שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

פולין נגד רוסיה: "אסור שהאמת על השואה תמות"

הטקסים בירושלים ובאושוויץ נערכים בצל העימות החריף בין מוסקבה לוורשה: הפולנים מדגישים שההסכם בין סטלין להיטלר הוביל למלחמת העולם השנייה ולשואה, הקרמלין טוען שפולין אשמה. נשיא פולין דודה פרסם בצהריים הודעה: "פולנים סיכנו את חייהם כדי להציל יהודים"

ביום שני הקרוב, יום השואה הבינלאומי, ארבעה ימים אחרי פורום השואה בירושלים, ייערך טקס זיכרון גם באתר ההנצחה באושוויץ, בפולין. קיומם של שני הטקסים הנפרדים האלה, יש שיגידו טקסים "מתחרים", ממחיש במידת מה את האווירה הפוליטית הטעונה שמלווה את אירועי הזיכרון לשואה, אווירה שניזונה במידה רבה מהמאבק בין הממשלות הלאומניות של רוסיה ופולין. כל אחת משתי המדינות מנסה לקדם את הנרטיב שלה בנוגע למלחמת העולם השנייה ולשואה, ולנצל אותו להשגת רווחים פוליטיים.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין נשיא פולין אנדז'יי דודה (צילום: רויטרס, AFP)
פוטין ונשיא פולין דודה. "אסור לנצל את השואה"(צילום: רויטרס, AFP)

רבים חוששים שעל טקסי הזיכרון יעיב העימות בין פולין, שבה הפעילו הכובשים הנאצים הגרמנים את אושוויץ ומחנות השמדה מפורסמים אחרים, לבין רוסיה, יורשתה של ברית המועצות. "אני פוחד שזה לא יעזור להנצחת השואה", אמר אתמול דריוש סטולה, היסטוריון פולני והמנהל לשעבר של המוזיאון לתולדות יהדות פולין. לדבריו, אירועי הנצחה מסוג זה צריכים לשמש כְּרגע שבו ההווה משרת את העבר, "אבל כעת העבר משרת מטרות פוליטיות עכשוויות".

 

אמש קרא נשיא המדינה ראובן ריבלין למנהיגי העולם שהגיעו לבית הנשיא בירושלים להשאיר את ההיסטוריה להיסטוריונים: "תפקידם של מנהיגים פוליטיים, של כולנו, הוא לעצב את העתיד", אמר, אבל לא בטוח שקריאתו תיפול על אוזניים קשובות.

 

פוטין נגד הזיכרון המערבי

אמנם הכוחות הסובייטיים הם אלה ששחררו ב-27 בינואר 1945 את אושוויץ, אבל ברית המועצות הייתה גם המדינה שחתמה על הסכם אי-תוקפנות עם הנאצים מעט לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה, הסכם שנודע כהסכם ריבנטרופ-מולוטוב. ההסכם ההוא כלל נספח סודי שקבע כיצד יחלקו ביניהן גרמניה הנאצית וברית המועצות את ההשפעה במזרח אירופה. שנתיים אחר כך הפרה גרמניה את ההסכם, פלשה לברית המועצות וגררה את הסובייטים למלחמה לצד בעלות הברית. מיליונים מחיילי הצבא האדום נהרגו עד שגרמניה של אדולף היטלר הוכנעה.

מצעד החיים אושוויץ פולין (צילום: EPA)
מחנה ההשמדה אושוויץ. חרם פולני(צילום: EPA)

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין מנסה בשנים האחרונות להסיט את האשמה במלחמה לעבר פולין. במוסקבה כועסים על כך שהמערב, בזיכרונו ההיסטורי, החל להתמקד יותר ויותר בחלק שמילאה ברית המועצות בפרוץ המלחמה, ופחות בחלקהּ בהכנעת גרמניה. פולין מצדה סבורה שהצעדים שעושה פוטין כדי לקדם את הנרטיב הרוסי נועדו להפחית את השפעתה של ורשה באיחוד האירופי. פולין היא אחת התומכות הנלהבות ביותר בשימור הסנקציות שהטיל האיחוד על מוסקבה בעקבות סיפוח חצי האי קרים מידי אוקראינה, והיא גם מנהלת מאבק נגד צינור גז רוסי.

 

ראש ממשלת פולין מתיאוש מרובייצקי האשים את פוטין כי הוא משקר ביודעין בניסיון להסיח את הדעת מכישלונותיו שלו, למשל פרשת סימום הספורטאים שבה הסתבכה רוסיה ושהובילה להרחקת ספורטאים רוסים מאולימפיאדת 2020. מנגד, פולין עצמה מתמודדת עם ביקורת על מה שנתפש בעיני רבים כניסיון של ממשלתה להמעיט בסיוע של הפולנים לנאצים לרצוח יהודים.

Russian President Vladimir Putin and Prime Minister Benjamin Netanyahu attend a ceremony to inaugurate a memorial commemorating citizens and defenders of Leningrad under siege  (Photo: Reuters)
פוטין עם ראש הממשלה נתניהו, היום. לאושוויץ הוא לא יגיע(Photo: Reuters)

פוטין ובכירי ממשל רוסים אחרים טענו בפומבי כי פולין – שכוחות גרמניים וסובייטיים פלשו אליה ב-1939 – נושאת למעשה באשמה לפרוץ המלחמה. היסטוריונים במערב רואים בטענות הללו ניסיון ציני של רוסיה להמעיט באחריותה שלה, בשעה שמוסקבה מנסה ליצור הילה של גבורה סביב מעשיה במלחמה ולטפח תדמית חיובית יותר לימי הרודן סטלין, שכללו רצח המוני של מתנגדים וסבל רב שנגרם למזרח אירופה תחת השלטון הקומוניסטי.

 

לפי ההערכות שפורסמו לפני בואו של פוטין לירושלים, הוא ציפה בין היתר להצהרה פומבית ישראלית שמאמצת את הנרטיב הרוסי בוויכוח מול פולין, והוזכר קשר אפשרי בין הצהרה כזו לבין מתן חנינה לנעמה יששכר. היום, בטקס חנוכת האנדרטה לזכר המצור על לנינגרד בגן סאקר בירושלים, הדוברים הישראלים אכן הדגישו את התפקיד הרוסי בשחרור אושוויץ. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר: "תמיד נזכור שחיילי הצבא האדום הם שפתחו את שערי אושוויץ לרווחה".

 

דודה: פולנים הרגו מסגירי-יהודים

גם בימים האחרונים ניסתה ממשלת פולין להגן על מעשי הפולנים בימי המלחמה: היא מדגישה שבאותן שנים ניסתה הממשלה הפולנית הגולה להציל יהודים, ומונה נזקים תרבותיים וכלכליים שנגרמו לפולין אחרי שהסובייטים השתלטו עליה בתום מלחמת העולם השנייה.

 

היום בצהריים פרסם נשיא פולין אנדז'יי דודה הודעה תחת הכותרת "האמת שאסור לה למות", ובה הדגיש את אחריותה של רוסיה לפרוץ המלחמה. "עלינו לעצב את עתיד העולם בהתבסס על הבנה עמוקה של מה שקרה לפני יותר מ-75 שנה בלב אירופה", כתב, ואז הצהיר: "אסור לנו לשכוח שהצעד האחרון והמכריע שהוביל למלחמת העולם השנייה, המלחמה שבלעדיה לא הייתה מתחוללת הטרגדיה של השואה, היה ההסכם הסודי בין היטלר לסטלין ב-23 באוגוסט 1939. פירוש ההסכם היה שמרכז אירופה ומזרחה נושלו מהחירות והריבונות שלהם, ונולד ממנו שיתוף פעולה קרוב בין שני המשטרים הטוטליטריים שנמשך עד לשעות האחרונות ממש לפני המתקפה שבה פתחה גרמניה הנאצית על ברית המועצות ב-22 ביוני 1941".

דודה. "ניצולים רבים חייבים את חייהם לפולנים" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
דודה. "ניצולים רבים חייבים את חייהם לפולנים"(צילום: רויטרס)

דודה כתב כי "אסור שהאמת על השואה תמות, אסור שיעוותו אותה או ינצלו אותה למטרה כלשהי", ואז שב וטען כי תנועת ההתנגדות הפולנית נטלה לעצמה למן ראשית הזוועות את האחריות לחשוף את האמת על השואה ועל מה שמעוללים ליהודים. הוא מנה בכירים פולנים שסיכנו את חייהם כדי לדווח על הזוועות באושוויץ ובגטו ורשה, וציין כי "מספר משמעותי" של ניצולי שואה חייבים את חייהם לחסידי אומות עולם פולנים.

 

"בסיפורים המשפחתיים, במסמכים ההיסטוריים ובספרות שלנו עדיין חי הזיכרון על אנשים רבים ממוצא יהודי שהוחבאו בעליית הגג, במרתף או באסם", כתב דודה. "כך גם הזיכרונות על חלוקת ארוחות צנועות עם פליטים יהודים או הפנייתם אל נתיב בריחה בטוח. חובה לזכור שבפולין של אז, על כל מעשה כזה יכול היה אדם למצוא עצמו מוצא להורג על-ידי הכובשים הגרמנים, דבר שקרה מאות פעמים".

 

הוא הוסיף: "בקרב מיליוני הפולנים היו גם אנשים שיכלו לסייע ליהודים במסתור, אך לא עשו זאת משום שלא הצליחו לתגבר על הפחד לחייהם ולחיי יקיריהם. היו גם מי שמתוך דחף בסיסי מסרו יהודים לגרמנים או ביצעו מעשים מבישים. בנסיבות הדרמטיות של אותה העת, מערכת המשפט של ההתנגדות הפולנית הייתה שופטת פושעים כאלה לדין ומוציאה אותם להורג".

 

חרם פולני על הכינוס בירושלים

החלטתו של נשיא פולין דודה להחרים את הכינוס ביד ושם פגעה בניסיון של ישראל להציג באמצעות הכינוס בירושלים חזית אחידה בכל הנוגע לזכר השואה ולאזהרה מפני הסכנות שבאנטישמיות בת-זמננו. דודה החרים את האירוע משום שבניגוד לפוטין הוא לא הוזמן לשאת בו דברים, ולפיכך לדבריו לא ניתנה לו ההזדמנות להגן על מעשיה של ורשה. דודה יוביל את הטקס באושוויץ, שאליו פוטין לא יגיע.

ראש ממשלת פולין מורבייצקי. האשים את פוטין בשקרים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראש ממשלת פולין מורבייצקי. האשים את פוטין בשקרים(צילום: AFP)

בצעד שנראה קשור הודיע שלשום משרד החוץ בירושלים כי נשיא ליטא, גיטאנס נאוסדה, ביטל את הגעתו לכינוס. מלשכתו של נאוסדה נמסר שהוא עסוק בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס ושיו"ר הפרלמנט של ליטא ייצג את הממשלה בירושלים, אבל רק בשבוע שעבר הביעה ממשלת ליטא הזדהות עם פולין והצהירה כי תפעל יחד עם ורשה כדי להדוף את "השקרים" הרוסיים. נאוסדה יגיע לטקס באושוויץ בשבוע הבא.

 

ישראל, נזכיר, הסבירה כי לא הציעה לדודה לנאום משום שאף שחיילים מארצו נלחמו נגד הנאצים, פולין לא הייתה אחת מבעלות הברית המשחררות במלחמת העולם השנייה.

 

היחסים בין ישראל לפולין הידרדרו בשנים האחרונות, במיוחד מאז חוק השואה הפולני שנחקק ב-2018 במטרה להאשים בפלילים את מי שיאשים את פולין באחריות לשואה. קידום החוק ההוא היה חלק ממאמץ נרחב יותר של פולין להציג את הפולנים כמי שברובם ניסו להציל יהודים, ולהצניע את העובדה שפולנים רבים סייעו לגרמנים לרדוף יהודים ולרצוח אותם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס, AFP
פוטין ונשיא פולין דודה. קרב על הזיכרון
צילום: רויטרס, AFP
מומלצים