שתף קטע נבחר

המשותפת המליצה פה אחד על גנץ: "רוצים ממשלת מרכז-שמאל"

בפעם השלישית תוך שנה, יצא לדרך "מצעד הממליצים" אצל נשיא המדינה ריבלין - שהבהיר: "מחויבים לקיים הליכים דמוקרטיים בשעת חירום". הרשימה המשותפת תומכת בהטלת הרכבת הממשלה על גנץ, למרות ש"עדיין יש פער ואין הבטחות של ממש". בערב: ליברמן יכריע

 

 

פחות משבועיים אחרי בחירות מרץ 2020, ובפעם השלישית תוך שנה - יצא הבוקר (ראשון) "מצעד הממליצים" בבית הנשיא לדרכו. נציגי הרשימה המשותפת פגשו את נשיא המדינה ראובן ריבלין אחרי הליכוד וכחול לבן, ויו"ר המפלגה איימן עודה אמר כי הם החליטו להמליץ פה אחד להטיל את הרכבת הממשלה על יו"ר כחול לבן בני גנץ.

בני גנץ בנימין נתניהו (צילום: AFP)
למי יהיו יותר ממליצים? בני גנץ ובנימין נתניהו(צילום: AFP)

 

להלן לוחות הזמנים וסדר הגעת נציגי המפלגות למשכן הנשיא:

10:30 - סיעת הליכוד

11:15 - סיעת כחול לבן

12:00 - סיעת הרשימה המשותפת

12:45 - סיעת ש"ס

17:45 - סיעת יהדות התורה

18:30 - סיעת העבודה-גשר-מרצ

19:15 - סיעת ישראל ביתנו

20:00 - סיעת ימינה

 

עודה התפאר בהישג של מפלגתו בבחירות, ואמר כי "מבחינתנו זה מאבק על הלגיטמיציה שלנו, וככל שנהיה יותר חזקים אף אחד לא יוכל להתעלם מאיתנו". הוא הוסיף: "ניהלנו מגעים עם כחול לבן ודיברנו על כל מיני סוגיות, גם המדינית. דיברנו למשל על תוכנית ענקית כלכלית, על מיגור האלימות בחברה ערבית. בחלק מהדברים הסכמנו ובחלק עדיין יש פער. אין הבטחות של ממש, אבל יש כיוונים מאוד חשובים".

 

הוא הבהיר: "אם גנץ יילך לממשלת אחדות לאומית אנחנו נהיה המתנגדים העיקריים. אם גנץ רוצה להקים ממשלת מרכז-שמאל אז אנחנו ממליצים עליו. אנחנו רוצים ממשלת מרכז-שמאל, וכל 15 חברי הרשימה המשותפת אכן ממליצים. אבל זה פחות ממקום של אהבת מרדכי אלא בעיקר משנאת המן".

 

לדברי עודה, "בקרב הרשימה המשותפת היה ויכוח לא קל. ישבנו עד חצות, התווכחנו, לחלק מהחברים שלנו לרבות מפלגת בל"ד הייתה עמדה מאוד ברורה שהיא מתנגדת לכל המלצה. יחד עם זאת, בל"ד קיבלו החלטה אמיצה שמבחינתם העיקר זה אחדות הרשימה המשותפת, העיקר לכבד את החלטת הרוב".

  

הדריכות במערכת הפוליטית הבוקר הייתה בעיקר סביב הגעת נציגי הרשימה המשותפת - שלא היה ברור אם ימליצו על גנץ כפי שעשו אחרי בחירות ספטמבר 2019, והאם בל"ד תתנגד שוב או תצטרף לתמיכה אם תהיה כזו.

 

גורם בכיר ברשימה המשותפת אמר מוקדם יותר כי "על פי המצב הקיים יש סיכוי שנמליץ על גנץ, אבל בבל"ד עדיין לא הסכימו. אנחנו רוצים להגיע להחלטה לפי הצבעת רוב, כלומר אם כולם יסכימו וחברי בל"ד יתנגדו - הם צריכים ללכת על פי הכרעת הרוב ולא להתנגד להמלצה כמו שקרה בפעם הקודמת".

 

בעניין קריאתו של נתניהו להקמת ממשלת חירום, אמר הגורם: "לא נהיה בממשלת חירום שעומד בראשה נתניהו. הוא עדיין מסית נגד חברי הרשימה המשותפת ואומר שאנחנו תומכי טרור".

Ayman Odeh speaking in the Joint List Headquarters after the broadcast of the 2020 election result statistics  ()
"בבל"ד בתחילה לא הסכימו". הרשימה המשותפת

אחמד טיבי ציין בפגישה עם הנשיא כי "עד אתמול בלילה, כל המפלגות ברשימה המשותפת התלבטו אם לתמוך בגנץ, אבל בסוף החלטנו להצביע נגד דרכו של נתניהו והכרענו הכרעה קשה שאף אחד לא בטוח שהיא הנכונה - אבל עשינו את הדבר האופטימלי בנסיבות אלה".

 

טיבי הוסיף: "אנחנו נהיה נגד ממשלת קורונה שבה מפיץ הגזענות בנימין נתניהו נותן הוראה לצותת לטלפונים. זה דבר חסר תקדים. אלה אלמנטים פאשיסטים של ניצול חוקים בעת משבר, ואז גם דוחים את המשפט שלו".

 

כעת, לאחר המלצת המשותפת, ההכרעה עברה למגרש של מפלגת ישראל ביתנו - שלא ברור עדיין כיצד תנהג. לאחר הבחירות נפגש יו"ר המפלגה אביגדור ליברמן עם גנץ פעמיים, ולפגישה האחרונה הצטרפה הנהגת כחול לבן. גנץ אף הסכים לדרישות הסף שפרסם ליברמן. עם זאת, על רקע משבר הקורונה, אתמול קרא ליברמן להקים ממשלת חירום שתורכב מהליכוד ומכחול לבן בלבד על-מנת להקל על תהליכי קבלת ההחלטות במאבק נגד הנגיף, כלשונו.

 

הבוקר ליברמן נשמע מעט שונה, ובהתייחסותו לקריאות נתניהו לממשלת אחדות אמר: "מכיוון שאני מכיר את נתניהו יותר מיום אחד, השתכנעתי שמאחורי הקריאות לא עומד שום דבר מעבר למשחק האשמות וניסיון לדה-לגיטימציה של כל מפלגות האופוזיציה. נתניהו רוצה לצאת תוך חצי שנה עד שמונה חודשים לבחירות חדשות על כנפי המנצח הגדול של הקורונה".

 

הוא הוסיף בעקיצה, אולי גם כלפי הרשימה המשותפת: "בסיכומו של דבר - הים הוא אותו ים, הערבים אותם ערבים וביבי אותו ביבי".

אביגדור ליברמן  (צילום: אלכס קולומויסקי)
כיצד תנהג מפלגתו? ליברמן (צילום: אלכס קולומויסקי)

Labor-Gesher-Meretz MK Orly Levy  ()
אמרה שלא תמליץ על אף אחד. אורלי לוי-אבקסיס

יו"ר גשר, אורלי לוי-אבקסיס, לא תשתתף בהיוועצות בבית הנשיא לאחר שאמרה שלא תמליץ על גנץ - בניגוד מוחלט להתחייבות שהייתה לה במהלך מערכת הבחירות. בריאיון ל"ידיעות אחרונות" אמרה לוי-אבקסיס כי לא תמליץ גם על בנימין נתניהו. מבית הנשיא נמסר לה כי עמדתה תילקח בחשבון.

 

עם פתיחת סבב ההמלצות, התייחס ריבלין למשבר הקורונה: "אנו בעיצומה של התמודדות יוצאת דופן, מלחמה ומאבק ישראלי וכלל-עולמי בהתפשטות נגיף הקורונה. אני רוצה להודות מקרב לב לצוותי הרפואה והחירום השמים נפשם בכפם. הם עומדים בקו ראשון של מאבק בנגיף. אני רוצה לחזק את החולים ובני משפחותיהם ברגעים לא פשוטים אלה".

 

 

לאחר מכן הבהיר כי "התמודדות עם מצבי חירום מעולם לא פגעה בדמוקרטיה הישראלית. להיפך, היא חיזקה אותה ועשתה את מדינת ישראל איתנה יותר. אנו מחוייבים ביתר שאת לאור הצורך הדחוף בממשלה לקיים הליכים דמוקרטיים חיוניים גם בשעת חירום".

 

הנשיא פנה אל נציגי הסיעות: "אני מאמין שכל בר דעת שצופה בחדשות בימים אלה מבין היטב איזו שעת מבחן זו, וכי אלה אינן התייעצויות רגילות. אני מבקש מכל נציגי הסיעות הנכנסים לבית זה להגיע מתוך הבנה שכעת עלינו לעסוק בהקמת ממשלה בהקדם האפשרי, שתנהיג את עמנו בשעה מורכבת זו. ייתכן שהקמת ממשלה תהיה כרוכה בעיצוב הסדרי ביניים לחודשים הקרובים, אך אין לי ספק כי זה מה שהעם מצפה ממנהיגיו בשעה זו".

ראובן ריבלין ויריב לוין בסבב ההמלצות (צילום: מארק ניימן, לע
נציגי הליכוד אצל ריבלין(צילום: מארק ניימן, לע"מ)

נציגי הליכוד, השרים ישראל כץ ויריב לוין, המליצו כצפוי להטיל את הרכבת הממשלה על נתניהו: "זו לא העת לא לממשלות מיעוט שאין להן יכולת תיפקוד בכנסת. זו בוודאי לא העת להכניס או לבצע שינויים. להיפך, זו עת ליציבות שבה לבעלי הניסיון, ויש ניסיון עצום לראש הממשלה נתניהו - והממליצות עליו זכו ב-58 מנדטים", אמר שר התיירות לוין.

 

לוין ציין כי פנה הבוקר ליו"ר צוות המו"מ של כחול לבן, עו"ד יורם טורבוביץ', והציע "שני מסלולים אלטרנטיביים כדי להגיע להרכבת ממשלה במהירות האפשרית - הקמת ממשלת חירום שהמבנה שלה יהיה מבנה שוויוני עם חלוקה של משרדי הממשלה בין המפלגות השונות, כאשר נתניהו ישמש כראש הממשלה חצי שנה. בתום חצי השנה הזו תפקע כהונת הממשלה ואנחנו נחזור לנקודה שבה אנו נמצאים היום. האפשרות השנייה היא להקים ממשלת אחדות שתצליח לכהן פרק זמן מלא של הקדנציה, כאשר כאן ההצעה מדברת על מבנה פריטטי שוויוני ברוח הצעת הנשיא בבחירות הקודמות, אבל בחלוקת זמנים ברוטציה כאשר נתניהו יכהן שנתיים וגנץ יכהן שנתיים".

 

ריבלין עקץ את הפוליטיקאים מול לוין וכץ: "לפעמים אני לא מכיר את 'מתווה הנשיא' כפי שאני מכיר אותו, כשאני שומע אותו מהפוליטיקאים".

 

   

 

בפתח הפגישה עם נציגי כחול לבן אמר הנשיא כי "העם משווע לממשלה יציבה". ח"כ משה (בוגי) יעלון אמר כצפוי כי המפלגה ממליצה על גנץ להרכיב את הממשלה: "דווקא בשל השעה הקשה הזו, הנשיא מכיר כוונתנו לממשלת אחדות עוד מלפני משבר הקורונה. אני מקווה שנצליח להקים מממשלה שכזו בראשות גנץ מהר ככל האפשר, מתוך הבנה של ל כל סיעות הבית שבמצב הנוכחי צריך למנות ראש ממשלה שאין לו שיקולים זרים אחרים ואין כלפיו כתבי אישום".

 

ריבלין שאל את נציגי כחול לבן על הצעת הליכוד להקמת ממשלת חירום לחצי שנה או ממשלת אחדות, ויעלון השיב: "ברור שיש צורך בממשלה שתפעל במצב החירום הזה באופן שמשלבים כמה שיותר סיעות. בשל העובדה ששום הצעה לא הוצעה בפנינו עד הבוקר, וממש לפני שמשלחת סיעת הליכוד נכנסה הנה הועברה אלינו הצעה - אנו חוששים שיש פה כוונה לא תמימה. אנו מבררים את ההצעה, אבל זה מעורר חשדות".

 

בכיר כחול לבן אבי ניסנקורן אמר בהמשך הפגישה: "אף אחד לא רוצה בחירות רביעיות וכולם רוצים יציבות. אלה רחשי הלב וזו גם עמדת כחול לבן. אני מקווה שיהיו לנו 61 ממליצים. ההצעה הבוקר נועדה לשבש שיקול דעת ההמלצות".

