שתף קטע נבחר

צילום: דוברות הדסה עין כרם, AFP

עשרה נפטרו, עשרות חלו: הקורונה גובה מחיר כבד בבתי האבות

מניין הנפטרים מבית האבות משען בבאר שבע עלה לחמישה. המשפחות מתארות "סרט אימה": "לקחו להם את הטלפונים, לא יכולנו לדבר איתו בימים האחרונים". בענף חוששים מהבאות: "צריך להיכנס עם צבא וחיל רפואה". תמונת מצב

  

 

נגיף הקורונה גובה מחיר כבד מדיירי בתי האבות בישראל. עשרות דיירים נדבקו, עשרה מהם נפטרו, ונוספים מאושפזים במצב קשה. בני המשפחות והדיירים דורשים לבדוק את כל בתי האבות תוך התמקדות באלה שבהם אותרו חולים, אך בינתיים הבדיקות נעשות במשורה. תמונת המצב.

 

מגפת הקורונה – עדכונים אחרונים:

  • עלה ל-7,589 מספר החולים בקורונה בישראל
  • בת 89, בת 88, בת 67 ובן 76 מתו מהנגיף, מניין המתים בישראל עומד על 44
  • מוסיף להיות קשה מאוד מצבו של אפיק סויסה, בן 22 מאשדוד, שנדבק בקורונה
  • שני חולי קורונה אושפזו בכפייה: "סיכנו את סביבתם"
  • חום ושיעול? התסמינים לבדם שוב לא מספיקים לבדיקה

 

  • יש לכם מה לספר לנו על הקורונה? מידע שטרם נחשף? סרטונים או תמונות? כתבו למייל האדום

 

בדיקות לצוות משען ()
בדיקות לצוות משען בבאר שבע

 

ד"ר ליאור נשר, מומחה למחלות זיהומיות בבית החולים סורוקה, מסביר כי בבתי האבות בארץ נאלצים הקשישים לשכב קרוב יחסית אחד לשני. "אין מרווחים גדולים", הוא אומר. "הם סיעודיים וצריכים שיטפלו בהם אנשי צוות. אבל המחלקות הסיעודיות עמוסות ומדובר בצוות מצומצם. אין הרבה אנשי צוות שאוהבים לעבוד בבתי אבות. זו קרקע פוריה להעברת מחלות. הקשישים עצמם הם אוכלוסייה מאוד חולנית ורגישה. זה כמו אש בשדה קוצים, בכל העולם ולא רק בארץ".

 

לדבריו, המעבר של הקשישים החולים מבית האבות לבתי החולים מקשה עליהם: "אין להם מגע עם הקרובים והצוות שהם מכירים. כל אשפוז קשה, ועם הקורונה על אחת כמה וכמה".

 

התפשטות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

בני ברק חולקה, צה"ל אחראי מעתה על הסיוע האזרחי לעיר

ברחוב של ליצמן, בניגוד להנחיות: מתפללים בבית כנסת

מורדם ומונשם: החמרה במצב חולה קורונה בן 22

 

באר שבע: 42 חולים, חמישה מהם נפטרו

מותם של חמישה דיירים במחלקה הסיעודית בבית האבות "משען" בבאר שבע אינו מפתיע. כניסתו של הנגיף לשערי המוסד פגעה קשות בקשישים. כעת נמצאים שישה דיירים ודיירות מבית האבות בטיפול בבית חולים, חמישה מהם במצב קשה.

 

בעוד שערב המשבר היו מאושפזים במחלקה הסיעודית 35 חולים, רק שמונה נותרו בריאים ולא נדבקו, וארבעה הלכו לעולמם. 27 דיירים מהמחלקה הסיעודית, שני דיירים עצמאיים ו-13 אנשי צוות נדבקו בנגיף - בסך הכל 42 בני אדם.

 

הקורבן הראשון, אברהם ארושס ז"ל בן ה-93, חלק שולחן עם הקורבן השלישי – שלום מיכאל ג'קסון ז"ל בן ה-87. דיירת בת 98 נפטרה גם היא בבית החולים סורוקה בעיר. לאחר פטירתו של ארושס הזהירו משפחות הדיירים מפני הפצצה המתקתקת וכי הקשישים עומדים בפני צונאמי שלא יוכלו לעמוד בו.

 

הבוקר הודיעה דוברות ביה"ח סורוקה על הנפטרת הרביעית: "בת 67 נפטרה לצערנו הלילה לאחר שאובחנה כחיובית לנגיף הקורונה. סבלה מריבוי מחלות רקע קשות".

 

אחר הצהריים נמסר על דיירת נוספת של המחלקה שהלכה לעולמה. מדובר בד"ר נליה קרבץ בת 89 שנדבקה בקורונה והועברה ביום רביעי שעבר בהוראת משרד הבריאות לבית החולים איכילוב בתל אביב.

 

הלילה (בין שישי לשבת) פונו 10 חולי קורונה מהמחלקה הסיעודית: תשעה לבית אבות בנתניה, ודייר נוסף פונה לסורוקה. במשען מציינים שההחלטה על מעברם ויישומה התקבלה על ידי משרד הבריאות מבלי שצוות בית האבות והמנהל הרפואי במקום קיבלו התראה מוקדמת לכך. "זאת מבלי שניתן להנהלת משען במקום זמן מספיק על מנת לעדכן בצורה הולמת ומכובדת את משפחות הדיירים", נמסר.

 

 

 

 

אברהם ארושס ()
אברהם ארושס ז"ל

הלוויתו של אברהם ארושס בן ה- 93 אשר נפטר מנגיף הקורונה (צילום: הרצל יוסף)
הלוויתו של אברהם ארושס(צילום: הרצל יוסף)
 

בני המשפחה של הדיירים שהועברו לבית האבות דורות בנתניה הביעו תרעומת על כך שלא זכו לקבל עדכון. "האחות הראשית של מחוז דרום במשרד הבריאות הודיעה על זה אמש לבת משפחה של אחד הדיירים, מבלי שתיאמה זאת עם הרופא הראשי של משען", אמר אחד מהם. "היא הודיעה את זה בקבוצת הוואטסאפ של בני המשפחה". בהנהלה מסרו כי הם שוקלים להגיש מכתב תלונה רשמי על מעשיה למנכ"ל משרד הבריאות.

 

אבל הביקורת של בני המשפחה לא נוגעת רק לימים האחרונים. בתו של ג'קסון, טליה, תיארה את הימים הראשונים של התפרצות המגפה כ"סרט אימה". לדבריה ההנהלה לא סיפקה תשובות למשפחות שיקיריהן מתגוררים במקום, לא ענתה מהם אמצעי הבידוד ונדמה היה שהצוות במקום חסר אונים ולא יודע מה לעשות.

 

בהנהלה מתעקשים שצעדי הבידוד המחמירים שנקטו מיד לאחר שהתגלה החולה הראשון הוכיחו את עצמם. בפועל, נראה שהצעדים שעשו, יהיו אשר יהיו, לא מנעו את ההדבקה ההמונית שמפניה הזהירו המשפחות. אנשי פיקוד העורף הגיעו למקום השבוע וביצעו חיטוי, לצד כמה בדיקות שמד"א החל לבצע במקום.

 

טליה ג'קסון, שאיבדה את אביה, סיפרה כי "בהתחלה לקחו להם את הטלפונים ואמרו שהם עוברים חיטוי. לא יכול להיות שבימים האחרונים של אבא שלי לא יכולנו לומר לו שאנחנו איתו. שללו ממני את הזכות לדבר איתו, וזה היה כמו חמצן בשבילו. אני משוכנעת שאם זה היה ההורה שלהם לא היו נותנים לזה לקרות". בהנהלה אמרו שהנושא לא מוכר להם.

 

בינתיים, העובדות והעובדים הסיעודיים הפסיקו להגיע, בהוראת הביטוח הלאומי. המשמעות היא שהצוות החדש שגויס, לאחר שעשרות הוכנסו לבידוד, נאלץ להתמודד עם דיירים שהם לא מכירים וללא סיוע. "הצוות החלופי לא מכירים את הדיירים, ביקשו שנשלח תמונות", סיפרה טליה. "היה קשה לגייס צוות, כי אנשים חששו להגיע לעבוד שם – בשדה הקרב". לטענתה, תוצאות הבדיקות שנערכו לאחר המוות הראשון בבית האבות התעכבו מלהגיע, ואף שאביה סבל מקושי בנשימה - נאמר לה שאין לו תסמינים.

הנפטר השלישי מבית האבות
שלום מיכאל-ג'קסון ז"ל
 

Relatives of Mishan nursing home   residents outside the assisted living facility   ()
משפחות דיירים מחוץ בית האבות משען

 

 

ג'קסון: "לפחות היו יכולים לבודד את הדיירים כדי למנוע מקרים נוספים. העובדה שיש מגע כל הזמן עם הצוות, שעובר מאחד לשני, יוצרת מצב של פצצה מתקתקת. התפללתי לטוב, אבל ידעתי שהסיכוי לצאת משם הוא אפסי".

 

רק לאחר לחץ בלתי פוסק אישר משרד הבריאות להרחיב את הבדיקות לדיירי בית האבות. מההנהלה נמסר אתמול (שישי) כי 149 מתוך 151 דיירי האגף העצמאי נמצאו נקיים מהנגיף. כעת ממתינים לתוצאות הבדיקה של אנשי הצוות במקום.

 

ממשרד הבריאות נמסר כי יש מעקב מלא אחר מצבם של 18 המטופלים שנמצאים בבידוד מלא בבית האבות, "מצבם יציב ואין סיבה לעקור אותם ממקום שהוא ביתם".

 

מבית האבות משען נמסר כי מנכ"ל הביטוח הלאומי הורה להשיב את המטפלות לטיפול בדיירי הדיור המוגן. ביום ראשון בבוקר תצא הנחייה מפורטת ולפיה החברות הסעודיות תדרשנה לשבץ מטפלות סעודיות לטפל במטופלים השוהים גם במקומות בהן אותרו חולים בקורונה, לרבות בבתי אבות ובדיור מוגן, כשהן עברו הדרכה וצוידו באמצעי מיגון להבטחת בריאותן.

 

בני ברק: בדיקות רק למחלקה אחת

בבית החולים מעייני הישועה בבני ברק נפטרה השבוע פרל ויזל ז"ל, בת 94 מחסידות קרעטשניף ברחובות. בחודשיים האחרונים היא שהתה בבית האבות ויזניץ, בבני ברק, שם ככל הנראה נדבקה בנגיף.

 

מחדל בתי האבות: "לא בודקים קשישים, זו רשלנות פושעת"

 

לאחר שהתגלה שויזל חלתה בקורונה נכנסו לבידוד בבית האבות ארבעה דיירים באופן מידי. בהנהלת המוסד דרשו ממשרד הבריאות לבצע בדיקת קורונה לכל 110 הדיירים במקום, אולם בשלב זה אושר לבצע בדיקות רק למחלקה הספציפית שבה שהתה ויזל, ומונה 22 דיירים בלבד. הבדיקות נערכו אתמול וטרם התקבלו תשובות המעבדה.

פרל ויזל ז
פרל ויזל ז"ל
 

 

 

"אנחנו רוצים שיבדקו את כולם", אמרו ל-ynet במוסד. "אבל במשרד הבריאות אמרו לנו שיש מוסדות שיש להם עדיפות גדולה ויותר ושיש מחסור בחומר שמשמש לבדיקת הקורונה, כך שאי אפשר לבדוק את כולם".

 

בת ים: "יש פה מינימום רופאים ומטפלים"

מוסד שעלה לכותרות לאחרונה הוא בית החולים השיקומי "בית בלב" שבבת ים, שבו נדבקו 25 בני אדם – 16 דיירים ותשעה אנשי צוות. במקום מתגוררים מאות מטופלים במבנה בן שבע קומות.

 

ביום שלישי התקבלו תוצאות בדיקות הקורונה שנערכו לשתי מטופלות ולעובדת מטבח שהחלו להראות סימני מחלה. ככל הנראה, בת של מטופלת הדביקה אותה בעת שהוציאה אותה לקבלת טיפול רפואי בבית החולים.

מרכז שיקומי בית בלב בבת ים (צילום: בראל אפרים)
מרכז שיקומי בית בלב בבת ים(צילום: בראל אפרים)

בית בלב (צילום: שמוליק דודפור )
בית בלב בבת ים(צילום: שמוליק דודפור )
 

מאז הוכנסו חלק מאנשי הצוות לבידוד ובמקביל נעשו בדיקות קורונה מקיפות למטופלים ולאנשי צוות בשתי מחלקות. הליך מזורז שקיבל את אישור קופת החולים מכבי ומשרד הבריאות. תוצאות הבדיקה הגיעו אתמול והצביעו על עוד 14 דיירים ושמונה אנשי צוות שנדבקו בנגיף.

