שתף קטע נבחר

צילום: EPA

עוד 175 מתים באיטליה, רופאים: "זה לא גל, זה צונאמי"

בתי חולים בלומברדיה על סף אי-ספיקה: חולים ממשיכים לנהור, עוד 3,500 נדבקו במדינה. דיווחים על מחסור חמור במיטות ומכונות הנשמה, סין שלחה סיוע. שאר היבשת אוגרת ציוד בעצמה, האיטלקים מתחננים: "אירופה מאוחדת? זה הזמן להוכיח". רופאים מעידים: "ביום השני אזלו המסכות"

תוכניות להקים בית חולים שדה של 400 מיטות במרכז ירידים במילאנו; צוות מומחים מסין ותרומה של מכונות הנשמה שהגיעו במטוס מטען; אנשי ארגון "רופאים ללא גבולות", שבדרך כלל נשלחים למדינות עולם שלישי שאותן פוקדים אסונות, ולפתע מוצאים עצמם פועלים בחדר המיון הראשוני בצפון המשגשג של איטליה.

 

התפרצות הקורונה בארץ המגף הפכה את איטליה ממדינה שבדרך כלל שולחת אנשי סיוע רפואי ותורמת ציוד רפואי למדינות אחרות – למדינה שנזקקת בעצמה לעזרה דחופה. כמה מבתי החולים בחבל לומברדיה, האזור שנפגע קשה מכול במדינה, נמצאים על סף אי-ספיקה ואינם יכולים לקלוט מטופלים חדשים. בכל יום מתנהל מאבק של ממש כדי למצוא עוד מיטות טיפול נמרץ עבור החולים שמצבם קשה, ועדיין אין די מסכות מגן.

 

נגיף הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:

  • למה כל כך הרבה מתים באיטליה?
  • רומנים אסורים, כתות סודיות: הקורונה חושפת סודות

     

    הרופאים שטיפלו במטופלים הראשונים בצפון איטליה מזהירים כעת את עמיתיהם בשאר המדינה ובחו"ל, מתריעים בפניהם על הצפוי להם וקוראים להם להיערך. "זה לא גל, זה צונאמי", אומר ד"ר רוברטו רונה, האחראי על היחידה לטיפול נמרץ בבית החולים מונצה. "זה משהו שגורם לך לשנות לחלוטין את האופן שבו אתה מנהל את בית החולים".

     

    משבר הקורונה האיטלקי, נזכיר, החל רק ביום שישי לפני שלושה שבועות, בעיירה קודוניו שבחבל לומברדיה. מאז הפך האזור הזה למוקד ההדבקה מספר אחת במגפת הקורונה העולמית. שיעור התמותה הגבוה מהנגיף באיטליה, שעומד כעת על יותר מ-7%, כפול מבשאר העולם, יוּחס אמנם לכך שאוכלוסיית איטליה מבוגרת למדי, שנייה רק ליפן, אבל יש לזכור שכשליש מהמטופלים ביחידות לטיפול נמרץ בלומברדיה הם בני 64-50, ופירוש הדבר שהנגיף אינו פוגע רק במבוגרים ביותר, אלא גם באיטלקים שנמצאים עדיין במלוא אונם.

    נגיף קורונה איטליה בית חולים ברשה (צילום: EPA)
    צוות רפואי בבית חולים בברשה(צילום: EPA)

    "אנחנו מנסים להבין מדוע שיעור התמותה באיטליה נראה גבוה כל כך בהשוואה למדינות אחרות, ומדוע נראה שמצבם של המטופלים כאן קשה יותר מבשאר העולם", אומר האפידמיולוג פאולו ד'אנקונה מהמכון הלאומי לבריאות. הערב עדכנו הרשויות באיטליה כי מספר המתים עלה ל-1,441 ומספר הנדבקים ל-21,157.

     

    מדובר בעלייה של 175 בני אדם במספר המתים וכמעט 3,500 במספר הנדבקים מאז אתמול. בכל הקשור למספר המתים מדובר בהתמתנות מסוימת, אחרי שאתמול נמסר על 250 מתים חדשים בתוך יממה. עם זאת, עדיין מדובר בנתון חמור.

     

    "לא רגילים לקבל תרומות"

    נכון לנתונים של אתמול, 55% מכלל הנדבקים באיטליה היו תושבי לומברדיה, ו-70% מכלל המתים היו תושבי האזור. איטליה, נזכיר, הטילה השבוע סגר כללי על המדינה, ובמסגרתו הורתה לכל התושבים שלא לצאת מהבית, למעט מקרים דחופים, והפסיקה את פעילותם של בתי עסק ומוסדות שאינם נחשבים חיוניים-למדי.

    נגיף קורונה איטליה ברשה בית חולים (צילום: רויטרס)
    "בדרך כלל אנחנו התורמים". בבית חולים בברשה(צילום: רויטרס)

    אתמול הגיעו לאיטליה צוות של תשעה רופאים ואחיות מסין ומשלוח סיני במשקל 11 טונות של מכשירי הנשמה, מסכות וציוד רפואי נוסף. המשלוח הזה סימן תפנית דרמטית: המדינה שבה החלה התפרצות הנגיף, ושרק לפני חודש הוא היכה בה במלוא העוצמה, מתגייסת כעת – כשמעט מאוד מקרים חדשים מתגלים בתחומיה – לסייע למדינה מפותחת-למדי באירופה הרחוקה, שלפני חודש לא יכלה לדמיין שתמצא את עצמה במצב חמור כל כך.

     

    פרנצ'סקו רוקה, ראש הצלב האדום הבינלאומי ואיטלקי בעצמו, השתנק ממש כשהמטען נפרק מהמטוס הסיני. "אנחנו, הצלב האדום האיטלקי, לא רגילים לקבל תרומות", אמר. "בדרך כלל אנחנו אלה שתורמים". אבל איטליה נואשת לעזרה, והצעות לסיוע מצד מדינות אחרות באירופה לא ממש זורמות אליה.

    נגיף קורונה איטליה רומא (צילום: AP)
    מחכים לעזרה מאירופה. דגלי איטליה והאיחוד ברומא(צילום: AP)

    שירותי ההגנה האזרחית האיטלקיים הקימו כבר 500 אוהלים מחוץ לבתי חולים ברחבי המדינה כדי שישמשו חדרי מיון ראשוני. גורמים ברשויות בלומברדיה אפילו החלו לגבש תוכניות להקמת בית חולים שדה כמו בתי החולים הענקיים שסין הקימה בזריזות בווהאן בשיאו של המשבר, והכוונה שלהם הייתה להקים אותו במרכז ירידים במילאנו, אבל הסוכנות להגנה אזרחית של איטליה דחתה את הרעיון בטענה שאי אפשר יהיה לצייד בית חולים כזה בזמן.

     

    קשה להציל את כולם

    ממשלת איטליה הוציאה השבוע צו המתיר לרשויות בלומברדיה לשכור את שירותיהם של אנשי רפואה נוספים, ובעמוד הפייסבוק של הרשות המנהלת את המחוז אף מתנוססת כעת מודעת "דרושה עזרה". נכון ליום חמישי הגישו 650 רופאים ורופאות ו-100 אחים ואחיות הצעה לעזור, ועד כה נשכרו שירותיהם של כ-100.

     

    ובכל זאת, זה לא מספיק. ארגון "רופאים ללא גבולות" שלח צוותים מטעמו לארבעה בתי חולים בלומברדיה, בין השאר בלודי ובקודוניו, שנפגעו קשה מכול בהתפרצות ושבהם נסגרו חדרי המיון משום שאין אפשרות לקלוט חולים חדשים. הסיוע הנוסף של אחיות, אפידמיולוגים ומומחים אחרים יאפשר לבתי החולים להקצות עוד 20 מיטות למטופלים.

     

    אבל בבתי חולים אחרים, אפילו התגבורת הזו אינה מספיקה, פשוט כי אין די מיטות. "אנחנו לא יכולים לקלוט עוד מטופלים", הסביר ראש שירותי הבריאות בלומברדיה, ג'וליו גאלרה. "אנחנו חייבים שתהיה לנו אפשרות לשחרר מטופלים שמצבם השתפר – אחרת לא נוכל לקלוט מטופלים חדשים. בכמה מבתי החולים כבר הגענו לנקודה הזו".

    נגיף קורונה איטליה ברשה בית חולים (צילום: רויטרס)
    בוחרים מי ימות? בבית חולים בצפון איטליה(צילום: רויטרס)

    גאלרה הכחיש את הדיווחים שהקיבולת של היחידות לטיפול נמרץ קטנה כל כך עד שרופאים שינו את הקריקטריון לקבלה ליחידות הללו. באמצע השבוע, נזכיר, פרסמה התאחדות הרופאים המרדימים האיטלקית 15 קריטריונים אתיים ורפואיים שעל הרופאים לשקול בבואם להקצות מיטה ביחידה לטיפול נמרץ, ובין השאר ציינה כי ייתכן שעליהם לשאול לעתים למי סיכויי ההישרדות הגבוהים ביותר ולא מי הגיע ראשון.

     

    "אין אצלנו הנחיות שלפיהן יש מי שצריכים לקבל יתרון או שבני גיל מסוים צריכים לקבל עדיפות", הדגיש גאלרה בתגובה, "עבודת הרופאים שלנו נועדה להציל את חייהם של כל המטופלים". עם זאת הודה: "אין ספק שעכשיו אנחנו במצב שבו קשה לעשות את זה".

     

    עדות הרופאים: "היה בלגן גדול"

    ארגון איטלקי של מומחים לרפואה דחופה קיים השבוע שיחת ועידה מרחוק שבה השתתפו כמה מאנשי הצוות שהיו בתפקיד כשגל המטופלים הראשון החל להגיע, בסוף השבוע של 21 בפברואר. "ביום השני אזלו לנו מכשירי ההנשמה והמסכות", סיפר ד"ר פייר ג'ורג'ו וילאני, שהיה במשמרת בלודי כשהמטופל הראשון הועבר לשם מקודוניו. "זה היה בלגן גדול".

    נגיף קורונה איטליה בית חולים ברשה (צילום: EPA)
    בבית החולים בברשה. אזהרות לעולם(צילום: EPA)

    פריה ג'פקוט, מומחית למחלות זיהומיות באוניברסיטת קיימברידג', הודתה שההתפרצות באיטליה נראית שונה מעט מבמקומות אחרים באירופה. "סביר להניח ששיעור התמותה הגבוה קשור לאוכלוסייה המבוגרת, אבל אנחנו צריכים לגלות קצת זהירות ולראות איך ההתפרצות מתפתחת", אמרה.

     

    עד כה העריך ארגון הבריאות העולמי כי שיעור התמותה העולמי מהנגיף עומד על 3.4%, אבל הסוכנות הדגישה כי הערכה זו נשענת על חישוב מתמטי גולמי וכי סביר להניח ששיעור התמותה האמיתי נמוך בהרבה. גורמים רשמיים בארה"ב, בבריטניה ובמדינות אחרות העריכו ששיעור התמותה קרוב יותר לאחוז אחד.

     

    בעוד איטליה ממשיכה להיאבק בנגיף, היא קוראת לאחרים להתעורר ולהיערך. ארגון של רופאים איטלקים שמושבו בצרפת שלח פנייה באורך שלושה עמודים לרופאים צרפתים עם המלצות דחופות להתמודדות עם הנגיף. הם קוראים להקים מרכז אירופי לשיתוף פעולה כדי לנהל את ההתפרצות כך ששאר אירופה תוכל להפיק לקחים מכל שעבר על איטליה.

    נגיף קורונה איטליה הצלב האדום משלחת מ סין רומא (צילום: EPA)
    המשלחת מסין. התהפכו היוצרות(צילום: EPA)

    אלא שהקריאות של איטליה לשיתוף פעולה אינן נופלות בהכרח על אוזניים קשובות. ראש הסוכנות להגנה אזרחית של איטליה הודה כי מדינות אחרות אינן נדיבות במיוחד בהצעות הסיוע שלהן לאיטלקים. נראה כי חלקן דואגות מהאפשרות שלא יישאר להן די ציוד לאזרחיהן כשהתפרצות גדולה תתרחש אצלן, ובמקרים אחרים נראה שאנשי הרשויות בהן פשוט חוששים מהידבקות.

     

    אתמול פנה מושל לומברדיה לשר הבריאות של גרמניה וביקש ממנו להתיר למכור לאיטליה מכונות הנשמה, כפי שהבטיחה הקנצלרית אנגלה מרקל שייעשה. "כולם אומרים שיש אירופה גדולה ומאוחדת", אמר גאלרה. "עכשיו הזמן להראות את זה".

     

    עם הגופה בבית: "איטליה נטשה אותנו"

    לתחושת המצוקה האיומה שמרגישים כעת רבים באיטליה תורמים גם סיפורים כמו זה של לוקה פרנצזה, תושב נאפולי, שפרסם השבוע ברשתות החברתיות פנייה נואשת לרשויות כדי שיבואו לפנות את גופתה של אחותו תרזה בת ה-47. תרזה, שסבלה מאפילפסיה, גרה עם משפחתה בנאפולי, ופיתחה תסמינים של הנגיף בשבוע שעבר. בריאותה הידרדרה מהר, והיא מתה ביום שבת שעבר.

    איטליה נגיף קורונה לוקה פרנצזה אחותו תרזה מתה אין מי שיפנה את גופתה (צילום: רויטרס)
    לוקה וגופת אחותו ברקע, מתוך הסרטון בפייסבוק(צילום: רויטרס)

    לוקה, מאמן כושר אישי במקצועו, העלה לפייסבוק סרטון שבו הוא מופיע כשברקע נראית אחותו מוטלת במיטתה ללא רוח חיים. "אחותי מתה, במיטה", אמר. "אני לא יודע מה לעשות. אני לא יכול לערוך לה את הלוויה שלה היא ראויה כי המוסדות נטשו אותי. אנחנו שבורים. איטליה נטשה אותנו. בואו נישאר חזקים יחד. בבקשה, שתפו את הסרטון הזה בכל מקום".

     

    לבסוף, אחרי 36 שעות, הגיעו נציגים של הרשויות בלבוש מגן לפנות את גופתה – ישירות לבית עלמין מקומי, שם נטמנה ללא טקס. בני משפחתה נאלצו להישאר בבידוד בבית בשל החשש שגם הם נושאים את הנגיף. בדיקות הראו כי תרזה ועוד שניים מבני המשפחה נדבקו בווירוס הקורונה, אך לוקה עצמו לא נדבק.


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: רויטרס
    בבית חולים בברשה שבצפון איטליה
    צילום: רויטרס
    מומלצים