שתף קטע נבחר

צילום:  AFP, EPA

לא מומלץ לטוס למזרח? עימות בין משרד הבריאות למשרד החוץ

המלצת משרד הבריאות ולפיה "יש לשקול נחיצות" טיסות לתאילנד ומדינות נוספות בשל נגיף הקורונה הרתיחה את משרד החוץ: "ייעצנו להם לא לקפוץ בראש ולגרום לנזק מדיני, חבל שהם עושים מה שהם רוצים". ליצמן: "מבין את שיקולי משרד החוץ, אבל צריך לדאוג לבריאות הציבור"

  

 

לאחר שמשרד הבריאות פרסם הודעה רשמית שבה המליץ לציבור "לשקול נחיצות" של טיסות לתאילנד, יפן, הונג קונג, סינגפור, מקאו, דרום קוריאה וטייוואן, טענו במשרד החוץ כי לפני שבוע ביקשו מאנשי משרד הבריאות שלא יהיו הראשונים שמזהירים לא לבקר במדינות באסיה בשל נגיף הקורונה שגבה את חייהם של יותר מ-800 בני אדם עד כה, ולהמתין למדינות נוספות. "חבל שמשרד הבריאות עושים מה שהם רוצים. זה בכלל לא תפקידם לפרסם אזהרות כאלה שאמורות לצאת על ידי משרד החוץ. העיקר לקפוץ ראשונים ולגרום לנזקים מדיניים", אמרו בכירים במשרד.

 

גורמים מדיניים הוסיפו: "ישראל לא יכולה להיות יותר חכמה ממדינות כמו ארה"ב, גרמניה וצרפת. ישראל הראשונה בעולם שעשתה את זה. מדינה קטנה לא יכולה להרשות לעצמה לקפוץ בראש והזהרנו אותם שזה לא נכון. יש להודעה כזאת משמעות וצריך לזכור שישראל היא מדינה שסובלת מאזהרות מסע על כל הסלמה.  אם יש סכנה, תגידו שלא מומלץ לנסוע. מה הערך בלהגיד לשקול חיוניות נסיעה. יש סכנה בריאותית או אין סכנה בריאותית. אם לאדם יש נסיעה עסקית חשובה, אז כדאי שיסכן את בריאותו? המסר ממשרד הבריאות רק מגביר הבילבול ולא עושה סדר. זה מריח יותר כמו כיסוי תחת. הרי אם יש סכנה בריאותית לא ייתכן שהדבר יהיה נתון לשיקול דעתו של האזרח". 

 

שר הבריאות יעקב ליצמן אמר בתגובה: "המנדט שלי הוא לדאוג לבריאות הציבור בישראל ולמנוע את התפרצות נגיף הקורונה בארץ. אני מבין את השיקולים המקצועיים של משרד החוץ ומקבל אותם, אבל במשרד הבריאות עושים את כל הצעדים האפשריים לשמור על בריאות הציבור ולעשות הכל לדחות את הכניסה של הנגיף לארץ. זה השיקול העיקרי ומה שמנחה את הצוותים המקצועיים שלנו".

  (צילום: EPA)
שדה התעופה בתאילנד(צילום: EPA)

נגיף קורונה תאילנד רכבת בנגקוק (צילום: AFP)
הרכבת בבנגקוק(צילום: AFP)

 

נגיף הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:

העדכון האחרון: 813 מתו, 37 אלף נדבקו

מכונת התעמולה הסינית משיבה מלחמה

הנגיף מוציא את המעקב הסיני מהצללים

סין נלחמת בשמועות, אבל מתה מהאמת

בלי להעליב: איך לקרוא לנגיף החדש?

 

יש לציין כי במשרד הבריאות פרסמו בתחילה שגם וייטנאם נכללת ברשימת המדינות, אך מיד לאחר מכן הסירו אותה בטענה שמדובר ב"טעות סופר".  מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב ניסה להסביר את ההודעה שהוציא משרדו בסרטון וידאו שפרסם: "לאחר עבודה שעשינו, החלטנו שנכון לומר לכם לשקול את הנחיצות של טיסה ליעדים אלה. תחשבו שאם הנסיעה לא חיונית אפשר לוותר עליה. אנחנו רואים את העלייה במספר החולים, וחושבים שצריך להיות זהירים. זאת לא אזהרת מסע - לפחות לא בשלב הזה - אלא קריאה עבורכם לשקול את הנחיצות. אנחנו כמובן ממשיכים ועוקבים וכל מידע חדש שיגיע אלינו נמסור אותו מיד".

  

במשרד החוץ זעמו כאמור על ההודעה, שרק הגבירה את הבילבול בקרב ישראלים שמתכננים לטוס למזרח - שלא הבינו את המשמעות שלה. חדר המצב של משרד החוץ הוצף בשיחות של אזרחים ישראלים שביקשו להבין במה מדובר. במשרד החוץ היפנו אותם למשרד הבריאות וגם נמנעו לשתף באתר משרד החוץ את ההודעה. "הם הרי כבר קיבלו אחריות גם על כלל יחסי החוץ שלנו", אמר גורם במשרד החוץ.

 

בנוסף, במשרד החוץ אף החלו לקבל שיחות טלפון מודאגות משגרירויות של מדינות אסייתיות שביקשו להבין מה פשר ההודעה של משרד הבריאות, ביניהן יפן וטייוואן. במשרד החוץ הישראלי הייתה מבוכה רבה סביב העניין. משגרירות יפן בישראל נמסר כי "הממשלה שלנו עושה את כל המאמצים למנוע התפשטות של הוירוס ומחזקת את הבקרה על הגבולות בשדות התעופה והנמלים. יפן גם הקימה מערכת לעקוב אחרי מצבם הרפואי של אלה שנחשדים כמי שנדבקו בווירוס".