 

ב"בית בלב" דרשו להעביר את החולים לבית חולים ולבצע בדיקות לכל 300 המטופלים במקום, אך במשרד הבריאות מסרבים בשלב זה. במקביל, הודיעו בהנהלה על תגבור כוח האדם במקום.

  

נהריה: מחפשים את מקור ההדבקה

בבית האבות "הבונים החופשיים" בנהריה חלו השבוע חמישה דיירים, כולם במצב קל. הראשון פונה למרכז הרפואי לגליל ביום שני, ולמחרת בוצעו בדיקות לכל דיירי המקום שבעקבותיהן אושפזו עוד שלושה בדיירים במחלקת הקורונה בבית החולים. ביום שישי אחר הצהריים הגיעה לבית החולים חולה נוספת - חמישית במספר. כעת בית האבות סובל ממחסור באנשי צוות שנמצאים כעת בבידוד.

 

המטופל הראשון, בן 75, שהה כמה פעמים בבית החולים בתקופה האחרונה, וגם השבוע הוא פונה בשל דלקת ריאות וחום ולא מחשש לקורונה. שתי נשים בנות 96 ו-91 וגבר בן 85 פונו לבית החולים לאחר שהתגלה כי נדבקו בנגיף, ואתמול כאמור נוספה להם חולה נוספת, בת 97.

 

קשיש נוסף מבית האבות, בן 91, הסובל מדלקת ריאות הובא הערב אף הוא לבית החולים. מכיוון שמדובר באותו בית אבות, הוא מוגדר כחשוד במחלה ומטופל בידי צוות ממוגן. 

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

עידן סייג, בנו של בעלי בית האבות, סיפר שבמוסד עדיין לא יודעים כיצד נדבק החולה הראשון וכי עדיין לא התקבלו כל תוצאות הבדיקות שנערכו לדיירים. לדבריו, החולה הראשון מרותק למיטתו ואינו מתנייד כך שלא נפגש עם הדיירים האחרים. "מה שחשוב לנו כרגע הוא לקדם את הבדיקות של הדיירים האחרים, שנדע מה מצבם. הדיירים שנשלחו לבית החולים הם כאלה שהתשובות שלהם הגיעו חיוביות, אבל הם לא פיתחו תסמינים".

 

הוא הוסיף כי בית האבות סגור כבר קרוב לחודש לביקורים מצד המשפחות וכעת "כל אחד מהדיירים נמצא כרגע בבידוד בחדר שלו. חסרים לנו כרגע אנשי צוות, אבל אנחנו נוקטים את כל אמצעי ההיגיינה והזהירות. אנשי הצוות נכנסים לחדרים עם מיגון מלא ומחליפים את האמצעים בין חדר לחדר".

 

גורמים ממשלתיים הצביעו על נקודת תורפה שקיימת בבתי אבות. "רבים מבין אנשי הצוות הסיעודי עובדים ביותר ממקום אחד ועלולים להעביר את הנגיף ממוסד למוסד".

 

בעיריית נהריה אמרו כי הם עומדים בקשר רציף עם בעלי בית האבות ומסייעים ככל שניתן במעטפת הלוגיסטית, תוך שמירה על הנחיות משרד הבריאות.

 

 

משרד הרווחה הודיע כי סיפק לבית האבות מזון וערכות מיגון לצוותים. "אנחנו מנסים לסייע להם גם באנשי צוות, משום שחלקם נכנסו לבידוד. כמו כן, אנחנו ממתינים לקבלת התוצאות ממשרד הציבור. לאחר שיתקבלו, תואם כבר חיטוי מלא במקום שייערך על ידי פיקוד העורף".

 

בינתיים, בבתי אבות אחרים בעיר מתכוננים לקראת אפשרות של הידבקות. אדיר יקוטי, בעלים של שני בתי אבות בנהריה, סיפר שההיערכות נעשית באופן פרטי בלבד. "אצלי עדיין אין חולים, אבל השאלה היא לא אם ייכנס, אלא מתי. אני באופן אישי הולך לעשות סגרים מלאים על המקומות שלי. רוב העובדים יישארו כל הימים בבית אבות – יעלה כמה שיעלה. המדינה אומרת לך בפירוש 'אל תבנה עלינו, אתה לבד'".

 

הוא הוסיף כי "היו צריכים להיכנס עם צבא וחיל רפואה לכל בתי האבות, כי זו האוכלוסייה שבאמת נמצאת בסיכון גבוה. להשתלט על המקומות ולנעול עם מפתח. זה לא הולך למקום טוב. בנהריה ובכפרים מסביב האכיפה פחותה והרבה אנשים נמצאים בחוץ. רוב המטפלות שלנו הן מהכפרים, זו פצצת זמן מתקתקת. אני נערך לסגר מטעם עצמי למשך שבועיים. אני מרגיש שאני נמצא בסרט רע ואף אחד לא נותן יד".

 

ראשל"צ: הבדיקה חזרה שלילית

בבית הדיור המוגן "עד 120" בראשון לציון נשמו לרווחה לאחר שהתגלה כי אף אחד מהדיירים לא חלה בקורונה. ביום שני דווח כי עובדת משק נדבקה בנגיף ואושפזה בבית החולים קפלן ברחובות. בשתי הבדיקות שנערכו לה לאחר מכן לא היה זכר למחלה והיא שוחררה אתמול. אחת הדיירות שנחשד כי נדבקה על ידי העובדת נבדקה גם כן ויצאה שלילית.

 

בעקבות המקרה נבדקו 107 מתוך 300 אנשי הצוות ודיירי המקום, 18 בדיקות חזרו שליליות ולגבי השאר טרם התקבלה תשובה. לפי הנהלת המקום, אף אחד מהדיירים לא מראה סימפטומים.

 

ירושלים: "לבצע בדיקות תדירות לכל הדיירים"

בית האבות מגדל נופים בירושלים הפך לסמל של התפרצות הקורונה בבתי האבות, כשיותר מעשרה דיירים ואנשי צוות חלו בקורונה, וארבעה מדיירי הבית מתו בבתי החולים. בירושלים קיימים עוד כ-25 בתי אבות ומוסדות גריאטרים, ובאחד מהם כבר דווח השבוע על חולים שהתגלו בו - בדיור המוגן בית טובי העיר. דיירת בת 98 נדבקה ממטפלת, ובעקבות כך נכנסו לבידוד כל דיירי הדיור המוגן.

 

עם זאת, ילדיהם של דיירים בדיור המוגן חוששים כי הבידוד אינו יעיל מכיוון שהעובדים אינם נשארים בבניין, אלא יוצאים לבתיהם. "אנחנו דורשים שמשרד יערוך בדיקות לכל הדיירים כדי להוציא את מי שחולה בקורונה".

דיור מוגן מגדל נופים (צילום: AFP)
מגדל נופים בירושלים(צילום: AFP)
 

בשבוע שעבר ערך משרד הבריאות בדיקות לכל הדיירים במגדל נופים, שנמצאו שליליים - דבר שמלמד שהבידוד שהם היו נתונים בו במשך שבועיים עבד. עם זאת השבוע התגלו שני חולים נוספים - דייר ומטפלת במחלקה הסיעודית, והדיירים במחלקה ימשיכו להיות בבידוד הדוק גם בשבועיים הקרובים.

 

מנהל מגדל נופים רפי פולק אומר כי "הפעם הפינוי של החולים היה יותר מהיר. צריך להמשיך לבצע בדיקות תדירות לכל הדיירים. הם נמצאים בבידוד, אבל הם במצב טוב, הם במצב רוח, אנחנו מספקים את צרכיהם והמורל גבוה. איפה שיש קושי אנחנו מתמודדים איתו".

 

א', בן של אחת הדיירות במגדל נופים דורש מהמדינה לפעול באופן אקטיבי בבית האבות, וקורא לילדים של דיירים להתאגד יחד כדי להגן על ההורים: "בתי האבות הם כמו בני ברקים קטנים - זו האוכלוסיה שנמצאת הכי הרבה בסיכון, ומשם מתו הכי הרבה אנשים מקורונה. הדרישות שלנו הן פשוטות: שפיקוד העורף ייכנס לתמונה, שיערכו בדיקות לכל בתי האבות ובדיקות חוזרות במקרים ספציפיים, ולהוציא חולים בקורונה מבית האבות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בדיקות לצוות במשען באר שבע
מומלצים