שתף קטע נבחר

חמינאי: כוח קודס - ארגון הומניטרי ללא גבולות

מנהיגה העליון של איראן הוביל לראשונה זה 8 שנים את תפילות יום השישי בטהרן, על רקע המחאה על מחדל הפלת המטוס וניסיון הטיוח. הוא אמר שאויבי איראן מנסים לנצל את "הטעות הטראגית" כדי להחליש את משמרות המהפכה, וטען: טראמפ "הליצן" יבגוד במפגינים

 

 

בצל מחדל הפלת המטוס האוקראיני, שהוביל למחאה מחודשת נגד משטר האייתוללות באיראן, הוביל הבוקר (ו') המנהיג העליון עלי חמינאי – לראשונה זה שמונה שנים – את תפילות יום השישי בטהרן. האייתוללה האיראני התייחס להפגנות שבהן קראו צעירים רבים להתפטרותו ואף למותו, ואמר כי הן נועדו להאפיל על ה"התנקשות" במפקד כוח קודס קאסם סולימאני – כוח שבו טען צריך להכיר כ"ארגון הומניטרי". 

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

בדרשת יום השישי שהעביר לאלפים מתומכיו במסגד מוסאלה שבמרכז טהרן, הוסיף חמינאי כי אויבותיה של איראן מנסות לנצל את מה שכינה "טעות טראגית ומרה" כדי להחליש את משמרות המהפכה. לדבריו הפלת המטוס מעציבה מאוד את איראן, אך משמחת את האויבים שלה. הוא התייחס להכרזת התמיכה של דונלד טראמפ במפגינים האיראנים – הנשיא האמריקני הזהיר את טהרן שלא לפגוע בהם – וטען שטראמפ, אותו כינה "ליצן", יבגוד בהם. טראמפ, הוא הוסיף, "יתקע פגיון רעיל" בגב האומה האיראנית. 

המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי ב דרשת יום שישי ב טהרן (צילום: AFP)
"סטרנו לארה"ב בעזרת התערבות האל". עלי חמינאי(צילום: AFP)

המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי ב דרשת יום שישי ב טהרן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

נאומו של עליחמינאי באיראן (צילום: AP)
(צילום: AP)

איראן, נזכיר, הכחישה במשך שלושה ימים שהמטוס האוקראיני שהתרסק ליד טהרן ב-8 בינואר – שעות ספורות לאחר הנקמה האיראנית בדמות שיגור טילים על בסיסים אמריקניים בעיראק – נפגע מטיל נ"מ. תחילה טענו השלטונות כי המטוס התרסק בגלל תקלה טכנית. רק לאחר לחץ כבד מצד המערב, והצטברות של עוד ועוד ראיות שהמטוס אכן הופל, הודו משמרות המהפכה כי הפילו אותו – לדבריהם בשוגג. המטוס נפגע משני טילי קרקע-אוויר ששוגרו לעברו, כך עולה מסרטון שתיעד את ההפלה. לפי משמרות המהפכה, המטוס זוהה בטעות כטיל שיוט, בזמן הכוננות הגבוהה לתגובה אמריקנית אפשרית על שיגור הטילים לעיראק (תגובה שלא הגיעה בסופו של דבר). מפקד חיל האוויר של משמרות המהפכה, אמיר עלי חאג'יזאדה, טען כי דיווח מיד שהמטוס הופל בשוגג, אך כאמור ההודאה בכך נעשתה רק לאחר כמה ימים של הכחשות.

 

כצפוי, חמינאי לא התייחס למה שנראה כניסיון טיוח מצד משטרו – אך אמר כי על הרשויות לנקוט צעדים שימנעו הישנות של תקרית כזו בעתיד. המחדל הקשה שהביא למותם של 176 איש – רובם איראנים או איראנים-קנדים – הוביל כאמור להפגנות חדשות נגד המשטר, זמן לא רב לאחר מחאת הדלק שדוכאה באכזריות בנובמבר אשתקד. סטודנטים רבים באוניברסיטאות באיראן קראו "מוות לדיקטטור", כשהם מתייחסים לחמינאי, והשחיתו גם כרזות של מפקד כוח קודס המת סולימאני. 

