שתף קטע נבחר

צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

בכיר במשרד הבריאות: "נתחיל לראות יותר חולים בטיפול נמרץ וגם מתים"

ברקע הזינוק במספר חולי הקורונה בישראל וההחמרה במצבם של כמה מהם, הביע המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו שביעות רצון מהחלת תקנות החירום: "ככל שנעשה את הצעדים יותר טוב - ככה המספר יקטן", אמר פרופ' גרוטו לאולפן ynet. "לצערי נראה גם נפטרים"

 

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו התייחס הבוקר (יום ו') לזינוק במספר חולי הקורונה בישראל. "זה מדגיש את הצורך שלנו להמשיך לעשות את הצעדים החריפים שאנחנו עושים כרגע. תיארנו לעצמנו שבאמת תהיה קפיצה במספר המקרים", אמר פרופ' גרוטו בריאיון לאולפן ynet.

 

התפרצות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

למי מותר לצאת? המדריך לתקנות החירום

כך מטופלים ששת החולים במצב אנוש וקשה‏

nצו 8 לאנשי מילואים מהיחידה לזיהוי חללים‏

חולה 114 בדן פנורמה: "קצת כמו תאילנד"

  

אמש מניין חולי הקורונה בישראל עלה ל-677. 644 מהם במצב קל, 13 במצב בינוני ושישה במצב קשה. 14 בני אדם החלימו מהנגיף ושוחררו לביתם.

 

פרופ' גרוטו הסביר בנוגע ללחץ של משרד הבריאות להוביל להחלת תקנות לשעת חירום כי "עשינו הרבה מאמצים וניתוחים אפידמיולוגיים כדי להבהיר את העמדה שלנו ומה צפוי לקרות, ואיך התהליכים של הסגר יכולים להקל על ההתפשטות, ובסופו של דבר התקבלו מרבית העמדות שלנו בעניין הזה".

 

- עד כמה ההערכות שנראה החמרה במצב של החולים מבוססות?

"אני בהחלט צופה שאנחנו נתחיל לראות יותר חולים בטיפול נמרץ והנשמה, אבל לא במספרים של מאות בימים הקרובים. אנחנו מדברים על מספרים שמערכת הבריאות יכולה בהחלט להתמודד איתם. יש לנו עוד זמן מסוים להיערך גם מבחינת השלמות הציוד של המיגון וכל מה שנדרש".

טיהור בבת ים (צילום: מוטי קמחי )
חיטוי בבת ים(צילום: מוטי קמחי )

- מדוע ככל שהמגפה תמשיך להתפרץ נראה יותר מקרים כמו שאנחנו רואים בעולם?

"המספר פשוט גדול כי מספר הנדבקים גדל, למרות כל אמצעי הסגר. צריך לזכור שהחולים שמופנים היום זה אנשים שנדבקו לפני כמה ימים, לפני שהסגר היה קשוח יותר, אז יכול להיות שדווקא נראה את ההשפעה שלו עוד כמה ימים.

 

"לגבי החולים הקשים, זה עוד יותר מורכב כי הם מייצגים אנשים שנדבקו לפני עשרה ימים ויותר. בכל פעם שאנחנו מסתכלים על מספרים, צריך לזכור שהם לא משקפים את המצב כרגע אלא את המצב לפני כמה ימים. לכן, כל תהליך והשפעה שאנחנו מנסים לעשות, רואים אותם בפרק זמן של בין כמה ימים לשבוע, כך שצריך סבלנות בעניין הזה".

 

- יש מספיק מכונות הנשמה?

"התחלנו את האירוע הזה במצב טוב יחסית, תפוסה יחסית נמוכה של מיטות הנשמה בבתי חולים. עד כמה שידוע לי אנחנו המדינה היחידה שיש לה מחסנים עם מלאי של מכונות הנשמה לשעת חירום, שאנחנו כבר מחלקים אותן. עכשיו אנחנו עוסקים בהשלמה נוספת כדי להתכונן למספרים שאולי יבואו".

 

"המשטרה לא תוכל לעצור כל אחד". פרופ' גרוטו (קרדיט: אסף מגל) (קרדיט: אסף מגל)
"המשטרה לא תוכל לעצור כל אחד". פרופ' גרוטו(קרדיט: אסף מגל)

- מה יקרה אם הציבור לא ישתף פעולה? נראה מראות כמו באיטליה?