ראובן ריבלין ומשה (בוגי) יעלון (צילום: מארק ניימן, לע
הנשיא עם ח"כ יעלון(צילום: מארק ניימן, לע"מ)

יעלון הבהיר אחריו: "אנחנו מגויסים ללא תנאי וללא שיקול פוליטי להילחם בנגיף הקורונה. בסיעת כחול לבן יש אנשים עם הרבה ניסיון, כולנו מגויסים להתמודדות עם הנגיף", והנשיא העיר: "רצוי שגם יגיעו לדעה אחת". יעלון ענה בתגובה: "אנחנו לא יכולים לתת יד להרס הדמוקרטיה, במצב הנוכחי ההחלטות מתקבלות על ידי איש אחד ומונעים מאיתנו פיקוח של הרשות המחוקקת. מה שקרה הלילה עם הרשות השופטת זה פגיעה קשה ואנושה בדמוקרטיה".

 

יו"ר שס אריה דרעי אמר לריבלין בפגישתם כי "יש נכונות בשתי המפלגות הגדולות לעשות משהו משותף. נקודה. אבל יש משבר אמון מוחלט ביניהן". כצפוי, המליץ דרעי להטיל את הרכבת הממשלה על נתניהו: "גם אם לגנץ יהיה רוב על הנייר, אין לו סיכוי להקים ממשלת מיעוט, ולכן קורא לך לפעול להקמת ממשלה רחבה - חירום או אחדות".

 

דרעי הוסיף: "ממשלת מיעוט היא ממשלה מאוד גרועה בעת הזו לעם ישראל, שצריך ממשלה רחבה. עם ישראל זקוק שהממשלה שתקום תהיה בקונצזנוס רחב, ושתעשה הכל למען אזרחיה".

 

 

בשבוע שעבר קיבל ריבלין מיו"ר ועדת הבחירות המרכזית ניל הנדל את תוצאות הבחירות לכנסת ה-23. בדבריו באותו מעמד תקף הנשיא את פסילת הקול הערבי, אמר כי "אין חצאי אזרחים" ופנה לראשי הסיעות: "כל מתווה שתצליחו לגבש עבור ממשלה יציבה שתקבל אמון כנסת יבורך".

 

ריבלין הבהיר: "בין היתר, מונח לפניכם המתווה שאותו הצעתי בבחירות הקודמות. אני קשוב בהחלט לביקורת הרבה שספג המתווה אותו הצעתי בזמנו, יש מהביקורת שאני מסכים איתה. ועם זאת, חשבתי אז שלא הייתה דרך אחרת וכנראה שגם היום לא השתנה המצב בהרבה".

 

"במשוואה היהודית והדמוקרטית כל קול נחשב", אמר ריבלין להנדל, כשהוא מבקר בחריפות את פסילת הקול הערבי, בין היתר על ידי ראש הממשלה נתניהו. "אין במדינת ישראל חצאי אזרחים. יש חילוקי דעות עמוקים, אבל אין חצאי אזרחים", הבהיר.

Central Elections Committee Chairman Neal Hendel (left) handing President Reuven Rivlin the official results of the election to the 23rd Knesset  ()
הנשיא ריבלין ויו"ר ועדת הבחירות הנדל עם תוצאות הבחירות

הנשיא הוסיף: "רבים נושאים לכאן עיניים בתקווה שמבית זה תבוא הישועה. תפקידו של הנשיא לחבר, להביא למפגש. אבל התפקיד של הישועה היא בידי מי שהעם בחר כמנהיגיו והרינו שוב מוסרה לפתחם. כולי תקווה שהכנסת ה-23 שתושבע תאריך ימים, ושהנשיא שיעמוד כאן במעמד הגשת הבחירות לכנסת ה-24 יהיה אדם אחר".

  

עם תום ספירת 4,612,007 הקולות, ועדת הבחירות המרכזית פרסמה את התוצאות הסופיות של הבחירות. לפי התוצאות הללו הליכוד עם 36 מנדטים, לכחול לבן 33, הרשימה המשותפת 15, ש"ס 9, יהדות התורה 7, ישראל ביתנו 7, העבודה-גשר-מרצ 7 וימינה עם 6 מנדטים. לגוש הימין יש רק 58 מנדטים, ולפיכך לבנימין נתניהו אין רוב להרכבת ממשלה.

 

שיעור ההצבעה הסופי בבחירות היה 71.46% - עלייה לעומת הבחירות הקודמות שנערכו בספטמבר, ובהן הצביעו 69.8% מבעלי זכות הבחירה. מתוך 6,453,255 מהאזרחים שהיו רשומים בפנקס הבוחרים הגיעו לקלפיות 4,612,007 איש. 25,053 מהקולות היו פסולים. אחוז החסימה, שהוא 3.25%, עמד על 149,004 קולות. 37,897 קולות נדרשו לכל מנדט.


פורסם לראשונה 15/03/2020 10:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים