שתף קטע נבחר

סנדרס ניצח, אבל קיבל כרטיס צהוב

הפריימריז הדמוקרטיים: המועמד הסוציאליסט אמנם הגיע למקום הראשון בניו המפשייר, אבל בשורה התחתונה 53% מהבוחרים העדיפו מועמדי מרכז מתונים ולא את נציגי השמאל הפרוגרסיבי. המצב של ביידן רע: שום דמוקרט לפניו לא זכה במועמדות לנשיאות אחרי תוצאות גרועות כל כך בשתי המדינות הראשונות

בעוד ברני סנדרס מיצב את עצמו כנושא הדגל של המחנה השמאלי במפלגה הדמוקרטית בעזרת התוצאות המצוינות שהשיג בפריימריז בשבוע שעבר באייווה והלילה בניו המפשייר, עבור המחנה המתון במפלגה, שעדיין מחפש מועמד אחד להתאחד סביבו כדי להדוף את סנדרס הסוציאליסט, התמונה נעשתה הלילה מטושטשת אפילו יותר.

 

ארה"ב בוחרת 2020 – סיקור נרחב ב-ynet:

"לא אני, אנחנו". צוות ברני בפעולה

טראמפ יצא מהמשפט חזק מאי פעם

"אסון פוליטי". הפארסה הדמוקרטית באייווה 

המטרה: לסלק את טראמפ. מדריך לפריימריז

 

ארה
ברני סנדרס. חצי מהתמיכה של 2016(צילום: AFP)

  ()
מספירת כמעט כל הקולות בניו המפשייר עולה שסנדרס גרף שם 25.7%, פיט בוטיג'ג' 24.4%, איימי קלובושר 19.8% ואליזבת וורן 9.3%. מי שנחשב עד לאחרונה לפייבוריט במרוץ כולו, ג'ו ביידן, הגיע רק למקום החמישי, עם 8.4%. פירוש התוצאות הוא שרק שלושה מועמדים קיבלו מניו המפשייר צירים במרוץ ל-1,990 הצירים, המספר שמבטיח ניצחון בפריימריז: סנדרס ובוטיג'ג' קיבלו תשעה וקלובושר קיבלה שישה. וורן וביידן יצאו מניו המפשייר בידיים ריקות.

 

אם רק בשבוע שעבר הסתמן בוטיג'ג', ראש עיר לשעבר מאינדיאנה, כמי שעשוי לאחד סביבו את הבוחרים הדמוקרטים מהמחנה המתון, אחרי שרשם ניצחון דחוק על סנדרס באייווה, מניו המפשייר הוא יוצא כשיש מי שקוראת עליו תיגר: איימי קלובושר. קלובושר התחזקה בשבועות האחרונים בניו המפשייר, והגעתה למקום השלישי בהצבעה שם אתמול יכולה לתת מרץ לקמפיין שלה. ההתרסקות של ג'ו ביידן נותנת משנה תוקף לטענה של קלובושר ש"יש לה על מה לשחק".

  (צילום: רויטרס)
קלובושר. עוד יש על מה להילחם(צילום: רויטרס)

כל השלושה – בוטיג'ג', קלובושר וביידן – נערכים כעת לכניסתו למרוץ של המיליארדר מייקל בלומברג, שגם הוא מכריז על עצמו כמנהיג המתונים. בלומברג נרשם לפריימריז בשלב מאוחר ולכן נאלץ לוותר על ההצבעה בארבע המדינות הראשונות, ואפשר יהיה להצביע עבורו רק החל מ"סופר טיוזדיי", יום שלישי הגדול של 3 במרץ שבו יצביעו ב-15 ממדינות ארה"ב. עד אז הוא משקיע מאות מיליוני דולרים בתשדירי בחירות במדינות הללו, וסקרים מלמדים כי הוא הולך ומתחזק, ונמצא כבר במקום השלישי בסקרים שבודקים את שיעור התמיכה הארצי בקרב דמוקרטים.

 

תמשיך לנצח, הם כבר יצטרפו

התוצאות בשתי תחנות ההצבעה הראשונות, אייווה וניו המפשייר, מלמדות שהקרב על המועמדות הדמוקרטית לנשיאות עשוי להישאר ללא הכרעה-מסתמנת במשך שבועות או חודשים, ואחד המפתחות לניצחון יהיה השאלה מי מבין המועמדים המתונים יצליח לקנות לעצמו בקרב הבוחרים מעמד של מנהיג המחנה המתון.