 

גם בחברת התעופה הישראלית אל על התייחסו להודעה: "יש הרבה פאניקה ויש הרבה מאוד דיווחים לא מדויקים", אמר גורם בחברה. "היום יצאה הודעה ממשרד הבריאות, אחר כך יצאה ביקורת על כך ממשרד החוץ, זה יוצר בלבול. משרד הבריאות הוציא כבר ביום שישי הודעה לא ברורה, והיום הוא הוציא הודעה חדשה שהיא עוד יותר לא ברורה. אנחנו בסך הכול צריכים לעבוד לפי הנחיות שלהם אבל הם לא ברורים".

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ביום שישי הודיעו במשרד הבריאות כי הם מרחיבים את ההנחיות לשבים מהמזרח הרחוק מחשש להתפשטות הנגיף, והורו לכל מי שחוזר חולה מסין, הונג קונג, תאילנד, יפן, סינגפור, דרום קוריאה או מקאו, להימנע ממגע עם הסובבים במשך 14 יום. כמו כן, העונים על הקריטריונים התבקשו לגשת למרפאה או לבית חולים. 

 

בתוך כך, אל על החליטה היום על ביטול טיסות להונג קונג בשבוע הקרוב בעקבות אי-הוודאות בהתפשטות נגיף הקורונה. טיסת החברה הלילה אמורה לצאת כמתוכנן, אך אחריה, עם חזרת המטוס מהונג קונג, תקפיא החברה את הפעלת הקו לשבוע הקרוב. מדובר בשתי טיסות מישראל להונג קונג ובשתי טיסות מהונג קונג לישראל.

 

בשבוע שעבר החליטה החברה לבטל את טיסותיה לבייג'ינג בחודשיים הקרובים בעקבות התפשטות הנגיף בסין. בהודעה שפרסמה אז החברה נאמר כי "לאחר הערכת מצב שבוצעה הבוקר, החליטה אל על על השעיית טיסותיה לסין עד ל-25 במרץ".

 

מאות מיליוני סינים צפו בסרטון תמיכה מישראל: "נזכור שעמדתם לצידנו"

מהדורת החדשות הכי נצפית בעולם אשר שודרה הערב בסין הקרינה סרטון תמיכה שהפיקו אגף אסיה ומחלקת ההסברה במשרד החוץ הישראלי - עם מסר של תמיכה וסולידריות של העם בישראל עם העם הסיני המתמודד עם נגיף הקורונה. "עם ישראל עומד לצד העם הסיני", זהו המסר המרכזי שמופיע בסרטון.

 

 

בין המשתתפים בסרטון נשיא המדינה ראובן ריבלין, שנשמע אומר: "אנחנו בישראל איתכם". ראש הממשלה בנימין נתניהו נשמע אומר מתוך ישיבת הממשלה: "אני רוצה להביע הערכה בשם ממשלת ישראל על המאמץ של סין למנוע את התפשטות הווירוס הזה".

 

שר החוץ ישראל כץ שלח ברכה בסינית, והוסיף בעברית: "ברצוני לחזק את העם הסיני בשעה זו. היחסים עם סין חשובים מאוד עבור מדינת ישראל ואנו עומדים לצידה של סין".

 

עוד מביעים תמיכה: כוכב הכדורגל הישראלי שמשחק בסין ערן זהבי, הטכניון, האוניברסיטה העברית בירושלים, אוניברסיטת חיפה, אוניברסיטת תל אביב, לשכת המסחר ישראל-סין, אנשי אגף אסיה במשרד החוץ, תלמידי תיכון מאשדוד העיר התאומה של ווהאן, איגוד לשכות המסחר והמרכז הבינתחומי בהרצליה.

שראל עומדת עם סין - סרטון של משרד החוץ  ()
הפוסט בדף הפייסבוק של "הרדיו הבינלאומי של סין"

ברשת החברתית הסינית "ווייבו" צבר הסרטון כ-7 מיליון צפיות וכ-1,800 תגובות. ב"טואו טיאו" היו 600 אלף צפיות עם 1,500 תגובות. השיא היה הערב בשעה 19:00 שעון סין, כאשר מהדורת החדשות המרכזית בסין שידרה כאמור קטעים מהסרטון. במשרד החוץ מעריכים שבמהדורה הזו צפו במינימום כ-200 מליון בני אדם.

 

הסרטון שותף גם בדף הפייסבוק בעברית של "הרדיו הבינלאומי של סין" - תחנת רדיו וחברת תקשורת ממשלתית - שם נכתב: "הסינים מעריכים את עם ישראל, שעומד לצידם בתקופה קשה זאת, מכל הלב. אחרי שתקופת הנגיף הזאת תעבור והאנשים יבריאו, אנחנו בסין נזכור שעמדתם לצידנו ונמשיך לחזק זה את זה! תודה רבה לכם!".

 

סמנכ"ל אסיה והפסיפיק במשרד החוץ גלעד כהן אמר כי "אנו מוצפים בהודעות תודה והערכה, התגובות מדהימות. מדינת ישראל עומדת לצד סין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
בדיקת נוסעים בתאילנד
צילום: EPA
מומלצים