שתף קטע נבחר

צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

ההנחיות החדשות: סוגרים את בתי הכנסת

תפילה בציבור - רק בשטח פתוח ובמרחק שני מטרים זה מזה: כך נקבע בתקנות שאושרו בממשלה למרות התנגדות שר הבריאות. המשמעות: סגירת בתי הכנסת. הרבנים הראשיים יצאו בקריאה: "אין לקיים את התפילה בציבור בתוך בתי הכנסת". מנהל יחידת הזיהומים תקף אותם: "התקהלות כלשהי, גם במניינים של עשרה, כרוכה בסכנת נפשות"

בתי הכנסת ומקוואות ייסגרו, חופות ייערכו ללא קהל: ההנחיות החדשות למניעת התפשטות הקורונה שאושרו הלילה (ד') בממשלה אוסרות באופן גורף קיום תפילה ציבורית במבנים סגורים וקובעים כי ניתן לכנס מניינים רק בשטח פתוח. המשמעות: סגירת בתי הכנסת, לאחר שבוע של דיונים, מחלוקות וגם ביקורת חריפה על הרבנות הראשית שהתמהמה ולא הנחתה כך בעצמה. בשטח, רבים במגזר הדתי כבר מיישמים את ההנחיה הלכה למעשה, לאחר שרשויות מקומיות ורבנים בכירים הורו לקהילותיהם להתפלל בבית. אך במגזר החרדי רבים מבתי הכנסת עדיין פועלים.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>  

 

בשעות הצהרים, לאחר שהובהר סופית לרבנים הראשיים כי לא יתאפשר עוד להתפלל בבית הכנסת, הם הוציאו מכתב המורה לסגור את בתי הכנסת (לקריאת המכתב המלא - לחצו כאן ). תחת הכותרת "עת צרה היא ליעקב", כתבו: "לאור ההנחיות האחרונות של הממונים על המאבק בנגיף הקורונה, הננו להודיע כי מהיום ועד להודעה אחרת, אין לקיים את התפילה בציבור בתוך בתי הכנסת. ציבור המתפללים, שלא ימנה יותר מעשרה, יתפלל בחוץ במקום פתוח, אם אפשר בסמוך לבית הכנסת. זאת תוך שמירה על ריחוק של שני מטר בין איש לרעהו". הם אף התירו "להוציא ספר תורה לרחובה של עיר".

 

קראו עוד בערוץ היהדות:

 

היום בשעה 16:30 אמורה להתקיים תפילה ציבורית גדולה בהובלת הרבנים הראשיים לישראל ומספר רבנים ראשיים של יהדות התפוצות. בהודעה שפרסמה הרבנות אתמול הודגש כי יש להתקהל גם בבתי הכנסת, תוך הקפדה על הנחיות משרד הבריאות, זאת בנוסף לתפילות היומיות הרגילות – דבר שזכה לביקורת בתוך הציבור הדתי ומחוצה לו.

 

פרופ' מיטשל שוואבר, מנהל היחידה הארצית למניעת זיהומים במשרד הבריאות, כתב אמש מכתב חריף לרבנים הראשיים ולחברי מועצת הרבנות הראשית, ודרש מהם לחזור בהם מהקריאה להשתתף בתפילה העולמית במניינים (לקריאת המכתב המלא - לחצו כאן ). "כאיש מקצוע בתחום מניעת הזיהומים... אני מצהיר שהתקהלות כלשהי, גם במניינים של עשרה, כרוכה בסכנת נפשות. אין כל דרך להבטיח קיום מניין הכרוך בהתקהלות באופן בטיחותי". הוא הבהיר כי "הדברים נכונים גם לימים הבאים בתקופת החירום".

 

כעת מבהירים הרבנים הראשיים, כי "גם התפילה המיוחדת שנועדה להיום, ערב ראש חודש ניסן, תערך באותו אופן, בציבור של עשרה מתפללים, במרחק ומחוץ לבתי הכנסת". לדבריהם, "אם לא קיימת אפשרות כזאת, יתפלל כל אחד ואחד בביתו", והם מוסיפים ומחדשים כי גם בבית, "ראוי לקבוע זמן תפילה אחיד לכל באי בית הכנסת".

 

טבילה - רק לנשים ועד חמש במקווה

בימים האחרונים ניטש ויכוח בין רבנים ופוסקי הלכה (ביניהם הרבנות הראשית) שהתעקשו על המשך התפילות בציבור (בקבוצות של עד עשרה אנשים ובמרחק של שני מטר זה מזה), לבין עמיתיהם שקבעו כי יש להימנע מכך מחשש להתפשטות המחלה, על אף ההקפדה, ואף הפגינו דוגמה אישית ובעצמם התפללו ביחידות. אתמול פורסמו נתונים רשמיים ולפיהם בתי הכנסת הם מוקד ההדבקה המשמעותי ביותר, וכעת משרד הבריאות סוגר אותם לחלוטין.

 

באשר למקוואות הטהרה הציבוריים נקבע כי נשים, שטבילתן בהם היא מחויבת ההלכה, תוכלנה לשהות בהם בקבוצות של עד חמש (ולא עשר, כפי שהותר עד עתה) ובתיאום מראש. ואילו הטבילה לגברים, שהיא רק בגדר מנהג, תיאסר לחלוטין.

 

במהלך ישיבת הממשלה התעקש שר הבריאות, יעקב ליצמן, להשאיר את בתי הכנסת פתוחים תוך שמירת מרחק של 2 מטרים, כפי שהיה עד כה. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, התנגד בתוקף להחרגה בגלל אחוז ההדבקה הגבוה, ובניגוד לדעתו של ליצמן הוחלט לסגור את בתי הכנסת ולאפשר אך ורק תפילה בחוץ - ליד הבית.

 

חופה - בלי מניין

באשר לעריכת טקסי חופה וקידושין נקבע כי אלה יוכלו להתקיים בשטחים פתוחים בלבד, כאשר מספר המתכנסים לא יעלה על עשרה. המשמעות היא כי לא ניתן יהיה עוד לערוך חתונות מצומצמות בנוכחות מניין הלכתי, שכן בין המשתתפים ישנן בהכרח גם נשים (כמו הכלה ואמהות בני הזוג), שאינן מצטרפות אליו. האפשרויות העומדות כעת בפני הזוגות הנישאים כדת משה וישראל הן טקס בהשתתפות כמה אנשים בודדים (בהם עורך הקידושין והעדים) או דחיית החתונה למועד לא ידוע, לאחר שיוסרו ההגבלות.

 

במשרד לשירותי דת וברבנות הראשית לא ממהרים בשלב זה לפרט את משמעות ההנחיות החדשות ואת השפעתן על החיים הדתיים, בטענה כי קיימת סתירה לכאורה בין הטיוטות שהכירו לבין ההחלטות שפורסמו לפנות בוקר בכלי התקשורת, כך שעדיין לא ברור מה מעמדם החדש של בתי הכנסת, המקוואות ושל קיום טקסים דתיים אחרים. ברבנות אמרו כי בשעות הקרובות יילמדו ההנחיות וילובנו מול הגורמים המקצועיים, ולאחר מכן תפורסם הודעה לציבור בנושא.

 

  (ארן חן צלמים)
(ארן חן צלמים)

 

ההחלטה התקבלה בתום ישיבת ממשלה טלפונית שנמשכה כשש שעות והסתיימה בשעה 03:30 לפנות בוקר, ולאחר שאמש עלה מניין הנדבקים בנגיף הקורונה ל-1,930. שני חולים מתו אתמול, אחד נפטר הבוקר, ומניין הקורבנות בארץ מהנגיף עלה לארבעה.

  

דחפו לסגירת בתי הכנסת

בשבוע שעבר קבעו לראשונה רבנים בכירים, ובהם הרב אליעזר מלמד, הרב דוד סתיו והרב יהושע שפירא, כי מעתה יש להתפלל ביחידות וכי גם הם עצמם מתכוונים לפזר את קהילותיהם עד לעצירת המגפה. הרב סתיו, יו"ר ארגון רבני צהר ורבה של שהם, הודיע: "אחרי התייעצות עם מומחים לבריאות הציבור ותלמידי חכמים הבנתי שאין מוצא אחר. אם חפצי חיים אנו - חייבים לסגור כל מקום התקהלות, וזה כולל גם בתי כנסת".

 

הרב אליעזר מלמד, ראש ישיבת הר ברכה ורב היישוב, הדריך את התושבים כי "נכון להדר להתפלל לכתחילה את כל התפילות ביחיד" וציין: "כך אני נוהג". הוא לא אסר את התפילה בבית הכנסת, אך הדגיש כי אין להביא למקום ילדים וכי במקרה שאין אפשרות להקפיד שם על הנחיות משרד הבריאות - אין להיכנס. לבני 60 ומעלה קרא להקפיד עוד יותר שלא להגיע לבית הכנסת.

 

הרבנים הראשיים לישראל, דוד לאו ויצחק יוסף, התנגדו לקביעה ופסקו כי כי "כל עוד לא יצאה הוראה אחרת - ניתן וחשוב להתפלל בבתי הכנסת". בארגון רבני צהר תקפו: "האם עלינו לחכות עד שימותו, חלילה, עשרות ומאות אנשים, כדי שנבין שמדובר בסכנת חיים?" גם הרב דוד יוסף, אחיו של הרב הראשי וראש ישיבת "יחוה דעת" יצא נגד ההנחיה.

 

בסוף השבוע הצטרפו רבנים בכירים נוספים לקריאה, ובעקבות מכתבם המשותף הצטרפו לקריאה גם כל מנהלי בתי החולים. בכירי המערכת הרפואית בישראל ביקשו לשמוע לקול הרבנים ולהימנע מלהגיע לבתי הכנסת על מנת לשמור על בריאות המתפללים וכלל הציבור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארן חן צלמים
מחטאים את בית הכנסת הגדול בתל אביב
ארן חן צלמים
מומלצים