ארה
סנדרס בעצרת הניצחון לפנות בוקר. לא מתנצל(צילום: gettyimages)

בסופו של דבר בפריימריז בניו המפשייר גרפו בוטיג'ג', קלובושר וביידן כ-53% מהקולות – הרבה יותר מה-35% שגרפו מנהיגי מחנה השמאל הרדיקלי במפלגה, סנדרס ואליזבת וורן. פירוש הדבר הוא שסנדרס אולי הגיע למקום הראשון, אבל רוב ברור של הבוחרים בניו המפשייר רוצה שהמועמד הדמוקרטי לנשיאות יהיה אחד המועמדים המתונים במרוץ, איש מרכז שיוכל לשכנע את הציבור האמריקני הרחב יותר, בכלל זה עצמאים ורפובליקנים מתונים. לפי סקר שערכה סוכנות הידיעות AP בקרב המצביעים בניו המפשייר ביום הבחירות, כ-6 מכל 10 מצביעים שם מאמינים שלמועמד בעל עמדות ליברליות-למדי יהיה קשה לנצח את טראמפ בבחירות בנובמבר.

 

אף שסנדרס, סנאטור ממדינת ורמונט השכנה, קיבל פחות מ-30% מהקולות בניו המפשייר – לעומת 60% מהקולות כשניצח שם את הילרי קלינטון בקרב שבו רק שניהם היו מועמדים בפריימריז של 2016 – אין ספק שניצחונו במדינה הזו נותן לו אפשרות לצבור מומנטום. האפשרות שסנדרס יזכה במועמדות הדמוקרטית לנשיאות מדאיגה רבים במחנה המרכז הדמוקרטי המסורתי, החוששים שהעמדות הליברליות הבלתי-מתנצלות שהוא משמיע לא יותירו לו סיכוי בקרב על הנשיאות מול דונלד טראמפ.

ארה
"פניקה בממסד הדמוקרטי". סנדרס, הבוקר(צילום: AFP)

"יש איזו פניקה שבאמת מתחילה להיווצר בממסד הדמוקרטי בגלל הרעיון שסנדרס ינצח", אומר ג'ואל פיינה, אסטרטג דמוקרטי שעבד בקמפיין של קלינטון ב-2016. "אני שומע על זה יותר דיבורים מאי פעם". תומכי סנדרס, למשל חבר הקונגרס מארק פוקאן מוויסקונסין, מאמינים שאם הוא ימשיך לרשום ניצחונות בפריימריז ויַראה שהוא מצליח להגיע ללבם של הבוחרים, המפלגה תתאחד סביבו. "אני חושב שכולם מבינים שיש לו מסר שפונה להרבה אנשים", אומר פוקאן, שהצטרף למסע הבחירות של סנדרס באייווה.

 

ביידן מאבד גם את השחורים

בשתי המדינות הבאות שיצביעו, נבאדה ודרום קרוליינה, קהל הבוחרים מגוון יותר, והתוצאות בהן עשויות להיות שונות מהתוצאות באייווה ובניו המפשייר, שתי מדינות שבהן יותר מ-90% מהאוכלוסייה הם לבנים. לסנדרס, שמתמקד הפעם בקמפיין שלו במיעוטים ובמצביעים צעירים, יש סיכוי טוב להשיג תוצאה יפה בנבאדה, שם יש קהילה לטינית גדולות, וביידן לעומתו תולה תקוות בבוחרים האפרו-אמריקנים של דרום קרוליינה, ומאמין שהם יחיו את הקמפיין שלו.

ארה
ג'ו ביידן. קמפיין בלי מרץ ובלי קהל(צילום: EPA)

ארה
בוטיג'ג'. לא מצליח לפלס דרך אל האפרו-אמריקנים(צילום: AP)

סקר שפרסמה השבוע אוניברסיטת קוויניפיאק מלמד שהתמיכה שלה זוכה ביידן בקרב דמוקרטים שחורים צנחה מ-51% ל-27%, אבל הוא עדיין מוביל בקטגוריה הזו על בלומברג (22%) וסנדרס (19%).

 

"עד עכשיו לא שמענו את קולו של ציבור הבוחרים האדוק ביותר של המפלגה הדמוקרטית – האפרו-אמריקנים", אמר הלילה ביידן בקולומביה, דרום קרוליינה. "99.9%. זה שיעור האפרו-אמריקנים שטרם הצביעו בפריימריז האלה ברחבי אמריקה. כשתשמעו את כל החכמים והמומחים בטלוויזיה מדברים על גזע, תגידו להם 'זה לא נגמר, זה רק מתחיל'".

 

בהצבעה בניו המפשייר לא היה שום סימן לחדשות טובות לביידן. הקמפיין שלו נראה חסר אנרגיה, והדבר ניכר גם בכך שהקהל המגיע לעצרות שלו קטן יחסית ובקושי שלו לגייס סכומי כסף גדולים למסע הבחירות. שום מועמד לפניו לא רשם תוצאות גרועות כל כך בשתי המדינות הראשונות שמצביעות ואחר כך זכה במועמדות.

  (צילום: EPA)
אליזבת וורן. צניחה תוך כמה חודשים(צילום: EPA)

בשורה גרועה במיוחד קיבלה גם אליזבת וורן, שבניו המפשייר הסתפקה במקום הרביעי. רק לפני כמה חודשים נראתה וורן בלתי ניתנת לעצירה בניו המפשייר, שכנתה של המדינה שממנה היא באה, מסצ'וסטס. בחודשים האחרונים, גם על רקע מה שנתפש בעיני חלק ממחנה השמאל כנסיגה שלה מעמדות בניסיון לשכנע בוחרים מהמרכז (וורן הודיעה לפתע כי תקדם מעבר הדרגתי בלבד לתוכנית ביטוח הבריאות Medicare for All), היא נחלשה מאוד. הלילה הבטיחה להמשיך להילחם, אבל לא ברור מה צופן לה העתיד. בנבאדה יש לה בסיס ארגוני חזק, אבל אם היא אינה מסוגלת לנצח בניו המפשייר, בנבאדה הרחוקה המשימה יכולה להיות קשה הרבה יותר עבורה.

 

הכסף של בלומברג

גם לבוטיג'ג' וגם לקלובושר מצפים אתגרים בקרב הבוחרים האפרו-אמריקנים. אף אחד מהשניים לא הוכיח יכולת לפלס לו דרך אל לבם של הבוחרים השחורים. המשימה של בוטיג'ג' נראית קשה במיוחד: הוא ספג ביקורת על התנהלותו בימיו כראש העיר סאות' בנד, בעיקר על האופן שבו ניהל את המשטרה המקומית ועל סדר העדיפויות הכלכלי שלו.

  ()

מפת ארה

לפי הסקר של קוויניפיאק, בתמיכה בבלומברג בקרב שחורים חלה עלייה, אבל הקלטה שלו משנת 2015 שנחשפה בסוף השבוע ושבה הוא נשמע מגן על מדיניות מעצרים וחיפושים אקראיים של שוטרים נגד אזרחים בימיו כראש העיר ניו יורק – מדיניות שנחשבה לכזו הפוגעת בראש ובראשונה בבני מיעוטים – מאיימת כעת שוב על התמיכה בו בקרב שחורים.

ארה
מייקל בלומברג. הקלטת עלולה לסבך אותו(צילום: רויטרס)

הכסף עשוי להתברר בסופו של דבר כגורם המכריע. בוטיג'ג', קלובושר וביידן אמורים כולם לקיים אירועי גיוס כספים בימים הקרובים. מבין השלושה, בוטיג'ג' הוכיח את יכולת גיוס הכספים הטובה ביותר, אם כי הקמפיין של קלובושר הכריז אתמול כי הוא שילם סכום בן שבע ספרות על תשדירי בחירות בנבאדה. כך או כך, איש מהם לא יוכל להתחרות כספית בכוח הכלכלי האדיר של בלומברג, שהשקיע כבר יותר מ-250 מיליון דולר בקמפיין שלו.

 

דייוויד הופקינס, מומחה לפוליטיקה ממכללת בוסטון, אומר כי העובדה שרוחו של בלומברג מרחפת מעל המרוץ מבלי שנכנס אליו עדיין בפועל, תורמת לתחושה שבפריימריז הדמוקרטיים האלה שום דבר אינו ודאי, והמצב עשוי להישאר כך עד הוועידה הדמוקרטית הארצית ביולי, שבה יוכתר המועמד הדמוקרטי לנשיאות. "השנה זה משהו לחלוטין יוצא דופן", הוא אומר. "יכול להיות שאף מועמד לא ישיג רוב בחלוקת הצירים עד לוועידה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
סנדרס, הבוקר. יצטרך לשכנע את המיעוטים
צילום: AFP
מומלצים