"אנחנו מנסים למנוע את זה, ואני חושב שאם הציבור ישתף פעולה לא נראה את זה, או שנראה את זה בממדים יותר קטנים. אני לא אומר שנעצור לגמרי את ההתפשטות, אנחנו צפויים לראות פה חולים רבים וגם מקרים קשים ולצערי גם נפטרים, אבל ככל שנעשה את הצעדים יותר טוב - ככה המספר יקטן.

 

"בשלב ראשון האכיפה תהיה על מקומות עבודות ועסקים. יציאה מהבית צריכה להיות רק עבודה או צורך חיוני אחר. המשטרה לא תוכל לעצור כל אחד ואחד, אבל הנוכחות שלה בשטח יכולה לעשות את העבודה".

 

- התבשרנו הבוקר על החמרה במצבם של כמה חולים, אחד מהם בן 45 ללא מחלות רקע. זה מדאיג?

"בהחלט. אנחנו יודעים שכמו בשפעת, יש גם צעירים ואנשים ללא רקע שיכולים לפתח מחלה קשה. אנחנו יודעים שבדרך כלל, לפי הניסיון מהעולם, לפחות ביפן ובמקומות נוספים במזרח, שהאנשים האלה מצליחים להתמודד ולשרוד. אבל צריך לקחת בחשבון שבכל זאת יכולים להגיע למצבים קשים ולכן כולנו בסיכון. יש כאלה שיותר, אנחנו צריכים לעשות כל מאמץ כדי לא להידבק".

 

- שמענו על שתי מחלקות ועל עוד אנשי רפואה שנכנסו לבידוד. יש חשש לקריסה בבתי חולים?

"אנחנו קובעים לשנות את מדיניות הבידוד שלנו לגבי צוות רפואי. צוות רפואי שהיה ממוגן ונחשף לא יצטרך להיכנס לבידוד, וברגע שנגיע למצב הזה יהיה לנו יותר קל להתמודד עם האירוע. בסוף ברור שאי אפשר להכניס לבידוד את כל הצוותים הרפואיים. מספר החולים כרגע עדיין נמוך מדי כדי שנגדיר את כולם חשופים".

 

אושרו התקנות לשעת חירום

במהלך הלילה אישרה הממשלה פה אחד, בישיבה טלפונית, תקנות לשעת חירום לצמצום התנועה של האוכלוסייה בישראל כדי למנוע את התפשטות הנגיף. במסגרת התקנות צומצמו והוגבלו הפעילויות במרחב הציבורי ונקבעו הגבלות על פעילויות המסחר, הבילוי והפנאי לתקופה של שבעה ימים.

 

משרד הבריאות יפיץ הנחיות מפורטות לגבי הפעילות במקומות המסחר והשווקים. במסגרת התקנות מודגש כי זכות ההפגנה תישמר, ובלבד שישמרו תקנות והנחיות משרד הבריאות כפי שחלות על כלל הפעילויות.

 

 

 

מגיפת הקורונה ממשיכה להתפשט ברחבי העולם. יותר מ-242 אלף בני אדם כבר אובחנו כי נדבקו בנגיף ואמש נחצה רף של יותר מ-10,000 מתים מהנגיף. אתמול המשיכו עוד ועוד מדינות לנקוט צעדים נוקשים במסגרת המאבק בנגיף, צעדים שחלקם לא נראו כבר עשרות שנים. בארה"ב קראו לכל האזרחים להימנע מטיסות לחו"ל, באירופה שוקלים להאריך את הסגר במדינות שבהן הוא כבר הוטל (ואף אולי להחמירו), בהודו מתכננים ניסוי בעוצר ליום אחד, ובדרום אפריקה מקימים גדר ענקית בגבול עם זימבבואה.

 

"המלחמה הגדולה שלנו היא לא מלחמה כלכלית, היא מלחמה רפואית", אמר נשיא ארה"ב. "אנחנו חייבים לנצח במלחמה הזו". הוא נשאל אם ממשלו התכונן באופן ראוי למשבר. "היינו מאוד מוכנים", התגונן הנשיא – ותקף כהרגלו את העיתונאים. "הדבר היחיד שלא היינו מוכנים אליו הוא התקשורת. התקשורת הייתה מאוד לא הוגנת".

 

יש לכם מה לספר לנו על הקורונה? מידע שטרם נחשף? סרטונים או תמונות? כתבו למייל האדום

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס גמבורג
המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופסור איתמר גרוטו
צילום: אלכס גמבורג
מומלצים