נאומו של עלי  חמינאי באיראן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

נאומו של עלי  חמינאי באיראן (צילום: AFP)
"מוות לאמריקה". המונים הריעו למנהיג העליון במרכז טהרן(צילום: AFP)

 

 

מפגני מחאה אלו באו בניגוד גמור למפגני האבל רק ימים ספורים לפני כן, שבהם השתתפו המונים בטקסי הלווייתו של סולימאני ברחבי איראן. בדבריו הבוקר, אמר חמינאי כי ההמונים הללו שיצאו להתאבל על מות הגנרל האיראני האהוד – שנחשב לאייקון לאומי ברפובליקה האיסלאמית – הוכיחו שתמיכת העם האיראני בשלטון נותרה איתנה. הוא קרא לאחדות בעם, והפציר באזרחים להשתתף בבחירות לפרלמנט בחודש הבא. בבחירות הללו יכולים להשתתף רק מועמדים שאושרו על-ידי השלטונות. חמינאי אמר כי שיעור הצבעה גבוה בבחירות "יבטיח" את המשך קיומה של הרפובליקה האיסלאמית.   

 

חמינאי התייחס גם לתקיפת הבסיסים האמריקניים בעיראק, כנקמה על חיסול סולימאני, ואמר שהייתה זו "מכה לתדמית" של ארה"ב כמעצמת על. "העובדה שלאיראן יש את העוצמה לתת כזו סטירה למעצמה עולמית מצביעה על התערבות אלוהית", אמר. לדבריו, חיסול סולימאני הראה את "הטבע הטרוריסטי" של וושינגטון. חמינאי ספד לסולימאני ואמר כי הוא היה המפקד החזק ביותר של "כוחות ההתנגדות" באזור. בחשבון הטוויטר של חמינאי צויצו קטעים מנאומו, ובאחד הציוצים נכתב כי החיסול של "השהיד" – שלא בשדה הקרב לכאורה (ממשל טראמפ טען כי סולימאני תכנן מתקפה על האינטרסים שלו באזור) – היה מעשה "פחדני". "התנקשויות כאלו היו ההתמחות של המשטר הציוני", אמר חמינאי לפי הציוץ הזה. למנהיג העליון, נזכיר, היו יחסים קרובים מאוד עם סולימאני. בטקס ההלוויה שלו, חמינאי אף מירר בבכי מעל גופתו.

 

 

 

בדרשה לאלפי האיראנים שקראו קריאות כגון "מוות לאמריקה", ציין חמינאי שכוח קודס פועל ללא גבולות על בסיס "ערכים אנושיים". כאמור, הוא אמר שצריך להכיר ביחידת העילית של משמרות המהפכה – האחראית על ייצוא המהפכה האיסלאמית ומסייעת לשליחיה של איראן ברחבי המזה"ת – כ"ארגון הומניטרי".

 

גם סוגיית הסכם הגרעין עלתה בנאומו של האייתוללה. השבוע הכריזו בריטניה, גרמניה וצרפת על הפעלת "המנגנון לפתרון סכסוכים" בהסכם, בעקבות ההפרות החוזרות ונשנות שלו מצד טהרן – מהלך שעשוי להביא בהמשך לחידוש הסנקציות של האו"ם עליה. חמינאי אמר כי לא ניתן לסמוך על מעצמות אירופה, והכריז שהלחץ על ארצו לא יעבוד. לדבריו, המערב לא יצליח "להוריד את האיראנים על ברכיהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
קרא לאחדות בעם לאחר הדיכוי האכזרי של המחאה בנובמבר. חמינאי
צילום: AP
מומלצים