שתף קטע נבחר

הפיצוי לנפגעי האלטרוקסין נמוך מהצפוי: עד 3,000 שקל לאדם

כך עולה מאומדן של הנאמן בתובענה הייצוגית נגד פריגו שהגישו מטופלים, הסובלים מתת־פעילות של בלוטת התריס. מספר הבקשות הסופי לפיצוי עומד על יותר מ־31 אלף, גבוה בהרבה מהתחזיות. בקרוב יוכרע אם לאפשר הגשת בקשות פיצוי נוספות

כשנה ושלושה חודשים לאחר שאושר הסדר הפשרה בפרשת האלטרוקסין, מסתמן שהפיצויים יהיו נמוכים מהחזוי: לפי הערכות מעודכנות, הפיצוי לבעלי 100% זכאות יעמוד על כ־3,000 שקל, הפיצוי לבעלי 80% זכאות יהיה כ־2,400 שקל והפיצוי למי שיש להם 45% זכאות יעמוד על כ־1,350 שקל. מידת הזכאות תלויה בתופעות הלוואי מהן סבלו החולים ובהחלטת ועדה מיוחדת בראשות השופט דן ארבל. בית משפט יכריע בקרוב אם לאפשר הגשת בקשות פיצוי נוספות, דבר שיהיו לו השלכות על גודל הפיצוי.

 

כשאושר הסדר הפשרה בנובמבר 2018, ההערכה הייתה שסכומי הפיצוי יהיו גבוהים משמעותית וברף הגבוה שלהם יעמדו על יותר מ־9,500 שקל לחולה זכאי באופן מלא. אלא שאז התברר שהוגשו הרבה יותר בקשות ממה שצפו: מספר הבקשות הסופי של חולים הטוענים שהם זכאים לפיצוי הוא 31,293, ומספר הבקשות שנפתחו להן תיקים לאחר סינון הפניות הכפולות (בקשות שלא הוגשו כנדרש) עומד על 19,593.

 

בשלב זה, מספר הבקשות שהתקבלו בהן החלטות לזכאות לפיצוי הוא 7,623. עם זאת, נותרו עדיין 9,852 בקשות שטרם ניתנו בהן החלטות. כך עולה מדוח שהגיש עו"ד יעקב דוידוביץ, בא כוח התובעים הייצוגים, לבית המשפט המחוזי מרכז. הדוח נכתב על ידי רו"ח אלישע סער, נאמן בתובענה ייצוגית של נפגעי האלטרוקסין.

  

קיראו עוד:

פרשת האלטרוקסין: כאוס בוועדה לחלוקת הפיצוי; מטופלים נותרו מחוץ להסדר

הפיצוי לנפגעי האלטרוקסין: "היועמ"ש מסכן פשרה טובה"

 

 

אלטרוקסין. הכסף לפיצוי נגמר (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
אלטרוקסין. הכסף לפיצוי נגמר(צילום: עמית שאבי)

 

 

  ( )

 

מהדוח עולה כי מספר הבקשות שנדחו לאחר שלא עמדו בתנאי הסף כנדרש בפסק הדין הוא 1,647. בנוסף נדחו עוד 471 בקשות שהתקבלו ונדחו לגופן. מתוך 7,623 הבקשות שהתקבלו 4,784 זכאים ל־100% פיצוי, 2,314 זכאים ל־80% פיצוי ו־525 זכאים ל־45% פיצוי. הנאמן בתובענה הייצוגית ערך לבקשת בא כוח המייצג אומדן באשר לסכום הפיצוי. האומדן מבוסס על התפלגות ההחלטות עד כה ועל יתרת הבקשות שטרם ניתנה בהן החלטה.

 

הפרשה החלה בפברואר 2011 אז שונה ההרכב של הרכיב הבלתי פעיל בתרופת האלטרוקסין, ששימשה באותה עת לטיפול סדיר בכ־330 אלף חולים הסובלים מתת־פעילות של בלוטת התריס. שינוי הפורמולציה נעשה באישור משרד הבריאות, ותוך דיווח לאקוני לקופות החולים ולרופאים המטפלים. עם זאת, דבר השינוי לא פורסם למטופלים עצמם ובדיווח לגורמים המטפלים לא צוין כי נדרש לעדכן את המטופלים בשינוי או לבצע מעקב רפואי כדי לוודא שהשינוי בפורמולציה של התרופה לא מצריך התאמה במינון שנקבע למטופל.

 

במהלך החודשים שלאחר השינוי החלו להצטבר דיווחים כי יש מטופלים המושפעים מהשינוי בפורמולציה, וחשים בתופעות לוואי, ובהן גם כאלה האופייניות ל"יציאה מאיזון". בעקבות המידע שהצטבר הוקם צוות במשרד הבריאות שמצא כי "יש קשר נסיבתי בין הכנסת הפורמולציה החדשה לשוק בישראל להתגברות הדיווחים על תופעות לוואי".

 

בקשה לאישור תביעה ייצוגית (שאיחדה כמה תובענות) אושרה על ידי בית משפט כייצוגית, ובסופו של דבר חברת התרופות פריגו והתובעים הייצוגים הגיעו להסדר פשרה שאישר בית משפט לפיצוי כלל הזכאים בסך כ־46 מיליון שקל. נקבע כי ועדה תכריע אם החולה הפונה זכאי לפיצוי.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
אלטרוקסין
צילום: שאול גולן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים