שתף קטע נבחר

צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

50 אלף כבר נדבקו: טראמפ קורא "לפתוח" את ארה"ב

נגיף הקורונה ממשיך להתפשט בארה"ב, אך הנשיא חושש שהנזק לכלכלה יהיה חמור יותר: "אלפים יתאבדו אם יהיה מיתון או שפל", טען. הוא הביע תקווה שהאמריקנים ישובו לעבוד בתוך פחות מחודש: "נשמור על הזקנים באהבה". ארגון הבריאות העולמי: ארה"ב עלולה להפוך למוקד ההתפרצות

 

 

דונלד טראמפ אמר הערב (ג') כי הוא מקווה שכלכלת ארה"ב תוכל "להיפתח מחדש" כבר בחג הפסחא אותו יחגגו האמריקנים ב-12 באפריל. הנשיא האמריקני, שמקווה להיבחר מחדש בנובמבר, חושש שפגיעה אנושה בכלכלה בעקבות משבר הקורונה תפגע בסיכוייו להיבחר, ושינה בימים האחרונים כיוון: אחרי שהכריז על מצב חירום וקרא לכל האמריקנים לשמור על ריחוק חברתי – כעת הוא טוען שהשבתת ארה"ב תגרום יותר נזק מאשר הנזק שלו עלול לגרום הנגיף.

 

משבר הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:

הקורונה נכנסת בין טראמפ לשמרנים

עוד 743 מתו באיטליה, 400 אלף נדבקו בעולם

עם מסכה וחליפת מגן: פוטין ביקר חולי קורונה

סגר בהודו: "איסור מוחלט על יציאה מהבתים"

אין הלוויות: הקורונה משנה את מנהגי האבל

האם הדמוקרטיות צריכות ללמוד מסין?  

 

למרות הזינוק במספר הנדבקים והמתים בארה"ב – לפי שעה יש בה יותר מ-50 אלף נדבקים וכ-600 מתים (לפי ספירות של רשת CNN ואוניברסיטת ג'ון הופקינס) – הנשיא שב ואמר היום שצעדים כמו סגר, שהוטלו כבר על יותר משליש מכל האמריקנים – הם "תרופה שגרועה יותר מהבעיה".

  (צילום: AFP)
"אפשר להרוס ככה מדינה". טראמפ(צילום: AFP)

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

במה שתואר כ"אסיפת בוחרים וירטואלית", ששודרה בשידור חי ברשת "פוקס ניוז" האהובה על הנשיא, אמר טראמפ: "אנחנו חייבים להחזיר את המדינה שלנו לעבודה. המדינה שלנו חייבת לחזור לעבוד". הוא טען שהגבלות חריפות כמו סגר עלולות לגרום בעצמן למקרי מוות. "אנשים, הרבה אנשים – לדעתי יותר אנשים – הולכים למות אם ניתן לזה להמשיך", אמר טראמפ. "אתה הולך לאבד יותר אנשים בכך שתכניס את המדינה למיתון או לשפל. הולכות להיות לך התאבדויות באלפים".

 

הנשיא הזכיר את תקופת 15 הימים של הריחוק החברתי שעליה הכריז לפני כשבוע, ורמז שלאחריה תתקבל החלטתו. יצוין כי צעדים כמו סגר לא הוכרזו על-ידי הנשיא עצמו, אלא על-ידי מושלי המדינות שנקטו צעדים כאלה – כמו ניו יורק וקליפורניה – ולכן לא ברור אם הוא יכול לבטל את ההגבלות הללו.

 

טראמפ ציין בדבריו הערב כי ארה"ב לא "סגרה את המדינה" בגלל האלפים שמתים בה כל שנה משפעת או בתאונות דרכים. הוא אמר כי האמריקנים יוכלו להמשיך לשמור על ריחוק חברתי גם אם יחזרו לעבוד. "אתה יכול להרוס מדינה בדרך הזאת של השבתה", הוסיף טראמפ.

 

דבריו עומדים בניגוד לאזהרות של מומחי בריאות אמריקנים, חלקם מממשלו שלו, שלפיהם המגבלות הללו קריטיות במסגרת המאבק בנגיף. בפנטגון הזהירו לאחרונה כי המגפה עלולה להימשך בארה"ב חודשים, ובארגון הבריאות העולמי אמרו היום שארה"ב עלולה להפוך למוקד המרכזי החדש של המגפה הזו ברחבי העולם.

  (צילום: gettyimages)
"אסיפת בוחרים וירטואלית" בבית הלבן. הראיון לרשת "פוקס ניוז"(צילום: gettyimages)

  (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

מוקדם יותר היום צייץ טראמפ בטוויטר מסר דומה, וכתב: "העם שלנו רוצה לחזור לעבוד. הם ישמרו על ריחוק חברתי וכל השאר. על המבוגרים נשמור בצורה מגוננת ואוהבת. אנחנו יכולים לעשות את שני הדברים ביחד", כתב הנשיא. הוא הוסיף שוב את המשפט שהפך כנראה לסיסמה שלו: "התרופה לא יכולה להיות גרועה (בהרבה) מהבעיה".

 

טראמפ, נזכיר, הואשם על-ידי מבקריו כי בשלבים הראשונים של המשבר הוא נהג בשאננות, כשטען שהמצב בשליטה. כשהנגיף החל להתפשט בעוצמה בארה"ב טראמפ שינה כיוון והכריז על מצב חירום וכאמור על אותה תקופה של 15 ימים שבה על האמריקנים לשמור על ריחוק חברתי. אלא שבימים האחרונים הוא סופג ביקורת בקרב חוגים בימין השמרני, ורפובליקנים שונים קראו להסרת ההגבלות על הכלכלה. המשבר פגע גם אנושות בבורסה, ומחק למעשה את ההישגים שנרשמו שם בתקופת נשיאותו של טראמפ. כעת, נראה, הוא חושש שהדבר יפגע בסיכוייו להיבחר מחדש, ופועל לפתיחתה מחדש של הכלכלה.

 

"אמא שלי לא ניתנת להקרבה"

מושל מרילנד לארי הוגן, רפובליקני, מתח ביקורת על הנשיא בעקבות דבריו. "אני לא חושב שאנחנו הולכים להיות מסוגלים לצאת מזה בתוך חמישה או שישה ימים, או לא משנה מתי 15 הימים האלו יסתיימו לפי השעון הדמיוני הזה", אמר הוגאן לרשת CNN.

רחובות ריקים ניו יורק נגיף קורונה ארה
"כל שלושה ימים המספר בניו יורק מכפיל את עצמו". רחובות ריקים בתפוח הגדול(צילום: רויטרס)

  (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

חיילים המשמר הלאומי הסבת מרכז כנסים ל מרכז רפואי ניו יורק נגיף קורונה ארה
מושל ניו יורק: צריכים 30 אלף מכונות הנשמה, מה עוזר 400?(צילום: רויטרס)

חיילים המשמר הלאומי הסבת מרכז כנסים ל מרכז רפואי ניו יורק נגיף קורונה ארה
(צילום: AFP)

הרכבת התחתית ריקה ניו יורק נגיף קורונה ארה
הרכבת התחתית בניו יורק ריקה מאדם(צילום: AFP)

ביקורת חריפה אף יותר השמיע אנדרו קואומו, מושל ניו יורק, המדינה שהפכה למוקד ההתפרצות החמור ביותר בארה"ב – עם 25 אלף נדבקים ולפחות 210 מתים. קואומו אמר שאינו מוכן להשוות בין סכום כספי, גבוה ככל שיהיה, לבין חיי אדם: "אמא שלי לא ניתנת להקרבה וגם לא האמא שלכם", אמר מושל ניו יורק לכתבים. "אנחנו לא מוכנים להקריב את ה-1% או 2% הללו", הוא אמר בהתייחסו לאלו הנמצאים בקבוצת הסיכון הגבוהה ביותר למות מסיבוכי הנגיף, קשישים ואלו שסובלים ממחלות רקע.

 

קואומו גם תקף בחריפות את הממשל הפדרלי על הסיוע המצומצם לדבריו שקיבלה ניו יורק עד כה. הוא אמר שניו יורק קיבלה רק 400 מכונות הנשמה, כשהצורך שלה הוא ב-30 אלף לפחות. "400 מכונות הנשמה? אני צריך 30,000. אתם רוצה טפיחה על השכם בגלל 400 מכונות הנשמה?", אמר קואומו. הוא ציין כי למדינת ניו יורק 7,000 מכונות הנשמה לפי שעה. קואומו הזהיר כי קצב שיעור ההדבקה בניו יורק ממשיך לגדול – לטענתו הוא מכפיל עצמו בכל שלושה ימים – והוסיף שהעקומה לא "השתטחה" עדיין. הוא הוסיף שבמקרה הגרוע ביותר, ניו יורק תצטרך 140 אלף מיטות בבתי החולים.

  

יועצו הכלכלי הבכיר של טראמפ, לארי קודלו, אמר לכתבים היום שבריאות הציבור כוללת בתוכה גם את מה שכינה "בריאות כלכלית". "זו נקודת המפתח. וזה לא או זה או זה, ולכן אנו מסתכלים על זה במבט חדש". במקביל, במפגש פרטי של 30 מנהיגים שמרנים היום, סגן הנשיא מייק פנס – שמופקד על הטיפול במשבר הקורונה בארה"ב – אמר כי לא התקבלו עד כה החלטות רשמיות, וכי החלטה בנושא הסרת המגבלות תינקט – אם תינקט – רק בתום התקופה של 15 ימי הריחוק החברתי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"אלפים יתאבדו". טראמפ בבית הלבן
צילום: AFP
מומלצים