שתף קטע נבחר

משרד הבריאות: אסור לרוקחים לקבל תגמול עבור מכירת תרופות

המשרד אוסר על רוקחים לעסוק בקידום מכירות של תרופות, תוספי תזונה ומוצרים אחרים הנמכרים בבית המרקחת, בטענה כי הדבר מנוגד לתפקידם ו"עלול להנחות את פעולתו ושיקול דעתו של המבוטח שלא לטובתו"

סוף לקידום תרופות בבית המרקחת: אחרי שנים של שימוש ברוקחים כמשווקי תרופות תמורת תגמול, משרד הבריאות סוף סוף מוציא הנחיה לפיה אסור לרוקחים לעבוד כמקדמי מכירות של תרופות, תוספי תזונה וכל מה שנמכר בבתי המרקחת כולל תרופות הומאופטיות. כך קבע המשרד בחוזר שהוציאו היום (ד') דינה צ'רנו, מנהלת תחום גבייה ואלי מרום, סגן מנהל אגף הרוקחות, ושנשלח למנכ"לי קופות החולים, רוקחים ראשיים וקופות החולים. בחוזר, שכותרתו: "איסור תגמול לרוקח עבור מכירות בבתי המרקחת", מבקש המשרד לעדכנו על הצעדים הננקטים ליישום הנחיה זו עד 1 במרץ 2020.

 

מצוקת הרוקחים: מחסור בכוח אדם, לחץ ואלימות בבתי המרקחת

חשד: רוקחת מקריית מלאכי אגרה תרופות וחילקה לכל דורש

הלכה הפנסיה: גיוס חירום של רוקחים בגמלאות

 

יש לכם מידע על קידום מכירות על-ידי רוקחים? כתבו לנו »

 

 

 

"קידום מכירות ע"י הרוקח עלול לעודד שימוש לא מושכל בתרופות, בתוספי תזונה ובמוצרים אחרים הנמכרים בבית המרקחת ונוגד את תפקידו, את מחויבותו האתית ואת האחריות המקצועית המוטלת על הרוקח", נכתב בחוזר.

רוקחת בבית מרקחת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רוקחת בבית מרקחת(צילום: shutterstock)
 

"על מנת שלא להעמיד את הרוקח במצב שבו התגמול עבור מכירות עשוי להנחות את פעולתו ושיקול דעתו שלא לטובת המבוטח, אנו מנחים את הקופה כי לא ניתן לתגמל את הרוקח בעבור מכירות בבית מרקחת.

 

"תגמול רוקחים יש לבצע על פי עקרונות רוקחיים מקצועיים כמו מתן ייעוץ רוקחי מורחב, הגברת היענות לטיפול תרופתי, ניטור תופעות לוואי וכדומה".

 

מרום מוסיף כי "הרוקח נדרש לבצע עבודתו המקצועית תוך התמקדות בתשאול, הדרכה ומתן ייעוץ רוקחי. כמו כן, במסגרת עבודתו נדרש הרוקח לעסוק בסוגיות מקצועיות כגון; הגברת היענות לשימוש בתרופות שנרשמו למטופל, מניעת תופעות לוואי, הקטנת השימוש בתרופות נרקוטיות ומתן ייעוץ למטופלים, בעיקר לאלה הנוטלים מספר רב של תרופות ושאינם מאוזנים".

 

התעוררות מאוחרת של משרד הבריאות 

לפי החוזר, מדובר בהנחיה בהתאם להוראות ס' 2 לחוק זכויות החולה התשנ"ו - 1996. לפי החוק, הרוקח מוגדר כמטפל ומשכך הוא מחויב לעמוד בהוראות החוק המחייבות מתן טיפול רפואי נאות למטופל, עמידה בסטנדרטים מקצועיים גבוהים ושמירה על בריאות המטופל.

 

בעבר כבר התריע משרד הבריאות כי יפקח על פעילות כזאת, אך היא נמשכה באין מפריע. מדובר בהתעוררות מאוחרת של המשרד, שכן לאחרונה פורסם כי רוקחים מקדמים מכירות של התכשיר ההומאופטי אוסילו, כשמשרד הבריאות הדגיש בעקבות הפרסום שהורה להסיר לאלתר פרסומים הנוגדים את הוראות החוק, לפיהן אסור לייחס התוויה רפואית או סגולות ריפוי, מניעה, או אבחון של מחלות, לתוספי תזונה ותכשירים הומאופטיים.

 

בקופות החולים אף נוהגים לערוך תחרויות נושאות פרסים בין רוקחים, במסגרתן הם מתחרים במכירת תרופות ללא מרשם (OTC), במיוחד בעונת החורף, כדי "לנצל את תנועת הלקוחות", ו"לעמוד ביעד המכירות השנתי".

 

נאוה עינבר, יועצת תקשורת המתמחה בפארמה ובריאות מסבירה כי "שיווק ויחסי ציבור אינם חלק מהגדרת התפקיד של הרוקחים ומי שעוסקים בכך, חורגים מגבולות מקצועם. אני מברכת את אגף הרוקחות במשרד הבריאות על הוצאת החוזר שמטרתו לעודד שימוש מושכל בתרופות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים