שתף קטע נבחר

צילום: AP

"עסקת המאה" הוצגה: מדינה פלסטינית על-תנאי, שבירתה במזרח ירושלים

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הציג מתווה להסדר מדיני שבמרכזו הקמת מדינה פלסטינית בעלת רציפות טריטוריאלית "כאשר יתנערו מטרור". הוא הודיע שירושלים תישאר הבירה הלא-מחולקת של ישראל, אך בעתיד תוקם הבירה הפלסטינית במזרח העיר. נתניהו: "יום היסטורי כמו מאי 1948"

הדרמה המדינית מגיעה לשיא: לאחר הפגישות עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר כחול לבן בני גנץ, הציג הערב (שלישי) נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ את "עסקת המאה". הנשיא האמריקני הציג את המתווה המדיני שלו להסדר בין ישראל לפלסטינים ואמר כי "נשמור על רציפות טריטוריאלית של המדינה הפלסטינית כאשר יתנערו מטרור". כמו כן הודיע כי ירושלים תישאר הבירה הבלתי מחולקת של ישראל וזכה לתשואות רמות. עם זאת, לאחר מכן הכריז כי הבירה הפלסטינית תוקם במזרח העיר. הוא הגדיר פרק זמן של ארבע שנים שבו הפלסטינים יוכלו לקבל את התוכנית.

 

הצעת החלוקה ע
מפת ישראל לפי התוכנית
  

"עסקת המאה" במלואה

 

זמן קצר לאחר הודעתו הדרמטית, צייץ טראמפ בעברית עם המפה: "תמיד אעמוד לצד מדינת ישראל והעם היהודי. אני תומך בחוזקה בבטיחותם ובטחונם ובזכותם לחיות במולדתם ההיסטורית. הגיע הזמן לשלום!". שגריר ארה"ב בישראל דיוויד פרידמן אמר לאחר פרסום התוכנית: "ישראל רשאית לספח את ההתנחלויות". התוכנית כוללת בין היתר העברת שטחים בנגב לידי המדינה הפלסטינית ומנגד הכרה בכל היישובים היהודיים ביהודה ושומרון. גבולה של ישראל יישמר בבקעת הירדן. הבירה הפלסטינית תהיה באבו דיס, בכפר עקב ובשועפט וישראל תקבל הכרה בירושלים המאוחדת.

 

הבית הלבן (צילום: AP)
טראמפ ונתניהו(צילום: AP)
הבית הלבן (צילום: AFP)
בדרך להצהרה(צילום: AFP)

הבית הלבן (צילום רויטרס)
הבית הלבן(צילום רויטרס)

 

  ()

 

בפתח דבריו אמר טראמפ: "היום ישראל נוקטת צעד גדול לעבר שלום. אנשים צעירים מצפים לעתיד טוב יותר. האויב המשותף הוא הקיצונים והטרוריסטים. פגשתי את ראש הממשלה ואת בני גנץ שרוצה להיות ראש ממשלה בישראל. שני המנהיגים הצטרפו להביע תמיכה במאמץ מה שמוכיח שישראל רוצה שלום".

 

הוא המשיך: "פגשתי את אבו מאזן בבית לחם. הצטערתי על המצב שלהם. מגיעים להם חיים טובים יותר. לעשות שלום בין ישראל והפלסטינים זה האתגר הקשה ביותר. כל הנשיאים הקודמים כשלו בכך. אני לא נבחרתי לעשות דברים קטנים. החזון שלי לשלום ושגשוג שונה מהצעות העבר. זוהי ההצעה המפורטת אי פעם והיא כוללת 180 עמודים. היא מביאה ניצחון לכולם - ביטחון לישראל ומדינה לפלסטינים".

 

הנשיא הצהיר כי "המפה המתוכננת תכפיל את השטח הפלסטיני ותציע להם בירה במזרח ירושלים. לפלסטינים יש הזדמנות לקבל מדינה, אולי ההזדמנות האחרונה. תוך עשר שנים הם לא יצטרכו עזרה הומניטרית. במשך ארבע שנים הם יוכלו ללמוד את התכנית, לנהל מו"מ עם ישראל, לעמוד בתנאים ולקבל מדינה".

 

הוא הודה לנציגים מהמדינות הערביות עומאן, בחריין ואיחוד האמירויות על הסיוע ועל כך ששלחו את השגרירים שלהן להשתתף בהצהרה, ואמר כי "השותפים של ארה"ב באיזור לא היו גדולים מעולם וכך ביחד נוכל להביא שחר חדש למזרח התיכון".

הבית הלבן (צילום: AP)
טראמפ ונתניהו(צילום: AP)

ראש הממשלה בנימין נתניהו נשא דברים אחרי טראמפ והצהיר כי: "זהו יום היסטורי כמו מאי 1948. אני מאמין שנזכור את היום הזה כי הפכת למנהיג הראשון שהכיר בריבונות שלנו שחיונית לביטחוננו והמורשת שלנו. כל תכניות השלום נכשלו כי דרשו מישראל לסגת משטח חיוני כמו בקעת הירדן. אתה הסכמת שישראל יכולה להחיל ריבונות על בקעת הירדן ואיזורים נוספים".

 

 

הבית הלבן (צילום: AFP)
נתניהו בבית הלבן(צילום: AFP)

הוא המשיך: "מערת המכפלה בחברון , בית אל, שילה. איזורים אלה היו במשך מאות שנים נטועים בנשמתם של יהודים. תודות לך שטחים אלה יוכרו על ידי ארה"ב כחלק מהמדינה היהודית. בגלל ההכרה ההיסטורית ובגלל שאני מאמין שהתכנית נותנת איזון נכון אני מוכן להיכנס למו"מ על בסיס התכנית".

 

נתניהו בירך את טראמפ וטען: "אתה הידיד הטוב ביותר שהיה לישראל בבית הלבן. תוכניתך נותנת מענה לשורשי הסכסוך: הפלסטינים יצטרכו להכיר בישראל כמדינה יהודית. ישראל רוצה שלפלסטינים יהיה עתיד טוב יותר. שיהיה כבוד לאומי ותקווה".

 

הוא הוסיף: "אני מקווה שהפלסטינים יקבלו את התכנית שלך שעבדנו עליה כל כך קשה. מקווה שלא יחמיצו ההזדמנות ויפספסו תמיכה של 50 מיליארד דולר. אני יודע מה זה יכול לעשות לעתיד שלהם. אני מקווה שהם יבנו עם ישראל עתיד של שלום. אני יודע שיהיו התנגדויות אבל יש פתגם: אם לא עכשיו אימתי ואם לא אנחנו מי. תהיה בטוח שישראל לא תחמיץ את ההזדמנות".

 

בטקס השתתפו גם מזכיר המדינה מייק פומפאו, שר האוצר סטיבן מנוצ'ין ויועצו וחתנו של הנשיא ג'ארד קושנר. לאירוע הגיעו שורה של מנהיגים יהודים שהוזמנו על ידי הבית הלבן ביניהם רון לאודר ומלקולם הונליין. דקות לפני תחילת האירוע צייץ נתניהו תמונה של דגל ישראל בחשבון הטוויטר שלו. 

   

עסקת המאה - כתבות נוספות:

  

בכירים ברשות: "חוששים מסיפוח, לא מעסקת המאה"

מלך ירדן: "מתנגדים נחרצות ל'עסקת המאה'"

"עסקת המאה": מילון מונחים מקוצר

לאמץ את תוכנית טראמפ - ולהיערך/עמוס ידלין

 

כלי תקשורת בארצות הברית דיווחו כי התוכנית צפויה לכלול חילופי שטחים בין ישראל לרשות הפלסטינית, כך שבסופו של דבר הפלסטינים ישלטו ב-80%-70% משטחי יהודה ושומרון. בדיווח נכתב כי למרות שחילופי השטחים אינם עומדים בדרישות הפלסטינים, העסקה לא שוללת הקמה של מדינה פלסטינית.

 

בנימין נתניהו בהכנות להצהרה על תוכנית המאה בבית הלבן ()
נתניהו בהכנות להצהרה

בינתיים, הן בגדה המערבית והן בעזה צפויות הפגנות נגד פרסום המתווה. ברמאללה תתכנס ההנהגה הפלסטינית בראשות אבו מאזן ונציגות חמאס לדיון ויודיעו על כמה צעדים, בהם החרמת הממשל האמריקני. כמו כן, הם יקראו להסלמת ההתנגדות העממית - וברצועה יתקיימו צעדות מחאה בתוך הערים.

 

לפי שעה, הפלסטינים עומדים בהתנגדותם הנחרצת לתוכנית. גורם פלסטיני בכיר טען בשיחה עם העיתון "אל-קודס אל-ערבי" כי נשיא ארה"ב טראמפ ביקש בימים האחרונים לקיים שיחת טלפון עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן אלא שזה דחה אותו.

 

Palestinian President Mahmoud Abbas speaks at the UN General Assembly in New York, Sept. 2019  (Photo: AFP)
אבו מאזן(Photo: AFP)

 

מקורות פלסטינים בכירים אישרו אמש בשיחה עם ynet כי יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן הנחה את מנגנוני הביטחון הפלסטיניים שלא למנוע ממפגינים להגיע לנקודות החיכוך עם כוחות הביטחון ביום הזעם המתוכנן מחר - בעקבות פרסומה הצפוי של "עסקת המאה" הערב. המקורות העריכו כי בניגוד לשנים האחרונות, ההפגנות הפעם יהיו נרחבות יותר ויכללו אלפי אנשים. "הראיס זועם. אם מחר אנחנו נלך לבחירות, עם מה בדיוק נבוא לאנשים? עם סיפוח הבקעה?".

 

המקורות ציינו כי למרות שהכסות היא "עסקת המאה", הסיפור שמטריד את ההנהגה ברמאללה הוא אחר. "'עסקת המאה' של טראמפ לא תתממש. היא תבוא ותלך בדיוק כמו תוכניות שלום אמריקניות קודמות, כמו תוכנית קלינטון ובוש. אנחנו יודעים את זה וגם המדינות מסביבנו יודעות את זה. העסקה היא לא הסיפור. החשש הכי גדול שלנו הוא שישראל תנצל את האווירה והרוח הגבית האמריקנית ותספח חלקים מהגדה המערבית, בין אם זה בקעת הירדן או חלקים אחרים".

 

בעקבות הערכת מצב: צה"ל תגבר כוחות בבקעת הירדן

דובר צה"ל מסר בצהריים (יום ג') כי בהתאם להערכת המצב שמתקיימת בצבא באופן רציף, הוחלט על תגבור חטיבת "הבקעה והעמקים" בכוחות חי"ר. מדובר בתגבור כוחות בחטיבה מרחבית אחת ולא ביתר החטיבות המרחביות של אוגדת איו"ש. אחד הגדודים של חטיבת גולני יגיע לאזור הבקעה מאימון בצפון כדי לתגבר את הגזרה.

 

ברקע הצגת "עסקת המאה", קיימו שר הביטחון נפתלי בנט והרמטכ"ל רב-אלוף אביב כוכבי הערכת מצב מיוחדת בתום סיור ביהודה ושומרון. השר בנט אמר כי "צה"ל והכוחות בשטח ערוכים לכל תרחיש. אנו ניצבים בפני ימים מכריעים של קביעת גבולות והחלת ריבונות, איומים מהצד הפלסטיני לא ירתיעו אותנו". בנט הנחה את הכוחות להיערך לתרחיש של הסלמה מיידית בעקבות הצגת התוכנית וכן להתססת השטח בהיעדר שיתוף פעולה מצד הרשות הפלסטינית. "אני שומע איומים מהצד הפלסטיני, שום דבר לא ירתיע אותנו", אמר השר בנט. "מערכת הביטחון וצה"ל ערוכים לכל תרחיש. ממשלת ישראל צריכה לקבל החלטות ולא להירתע מאיומים".

הפגנות בעזה ()
הפגנות בעזה

הפגנות בעזה ()

הפגנות בעזה ()

המקורות הבהירו כי תסריט כזה של סיפוח, שנראה להם פתאום ריאלי על רקע האווירה הקיימת, עלול לגרום לתפנית משמעותית במערכת היחסים בין ישראל לבין הרשות הפלסטינית. "זה יוביל למשבר מדיני ויוביל למשבר בשטח. הרשות הפלסטינית תיאלץ לבטל את ההסכמים עם ישראל, בין אם תרצה את זה או לא".

 

בנוגע ליום הזעם הצפוי ביום רביעי אישרו המקורות, כאמור, כי לא תהיה מניעה ממפגינים להגיע לנקודות החיכוך. "מנגנוני הביטחון יפעלו בשני תחומים בלבד בימי ההפגנות - האחד, שלא יהיה שימוש בנשק חם וירי נגד ישראלים. השני, שאף אחד לא ינצל את ההפגנות ליצירת פאודה ואובדן שליטה פנימי שיערער את היציבות ברשות הפלסטינית".  

 

 

לפני הצגת עסקת המאה: נתניהו נפגש עם ראשי המתנחלים

מוקדם יותר היום, שעות לפני הצגת "עסקת המאה" בוושינגטון, ניסה ראש הממשלה בנימין נתניהו לגייס את תמיכתם של ראשי ההתנחלויות שנמצאים יחד איתו בארצות הברית. תחילה נפגש נתניהו עם ראשי מועצת יש"ע, בהם היו"ר, ראש מועצת בקעת הירדן דוד אלחייני וראשי המועצות אפרת, בנימין וגוש עציון עודד רביבי, ישראל גנץ ושלמה נאמן. גם רעיית רה"מ, שרה נתניהו, נכחה בפגישה.

 

השלושה הביעו תמיכה בנתניהו ואמרו כי "באנו לחזק את ראש הממשלה, לעמוד לימינו ולהביא את קולה של כלל ההתיישבות לבית הלבן בצורה ברורה וחדה". אלחייני, רביבי, גנץ ונאמן הבהירו כי "היה חשוב לנו לשמוע את הדברים מקרוב ולא מפי השמועה. חידדנו בפני רה"מ את הדברים החשובים להתיישבות ולמדינה כולה: ריבונות ישראלית, שמירה על שלמות הארץ והמשך פיתוחה ושגשוגה של ההתיישבות".

 

לאחר הפגישה של נתניהו הגיע ראש מועצת שומרון יוסי דגן לפגישה עם נתניהו, והביע את חששו מהתוכנית. דגן הציג לראש הממשלה את הקווים האדומים מבחינתו, בהם התנגדות למדינה פלסטינית, חלוקה בין יישובים בתוך גושי ההתיישבות לאלה שמחוץ לגושים, לא להפקרת יישובים כמובלעות בתוך שטח מדינת טרור כפי שנעשה לנצרים, לא להעברת שטחי C ו-B ולנסיגות נוספות ולא להקפאת בנייה ותכנון". עיקר המחלוקת, כאמור, נמצא סביב הקמת מדינה פלסטינית. נתניהו מנסה לגייס את תמיכת המתנחלים ומסביר להם כי לפי פרטי התוכנית, המדינה הפלסטינית היא "לא כפי שזה נשמע", כדבריו.

 

"עסקת המאה" - תוכנית המתפרסת על יותר מ-50 עמודים - היא תולדה של מאמצים שנמשכו שלוש שנים, בעיקר מצד יועצו וחתנו של טראמפ, ג'ארד קושנר, היועץ אבי ברקוביץ' ושליחו לשעבר של טראמפ למזרח התיכון, ג'ייסון גרינבלט. טראמפ קיווה להציג את תוכניתו כבר בשנה שעברה, אך התסבוכת הפוליטית בישראל גרמה לדחייה. לפי בכיר אמריקני, הנשיא עומד בעצמו בפני שנת בחירות, ולכן אינו יכול לחכות עד שישראל תכריע מי יהיה ראש הממשלה הבא.

 

 


פורסם לראשונה 28/01/2020 18:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים