שתף קטע נבחר

צילום: דוברות הדסה עין כרם, AFP

הנגיף מכה בארה"ב, רופאים: "תרופות נגמרות, קונים ציוד בשוק השחור"

מניו יורק עד מישיגן: עובדי רפואה דורשים מסכות ומזהירים ממחסור בצנתרים ומשככי כאבים. אחות: "אנחנו מסתובבים פרנואידים, אין עם מה לכסות את הראש". חשש שניו אורלינס הופכת למוקד הדבקה ראשי, 1.4 מיליון חגגו שם ברחובות לפני חודש: "גרוע מהוריקן קתרינה". ספינת בית חולים הגיעה ללוס אנג'לס, 23 נדבקו על נושאת המטוסים רוזוולט. מיזם מרגש בשיקגו: מתנדבים לעשות בייביסיטר לילדי הרופאים

בצל התפשטות נגיף הקורונה בארצות הברית מדווחים עוד ועוד עובדי רפואה שם על מחסור בציוד מגן ובתרופות, וחלקם אף נאלצים לחפש את הציוד החסר בשוק השחור או לפנות אל הציבור בבקשה לתרומות ולסיוע. במוקד ההתפרצות הראשי בארה"ב, מדינת ניו יורק, מעריכים ששיא ההתפרצות יגיע רק בעוד כשלושה שבועות, ובינתיים גובר החשש שהעיר ניו אורלינס שבמדינת לואיזיאנה הולכת והופכת למוקד הדבקה מרכזי.

 

משבר הקורונה – העדכונים האחרונים מהעולם:

 

נגיף קורונה ארה
"תחפושת קורונה" בחגיגות בחודש שעבר בניו אורלינס. נדבקים בקצב גבוה(צילום: AFP)

בארה"ב, נזכיר, התגלו כבר יותר מ-103 אלף נדבקים בקורונה, ויותר מ-1,600 כבר מתו מהנגיף. היא המדינה עם מספר הנדבקים הגבוה ביותר בעולם, אחרי שהשבוע עקפה את איטליה וסין. במקום הראשון ברשימת הנדבקים והמתים בתוך ארה"ב נמצאת מדינת ניו יורק, שם חלו יותר מ-45 אלף איש ומתו יותר מ-540. אחריה ברשימה ניו ג'רזי (8,825 חולים ו-108 מתים), קליפורניה (4,892 ו-102), מדינת וושינגטון (3,768 ו-175) ומישיגן (3,657 ו-92). הבאות בתור הן מסצ'וסטס, פלורידה, אילינוי, לואיזיאנה ופנסילבניה.

 

מרחבי ארה"ב מגיעות עדויות על רופאים ואחיות שנאלצים לנקוט דרכים קיצוניות כדי לאגור ציוד חיוני, מהחבאת ציוד שכזה ועד קנייתו בשוק השחור. רופאים באזור ניו יורק סיפרו שנאלצו למחזר ציוד מגן או לפנות לספקים בלתי חוקיים. ד"ר אלכסנדר סלרנו מניו ג'רזי סיפר ששילם באמצעות מתווך 17 אלף דולר למסכות וציוד מגן אחר שאמורים היו לעלות כ-2,500 דולר, ואז אסף את הציוד ממחסן נטוש. "לא נותנים לך את שמות האנשים (שמוכרים את הציוד)", סיפר על תהליך הרכישה. "אתה מקבל רק מספרי טלפונים לשלוח אליהם הודעות. אתה מעביר את הכסף לחשבון בנק והם נותנים לך את המועד והשעה כדי לבוא לאסוף".

נגיף קורונה ארה
בית החולים מאונט סיני ווסט. מחביאים כפפות(צילום: AP)

נגיף קורונה ארה
(צילום: EPA )

אחיות בבית החולים מאונט סיני בניו יורק סיפרו שהן נועלות או מחביאות מסכות N95, מסכות מנתחים ופריטים אחרים שיש חשש כי ייגנבו אם יישארו ללא השגחה. "מסכות נעלמות", סיפרה האחות דיאנה טורס. "אנחנו מחביאים את כולן במגרות מול עמדת האחיות". אחות מהמרכז הרפואי ווסטצ'סטר, בפרברי העיר ניו יורק, סיפרה שעמיתים שלה החלו לקחת ציוד קשה-להשגה מבלי לשאול, ולכן החלו צוותים לנעול מסכות, כפפות וחלוקים במגרות ובארונות.

 

שקיות אשפה במקום ציוד מגן

במדינת ניו יורק מדווחים הרופאים על משמרות ארוכות למדי ועל מחסור חמור בציוד מגן. את החשש של הצוותים הרפואיים הגביר השבוע מותו של קיוס קלי בן ה-48, מנהל במערך האחים והאחיות של בית החולים מאונט סיני ווסט במנהטן. מותו של קלי מנגיף הקורונה הביא לגל של פוסטים זועמים ברשתות החברתיות, ובין השאר פורסמה תמונה ויראלית שבה נראו נשות צוות בבית החולים שלו לובשות שקיות אשפה על המדים שלהן כדי להתגונן.

נגיף קורונה ארה
שקיות אשפה כציוד מגן בבית החולים בניו יורק

נגיף קורונה ארה
האח קיוס קלי שחלה ומת. הצוות שבור(צילום: AP)

דיאנה טורס, שהייתה עמיתה של קלי, סיפרה שהצוות בבית החולים שבור ממותו. לדבריה יש יחידות בבית החולים העמוסות עד אפס מקום. "אין לי שום דבר לכסות בו את הראש שלי, שום דבר בשביל הנעליים שלי. יש תחושה של חוסר תקווה. כולם מבוהלים". טורס, אם לשלושה, פוחדת להדביק את ילדיה ואת בעלה: "אנחנו מסתובבים פרנואידים, מנסים לשמור מרחק אחד מהשני כי אנחנו לא זכאים לבדיקת קורונה כל עוד לא פיתחנו סימפטומים רציניים כמו שיעול". עוד העידה טורס כי המשמרות התארכו וכי הסגל דל מאי פעם משום שאנשי הצוותים עצמם נעשים חולים.

 

הצוותים מדווחים לא רק על מחסור במסכות מגן, אלא גם על מאגר הולך ומידלדל של תרופות, צנתרים ופריטים חיוניים אחרים. מרני גרובר, רופא העובד בחדרי מיון בעיר ניו יורק, סיפר שמכמה תרופות שהשימוש בהן נפוץ נותרו רק מעט, ולפחות בבית חולים אחד אזלו צנתרים מרכזיים, שבהם משתמשים למתן תרופות למאושפזים בטיפול נמרץ. "מעולם לא שמעתי על בעיה כזו", העיד בסוף השבוע. "זה מרכיב מרכזי ברפואת חירום וביחידות לטיפול נמרץ. זה הלחם והחמאה, לא פחות, של המקצוע, מהדברים הכי בסיסיים שצריך".

מפת ארה

לדברי גרובר, בין התרופות שהמאגרים שלהן מידלדלים אפשר למנות את מדיאזולאם ופנטניל – שתי תרופות החיוניות כדי להרדים או לטשטש מטופלים שראותיהם נפגעו מהנגיף וזקוקים להנשמה מלאכותית. בבתי החולים חסרים גם התרופה לבופד, המשמשת לטיפול בלחץ דם נמוך ובבעיות לב, ומשאפי ונטולין, שמשמשים לטיפול בחולי אסתמה ונראה כי הם עוזרים למי שנדבקים בנגיף ונעשים חולים. לדברי גרובר, בבתי החולים הולך ואוזל גם מלאי מכלי החמצן.

 

ניו יורק מסירה טבעות כדורסל

המחסור בציוד מגן כמו מסכות N95 נגרם במידה רבה מהשיבושים שנגרמים ברשתות האספקה הבינלאומיות, אבל החוסר בציוד רפואי מסוגים אחרים מטריד באופן מיוחד את הצוותים הרפואיים בבתי החולים ברחבי ארה"ב. ד"ר קנט קולינס, המנהל הרפואי של חדר המיון בבית חולים במישיגן, שלח בימים האחרונים אימייל לרשימת דיוור של תושבים באזור, ובו ביקש תרומות של מטליות חיטוי, והסביר שיוכל לאסוף אותן מדלתות הבתים.

נגיף קורונה ארה
מסירים את הטבעות מסלים במגרש בניו יורק(צילום: AP)

נגיף קורונה ארה
(צילום: AP)

נגיף קורונה ארה
אפשר לשחק, אבל לבד. בעיר ניו יורק(צילום: רויטרס)

מארי מקדונלד, אחות בבית חולים בנובי שבמישיגן פרסמה השבוע בפייסבוק סרטון שבו היא נראית בוכה ומספרת שבבית החולים שלה אוזלות התרופות פנטניל ופרופופול, שתי תרופות המשמשות להרדמה ולטשטוש של מטופלים הזקוקים לסיוע נשימתי, וכן אקמול. "זה ממש מפחיד ואף אחד לא מתייחס לזה ברצינות", אמרה.

 

הרשויות במדינת ניו יורק, מוקד ההדבקה הראשי לעת עתה כאמור, מעריכות ששיא ההתפרצות במדינה יגיע לכל המוקדם בעוד שלושה שבועות, וראש העיר ניו יורק ביל דה בלזיו אמר שהעיר מנסה להקל על הצוותים הרפואיים על-ידי הבאת תגבורת. מושל ניו יורק אנדרו קואומו, שקנה לו בשבועות האחרונים מעמד של אחד ממובילי המלחמה בנגיף בארה"ב, הודיע אתמול כי המדינה מתכוונת להקים שמונה בתי חולים זמניים כדי להתמודד עם הגידול הצפוי במספר הנדבקים.

 

במסיבת עיתונאים אמש תקף קואומו את הנשיא דונלד טראמפ על טענתו שניו יורק מגזימה בטענותיה כי היא זקוקה ל-30 אלף מכונות הנשמה מהממשל כדי לטפל בהמוני החולים שעוד צפויים להתגלות. "לכל אחד יש זכות להביע את דעתו, אבל אני לא פועל כאן על סמך דעה", אמר קואומו, שבשבועות האחרונים מתח שוב ושוב ביקורת על האופן שבו מטפל הממשל במגפה. "אני פועל על סמך עובדות ומידע על מספרים ועל תוכניות".

נגיף קורונה מושל מדינת ניו יורק אנדרו קואומו ארה
המושל קואומו נגד טראמפ: "נשען על עובדות"(צילום: רויטרס)

מדינת ניו יורק, כמו מדינות רבות אחרות ברחבי ארה"ב, הטילה בשבוע האחרון הגבלות תנועה חמורות בניסיון להשאיר את התושבים בבתים ולהאט את התפשטות הנגיף. העיר ניו יורק אף הגדילה לעשות והחליטה להסיר את הטבעות מעשרות עמודי כדורסל ברחבי העיר כדי למנוע מתושבים לצאת ולהצטרף למשחקי רחוב. בתור התחלה הוסרו הטבעות מעמודים ב-80 מגרשי כדורסל שסומנו על-ידי הרשויות ככאלה שבהם עלולה בסבירות גבוהה להיות התקהלות בניגוד להנחיות, ואם יהיו התקהלויות במגרשים אחרים – גם מהם יוסרו הטבעות. לתושבים עדיין יותר לצאת לבדם לקלוע לסל או לצאת לשחק עם מי שגר איתם באותו הבית.

