לוועדה, אולם עד יום הבחירות פרשו שלוש מהן כך שרק 29 הציגו פתק בקלפי. בבחירות מועד א', באפריל 2019, הוגשו 47 רשימות, ושבע מהן פרשו לפני יום הבחירות.

 

במעמד הגשת הטופס, הרשימות יקבלו אות או צירוף של אותיות שיוקצו להן ויירשמו על פתק ההצבעה שלהן. המפלגות שנכנסו לכנסת היוצאת זכאיות להישאר עם צירוף האותיות שאיתו התמודדו בבחירות הקודמות, והיתר חייבות לקבל מהן אישור על מנת להשתמש באות המשויכת להן. ישנן תשע אותיות פנויות, שלא שייכות לאף מפלגה שמכהנת כיום בכנסת: ז', י', כ', נ', ק', ך, ן, ף ו-ץ. המפלגות שלא קיבלו אישור להשתמש באחת האותיות האחרות ייאבקו על זכות הבחירה הראשונה בהן או באחד הצירופים שלהן, בשיטת "כל הקודם זוכה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי מועלם, יאיר שגיא
סתיו שפיר ובצלאל סמוטריץ'
צילום: אבי מועלם, יאיר שגיא
מומלצים