 

המכה של ניו אורלינס: "כולם משתגעים"

בארה"ב מחלחלת בימים האחרונים ההבנה שהגרוע מכל עוד לא הגיע. אף שלפי שעה ניו יורק היא העיר שספגה את המכה הקשה ביותר, מספרים מדאיגים מאוד של נדבקים מגיעים מניו אורלינס, שיקגו ודטרויט.

 

בניו אורלינס מיהרו בסוף השבוע להתחיל להקים בית חולים שדה במרכז ירידים כדי לקלוט את החולים הרבים שעוד צפויים להתגלות. ההערכה בעיר היא כי לבתי החולים המקומיים יגיעו אלפי מטופלים יותר מכפי שהם מסוגלים להכיל. לרבים מהתושבים שם מזכירים המראות כעת את ימי הוריקן קתרינה שהיכתה בעיר ב-2005, הרגה רבים והותירה הרס כבד.

נגיף קורונה ארה
הרחובות הריקים של ניו אורלינס(צילום: AFP)

נגיף קורונה ארה
(צילום: רויטרס)

רק לפני כחודש חגגו יחד המונים בניו אורלינס את חג מרדי גרא הנוצרי, והחשש הוא שהחגיגות, שבהן השתתפו כ-1.4 מיליון בני אדם, תרמו מאוד להתפשטות. במהלך החגיגות היו הרחובות הומי אדם. קצב התרבות הנדבקים בניו אורלינס גדול למדי בימים האחרונים, והמצב המידרדר שם מפחית את התקווה שמערים צפופות פחות ובעלות אקלים חם יותר ייחסך הגרוע מכול.

 

תושבי ניו אורלינס כבר סופגים נזק כלכלי כבד. מדובר בעיר שבה רבים חיו בעוני עוד לפני המגפה, וכעת גם ענף התיירות בה שוּתק. "מעולם לא הייתי מובטל, אבל עכשיו, ככה פתאום – הופ!", סיפר המוזיקאי ג'וון מור. "זה לא רק אני, זה כולם". רוני אבנס בן ה-32, הבעלים של מסעדה בניו אורלינס, סיפר: "כולם משתגעים. אנשים לא יודעים למה לצפות וכמה זמן זה יימשך. כולם פוחדים על העבודה שלהם. זה נורא כמו הוריקן קתרינה או גרוע מזה".

נגיף קורונה ארה
זה לא פוסח על שום מקום. ניו אורלינס בסוף השבוע(צילום: AFP)

נגיף קורונה ארה
בדיקת קורונה בדרכים, בניו אורלינס(צילום: רויטרס)

ד"ר ג'ון ברוקס, מהמרכזים האמריקניים לבקרת מחלות ולמניעתן, הזהיר כי המגפה נמצאת עדיין בשלב ההאצה וכי כל פינה ברחבי ארה"ב נמצאת בסכנה. "אין שום אזור גאוגרפי בארה"ב שזה פוסח עליו", אמר. דבריו של ברוקס באים כשברקע דיווחים על מדינות שבהן נשמעת ביקורת על הצעדים הלא-חריפים-מספיק שנקטו המושלים. השבוע שלחו חמישי ראשי ערים באריזונה מכתב זועם למושל הרפובליקני של המדינה דאג דוסיי ובו תקפו את החלטתו להגדיר בתי עסק כמו מגרשי גולף כמקומות עבודה חיוניים שצריכים להישאר פתוחים.

 

עשרות חולים על נושאת המטוסים

לזירת התפרצות אחרת, לוס אנג'לס, הגיעה בסוף השבוע ספינת בית חולים של חיל הים האמריקני, והיא תקלוט מטופלים מהעיר כדי להקל את העומס על בתי החולים ביבשה. 1,000 מיטות אשפוז נמצאות על הספינה, והיא תהפוך לבית החולים הגדול ביותר בעיר. היא עצמה לא תקלוט נדבקים בקורונה, אלא תקבל מטופלים הזקוקים לסיוע לבעיות אחרות כדי לאפשר לבתי חולים ביבשה לקלוט עוד נדבקים בנגיף.

נגיף קורונה ארה
ספינת בית החולים בלוס אנג'לס. 1,000 מיטות(צילום: gettyimages)

מדינת קליפורניה, שבה שוכנת לוס אנג'לס, ניהלה מאבקה להבאת הספינה אל העיר, וגברה לבסוף על דרישה דומה של מדינת וושינגטון, שגם היא נפגעה אמנם קשה מהנגיף אולם יש בה פחות תושבים.

 

ועוד בים: בסוף השבוע עלה משלושה ל-23 מספר הנדבקים בנגיף על סיפונה של נושאת המטוסים האמריקנית תיאודור רוזוולט הנמצאת באוקיינוס השקט. כל אנשי הצוות שלה הושמו בבידוד.

נגיף קורונה ארה
נושאת המטוסים רוזוולט. חשש שעוד רבים נדבקו(צילום: רויטרס)

נגיף קורונה ארה
על נושאת המטוסים(צילום: רויטרס)

שלושת המלחים הראשונים שהתגלו כנשאים, בתחילת השבוע, פונו מנושאת המטוסים השוהה ליד גואם, אבל עוד יותר מ-5,000 איש נמצאים עליה, וצפויים להתגלות ביניהם נדבקים נוספים. לפי שעה איש מהנדבקים על נושאת המטוסים לא חלה באופן קשה ולא אושפז.

 

משפחת אובמה בהסגר: "נאלצים לדבר"

כמו ממדינות אחרות בעולם, גם מארה"ב מגיעים בשעה הקשה הזו סיפורים מעוררי השראה של הזדהות וחמלה. רשת NBC דיווחה בסוף השבוע על מיזם בשיקגו שבמסגרתו מתנדבים תושבים לעזור למשפחותיהם של אנשי צוות רפואי היוצאים להילחם בנגיף. בין השאר המתנדבים משמשים כבייבי סיטר לילדיהם.

 

דניאל צ'לפי בת ה-36 סיפרה לרשת כי התגייסה לסייע לזוג רופאים שהיו זקוקים למישהו שיטפל בשני ילדיהם בעודם עובדים בבית החולים: "אני מטפלת להם בעניינים בבית כדי שהם יוכלו לצאת לטפל באנשים בחוץ". לפי הרשת, מאות מתנדבים כמו צ'לפי נותנים כעת שירותים דומים ברחבי ארה"ב, שלא במסגרת מיזם מאורגן.

ארה
מישל אובמה. טוב שיש נטפליקס(צילום: EPA)

בסוף השבוע חלקה גם הגברת הראשונה לשעבר מישל אובמה חוויות מהבידוד. בשיחת טלפון עם מנחת הטלוויזיה אלן דג'נרס שפורסמה בטוויטר סיפרה רעייתו של הנשיא לשעבר ברק אובמה כי בנותיהם מליה וסשה חזרו הביתה מהמכללות שבהן הן לומדות וכעת המשפחה מנסה לגבש לעצמה שגרת חיים.

 

"אנחנו מנסים לשמור על איזו שגרה, אבל יש לנו גם נטפליקס", סיפרה אובמה. היא הזכירה את הצדדים החיוביים שבבידוד: "זה אילץ אותנו להמשיך לשבת זה עם זה, לנהל שיחה אמיתית, לשאול באמת שאלות ולהבין איך להישאר עסוקים בלי להישען רק על הטלוויזיה או המחשב. זה תרגיל טוב שמזכיר לנו שאנחנו לא צריכים הרבה מהדברים שיש לנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"תחפושת קורונה" בחגיגה בניו אורלינס בסוף פברואר
צילום: AFP
מומלצים